BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne pripadam nijednog formalnoj organizaciji, samo sledim Esenstvo.
Esensko.

I Gabrijela sledi ...esensko učenje...

Zapravo, nisam nesto odusevljen Isusom, nisam uopste mislio na bilo kakve njegove reci, nego na mnoge plemenite stihove u kojima su zapisane reci Mojsija, Davida, Isaije itd.
Plemeniti stihovi ...Mojsija...:think:

Moram reci da ne znam o cemu pricas. Jedini prorok je Mojsije, a Eseni su njegovi istiniti sledbenici. A za nekakvih "Isusovih 12 zapovesti" prvi put cujem (a i nebitno je, posto nit prihvatam Isusa, niti ikakvu prorocicu) cak ni ne prihvatam pricu o 12 plemena.

Da li znaš iz kojeg od tih plemena potiču ...Eseni...

Ne znam, mozda jeste, u celibatskom redu.

Ne možda već jeste. Otac Jovana Krstitelja bejaše judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona.

Znači da je Jovan Krstitelj bio Sadukej.

Ne možda već jeste. Otac Jovana Krstitelja bejaše judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona.

Znači da je Jovan Krstitelj bio Sadukej.

Oprosti Jerohinac pošto vidim da se pozivaš ne evanđelja razmisli o jednom momentu a to je da Zahariji se ukazuje anđeo kad on počme da kadi.
Dakle ako Saduceji nisu vjerovali u andjele što onda on kadi i vidje andjela u nekoj viziji nakon kada??

Nema logike zar ne?

To je ono ak se ne varam univerzalni život??

Jako isključiva udruga zapravo već viđeno samo na drugi kalup.
Mi smo pravi drugi su svi krivi mi ne jedenom meso mi se čisti bla bla bla.
A prave svadljive duše koje bi samo djelile ljude na ovo i ono...
Ne sviđaju mi se niti malo,,,

Naravno da se ne varaš. neka vrsta kulta Gabrijele Vitek.

Naravno da se ne varaš. neka vrsta kulta Gabrijele Vitek.

U jedan tren sam pomislio da neki Esen koji nema veze s njima ....
.
Znao sam jednoga koji je ortodoksa par exalance ufurao se u čistoću i slično a agresivan do bola.križario je forumima "nečiste"...
Inače celibat to i nosi kao nus proizvod plus oholost tko je kao mi ,kao tobože mi ne prljamo se "životinjskim" strastima.
A u drugu ruku majku zemlju poštuju koja odredila sex kao nešto sasvim prirodno.
Paradoksi zar ne??

U jedan tren sam pomislio da neki Esen koji nema veze s njima ....
.
Znao sam jednoga koji je ortodoksa par exalance ufurao se u čistoću i slično a agresivan do bola.križario je forumima "nečiste"...
Inače celibat to i nosi kao nus proizvod plus oholost tko je kao mi ,kao tobože mi ne prljamo se "životinjskim" strastima.
A u drugu ruku majku zemlju poštuju koja odredila sex kao nešto sasvim prirodno.
Paradoksi zar ne??

Paradoksalno naravno ali...oni nisu svesni toga...

A on je Gabrijelin sledbenik jer samo oni ko o čemu oni o 10 zapovesti i plemenitim stihovima...Ne postoji drugo organizovano učenje u tom smislu.

Malo mi nije jasno šta podrazumevaš pod onim...kadi...

To ti je ono kao neka posuda pa dimi iz toga u hramu i Zaharija je kadio i andjelo mu se objavio ..

Dakle kako to ako on ne vjeruje u andjele kao Saducej??

Mislim da je opaženja na mjestu isto tako kao i ono s Gabrijelom gdje dolazi pred ženu mu ..
Kako to ako su oni Saduceiji koji u andjele ne vjeruju??

To ti je ono kao neka posuda pa dimi iz toga u hramu i Zaharija je kadio i andjelo mu se objavio ..

Dakle kako to ako on ne vjeruje u andjele kao Saducej??

Mislim da je opaženja na mjestu isto tako kao i ono s Gabrijelom gdje dolazi pred ženu mu ..
Kako to ako su oni Saduceiji koji u andjele ne vjeruju??

To je veoma zanimljivo. Kada je ono Gavrilo došao da Zahariji javi da će njegova žena nerotkinja Jelisaveta roditi Jovana, Zaharija mu nije verovao...

Luka 1:14...

''A anđeo reče mu: Ne boj se, Zarija; jer je uslišena tvoja molitva: i žena tvoja Jelisaveta rodiće ti sina, i nadeni mu ime Jovan.''

Luka 1:20...

''I evo, onemećeš i nećeš moći govoriti do onog dana dok se to ne zbude; jer nisi verovao mojim rečima koje će se zbiti u svoje vreme.''

Kako stvari stoje izgleda da Luka nije bio obavešten da Sadukeji ne veruju u andjele...:hahaha1:

To je veoma zanimljivo. Kada je ono Gavrilo došao da Zahariji javi da će njegova žena nerotkinja Jelisaveta roditi Jovana, Zaharija mu nije verovao...

Luka 1:14...

''A anđeo reče mu: Ne boj se, Zarija; jer je uslišena tvoja molitva: i žena tvoja Jelisaveta rodiće ti sina, i nadeni mu ime Jovan.''

Luka 1:20...

''I evo, onemećeš i nećeš moći govoriti do onog dana dok se to ne zbude; jer nisi verovao mojim rečima koje će se zbiti u svoje vreme.''

Kako stvari stoje izgleda da Luka nije bio obavešten da Sadukeji ne veruju u andjele...:hahaha1:

Pazi ovo...

Ako je Ivan Krstitelj Saducej onda on ne vjeruje u uskrsnuće kao ni u andjele i onda je upitno sasvim kako on poravnava put nekome tko će uskrsnuti.
Upitan je Isus onda kao njegov nasljednik...

Dakle moguće da te andjele je ubacio pisac da bi pomislili kako je Ivan Farizej koji je vjerovao u uskrnuće kao i andjele što su Farizeji inače vjerovali.

Što misliš o tome??

Pazi ovo...

Ako je Ivan Krstitelj Saducej onda on ne vjeruje u uskrsnuće kao ni u andjele i onda je upitno sasvim kako on poravnava put nekome tko će uskrsnuti.

Dakle moguće da te andjele je ubacio pisac da bi pomislili kako je Ivan Farizej koji je vjerovao u uskrnuće kao i andjele što su Farizeji inače vjerovali.

Što misliš o tome??

Kada se pogleda ovaj stih...

Luka 1:5...

''U vreme Iroda cara judejskog beše neki sveštenik od reda Avijinog, po imenu Zarija, i žena njegova od plemena Aronovog, po imenu Jelisaveta.''

stvar postaje komplikovana u vezi sa tim da li je Zaharije bio Sadukej. Zna se da su samo oni mogli biti sveštenici po Aronovskom poreklu. E sada, da li je Jovan K. mogao biti sadukej po...majci...nemam pojma.

No u svakom slučaju andjele je u priču sa Zaharijom najverovatnije ubacio Luka. A fazon je u tome što se o Jovanu K. može znati samo ono šta je zapisano u jevandjeljima. A protivrečnosti ima samo tako. A zna se da u biblijskom smislu Jovan K. ne bi mogao biti ono što je bio da je rodjen tako da to Gavrilo nije najavio Zahariji i da nije rodjen od Jelisavete koja je bila ...nerotkinja...Vidim ja da hoće od ovog boleti glava...

I Gabrijela sledi ...esensko učenje...
Ne znam ko je to. Ali ako sledi nekakve Isusove zapovesti i besede, onda nije Esen.

Plemeniti stihovi ...Mojsija...:think:
Da. Npr:

Ako je stranac medju vama, ne činite mu krivo.
Ko je došljak medju vama, ponašajte se kao da je jedan od vas, i volite ga kao sebe, jer ste i vi bili stranci u zemlji misirskoj.

Ne budi osvetljiv, i ne ljuti se na svog bližnjeg, nego voli bližnjeg kao samog sebe.

Ako naidjes na vola neprijatelja svog, ili na magarca njegovog, da je zalutao, odvedi ga k njemu.

Ako vidiš da je magarac pod teretom svojim, pa makar bio i magarac tvog neprijatelja, nemoj da ga ostaviš, nego mu pomozi.

Nemoj iskorišćavati najamnika koji je siromah i potrebit, bilo da je on izmedju braće tvoje, ili da je došljak u zemlji tvojoj u mestu tvom.
Nego mu daj platu taj isti dan, da ne zadje sunce, jer siromašan zavisi od toga.

Kada žanješ svoje useve na njivi svojoj, ako propustiš neki snop na njivi, ne vraćaš se da ga uzmeš, ostavi ga došljaku, siročetu i udovici.
Kada treseš masline svoje, kada završiš, ne gledaj granu po granu po drugi put, ostavi došljaku, siročetu i udovici.
Kada bereš vinograd svoj, ne prelazi opet da proveriš jel ostalo, nego ostavi došljaku siročetu i udovici.

A svake treće godine odvoji sav desetak od dohodaka svojih one godine i uskladišti u svom mestu,
Pa neka dodju oni koji nemaju zemlju ili nasledstvo, i došljaci, i siročad i udovice, i neka jedu i uzmu koliko im treba.

Ne učini ništa što bi moglo da ugrozi život tvom bližnjem.

Ne iskrivljujte pravdu, ne gledajte što je neko siromašan, niti se povodite za bogatim, nego pravedno sudite.

Ako kod tebe dodje rob koji je pobegao od svog gospodara, nemoj da izdati gospodaru njegovom
Nego neka ostane kod tebe, u mestu koje izabere, u gradu tvom gde mu bude drago, i ne tlačite ga.

To su sve stihovi iz Petoknjizja.

Da li znaš iz kojeg od tih plemena potiču ...Eseni...
Eseni su verska zajednica, ne plemenska.

Poslednja izmena:

''U vreme Iroda cara judejskog beše neki sveštenik od reda Avijinog, po imenu Zarija, i žena njegova od plemena Aronovog, po imenu Jelisaveta.''

stvar postaje komplikovana u vezi sa tim da li je Zaharije bio Sadukej. Zna se da su samo oni mogli biti sveštenici po Aronovskom poreklu. E sada, da li je Jovan K. mogao biti sadukej po...majci...nemam pojma.

No u svakom slučaju andjele je u priču sa Zaharijom najverovatnije ubacio Luka. A fazon je u tome što se o Jovanu K. može znati samo ono šta je zapisano u jevandjeljima. A protivrečnosti ima samo tako. A zna se da u biblijskom smislu Jovan K. ne bi mogao biti ono što je bio da je rodjen tako da to Gavrilo nije najavio Zahariji i da nije rodjen od Jelisavete koja je bila ...nerotkinja...Vidim ja da hoće od ovog boleti glava...

Po majci su oni gledali...

No ima jedan drugi ajmo reći dokaz a to je u Klementovim ili prepoznavanjima ili homilama nisam sad siguran no piše da su Saducejstvo je nastalo kao šizma vezana za Johanana Baptistu..
Oni su se odvojili .

I što je interesantno ako to poredimo paralelno s drugim izvorima vezano za pojavu Saducejstva kao pravca dolazi se do zaključka da je negdje oko 100 BC(prije nove ere) Johanan Baptista djelovao.

e jes ..krstitelj i jeste aronovo cukuncukun unuce..ne samo po majci elizabeti nego i po babi ani i pradedi matanu... e posle isusove smrti gubi im se trag....gde su zbrisali aronovi potomci?..a zivi su i zdravi negde na ovoj planeti...tajna je ovo...nit je igde zapisano a ne verujem i da neko nesto i zna o ovome..izgleda kraj ce kaze sve...

e boli glava od ovoga....

Pazi ovo...

Što misliš o tome??

jeste jovan zadok ali original a ne laznjak...ova sekta nema veze sa aronovim potomcima a i sam jovan je nazvao i fariseje i sadukejce generacijom otrovnica...znaci on nije pripadao ni modernim sadukejcima a ni tim farisejima

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back