Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mo Janu Nobelova nagrada za književnost

Kineski pisac Mo Jan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost.
Kako se navodi u saopštenju žirija, piscu je nagrada pripala zbog rada koji ima kvalitete "halucinogenog realizma".
Nagradu u vrednosti od osam miliona kruna (1,2 miliona dolara) dodeljuje Švedska akademija.
Književna nagrada je četvrta u nizu ovogodišnjih nagrada koje je osnovao švedski naučnik Alfred Nobel i koje se dodeljuju od 1901. godine.

Jel zna neko nešto o ovom piscu? Jel neko čuo za njega? Šta je sad halucinogeni realizam?

I pitam i odgovaram
uputstvo za čitanje:
cc=č
ch=ć
zz=ž
ss=š

KNU:NOBEL-KNJIZZEVNOST-MOJAN 2

Nobelova nagrada za knjizzevnost kineskom piscu Mo Janu
STOKHOLM, 11. oktobra (Tanjug) - Kineski pisac Mo Jan, hroniccar mraccnog i ruzznog u Kini 20. veka, ovogodissnji je dobitnik Nobelove nagrade za knjizzevnost.
Kako se navodi u saopsstenju zzirija, piscu je nagrada pripala zbog rada koji je kombinacija"halucinogenog realizma" i narodnih predanja, istorije i savremenog zzivota.
Mo Jan, 57, jedan je od vodechih kineskih pisaca danassnjice, a njegova najpoznatija dela su romani "Crveni Sorgo", "Balada o belom luku" i "Republika vina".
Autor, ccije je pravo ime Guan Moje, u inostranstvu je najpoznatiji po noveli iz 1987. "Crveni Sorgo", pricci o brutalnom nasilju na istoku Kine - gde je odrastao - tokom dvadesetih i tridesetih godina prosslog veka. Prema ovom delu, Dzzang Jimou je snimio istoimeni film, a ekranizovana su i njegova dela "Srechna vremena" i "Nuan".
Stilom, porede ga sa magiccnim realizmom Gabrijela Garsije Markesa i Vilijamom Foknerom, ali i sa Francom Kafkom.
Beogradski izdavacc Portalibris objavio je na srpskom njegov roman "Velika nedra i ssiroka bedra".
Autor je desetak romana, novela i kratkih pricca koje se mahom bave burnom istorijom Kine u 20. veku i koje su ccesto obojene mraccnim, ciniccnim humorom.
"Ima tako prokleto jedinstven naccin pisanja. Ako proccitate pola strane njegovog teksta odmah ga prepoznate", rekao je ssef akademije Peter Englund.
On je dodao da je Mo upoznat da je dobio nagradu ali da je ostao kuchi sa ocem. "Rekao je da je odussevljen i uplassen", rekao je Englund.
Omiljene teme Mo Jana su revolucija 1911. kada je sa vlasti svrgnuta kineska dinastija, japanska invazija i komunizam i kulturna revolucija Mao Cedonga.
Njegov najnoviji roman, "Frog" iz 2009. smatra se, navodi AFP, najsmelijim do sada zbog opisa politike jednog deteta i lokalnih zvaniccika koji je surovo primenjuju prisilnim abortusima i sterilizacijom, kroz zzivot jednog seoskog ginekologa.
Prossle godine je za taj roman osvojio i najvechu kinesku knjizzevnu nagradu "Mao Dun".
I pored svojih tema, Mo Jan do sada nije imao preteranih problema sa komunisticckim vlastima, a bio je i potpredsednik Kineskog udruzzenja pisaca.
Laureat je takodje pristalica zvaniccne politike svoje zemlje kada je recc o umetnosti i kulturi. To znacci da umetnost i knjizzevnost moraju da sluzze socijalisticckoj borbi i samim tim ne ugrozzavaju vladajuchu Komunisticcku partiju.
Neki njegovi savremenici zbog ovoga ga kritikuju, ali je Mo Jan u govoru na sajmu knjiga u Frankfurtu 2009. rekao da je on pisac kome treba da se sudi samo na osnovu njegovih knjiga.
"Pisac treba da izrazi kritiku i protivljenje mraccnoj strani drusstva i ruzznoj strani ljudske prirode. Neki mozzda zzele da viccu na ulici ali trebalo bi da tolerissemo i one koji se kriju u sobama i koriste knjizzevnost da bi izrazili svoje missljenje", rekao je on.
Rođen 1955. u provinciji SSandong, u seoskoj sredini na istoku Kine, pocceo je da pisse dok je bio u vojsci, osamdesetih, i tada je izabrao pseudonim Mo Jan ssto znacci "chuti". On je kasnije objasnio da je nadimak posledica toga ssto su mu kao brbljivom detetu govorili da uchuti, ali i da ga je izabrao kako bi njegova knjizzevnost govorila umesto njega.
Dobitnik je brojnih knjizzevnih nagrada ukljuccujuchi i Men Ejzzan nagradu, Njumanovu nagradu za kinesku knjizzevnost, a mnoga dela su mu prevedena na engleski i druge jezike.
Zbog podrsske vlasti njegova Nobelova nagrada biche u Kini, navodi francuska agencija, predstavljena kao pobeda drzzavne kulturne politike Komunisticcke partije koja se ccesto obraccunava sa kriticcki nastrojenim umetnicima. To che, pisse AFP, biti i veliki kontrast u odnosu na 2000. kada je Gao Sjingdjian bio prvi Kinez koji je dobio Nobela za knjizzevnost. Gao je pobegao iz Kine osamdesetih i uzeo francusko drzzavljanstvo 1997.
Peking je takodje kritikovao odluku da se Nobelova nagrada za mir dodeli tibetanskom duhovnom vodji Dalaj lami 1989. i disidentu LJu Sjaobou 2010.
Nagradu u vrednosti od osam miliona kruna (1,2 miliona dolara) dodeljuje SSvedska kraljevska akademija.
Knjizzevna nagrada je ccetvrta u nizu nagrada koje su ove godine dodeljene, koje je ustanovio ssvedski nauccnik Alfred Nobel i koje se dodeljuju od 1901. godine.
Mo je bio jedan od favorita za nagradu uz japanskog pisca Harukija Murakamija
(Kraj)

Konacno zavrsila Sevastopoljsku ruzu..
Ocekivala sam upecatljiviji ili mozda malo jasniji kraj ali dobro :lol:
Nije losa knjiga, odvija se za vreme Krimskog rata, prica pricu iz tih godina, a uporedo i 10 godina ranije.
Za mene pomalo cudan odnos izmedju sestara od tetke pri cemu bih rekla da je jedna zaljubljena u ovu drugu..
Deluje mi kao da je kraj malo zbrzan.
Umorila sam se od rata.:lol:.sad cu na neku laganicu..
Volim to mesto i vreme desavanja :)

Hvala :) Videcu kad procitam ono sto imam da li ce mi se dopasti kako pise (Lazarus), mada po tvom opisu deluje interesantno to sve po malo :)

Nista mi se sad ne cita, evo zato malo jesenjih fotki :)

Diiivne su ti slicice :zaljubljena: Jel su tvojih ruku delo?
Ja volim jesen. I ovakvu jos uvek suncanu
smilie_girl_008.gif
ali i onu kisovitu
smilie_girl_245.gif

Volim to mesto i vreme desavanja :)

Diiivne su ti slicice :zaljubljena: Jel su tvojih ruku delo?
Ja volim jesen. I ovakvu jos uvek suncanu
smilie_girl_008.gif
ali i onu kisovitu
smilie_girl_245.gif

Gde samo nalazis te smajlije :lol:
Fotke su moje, slikano proslog vikenda. Milo mi mi da vam se dopadaju :hvala:

Elem, da se vratim an temu. Posto ne znam sta bih tacno da citam, uzela sam Agatu (Pale Horse) dok ne odlucim ;)

Mo Janu Nobelova nagrada za književnost

Kineski pisac Mo Jan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost.
Kako se navodi u saopštenju žirija, piscu je nagrada pripala zbog rada koji ima kvalitete "halucinogenog realizma".
Nagradu u vrednosti od osam miliona kruna (1,2 miliona dolara) dodeljuje Švedska akademija.
Književna nagrada je četvrta u nizu ovogodišnjih nagrada koje je osnovao švedski naučnik Alfred Nobel i koje se dodeljuju od 1901. godine.

Jel zna neko nešto o ovom piscu? Jel neko čuo za njega? Šta je sad halucinogeni realizam?

PortaLibris, 2008, Beograd

Veoma me zanima kakav je pisac jer sam pročitala da ga porede s Kafkom i Helerom.

Kažu da su njegova dela obojena socijalnim realizmom, kao i magijskim realizmom po ugledu na Markesa.

Interesanto nisam nikad cula za tog pisca, i gledam danas na amazonu, ima covek toliko knjiga i jos prevedenih na engleski (nemam izgovor da je samo jedna prevedena) :rumenko: Al dobro nije ni prvi ni poslednji kojeg ne znam, sta da se radi. Elem malo sam gledala i narucila (iz biblioteke) ovo:
Life and Death are Wearing Me Out
images

Ima opsirnije na amazonu i goodreads,
onako sasvim ukratko radi se o nekom veleposedniku koji je (iako je bio pravican prema svojim seljanima) ubijen kad su komunisti dosli na vlast. I sad odlazi on u pakao, tamo ga muce (pretpostavljam zato sto nije bio dovoljno zao tokom zivota), na kraju ga izbace odatle i posalju nazad na zemlju, ali redom u raznim oblicima (dmagarac, vo, prase, pas, majmun i decak) - zivotinje redom pricaju istoriju posleratne Kine.
Kazu da je zabavno pa videcemo kad stigne :)

Ako je neko citao tu na sprskom bilo bi interesantno cuti (Dana mozda?)

http://www.monoimanjana.rs/v/771d7241-a29e-412f-808e-8fe88f56f467/3za999.aspx
Kakva parada neprivlačnih naslova. Imam ovu prvu na listi, i nije bila loša. Ali, da izabereš tri? Koje tri, pobogu?

Bar nisu toliko jadni da na akciju stave npr. drugi deo nekog serijala, kao što neki rade. Šta oni misle, da ću da se zeznem i kupim drugi deo nečega na akciji, pa onda prvi po punoj ceni da bih imala početak? Čim ugledam tako nešto, momentalno se okrećem i napuštam objekat (knjižaru). Mudrije im je da stave prvi deo nečega na akciju, pa da se ljudi navuku i onda kupe ostale delove koji nisu na akciji, ovako nas samo vređaju.

Ester, šta rade starke tvog bivšeg u kući, zar ih nije tvoj muž proterao odavno? :zcepanje:

Inače, počela sam da čitam 26a.

Krenula sam sa porucivanjem knjiga drugaricama za rodjendan...i dosla do zakljucka da ni jednu knjigu ne zelim bas mnogo.
:confused:
Pored toga ne uspevam sebi da kupim ni cizme po meri, ni stvari koje mi se dopadaju, zimsku jaknu vec dve sezone ne mogu da nadjem....i time dolazimo do zakljucka da nema za Rajka kapa, ili ti...pretvorila sam se u jednu dosadnu, dzangrizavu zenetinu - zakeralo. BLJAK!

http://www.monoimanjana.rs/v/771d7241-a29e-412f-808e-8fe88f56f467/3za999.aspx
Kakva parada neprivlačnih naslova. Imam ovu prvu na listi, i nije bila loša. Ali, da izabereš tri? Koje tri, pobogu?

Bar nisu toliko jadni da na akciju stave npr. drugi deo nekog serijala, kao što neki rade. Šta oni misle, da ću da se zeznem i kupim drugi deo nečega na akciji, pa onda prvi po punoj ceni da bih imala početak? Čim ugledam tako nešto, momentalno se okrećem i napuštam objekat (knjižaru). Mudrije im je da stave prvi deo nečega na akciju, pa da se ljudi navuku i onda kupe ostale delove koji nisu na akciji, ovako nas samo vređaju.

Ester, šta rade starke tvog bivšeg u kući, zar ih nije tvoj muž proterao odavno? :zcepanje:

Inače, počela sam da čitam 26a.

pa to su starke od njega, tj bivšeg muža..tj muža doviđenjaprijatno
ja ti moja Ela, a i sve ostale (daje se na znanje)...ništa muško u kući i oko kuće nemam (i kučak mi otišao)..ustvari imam oko kuće, imam komšiju Neđa bravara (mada su njemu 75 god, ne znam dal' uopštew da ga računam :mrgreen: )

Krenula sam sa porucivanjem knjiga drugaricama za rodjendan...i dosla do zakljucka da ni jednu knjigu ne zelim bas mnogo.
:confused:
Pored toga ne uspevam sebi da kupim ni cizme po meri, ni stvari koje mi se dopadaju, zimsku jaknu vec dve sezone ne mogu da nadjem....i time dolazimo do zakljucka da nema za Rajka kapa, ili ti...pretvorila sam se u jednu dosadnu, dzangrizavu zenetinu - zakeralo. BLJAK!

ja sam stalno tako kukala, al' sam uvijek nekako uspijevala da nađem, teškom mukom doduše, al uspijem
mislim da se dovoljno ne trudiš :mrgreen:

pa to su starke od njega, tj bivšeg muža..tj muža doviđenjaprijatno
ja ti moja Ela, a i sve ostale (daje se na znanje)...ništa muško u kući i oko kuće nemam (i kučak mi otišao)..ustvari imam oko kuće, imam komšiju Neđa bravara (mada su njemu 75 god, ne znam dal' uopštew da ga računam :mrgreen: )

Ako zna (i hoće) da popravlja stvari po kući računaj ga!
Ja ništa ne čitam, ali sam danas kupovala mužu cigare "u tvrdom povezu". Nisam mogla da se setim kako se kaže.

završila sam knjigu Ukus tamarisa,,,već je Dana rekla da je dobra, i ja velim da je dobra...ništa specijalno, ali je ok, pogotovo za one koji vole Indiju..priča pola knjige kčerka, pola knjige majka...o njihovom životu u Indiji...znači preporuka
sad sam počela Djui...Viki Majron i Bret Viter, izd čarobna knjiga....Djui je mačak koga su našle bibliotekarke i ostavile u biblioteci, i sve se brinu o njemu...istinita priča..e, sad, dal' je do mene, dal' do prevoda, dal' ova Viki ne zna da piše...ne znam al' znam da je sa mukom savlađujem..nekako su nezgrapne rečenice, bez topline...nešto mi fali, a ne znam šta

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back