Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ubistvo u hotelu Bosfor – Esmahan Ajkol, Mladinska knjiga 200 str. 8/10

Lepo sam provela jučerašnji kišni dan. Stukla sam jedan triler. U stvari ovo je bio više detektivski roman. Meni je bio super.
Sad mi je upalilo da meni više leže detektivski romani nego krimići, trileri... Ako me razumete :confused:

Spisateljici je ovo prvenac, sasvim solidno za prvi put.
Par scena seksa mi nisu bile ništa naročito, ostalo je bilo ok. Naročito su mi se dopali opisi Istanbula i života u njemu. Vreme dešavanja negde 2003. god.

Lepa je knjiga, pročitajte i "Svih sedam talasa". ;)

Citam trenutno "Kad duva severac".
Tj ne citam - davim se, gusim, silim, teram...mucim i navlacim da vidim koja je poenta ...onda sam okrenula poslednju stranu i videla kraj.
Sad kad znam kraj vracam se da citam bez nervoze, dok nisam videla knjiga mi je mnogo isla na nerve.
Mnogo bi mi znacilo da cujem sta vam se konkretno tu svidelo i zasto mislite da je lepa, posto ja do pola dodjoh a ne vidim lepotu :(

Tj ne citam - davim se, gusim, silim, teram...mucim i navlacim da vidim koja je poenta ...onda sam okrenula poslednju stranu i videla kraj.
Sad kad znam kraj vracam se da citam bez nervoze, dok nisam videla knjiga mi je mnogo isla na nerve.
Mnogo bi mi znacilo da cujem sta vam se konkretno tu svidelo i zasto mislite da je lepa, posto ja do pola dodjoh a ne vidim lepotu :(

Meni je simpatično to dopisivanje zrelog muškarca i zrele žene koji su se upoznali na sasvim
slučajan način i koji privlače jedno drugo da se dopisuju, umesto samo da su prekinuli sa
kontaktom, kada joj je on naznačio da je ona jednostavno unela pogrešnu e-mail adresu.
Otkrivaju sličnosti izmedju sebe, neku svojevrsnu virtuelnu hemiju koja postoji medju njima,
a da ne znaju ni kako izgleda ona druga osoba i shvataju da su potrebni jedno drugom.
Bilo mi je zanimljivo to što je to ljubavni roman, ali ne klasična priča, na isti kalup, već nešto drugačije,
ali sa nežnom notom privlačnosti i ljubavi izmedju glavnih likova. :)
U svakom slučaju, kada dodjete do kraja, želećete da pročitate i drugu knjigu, da biste znali šta se dalje dešava... :)

Meni se jako svidela knjiga a ubi boze retko citam popularna, posebno popularna Lagunina izdanja.

Zasto je lepa? Zato sto je savremena. U knjizi je opisana romantika na najmoderniji nacin. Romantika u kojoj smo mi ucesnici a ne samo savremenici iste.
Svako je od nas bio zaglavljen u losoj vezi, prevazidjenom braku ili je proveo par samotnih meseci. Slicno tome, bezmalo svaki pismeni Evropljanin je imao online flert sa nadom da se radi o romanticnom ostvarenju sna sa druge strane monitora. Mene je jednostavno podsetila na mene samu te sam je stoga osetila vrlo blisko

za Razvigora, a i ostale
u CG niđe nisu normalni sa cijenama, pogotovo na primorje
i ja kad treba da odem neđe..kao..skupo je tamo..e, pa, poslije Bd meni ništa i niđe nije skupo

Цене хране, пића, услуга, све је то слично као у БГ, али сам мислио на цене књига у књижари Карвер, које су напуцане за 50% у односу на реалне+царина.
Баш ударају по ушима а избор танак.
НЕшто сам читуцкао Кунца-Лице, много, бре, дебело. Добро пише али немам времена за читаве саге.

Сад у два поста кеке, то ми од Естерке - у сарајевском Бајбуку сам видео Мистерију пасијанса за неких 5 -6 евра, код нас је то годинама распродато и нема ниђе;
евидентно су изнели из неког магацина заборављени примерак и још по цени од тада.

Ja se preko Krstarice udala.
Samo sto nije bila pogresna e-mail adresa, nego cisto dopisivanje, a posle se on zaljubio u moje poruke, dosao i odveo me.
Na nesrecu, kratko je trajalo. I bilo je davno. Jos ga nisam zaboravila.
A mnogo smo se voleli.

Meni se jako svidela knjiga a ubi boze retko citam popularna, posebno popularna Lagunina izdanja.

Zasto je lepa? Zato sto je savremena. U knjizi je opisana romantika na najmoderniji nacin. Romantika u kojoj smo mi ucesnici a ne samo savremenici iste.
Svako je od nas bio zaglavljen u losoj vezi, prevazidjenom braku ili je proveo par samotnih meseci. Slicno tome, bezmalo svaki pismeni Evropljanin je imao online flert sa nadom da se radi o romanticnom ostvarenju sna sa druge strane monitora. Mene je jednostavno podsetila na mene samu te sam je stoga osetila vrlo blisko

Apsolutno tacno. I svi mi forumasi imali smo bar jednu takvu forumsku avanturu koja se zavrsila na ovaj ili na onaj nacin ali mi se cini na osnovu onog sto sam do sad procitala da se njih dvoje mnogo muce u toj svojoj komunikaciji, cinculiraju, da nema nicega istinitog u svemu tome i da autor sam nije prosao tu zivotnu situaciju jer bi onda znao da komunikacija uglavnom ide dosta laske, lersavije, polatnije, da ide brzo i da moze tako skrivena od ociju realnosti da traje dugo i da coveku krila za mnogo sta. Ovo sto sam procitala za mene koja sam prosla nesto slicno deluje kao tesko cinculiranje, i ne prepoznajem emocije, sve cekam da ukacim trenutak povezivanja i emotivnog stapanja al za sad se to ne desava.

Imam na pameti da su u pitanju nemci ali ne vidim sto bi to bilo presudno jer i oni flertuju, zaljubljuju se i vole iako vaze za "hladan" narod.
On mi je simpaticniji lik od nje, ona mi je grozna.
Ostajem da citam i da docekam da vidim hoce li kliknuti tu nesto izmedju njih dvoje i mene i knjige ili ce mi ovako biti do kraja.
Kladim se da je samo sa ovog foruma mogla da izadje daaaaaaleko zanimljivija ljubavna i prijateljska prepiska od ove koju trenutno citam.

Ja mislim da je ta prepiska "mučenje" kako Mirka kaže, zbog Eminog karaktera ili situacije u kojoj je. Ona je neodluična, i bi i ne bi. Izazov joj je, ali je odgovorna prema svom braku, koji je takav kakav je. A Leo mi je od početka izgledao kao da želi da se otarasi te veze, ali je i on takodje malo neodlučan, a i on je nekako odgovoran prema njenom braku. I oboje tako puni obzira prema njenom braku, a njen muž užasno pati u celoj toj situaciji. U stvari se ne dešava ništa konkretno, nema preljube u klasičnom smislu, ali je Ema potpuno odstutna iz RL, potpuno posvećena toj internet vezi.
Moram da priznam da mi je ova knjiga nekako realnija od Svih sedam talasa. Ta mi deluje napisana da zadovolji radoznalost i želju čitalaca .... da ne otkrivam sada.

Сад у два поста кеке, то ми од Естерке - у сарајевском Бајбуку сам видео Мистерију пасијанса за неких 5 -6 евра, код нас је то годинама распродато и нема ниђе;
евидентно су изнели из неког магацина заборављени примерак и још по цени од тада.

Imam ja Misteriju pasijansa, pogledacu popodne cije je izdanje a kupila sam knjigu u nasem Vulkanu...cini mi se da je bila nekih 700dinara pre 4 godine...u svakom slucaju u Vulkanu je mozes naci dajem glavu Piplfokse:lol:

Severac je meni tekao prebrzo...ali mi je ona bila slatka...niti hoce niti nece, bi I ne bi, staro I novo, novo je privlacno zato sto je novo a staro trazi obavezu jer je u pitanju obican zivot...ali sta ona zna o novom, nista ali je vuuuuuce...bliski su mi takvi zenski likovi vazda bili...
Saglasna sam sto se nastavka tice, znala sam da ce me razocarati I...razocarao me je.

Moja mama je citala Sarm Orijenta I kaze da joj se svidela knjiga...sada cu joj potraziti nesto slicno, nadam se da je knjiga pisca Mandoline kapetana Korelija vredna paznje...ono ljubav, kultura, avantura, sve na kasicicu...ona voli takve knjige...

Imam ja Misteriju pasijansa, pogledacu popodne cije je izdanje a kupila sam knjigu u nasem Vulkanu...cini mi se da je bila nekih 700dinara pre 4 godine...u svakom slucaju u Vulkanu je mozes naci dajem glavu Piplfokse:lol:

Severac je meni tekao prebrzo...ali mi je ona bila slatka...niti hoce niti nece, bi I ne bi, staro I novo, novo je privlacno zato sto je novo a staro trazi obavezu jer je u pitanju obican zivot...ali sta ona zna o novom, nista ali je vuuuuuce...bliski su mi takvi zenski likovi vazda bili...
Saglasna sam sto se nastavka tice, znala sam da ce me razocarati I...razocarao me je.

Moja mama je citala Sarm Orijenta I kaze da joj se svidela knjiga...sada cu joj potraziti nesto slicno, nadam se da je knjiga pisca Mandoline kapetana Korelija vredna paznje...ono ljubav, kultura, avantura, sve na kasicicu...ona voli takve knjige...

Па било пре 4 год, сад нема сигурно. Не мош да нађеш ни Папагајеву теорему, као што је распродат још коџ одавно Керуаков Пут, а то је негде старо 2 године, не капирам уопште у чему је фора са том књигом, ја се читао кад сам био тинејџер. Што је то добра књига.

Геопоетика је све то обј и Мистерију и остало.

Поменуо неко Сарамага, моја жена је обожавалац, све његове књиге има, сва могућа издања, све живо.
Ту нема средине, или вам се допада или је смарач. Мени ово друго, ал не смем да признам у кући :)))

Poslednja izmena:
Jeste, i ja imam Geopoetikino izdanje Misterije pasijansa. Kad se setim, na Limundu sam bila izlicitirala za nekih 260 dinara, pa kad sam videla da već imam, ustupila sam prethodniku. E, da sam je kupila, sad bi mogla da je prodam za 1000.:lol: Sećam se, jedan tip je svojevremeno dao za Vitu Brevis 2800, kaže, žena mu je na samrti, to joj je poslednja želja.:( Pu, pu, daleko bilo.

- - - - - - - - - -

A Saramaga ja uglavnom gotivim, ovako čudnog i originalnog.

- - - - - - - - - -

E, Papagajeva teorema me je gadno smorila, trebalo bi da završim drugu polovinu, ali sve odlažem.

Ja cekam recenziju za Popularnu muziku iz Vitule, jednom sam je pocela i ostavila i nista mi se nije svidelo, bas me zanima da li bi me recenzija privukla da joj se vratim. :)

Kanelice, stiže :kiss:
Pišem diplomski žene ( da se malo pohvalim) pa ovih dana vijam knjige po gradu i sad ću malo da zbrljam, sumnjam da će te ova recenzija navesti na ponovo čitanje:D :lol:
A šta ti se nije svidelo? Nešto baš određeno ili?

Meni se baš mnogo svidela. Popularna muzika iz Vitule je prvi roman za odrasle Mikaela Niemia ( do tada je pisao poeziju, kao i za decu) i predstavlja pričicu ( sa dosta autobiografskih momenata) o odrastanju dva dečaka , 60ih godina prošlog veka, na krajnjem severu Švedske u nekom zabitom mestu, bukvalno bogu iza nogu ( toliko su udaljeni da ih čak ni Šveđani ne razumeju kad pričaju :lol: ), o detinjstvu, zatim odrastanju, otkrivanju rock'n' rolla i bezuslovnoj ljubavi prema Bitlsima i tome koliko ih to u okolini koju čine ljudi koji su još uvek na korak od toga da budu vikinzi čini čudacima.
Likovi su vrlo živopisni, ne samo Mati i Nila, glavni likovi.
Meni se svideo zato što je baš lepa i neobična kombinacija onog hladnog nordijskog mentaliteta i tople nostalgije detinjstva, pomalo je bizarna i maltene odvratna na momente ali vrlo lepo upakovana i duhovita ( nisam se gromoglasno smejala ali pošto sam je čitala u busu Ns- Bg, sve vreme sam imala kez na licu). Sviđa mi se i to što se stil pisanja menja kako likovi odrastaju ( što često promaše u knjigama...Mati je narator i Niemi je sjajno prilagodio percepciju dečaka godištu i situacijama).
Inače mi je preporučena na konto moje ljubavi prema Erlendu Luu...nije isti stil ali je podjednako šarmantna.
I poseduje još jednu dodirnu tačku - glavni muški lik je uvek pomalo sluđen i naivan...kod Lua, on je pasivan, bez ambicija a kod Mikaela je samo naivan..i nekako neprilagođen ( što je logično s obzirom na to gde i kako odrasta) . Ali ostavljaju sličan utisak:)

Gle' stvarno Misterija pasijansa je na sajtu rasprodata...cudno, secam se da sam je ja uzela sa gomile...uverena sam da ce se pojaviti, Gordera smo uvek voleli:)

Ja sam danas krenula sa citanjem Partizanove kci i mislim da mi se dopada...malecna je, cita se za dan, dva...pisac je poznat, napisao je Mandolinu kapetana Korelija, inace u pitanju je Britanac koji bas voli Balkan...u Mandolini obradjuje Grke a u ovoj sada Jugoslovene...preporuka za lenjo popodne uz kafu i kolace...

i mogla bi majka od Milice da se javi, da znamo da je živa :bye::heart:

- - - - - - - - - -

i Dančica, nije se javljala ihaaaaj, vjerovatno je ihaaaaaaj i pročitala knjiga :heart::heart::heart:

- - - - - - - - - -

koga sam zaboravila, nek se sam umetne :mrgreen:

ja, eto, po malo čitam Knuta, malo mi je i dosadan, al' kad sam uložila, nema odustajanja
ako vas što zanima o životu nordijskih seljaka početkom XX vijeka, tu sam...
malo sam čitala njegov život, (ono čitanje, pogovor, predgovor, zadnja str, prednja str, korica)...živio je fin i zanimljiv život ovaj Knut...a nadasve dugačak, nazdravlje nama, 95 god

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back