Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svetlost severa - Dženifer Doneli, Laguna 320 str. 10/10

Godina 1906. Mesto daleka periferija Njujorka negde na šumovitim jezerima.
Smrt jedne devojke utiče tako da iz korena menja život druge.

Verujem da ova knjiga još bolje zvuči u originalu kada je ovako dobra u prevodu.
Nekako neverovatno prijemčiv jezik kojim piše. Baš, baš sam se nauživala.

Svetlost severa - Dženifer Doneli, Laguna 320 str. 10/10

Godina 1906. Mesto daleka periferija Njujorka negde na šumovitim jezerima.
Smrt jedne devojke utiče tako da iz korena menja život druge.

Verujem da ova knjiga još bolje zvuči u originalu kada je ovako dobra u prevodu.
Nekako neverovatno prijemčiv jezik kojim piše. Baš, baš sam se nauživala.

``Potrebno je da i drugim korisnicima...``

Devojke mile, jeste d kasnim ali računam da nije kasno nikad za čestitke pa Srećan Uskrs svima koji su ga slavili i takođe srećna slava svim devojkama koje su danas praznovale :D
Ja sam ovih dana u haosu, baka se doselila sa sela kod nas u stan, selili smo i bili u frci a danas mi je bila slava pa smo i krkali.
Ja mnogo volim kuvana jaja tako da smo tata i ja danas za večerom pokrkali sva ona šarena jaja :/

I da vas pozovem ako želite da učestvujete u takmičenjima i glasanjima na pdf-u Fotografija..možete glasati ali i učestvovati u takmičenjima..ako volite fotografiju:)
http://forum.krstarica.com/showthread.php/620001-GLASANJE-Tema-VINTAGE

Završavam Ferdidurka i sutra planiram u bibliopteku po neko lagano štivo:)
Ljubam vas

a sad da unesem malo ozbiljnosti u razgovor
Uskrs na Krf je veličanstven...i preporučujem svakome da ode, tj da razmišlja u tom pravcu...da bi bilo lijepo dočekati Uskrs na Krfu
priroda je divna, vegetacija džinovska, sve je nekako troduplo veće i zelenije ili crvenije ili narandžastije nego kod nas

a slavljenje Uskrsa...cijelo ostrvo slavi, svi su ozbiljni prije, čuje se tužnja muzika, litije idu kroz dtari grad, svi složni, svi lagani, svi u istom koraku...sva bratsva, sve organizacije, sve firme, sva društva...to noć prije...i cijeli grad je napolju
sutradan je u 11 sati bacanje vrčeva...uz sve predloge da je najbolje na toj glavnoj ulici, ja sam otišla na jedan mali trgić unutra...kad je krenulo pucanje i bacanje i lomljava..pa koji se vrč ne slomi, onako između drugih koji treba da se slome, ulijeće se i ti se razbijaju u paramparčad....pa onda trk da se skupljaju ta parčad jer kao donose sreću...donijela sam desetkila polomljene grnčarije da podijelim po narodu
a što su ljubazni....svuđe su me puštali i da sjedim i da stojim...
a onda tu noć se čeka ponoć..i svi su napolje, odrasli djeca, u najbolje preobuke, sređeni, i svi drže upaljene svijeće..i gdje god se čovjek okene vidi hiljade upaljenih svijeća...i u ponoć fantastičan vatromet koji je trajao pola sata..kažu da nekih godina traje i cijeli sat...predivno, dostojanstveno...i kda su počeli u šponoć da se ljube i čestitaju i meni došlo da se sa onim cijelim narodom izljubim i isčestitam,,,,

a što se knjiga tiče...tamo nisam ništa čitala, čak nisam zapamtila kako se zove mjestašce u kome smo odsjeli...
ALI
prije Krfa sam putovala vozom, pa je kasnio...pa sam dovršila Zlatnu lalu...koja je sasvim ok, čitljiva, fina priča...nije nešto VAU...ali jebaš( :D namjerno sam napisala zajedno)
onako fina za plažu, voz, bus....

i, pročitala sam baš jednu dobru knjigu
Uspavanka za Vuka Ničijeg, Ksenija Popović, izd Nova knjiga Podgorica
baš sam iznenađena koliko je dobro ovo napisala u svakom pogledu i dobri likovi i radnja i monolozi i dijalozi

...:mrgreen: ovo za monologe i dijaloge
ne, stvarno je dobra...i nije za slab stomak
ova Ksenije je prije ove knjige napisala Dječak iz vode...e to mi se nije dopalo, bila je nedorečena i smuljana nešto u stilu mnogo htio mnogo započeo

a onda sam na Krfu kupila knjigu, tamo ispred Srpske kuće...onaj fini čiko mi je preporučio da uzmem...Dobrovoljci iz Amerike, od Đorđa Krstonošića, zato što mi je moj đede bio dobrovoljac, taj...i prešao je Albanju i tu golgotu i bio na Krfu...i našla sam ga spomenutog u knjizi na dva mjesta
i bilo mi je mnogo, mnogo teško tamo u toj Srpskoj kući, isplakala sam se tu, pa poslije tamo na ostrvu, pa opet kad smo se vraćali n barku, kad sam vidjela bačene ruže i karanfile po toj Plavoj Grobnici, pa sam počela da pjevam Tamo daleko...pa mi je i sad opet teško kad se svega toga sjetim
moj đede je preživio inače i taj i drugi sv. rat...i umro u dubokoj starosti

- - - - - - - - - -

Ja sam danas kupila tri Balaševićeve knjige.:zskace:

e, neka si ovjerila prvi radni dan poslije praznika

- - - - - - - - - -

u to ime i ja ću da skačem

a onda sam na Krfu kupila knjigu, tamo ispred Srpske kuće...onaj fini čiko mi je preporučio da uzmem...Dobrovoljci iz Amerike, od Đorđa Krstonošića, zato što mi je moj đede bio dobrovoljac, taj...i prešao je Albanju i tu golgotu i bio na Krfu...i našla sam ga spomenutog u knjizi na dva mjesta
i bilo mi je mnogo, mnogo teško tamo u toj Srpskoj kući, isplakala sam se tu, pa poslije tamo na ostrvu, pa opet kad smo se vraćali n barku, kad sam vidjela bačene ruže i karanfile po toj Plavoj Grobnici, pa sam počela da pjevam Tamo daleko...pa mi je i sad opet teško kad se svega toga sjetim

- - - - - - - - - -

e, neka si ovjerila prvi radni dan poslije praznika

- - - - - - - - - -

u to ime i ja ću da skačem

:sad2:
:cry:

e da...počela sam noćas da čitam
Zmijski stub-Džejson Gudvin

a kad sam otišla u biblioteku da vratim onu knjigu za koju mi je rečeno da ću platiti kaznu...bibliotekarka počela da se smeje i izvikala se na mene, kakve kazne, ko mi je to rekao..gluposti...bla, bla :)

Kako si ovo napisala :sad2:
I ja sam imala istog, ali u svemu istog ovakvog dedu.
On me je i naučio da čitam. On je verovatno i najzasluzniji što mi je otvorio taj svet knjiga.
Mislim da i dan danas ne prođe dan da ga se ne setim.

- - - - - - - - - -

I dobro nam došla :cmok:

- - - - - - - - - -

I čitam Jelenu Lengold :D

- - - - - - - - - -

I odoh da se farbam :(

Est ...slike su ti prelepe
Krf mi je ostao u lepom sećanju
----------------------
Kao što sam obećala ...pročitala sam Svet posle rođendana , Lajonel Šrajver
Hvala Milevi na preporuci , knjiga je zaista dobra.
Roman ima preporuku i od mene.
................................................
Knjiga me je ostavila u dilemi nakon čitanja. Da li je ona zaista donela dobru odluku?
Da li su jači ljudi koji odole izazovu i koji su zadovoljni svojim izborom i ponašanjem u određenim situacijama?
Ako je tako zašto negde na dnu srca osećam neku prazninu što nije iskoristila to što je mogla da iskoristi, već je za to koristila svoj paralelni svet.
Neću više ništa da pišem .... kako ne bih odala detalje.
...................................................................................
Mislim da sam knjigu pročitala u pravo vreme i da je ne bih tako doživela da sam je čitala u mlađim godinama.

Poslednja izmena:
Evo i mene, vratih se juče. Nosila sam Sluškinjinu priču sa sobom, ali sam na putovanju pročitala samo trećinu, a ostatak završila kod kuće. Dugo nisam čitala nešto u tom ''1984. stilu'' i baš mi je drago što se nisam kasnije rodila jer mi situacija opisana u takvim knjigama deluje skoro izvesno. Ovo je moj prvi susret s Atvudovom, koja je hvaljena ovde (a sećam se i da je Trejsi Ševalije jednom prilikom izjavila da joj je to omiljena spisateljica). Gledaću da pročitam još koju njenu knjigu, ali ću da napravim pauzu. Sutra idem u biblioteku, već me svrbe prsti. :)

da ispričam nešto nevezano za knjige, al' vezano za satove...msm, nema veze jedno sa drugim...
taj prvi dan mlaćenja po gradu, svratimo mi u Mek, koji ima najbolji toalet, to svi znamo, jel'...i dok se mijenjamo jedna po jedna, priđe nama mladi crnac sa satvima...i ove moje krenu da gledaju..i kupi jedna po regularnoj cijeni, 1o e, ova druga gleda,kao bi uzela i sinu i kćerki..i ok, ja počnem da se cjenkam, da spustim na 5, ona prekide cjenjkanje na 15 e, za 2 i vadi pare i daje mu, onako nonšalantno...ja ne gledam, čujem nešto prtljaju oboje, al' već sam bila umorna, ne obračam previše pažnje...al' nešto previše pričaju...on svojim jezikom, ona svojim :lol: ....okrenem se ja, vidim Uglješa drži 5oe, okrenem se prema njoj, ona nonšalantno...nemam sitno..pa što si mu dala..uh..on krenuo sa sve svojim satovima da kao usitni...aha..baš bi ga vidjeli više...a ne...ostavi ti tvoje satove, pa idi sitni novac đe god 'očeš...sve mi to pola naški, pola engleski...već zabavljamo naveliko onaj narod oko nas...ode on, ostavi satove, ja ih stavih ispod stolice...čeki, čeki...nema Uglješe...a mi moramo na autobus, baš se primaklo..ništa ja, uzela mrtva 'ladna one satove i računam, sad' čemo ih po autobusu prodavat, svaki po 3 eura, taman njenih pedeset i još da imamo zakafu... i mi ti idemo..kad naliječe izbezumljeni čovjek...priča, priča, priča...mlati rukama,,evi ti brate satovi, daj ti nama naše pare,,,dade on, mi se smijemo, smije se i on, al' baš kiselo...
poslije smo se gledali svaki dan i javljali ka' najbolje komšije

e, da... i ja trebam u biblioteku, pročitala sam sve...sad sam počela Chicago, Alaa Al Aswani...izd buybook, Sarajevo...dopada mi se početak, jako...ovo sam dobila od one drugarice iz Sarajeva...i mislim da bi de Dani dopala... i đe je ona, opet se ne javlja

E, Esterita, sad sam je i rastužila, iako nisam tamo nikad bila i nisam imala dedu koji je prešao Albaniju.
Moj je bio od onih kasnijih i sada nepopularnih - partizan.
I baš si nam lepo opisala doček Uskrsa, mora da je predivno. Volela bih da mi se pruži prilika da to doživim.

Evo i mene, vratih se juče. Nosila sam Sluškinjinu priču sa sobom, ali sam na putovanju pročitala samo trećinu, a ostatak završila kod kuće. Dugo nisam čitala nešto u tom ''1984. stilu'' i baš mi je drago što se nisam kasnije rodila jer mi situacija opisana u takvim knjigama deluje skoro izvesno. Ovo je moj prvi susret s Atvudovom, koja je hvaljena ovde (a sećam se i da je Trejsi Ševalije jednom prilikom izjavila da joj je to omiljena spisateljica). Gledaću da pročitam još koju njenu knjigu, ali ću da napravim pauzu. Sutra idem u biblioteku, već me svrbe prsti. :)
Ja sam u vezi s tim komentarisala, da se sada to radi dobrovoljno i za pare. Neke filmske zvezde ( kao npr. Sara Džesika Parker) iznajme surogat majku da se ne bi gnjavile sa trudnoćom i porodjajem. A jednog dana možda neće biti dobrovoljno nego kao u knjizi.

Kako ti se svideo Prag? Jesi videla rodnu kuću Kafke?
Ja i dalje čitam Zamak.

Ja sam danas kupila tri Balaševićeve knjige.:zskace:
Zar on ima tri knjige?
Šalim se, i ja imam neke 2-3 njegove knjige.
E ljudi, što sam ja tog Balaševića volela. Mislim, njegove pesme i poneki roman i šale i koncerte, ali sve me to prošlo.

Rado, koje si tri knjige kupila?

Zar on ima tri knjige?
Šalim se, i ja imam neke 2-3 njegove knjige.
E ljudi, što sam ja tog Balaševića volela. Mislim, njegove pesme i poneki roman i šale i koncerte, ali sve me to prošlo.

Rado, koje si tri knjige kupila?
Išla skoro na svaki koncert, pa i u Budvi jedne godine :D Al isto prošlo...
Ali mislim da je to zato što su oni (on, Čorba, Šerbedžija...) potrošili to sto su imali da pruže.
A i da smo se mi promenili :think:

E, Esterita, sad sam je i rastužila, iako nisam tamo nikad bila i nisam imala dedu koji je prešao Albaniju.
Moj je bio od onih kasnijih i sada nepopularnih - partizan.
I baš si nam lepo opisala doček Uskrsa, mora da je predivno. Volela bih da mi se pruži prilika da to doživim.
Drugi moj deda je bio kao ovaj tvoj. Al baš nas briga za popularnost :D

PS Ofarbala sam se :flert:
I sad odoh malo da čitucnem :D

Est ...slike su ti prelepe
Krf mi je ostao u lepom sećanju
----------------------
Kao što sam obećala ...pročitala sam Svet posle rođendana , Lajonel Šrajver
Hvala Milevi na preporuci , knjiga je zaista dobra.
Roman ima preporuku i od mene.
................................................
Knjiga me je ostavila u dilemi nakon čitanja. Da li je ona zaista donela dobru odluku?
Da li su jači ljudi koji odole izazovu i koji su zadovoljni svojim izborom i ponašanjem u određenim situacijama?
Ako je tako zašto negde na dnu srca osećam neku prazninu što nije iskoristila to što je mogla da iskoristi, već je za to koristila svoj paralelni svet.
Neću više ništa da pišem .... kako ne bih odala detalje.
...................................................................................
Mislim da sam knjigu pročitala u pravo vreme i da je ne bih tako doživela da sam je čitala u mlađim godinama.
Ostavila sam bibliotekarkama spisak sa knjigama koje će mi rezervisati, a među njima je i ova knjiga :D

Devojke, ja procitala posle vise decenija ljubavni roman!!!!
Tri metra iznad neba - Federiko Moca.
I dopao mi se. Ima nekih zivotnih istina, nekih recenica koje su me bas ``ubole`` u srce.
Prica je o tinejdzerima, ali mi to nije nista smetalo.
Ova moja biblioteka nema ni ``Svetlost severa`` ni neke druge knjige koje trazim...

Završila Ravel , od Žana Ešnoza. dadoh joj 3/5
Polu-fiktivna biografija koja prati poslednje godine života proslavljenog kompozitora Morisa Ravela.
Iako ne mogu reći da me je sama knjiga preterano zaintrigirala, moram priznati da , koliko god monotona i suva bila, poseduje izvestan šarm, ljupkost stila koji me sprečava da joj dam manje od 3 zvezdice.
Ešnoz kao da plovi morem ekstrema, s jedne strane pokazuje neverovatnu ljubav prema detaljima kao što su beskonačni opisi Ravelovih odela, s druge strane gaji neobičan interes za potpuno random propratne činjenice o ljudima koji su bitni ili pak nebitni za sam Ravelov život, a kao kontrast tome jeste krajnja nezainteresovanost da se bavi samim Ravelovim delom i umetnošću, bar u nekom dubljem, estetskom smislu. Taj šareni skup nedoslednosti daje samom pripovedačkom tonu jednu neobičnu, na momente komičnu notu koja me je polako kupila.
Dovoljno da potražim još ponešto od ovog autora.
Ako ništa drugo, sada ne mogu da izbacim iz glave sliku Morisa Ravela kao šik dendija ogrezlog u duvanski dim

Uzeh sada Stvari: priča iz šezdesetih godina, Žorža Pereka.
Imam osećaj da će mi se svideti ..
mislim pogledajte samo tu facu...
AVT_Georges-Perec_2570.jpeg

15923.jpg

Nema šanse da bude loša

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back