Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Amanda Kvik je zakon :malav:kakav Andrić, Dima...
dobro, ajd, može Tomas Man.

Sekura, imaš na odeljku Umetnost i kultura podforum Književnost. To je malo elitističkiji pristup književnosti. Tamo se čitaju filozofi, klasici, ali i beletristika. I tamo te ispljuju najstrašnije ako pomeneš neku laganicu. A mi smo ti ovde domaćice, turske serije i čiklit. I nema niko nikom da zamera šta čita (dobro, shvatila sam da ni ti ne zameraš).

Sad bez zezanja, većina nas na ovom forumu je visoko obrazovana, dosta nas ima i godine za poštovanje, i išle smo u školu kad se čitala lektira, ali zaista čitala od Ilijade i Odiseje, preko Rata i Mira, Dostojevskog, Dime, Tihog Dona, Krleže, Andrića... (ko bi se svega setio, toliko toga je bilo) a za svoju dušu smo čitale Selimovića (mislim da on nije bio za lektiru), Markesa, Kastanedu.... tek je tu bilo, a ima i dalje svega i svačega što nas zanima. Npr. Bajagu (Ni Markes, ni Kastaneda nisu znali Huanita, ali su čuli da mu je deda susreo lično Meskalita). Nisam mogla da odolim. Tu-tu-ru-tu-tuuu

Bi, sada je Mesa deo lektire (Dervis i smrt). Da se ja pitam, bila bi i Tvrdjava ili mozda cak umesto Dervisa.

Meni se mnogo dopada Tajni zapis, svidja mi se forma, sto se preplicu proslost i sadasnjost i sto pratimo pricu iz dve perspektive (ovu u sadasnjosti) koje su potpuno razlicite, ali srodne na neki nacin i najvise mi se svidjaju opazanja i zakljucci doktora i Rozene; npr. "Ali mozda je lakse razgovarati sa nekim ko nam nije blizak, jer sa njim covek moze da bude "strucnjak", a ne budala koja pokusava da zivi svoj zivot."

I znam da nije obicaj da ovde pisemo citate (mada bismo mozda mogle koga ne mrzi?), ali kako sam obnavljala neodoljivog apsurdovca Beketa (kada citam njega, Mesu i Dostojevskog uvek pomislim e, ovaj je SVE objasnio), resih da vam napisem:

"Neg: Čekaj da ti je opet ispričam. (Glasom pirovedača) Jedan Englez kome je, u žurbi pred novogodišnje praznike, bio potreban par prugastih pantalona ode svom krojaču i ovaj mu uze meru. (Krojačevim glasom) "To je sve, gospodine, dođite kroz četiri dana, pantalone će biti gotove." Dobro. Četiri dana kasnije (Krojačevim glasom) "Veoma mi je žao, gospodine, moraćete doći kroz nedelju dana, upropastio sam vam celu stražnjicu." Dobro, sve je u redu, lepo uobličena stražnjica može da bude veoma golicava. Nedelju dana kasnije. (Krojačevim glasom) "Strašno mi je žao, gospodine, moraćete doći kroz deset dana, zabrljao sam sa prednjicom, između nogu." Dobro, šta se tu može, lepo pripijena prednjica uvek kopka. Deset dana kasnije. (Krojačevim glasom) "Užasno mi je žao, gospodine, dođite kroz petnaest dana, pogrešno sam vam uklopio ceo šlic." Dobro, kad se lepo skrojen šlic štipne, dolazi do čvrste ponude. (Pauza. Normalnim glasom.) Nikad je nisam gore ispričao. (Pauza. Sumorno.) Ja ovu priču pričam sve gore i gore. (Pauza. Glasom pripovedača.) Dakle, da skratim: vreme prolazi, a krojač sad zabrlja sa rupicama za dugmiće na šlicu.(Glasom mušterije.)"E, nek' vas đavo nosi, majstore! Pa to je već nepristojno, to je prevršilo svaku meru! Za šest dana, je l' me čujete, za svega šest dana Bog je stvorio svet! Da, majstore, ništa manje - SVET! A vi, dođavola, niste u stanju da mi za tri meseca sašijete jedan par pišljivih pantalona!" (Krojačevim glasom, skandalizovano.)"Ali, dragi gospodine, dragi moj gospodine, pogledajte - (prezriv gest, sa gađenjem) - ovaj svet - (pauza) - a pogledajte - (gest pun ljubavi i ponosa) - ove moje pantalone!"
Beket, Kraj partije

Za natapiranu turbo sovu

Nema u Biblioteci grada Beograda, za knjizare ne znam, vidim samo da su izdale Zene u crnom i da se pominje na sajtu Centra za zenske studije, pa mozda da pokusas da pozoves. http://www.zenskestudie.edu.rs/

Poslednja izmena:
Zar ovdje niko ne cita Igoa, Selimovica, Dimu, Andrica,Dostojevskog, Murakamija..... Zasto samo beletristika? Ima li iko ko bjezi od popularistike? To je bre sve nalik spanskim i turskim serijama, lakse je to pogledati nego se zamlacivati knjigom.. U cemu je draz?:dontunderstand:
P.S. Ne prozivam nikoga, samo uopsten komentar!

Ja volim da citam S. Mancic, Marijanu Mateus, a jako mi se dopala i knjiga Sanje Marinkovic.

Treba ici u korak sa vremenom :mrgreen:

Una, bas ti je lep i interesantan citat. A i setila sam se da sam to nekad procitala.
Meša i treba da bude lektira. Ja nisam čitala Derviš i smrt :rumenko: Jesam Tvrdjavu, a najviše volim Ostvro. Ono nije tako poznato, ali je puno neke mirnoće i spokoja.
"Kuća je na kraju punte, u rijetkoj borovoj šumi, na ostrvu. Sasvim blizu groblja, daleko od malogribarskog naselja. Tu, nadomak mora, blještavog Ijeti, tmurnog i sivog zimi, žive njih dvoje, godinama, suviše dug niz godina, mogli su i da zaborave sve što je bilo, jer je bilo davno, ali nisu zaboravili,osuđeni na sjećanje. Njegovo je: mreža, čamac, ribe, govori, tuga i bijes, lutanje po ostrvu. Njeno je: kuhanje, čišćenje, cvijeće, kokoši, klavir o kojem sanja, trpljenje i sjetno sjećanje."

Ljudi, srećan vam Dan Republike, kome je taj dan u srcu, kao meni.
Tad sam znala šta se slavi i zašto, za razliku od ovih novokomponovanih, nategnutih praznika koje svaka partija menja kad dodje na vlast.

Porodica – Mario Puzo, Laguna 350 str. 6/10

Aaaaauh. Ovo je bila gnjavaza :roll:
Tesko je naci nekoga ko vise od mene voli porodicne price, ali ovo nije bilo po mom ukusu uopste.
Tema je dobra, ali pristup i stil su daleko ispod nivoa jednog istorijskog romana.
Suvise idealizovani likovi, prejednostavan stil… Ma nista se to meni nije dopalo. Bas nista.

Sad me Esterita podseti. Kada je bio sajam knjiga (ne znam da li je to jos neko primetio), ali mene je ubolo direktno u oko.
Kada se popnes uz one stepenice pa krenes levo ka halama, poredjani u nizu panoi, bilbordi, sta li su.
I tu na samom ulazu, prvi prvcati pano, ta Bacic-Alimpic :dash:
Izbegavam da spominjem te spisatelje i spisateljice jer mislim da im i na taj nacin cinim reklamu, ali sad sam se setila i nisam mogla da odolim.

Pa zamislite tako veliki i znacajan sajam, kazu najbolji u ovom delu Evrope, Balkana tako nesto, i nije neki Pisac na bilbordu nego neka
smilie_girl_214.gif

Znam da je tu (na bilbordu) u pitanju novac a ne knjizevnost, ali ipak...

Nego da vam prijavim jos i ovo.
Ne nadjoh danas 26a. Mada nisam bila u Knezu, vec u nekom drugom Delfiju.

Pocela da citam Zorana Cirica i odusevljena. Brzo cu procitati pa cu vam izneti utiske :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back