Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jos samo da prijavim sta sam poslednje procitala;
Recnik zaljubljenika u Spaniju, Misel del Kastiljo (Sluzbeni glasnik). Svidjaju mi se ovi "Recnici zaljub ljenika..." pisala sam vec o njim kad sam procitala "Recnik zaljubljenika u Rusiju". Ovaj o Spaniji mi se jos vise dopada. To su licni recnici koji spajaju licne afinitete, znanja, istoriju i geografiju, kulturu, esejisticki i prozni pristup i jos svasta nesto. Proizvoljan je i izbor odrednica ali ovede je meni sve pasovalo - i izbor odrednica i nacin gledaista i stil. I svasta sam lepo saznala. A Spaniju obozavam. Bas sam uzivala.
Medju narandzama, Visente Blasko Ibanjes (Clio). Poznati roman njihovog pisca koji je stvarao u 1/2 20.v. i neke stvari su me podsetile na Zolu a neke na nase pisce. U osnovi je ljubavna prica izmedju dvoje ljudi koji su potpuno razliciti - ona je operska pevacica, prelepa, prosla sito i reseto od 16. godine, videla sveta i ljubavnika. On je sin lokalnog mocnika, mlad i idealista, za razliku od familije koja zivi za moc i bogatstvo. Oko te ljubavne price je kritika tadasnjeg drustva (to su neke tridesete godine, pred revoluciju), licemerja, malogradjanstine a ima i mnogo atmosfere Spanije. Ta oblast Alsira u kojoj se dogadja radnja i danas je poznata po izvozu narandzi a on okolinu i prirodu tako zivo opisuje da mi se i u sred ove zime ucinilo da mirisem prolece tamo. Meni se dopala ali je nekako starovremenska knjiga i mozda se vama i ne bi svidela. Meni je "legla" ali kao sto rekoh, volim Spance i Spaniju.

....nisam se odavno upisala ovde, ali nema veze, cim se uclanim u biblioteku na mamino ime, bice me povrenemo bar
da trazim savet za neku knjigu...do tad cu i dalje da virim povremeno, nekad da se nasmejem po kojem Esterkinom
postu...volim njen humor, a vidim da se i vi slatko nasmejete...da procitam sta ste citale i da se divim vasem lepom
druzenju ovde...

....inace knjiga Doktor Jojboli, je prva koju je moja mladja cerka sama sebi kupila od svog dzeparca sa 7 ipo godina,
u knjizari odmah pored skole...ljubomorno je cuvala godinama, dok je u nekom ne nadanom potopu nestala sa mnogim
drugim stvarima....tada je pocela sebi da zapisuje posvetu i dan, vreme i mesto gde je i zbog cega ta knjiga kupljena,
radi to i dan danas....a istu tu knjigu ja ne uspeh da joj nadjem vise nikad u knjizarama...ako neka bilo kad sazna gde
se moze naci neka javi...volela bih da je iznenadim, odusevila bi se....

...inace njen komentar za tu knjigu je bio oduvek, da svako dete "mora" da je ima...:)

...pozdrav, uzivajte u lepim knjigama, a ja cu vas i dalje pratiti iz prikrajka:cao:
Kako dobar naslov :ok: Nisam ni cula za nju :think:
A ja bih je i sada citala, narocito ako bi to upalilo pa me oslobodila straha od lekara :lol:

Јесте, али је филм снимљен по књизи Ловац на главе (Хедхантерс). Књига Соломоново слово је одлична.

Синоћ сам гледао Крос, по Патерсону. Могу вам рећи да је филм много бољи од књиге, редитељ се ту везао баш за лик и обједнио ликове и чињенице из више серијала о Кросу, не само из једног романа.

I ja sam gledala film Kros i dopao mi se, samo mi se glumac koji je glumio Krosa nekako ne svidja.
Ja Krosa ``vidim`` kao Denzela Vasingtona...

Dano, citala sam Medju narandzama, sad bih ponovo kada vidim tvoj divni opis. Ne secam se puno detalja, samo dobrog utiska.
A kod Brajsona mi sad digresije ne prijaju puno jer mi se vise cita neka 'prava' knjiga, ovako dok odmaram od ucenja ovaj Brajson mi dodje kao da spremam jos jedan ispit.
Hvala Lamar na komentaru za avatar :) Morala sa da promenim, zaljubila sam se u ovu fotografiju.
Waterfall, nismo jos nista okitili, cekali smo da stignu jelke ovde u jednu radnju, i na kraju je izbor belih ocajan a mi bas takvu trazimo. Narucila sam juce preko neta, stize u utorak.

Vid' Mina:eek:

Evidentno je da sam od tebe mislila da si Majce. Zbog avatara :lol:
Jos se ja pitam otkud to da Majce cita Ostrvo, nekako mi nije to njen fah :)

E, tek sada ce Ostrvo... da mi ide u prioritete, posto se meni jaaaako dopala i Kuca duhova :D

Vid`la sam da si me zamenila z:hm: i da si vratila Ostrvo neprocitano :aha: u biblioteku,
al` ako ti kazem da si pogresila a proslonedeljnu tvoj mantru postujem iako mi je veoma cudna:znamiguje:,
ostade mi da sacekam da se duhovi smire a Lamar povrati svoj mir i
.....sve lepo dodje na svoje z:lol:

Sad citam, ono sto je vecina od Vas davno procitala, Bog malih stvari/Arundati Roj :zpozdrav:

Neki bi mogli i ponovo! Da malo obnove gradivo. Ali toliko toga ima što nisam nikad čitala, kako da čitam ponovo.

Ja sam ipak nastavila Tonia Kregera, jer sam shvatila da ima samo 60 i nešto (doduše sitno pisanih) strana, a da sam ja pola pročitala. A pošto je u istoj knjizi i drama Fiorenca, valjda ću i to da pročitam. Što znači da bi trebalo ponovo da je produžim.
Neko je tamo pominjao Selenića za Čitalački kutak, pa ako se izglasa neka njegova knjiga koju nisam čitala (a čitala sam samo Ubistvo s predumišljajem i Prijatelji), onda bih uzela to da čitam. Idem sad tamo da tražim da bude neka treća. Sećam se da je vas nekoliko u jednom momentu čitalo Memoare Pere Bogalja i da ste imale jako pozitivne utiske.

Може и Писмо - глава.

Е, дете ми се вата за Чегевару. Брат-брату 1.500 стр, кој ће ти ђаво - свиђа ми се, видео сам у квизу о њему, пусти ме, волимм дебеле књиге.
Било ми глупо да му причам, знате оно, свиње су дебеле. Нека га, ебеш га лол..нек Ћита.

:lol:
Danas sam u školi kupila Sabrana dela Dučića, knjiga od 1170 strana. Pitaju deca zar ću sve to da pročitam. Jedan šestenac je procenio da ima oko 300 strana, drugi dodao da je oko 600.:lol: Ne umeju ni da procene.:rotf:

Pre nego me osudite, ne, nije za mene, za moje sestričine je, za novaka.:)
I ovim mojim golupčićima iz Bgd-a sam uzela Zmajevu veliku riznicu pesama i priča.

:lol:
Danas sam u školi kupila Sabrana dela Dučića, knjiga od 1170 strana. Pitaju deca zar ću sve to da pročitam. Jedan šestenac je procenio da ima oko 300 strana, drugi dodao da je oko 600.:lol: Ne umeju ni da procene.:rotf:

Pre nego me osudite, ne, nije za mene, za moje sestričine je, za novaka.:)
I ovim mojim golupčićima iz Bgd-a sam uzela Zmajevu veliku riznicu pesama i priča.
Dučić :heart: :super:
Ja imam sabrana dela Dučića. Onako neka neodredjena boja, prljavo bela, drap, bela kafa, pa požutelo od stajanja. Od očuha mm. Ne znam kako se to uopšte našlo kod nas, na moju veliku radost, jer je sve njegove stvari razvukla neka "rodbina". Imao je mnogo knjiga. Mi jedva uhvatismo Dučića i Vujakliju.

Poslednja izmena:
Evo i mene, sinoć sam se vratila s putovanja. Pročitala sam samo jednu knjigu - Nora Roberts ''Kraljevska afera'' i mogu vam reći da gluplju knjigu odavno nisam pročitala. Uzela sam je jer je manjeg formata, zgodna za tašnu, ali radnja... jao. Kao neka princeza se budi u bolnici, ima amneziju (pobegla je ljudima koji su je kidnapovali, ali ne može da se seti ko su), pa joj je dodeljen telohranitelj, Amerikanac, i onda se oni zaljube jedno u drugo (ima li neki smajli koji povraća?). Krajnje plitko i predvidivo.
Nisam stigla da iščitam šta ste sve napisale, jedva čekam da ugrabim vremena i uživam u Esteritinim dogodovštinama, Daninim opisima, Lamarkinim duhovitim opaskama itd.
z:poz:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back