Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Brzo pomagajte, sta sledece da citam?
Lecenje Sopenhauerom
Midlseks
ili da uzmem cika Dobricu koji me ceka na polici ali mislim da nece moci jos dugo :mrgreen:
Nemoj samo da mi date pametan savet kao moja mama, Jao ne znam sta da ti preporucim, zavisi kako si raspolozena :roll: ma ajde
A imam u ponudi jos mnogo knjiga al da ne duzim sada biram izmedju ovih
Ili da ipak uzmem Poslednja kineska carica ili Pobuna na brodu Baunti? :think:

Bas si me nasmejala.
Nemoj jos da uzimas cika Dobricu. Moze on jos da ceka. On je za neke hladnije dane, po mom skromnom misljenju...

Milicina mamo, uzmi Midlseks, taman da čitaš zajedno sa vajld čajld

Upravo sam završila Zauvek tvoja, u originalu Committed. Ko zna engleski (ja ne) verovatno će mu imati više smisla, pošto ovaj naslov u prevodu nije mogao da bude gluplji i prazniji. Dakle, autor Elizabet Gilbert, nastavak "kultne" knjige Jedi, moli, voli. Mogu da kažem da je daleko bolja od prve, zrelija. Ovo je više neka sociološko, antropološko, istorijska analiza braka, položaja žene u porodici, koju Liz vešto kombinuje sa iskustvima svoje bake i majke.
Pisala sam više u petak, pa da se ne ponavljam. Takodje sam napisala da nije knjiga koju bih mogla da preporučim, ali meni se dopala.

Lucke vesti - Eni Pru, Agora 360 str.
Nacionalna nagrada za knjigu godine 1993.
Pulicerova nagrada 1994.

Knjiga je lepa (registrovao je negde to valjda makar moj mali mozak :mrgreen: ), ali ja nisam mogla uopste da se sastavim sa njom.
Ili je bila rasejana knjiga, ili ja. Neko sigurno jeste.
Tema mi se dopada, tok radnje takodje, ali recenice mi nisu tekle glatko, stalno sam nekako zapinjala i saplitala se o njih. To bi bio najprecizniji dozivljaj.
A inace volim takve knjige (i filmove) gde je sve na pocetku haoticno, a onda se sve polako sredjuje i dolazi na normalu. Kad vec nije tako u realnom zivotu da bude maker u knjizi :lol:
I da. Snimljen je film po ovoj knjizi, igraju KevinSpejsi, Dzudi Denc…

samo da prijavim da sam kući, jer mi dijete ukačilo virus..evo se motam sve 'vamotamo, a ništa
u rukama mi je Ukus tamarisa, Anita Rau Badami, Mono i Manjana...da nisam i nju čitala :mrgreen:
nisam još počela isprave da je čitam, ima mnogo napisano i na koricama i na početku i na kraju i na unutrašnjim koricama, a ja to sve volim da pročitam, prije nego što krenem u akciju čitanja same literature..ovo mi dođe kao pomoćna literatura i često joj se vraćam
i ne volim kad knjiga nema tu pomoćnu literaturu, kad nema ništa o piscu, ni ništa o knjizi...jedino ne volim Izjave zahvalnosti, ali i njih uredno pročitam
Rajka je tratinčica (krasuljak)...ovo čisto da vidim jel' me čitala do sad, jer je rekla da čita samo prva 2 reda
a ako baš nema ništa od te pomoćne literature, ima uvijek naslov originala :mrgreen: ili bar kad je i u koliko primjeraka izdata knjiga

I da, Esterita, ima 4,5 strane izjava zahvalnosti. Stvarno bezveze. I ja sve pročitam kao ti sa korica, iza korica, naslov originala, izdanje...., ali me izjave zahvalnosti stvarno nerviraju.
Posto i ja kao i vi iscitavam sve sto je ispred i iza sadrzaja knjige, tako sam ucinila i sa ovom. I mislim da me je u ovom slucaju sludelo to sto sam procitala da je po knjizi snimljen film, i ko igra u njemu, i sve po redu. I tako sam stalno imala u glavi te glumce, i to me je nekako ometalo… I sta ja znam. Eto.
A i ovih dana sam sva nesto nadrndana :besan2: :ljutko: :evil:
A sada cu svima vama kojima mogu da podelim po jedan :cmok: pa cu mozda i da se oddrndam.
Dobro delo mozda ucini cudo :mrgreen:

i počela sam Nisam ja debela nego je ova haljina tesna...Marijaafrančeska Ventura, izd Mladinska knjiga Bgd, 170 str
mnogo je slatka knjiga, priča prodavačica u butiku o svojim mukama sa narodom
....imate li nešto za 5 ili 1o e
...dajte mi nešto što če da me razveseli
..imate li treger majice sa dugim rukavima
...ova majica..kakvu svrhu ima
..imate li ovu teget košulju u drugoj teget boji (ovo kao da sam ja pitala)
Uh, sto mi se cita ovako nesto :aha:

Esterita mila, citala ja Ukus tamarisa i dobra je.
Cao devojke moje :manikir: Tek sam dosla sa odmora pa samo da se javim, pa cu neki drugi dan detaljno sta sam citala i tako to.:cmok2: vas sve i mnogo :heart:
I mi tebe :cmok:

E, da. Dovrsila sam i
Londonske skice – Doris Lesing, Agora, 210 str. 8/10
Nobelova nagrada za knjizevnost 2007.

U pravu je bila Honduras (sa jedne druge teme) kada je rekla da je ona mnogo bolja u pripovetkama nego u romanima.
Ovo je prva knjiga od Lesingove koja mi se bas dopala. Jedino sto bi valjalo znati je, kada je koju pripovetku/roman pisala. Posto ima dugogodisnji spisateljski staz, lepo bi bilo znati unapred da li je to sto citate napisala recimo 1950. god. (tada je pocela da pise), ili 2008. god. I da li opisuje vreme iz recimo 1926. god ili iz 2000. god.

Mene je to umelo da zbunjiuje narocito kod pripovetki. Pocnem da citam, i pocnu da mi se ukazuju lik i radnja, ali ne znam vreme desavanja. Sve dok ne spomene nesto tipa TV, reklama… ili neku sitnicu koja je karakteristicna za neko vreme daleko pre danasnjeg.
Hocu reci, da sam ja izdavac (ali gle cuda nisam :mrgreen: ), na pocetku svake pripovetke bi stajala godina kada je to napisala. Mada inace sto se tice izdavaca nemam nikakve primedbe. Ima cak na kraju i deo “o piscu”, sto je danas prava retkost.

Pulicerova nagrada 1994.

Knjiga je lepa (registrovao je negde to valjda makar moj mali mozak :mrgreen: ), ali ja nisam mogla uopste da se sastavim sa njom.
Tema mi se dopada, tok radnje takodje, ali recenice mi nisu tekle glatko, stalno sam nekako zapinjala i saplitala se o njih. To bi bio najprecizniji dozivljaj.
A inace volim takve knjige (i filmove) gde je sve na pocetku haoticno, a onda se sve polako sredjuje i dolazi na normalu. Kad vec nije tako u realnom zivotu da bude maker u knjizi :lol:

Već sam pre neki dan htela da te pitam dokle ćeš da čitaš te Lucke vesti!? Tačno sam procenila da ti baš i ne ide glatko.

Munlajt, ako je Purpurni hibiskus - super je. Malo mučna, tužna i surova, ali odlična. O položaju žene u Africi. Na mene je baš ostavila jak utisak.

Da li je neko čitao roman Plavi hibiskus? Preporučila mi je kuma, a vaših se preporuka ne sećam.

Verovatno mislis na Purpurni hibiskus
Citalo nas je ovde dosta, fenomenalna knjiga, fenomenalna :)
Odoh na posao a mrzi me :sad2:
Dodjoh samo da javnem da sam pocela Midlseks pa mi nesto nije legao, ne znam sve mi je nesto cudno i tako sam ga ipak odlozila na neodredjeno :mrgreen:
Lecenje Sopenhauerom mi se dopada, ljubim vas sve puno :cmok2::zag:

Pulicerova nagrada 1994.

Ide na moj spisak.
Ovo boldovano i ja volim. Prosto uzivam kada citam takvo stivo.
A Kevina Spejsija volim, tako da...
Samo da je imaju u biblioteci.

Verovatno mislis na Purpurni hibiskus
Citalo nas je ovde dosta, fenomenalna knjiga, fenomenalna :)
Odoh na posao a mrzi me :sad2:
Dodjoh samo da javnem da sam pocela Midlseks pa mi nesto nije legao, ne znam sve mi je nesto cudno i tako sam ga ipak odlozila na neodredjeno :mrgreen:
Lecenje Sopenhauerom mi se dopada, ljubim vas sve puno :cmok2::zag:

Ja volim da citam Jaloma.
Mada se sa nekim stvarima ne slazem, ali postujem ga.

Ja sam čitala Purpurni hibiskus. Nije loša, ali nije ni spektakularna, kako sam posle nekih preporuka očekivala. (Baš sam namćorasta:malav:)

Moram da ti se prikljucim. Bas sam namcorasta i ja kad kazem da je onako. Mnogo mi je bolja Pola zutog sunca.

Nego, jutros sam odgledala film Incendies i mogu da kazem da nisam skoro naisla na tezi film. :eek: Lose mi je i dalje... Ko je gledao zna o cemu pricam. Prica poput Hoseinijevih.
Izvin'te, morala sam sa nekim da podelim.

I da, batalila sam Paralelne lazi (triler). Nesto mi nista ne odgovara od knjiga u poslednje vreme. ;)

Ja sam čitala Purpurni hibiskus. Nije loša, ali nije ni spektakularna, kako sam posle nekih preporuka očekivala. (Baš sam namćorasta:malav:)

Osećam prozvana jer sam bez ostatka hvalili Purpurni hibiskus. Samo sam htela da podsetim da svako od nas ovde iznosi svoj lični doživljaj neke knjige, svoje utiske, impresije, mišljenje.
I naravno da je moguće da je ono što je nekom vrhunac, drugom "onako". I zato sve pohvale treba uzimati sa rezervom. Mi koji smo duže ovde već poznajemo ukus jedni drugima i možemo da pretpostavimo šta će se kome svideti, ali uvek ima i izuzetaka. Ja sam, npr. primetila da Rada i je nemamo isti ukus i da nam se uglavnom dopadaju različite knjige.

Istina,posle toliko pisanja i čitanja ovde, nekako već znamo šta je za koga...
Uz dužno poštovanje i obožavanje Dane i njenih impresija o pročitanom, jasno mi je da se njen i moj čitalački ukus u najvećem broju slučajeva ne poklapaju.
Ali zato sam kompatibilna sa Ester i Arvenom ( iako bih rekla da njih dve medjusobno - nisu),a sa ostalima se tu i tamo preplićem od knjige do knjige....sa nekima više,sa nekima manje....
I ono što je divno, ima knjiga koje se svima dopadnu, pa ih nekako prisvajamo...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back