BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti tvrdis da je neunistiva...

Podsecas me na Voltera...
I on je tvrdio da ce Biblija biti unistena za njegovog zivota...
I on je tvrdio pa mu bavljenje astrologijom nije pomoglo...

A ako malo procesljas po istoriji videces da je to
NAJSPALJIVANIJA KNJIGA NA SVETU
U isto vreme to je i najcitanija i najvoljenija knjiga na svetu
Nijedna druga knjiga nije takav bestseseler kao ona.
A razlog za to je jednostavan:
Ona je Bozja Rec!

Evo samo da uzmemo ovaj forum za primer.
O cemu se govori?
O onome sto je u njoj zapisano!
Nadji knjigu o kojoj se vise komentarise od nje,
ali ne trenutno vec PERMANENTNO
i bices slavan.

No to ti ne bih savetovao
jer ...
Neces naci.
Reklo bi se da pevas slavopojke. Zivis u pogresnom uverenju. Ta, tzv. sveta knjiga, koja se sastoji od oko 73 knjige se stampa blizu dve hiljade godina. Ona nije knjiga, onaje ideoloski prirucnik stampan/prepisivan u veoma malom broju sve do pronalaska stamparije. Kao ideoloski prirucnik postojala je obaveza da je svaka crkva morala da ima po nekoliko primeraka, dok je kroz vekove postojala obaveza njenog ucenje u skolama. Gotovo da nema ni jedne biblioteke u svetu da nema bar jedan jedini primerak te knjige. Danas, ako kojim slucajem odsednes u neki hotel na Zapadu, u fijoci nocnog stolica naci ces primerak svetog pisma. Zamisli, koliko kreveta jedan hotel ima, ima i toliki broj kopija svetog pisma. Dalje, u najvecoj zemlji na Svetu, kroz nekih 80 godina nije stampan ni jedan jedini primerak "svetog pisma", a u najmnogobrojnijim zemljama sveta - Kini i Indiji, tesko da se se moze naci ijedan primerak. Nekada se u SSSR stampala Istorija SKPb u milionima primeraka, a u Kini knjiga "Misli Velikog Maoce Tunga u visestrukom tirazu. Sta vise, i hriscanskim drzavama rezimi su ne samo podstrekivali stampanje te hriscanske ideoloske knjige, vec su i novcano stimulisale propagandno delovanje crkava i umnozavanje crkvenih knjiga. Da te podsetim na nase vladare iz loze Nemanjica, svi do jednog su proglasavani svetiteljima osim cara Dusana, jer su zidali manastire, crkve i poklanjali ogromne posede sa kmetovima. Crkveni velikodostojnici su bili istovremeno i veliki feudalci i najsigurnija podrska svojim vladarima.

Sto se tice citanosti, mislim da i po tom pitanju mnogo preterujes. Broj stampanih primeraka jedne knjige ne znaci da je toliki i broj citalaca. Ako uzmes u obzir da je u nas preko 50% odraslog stanovnistva polupismeno, jasno govori da je citanost minimalna.

Ne opstaje ta knjiga već ...verovanje u nju. Znam mnogo ljudi koji veruju u Bibliju iako je nikada nisu pročitali.

A opstale su i neke obične knjige nekih stgarogrčkih filozofa u koje niko ne veruje ali koje neki izučavaju.

A opet pak...opstaje i Kuran kao knjiga...tako dugo...

A opstaje i knjiga sa Budinim učenjem...tako dugo...

одеш у авганистан и питаш најтупавијег авганистанца да ли је чуо за Библију и књигу са будиним учењем
затим одеш у америку и питаш најтупавијег американца да ли је чуо за куран и књигу са будиним учењем
а онда одеш у непал и питаш најтупавијег непалца да ли је чуо за Библију и куран

претпоставка - одговори

Можда касније почнем да филозофирам о тој идеји зла као недостатка добра, ценим да је директно везана за оно што Шпенглер назива фаустовска култура. С обзиром на тему, не верујем да тако пише у Библији, а ако би неко извлачио стихове, ценим да би било дебело тумачење да нам је Бог тако нешто хтео рећи.

Ne mislim da je ideja zla vezana za faustovskom-zapadnom kulturom koja je po njemu počela negde u 10-om veku a to stoga što je zlo postojalo i pre nastanka zapadnjačke-faustovske kulture. Špengler u svojoj veoma zanimljivoj knjizi ''Propast zapada'' svoju filozofiju istorije podvodi na stvaranje i umiranje najvažnijih kultura. Po njegovoj filozofiji svaka kultura nakon svog začetka, neminovno ide ka svom izumiranju.

A u vezi sa tom knjigom ima i onih mišljenja da je ona na neki način bila kolekvka za ideju nacizma.

Inače u bibliji nema nijednog stiha ali ni približno iz kojeg bi proizilazilo da je zlo...odsustvo dobrog.

Идеја зла је постојала раније, али идеја да постоји нека светлост, у одређеном центру, а остали су непросвећени (па онда зли) је у суштини дубоко западњачка. Дакле, није реч о злу као супротном дуалистичком принципу, него ето неки су "отпали" или (новија верзија) "неразвијени", па су ружни, прљави и зли...
Истина, не бих рекао да је шеријатски блок овог форума у потпуности прихватио такав систем мишљења, него ето свидело им се нешто што проповедају теолози, а они сами су у великој мери конфузни као и света књига у којој виде сву истину.
Узгред, ово тумачење зла је ипак моје, у смислу да се не сећам да је Шпенглер баш тако рекао, а читао сам Пропаст Запада.

одеш у авганистан и питаш најтупавијег авганистанца да ли је чуо за Библију и књигу са будиним учењем
затим одеш у америку и питаш најтупавијег американца да ли је чуо за куран и књигу са будиним учењем
а онда одеш у непал и питаш најтупавијег непалца да ли је чуо за Библију и куран

претпоставка - одговори

Е ако ћеш да се равнаш према најтупавијима...
Иначе, лично радо називам Библију "највећи бестселер свих времена", што је тачно. Дакле, комерцијално успешна књига. Као Грабљивица код нас :) И за то су чули многи најтупавији.
Не знам ко је патентирао ту изјаву за бестселер, Ден Браун или тако неко...

Али ево занимљиво ми, па ћу ја да одговорим.
Најтупавији Авганистанац је вероватно чуо за Библију од талибана који му кажу кога да мрзи, а вероватно је чуо и да су рушили Будине статуе. Будизам иначе није религија објаве, па нека посебна књига није пресудна.
Тупави Американац је вероватно чуо за Куран (вероватноћа нешто мања него код Авганистанца за Библију) од исламофобног теле-евангелисте. Можда је чуо за Буда-бар...
Тупави Непалац није чуо за Библију и Куран, као ни за много шта друго, што га чини паметнијим од прве двојице.

Bla bla bla. Aperion znaci Beskonacno i to je jedno od imena Boga, isto tako i Monada sto znaci Jedno.

Izvinjavam ti se što sam nakratko bio u uverenju da ti zaista znaš nešta više o filozofiji Talesa, Anaksimandera i Anaksimena a kontekstu sa Pitagorinim učenjem. Ostani ti u tvom uverenju da je Aperion jedno od imena Boga isto kao i Moanada...

Lupetas proizvoljno. Ako cemo bas precizno, prvo pravilo Pitagorejstva je "Obozavaj besmrtne Bogove, kako ih je ustanovio Zakon".

Evo da još nalo ''izlupetam'' proizvoljno. Ovo da malo proširim...

''Prvo obožavaj besmrtne bogove, obzirom da su oni postavljeni i određeni zakonom. Poštuj zakletvu, a zatim junake, pune dobrote i svetla. Isto tako poštuj svoje roditelje, i one koji su ti najbliži srodnici.Od ostatka čovečanstva biraj prijatelja koji se ističe svojim vrlinama....''

nije pravilo o kojem sam ja pisao. To je iz Pitagorinih zlatnih stihova u kojima izmedju ostalog ima i ovo...

''Ne čini nikakvo zlo niti u prisustvu drugioh niti kada si sam iznad svega poštuj sebe.''

Čini mi se da ti ne razlikuješ njegove zlatne stihove i neka pravila koja su važila samo za njegove sledbenike a ne i za slušaoce njegovih predavanja.

A pravila su bila...

''Da je stvarnost u svom najdubljem nivou matematičke prirode, da se filozofija može iskoristiti za duhovno pročišćavan, da se duša može uzdići do jedinstva s bogom, da određeni simboli imaju mistični značaj i da se sva braća reda moraju pridržavati zaveta odanosti i tajne

Nije Protagora nego Pitagora ima sledbenike Slusaoce i Ucenike, i to sa zavesom nema veze sa mozgom, nego su Slusaoci bili vernici, verovali su da je Pitagora Bozija inkarnacija i koncentrisali se na pravila zivljenja koja je on ostavio, dok su Ucenici bili mislioci koji nisu verovali da je Pitagora inkarnacija, nego su prihvatali Pitagorina pravila zivljenja zbog toga sto su mislili da su najbolja i bavili su se dosta vise od ovih prvih i svetovnom naukom (aritmetikom, geometrijom, astronomijom, itd).

Kada bi ti znao nešta o Orfičkom kultu ne bi ti bilo teško da skapiraš zašto je Pitagora običnim slušaocima pričao iza zavese. Zanimljivo je da je Pitagora ta svoja predavanja započeo na Samosu ali...nije išlo, nisu ga shvatili ozbiljno pa je odatle otišao na Kront gde je stekao neki broj sledbenika.

A u vezi Pitagorinog učenja o brojevima malo se edukuj kakvo je bilo učenje o tome drvene egipatske pragnoze...veoma ali veoma slično...

I eto da...ne lupam više proizvoljno.

Reklo bi se da pevas slavopojke. Zivis u pogresnom uverenju. Ta, tzv. sveta knjiga, koja se sastoji od oko 73 knjige se stampa blizu dve hiljade godina. Ona nije knjiga, onaje ideoloski prirucnik stampan/prepisivan u veoma malom broju sve do pronalaska stamparije. Kao ideoloski prirucnik postojala je obaveza da je svaka crkva morala da ima po nekoliko primeraka, dok je kroz vekove postojala obaveza njenog ucenje u skolama. Gotovo da nema ni jedne biblioteke u svetu da nema bar jedan jedini primerak te knjige. Danas, ako kojim slucajem odsednes u neki hotel na Zapadu, u fijoci nocnog stolica naci ces primerak svetog pisma. Zamisli, koliko kreveta jedan hotel ima, ima i toliki broj kopija svetog pisma. Dalje, u najvecoj zemlji na Svetu, kroz nekih 80 godina nije stampan ni jedan jedini primerak "svetog pisma", a u najmnogobrojnijim zemljama sveta - Kini i Indiji, tesko da se se moze naci ijedan primerak. Nekada se u SSSR stampala Istorija SKPb u milionima primeraka, a u Kini knjiga "Misli Velikog Maoce Tunga u visestrukom tirazu. Sta vise, i hriscanskim drzavama rezimi su ne samo podstrekivali stampanje te hriscanske ideoloske knjige, vec su i novcano stimulisale propagandno delovanje crkava i umnozavanje crkvenih knjiga. Da te podsetim na nase vladare iz loze Nemanjica, svi do jednog su proglasavani svetiteljima osim cara Dusana, jer su zidali manastire, crkve i poklanjali ogromne posede sa kmetovima. Crkveni velikodostojnici su bili istovremeno i veliki feudalci i najsigurnija podrska svojim vladarima.

Sto se tice citanosti, mislim da i po tom pitanju mnogo preterujes. Broj stampanih primeraka jedne knjige ne znaci da je toliki i broj citalaca. Ako uzmes u obzir da je u nas preko 50% odraslog stanovnistva polupismeno, jasno govori da je citanost minimalna.

A koliko primeraka Biblije odštampa Bruklinska štamparija...:hahaha1:

Е ако ћеш да се равнаш према најтупавијима...
Иначе, лично радо називам Библију "највећи бестселер свих времена", што је тачно. Дакле, комерцијално успешна књига. Као Грабљивица код нас
smile1.gif
И за то су чули многи најтупавији.
Не знам ко је патентирао ту изјаву за бестселер, Ден Браун или тако неко...
Reklo bi se da si pojam "bestseler" pogresno upotrebio. Takodje, dovodim u pitanje tvoju tvrdnju da je "najveci bestseler svih vremena". Bestseleri se citaju, a ne kupuju da bi im popunjavali prazninu na stalazama.

претпоставка - одговори

Avganistanac je čuo za Bibliju kao nešto što je neprihvatljivo njegovom Kuranu. Čuo je i za Budizam ali njega ne mrzi kao Bibluju.

A svaki Amerikanac je ne samo čuo za Kuran i Islam već skoro svaki dan sluša kako je to pretnja njegovoj državi. Zar misliš da su zaboravili onaj 11 Septembar...A čuo je i za Budizam jer ima poznatih imena u SAD koji su primili budizam.

A u vezi Nepalca zašto i on ne bi čuo za dve svete knjige koje bi da ...zatru jedna drugu.

Идеја зла је постојала раније, али идеја да постоји нека светлост, у одређеном центру, а остали су непросвећени (па онда зли) је у суштини дубоко западњачка. Дакле, није реч о злу као супротном дуалистичком принципу, него ето неки су "отпали" или (новија верзија) "неразвијени", па су ружни, прљави и зли...
Истина, не бих рекао да је шеријатски блок овог форума у потпуности прихватио такав систем мишљења, него ето свидело им се нешто што проповедају теолози, а они сами су у великој мери конфузни као и света књига у којој виде сву истину.
Узгред, ово тумачење зла је ипак моје, у смислу да се не сећам да је Шпенглер баш тако рекао, а читао сам Пропаст Запада.

Samo da konstatujem da mi je veoma drago što ima i onih koji u današnje vreme pročitaju i neku knjigu.:kpozdrav:

Најтупавији Авганистанац је вероватно чуо за Библију од талибана који му кажу кога да мрзи, а вероватно је чуо и да су рушили Будине статуе. Будизам иначе није религија објаве, па нека посебна књига није пресудна.
Тупави Американац је вероватно чуо за Куран (вероватноћа нешто мања него код Авганистанца за Библију) од исламофобног теле-евангелисте. Можда је чуо за Буда-бар...
Тупави Непалац није чуо за Библију и Куран, као ни за много шта друго, што га чини паметнијим од прве двојице.
:hahaha1: :super: :hahaha1:

Reklo bi se da si pojam "bestseler" pogresno upotrebio. Takodje, dovodim u pitanje tvoju tvrdnju da je "najveci bestseler svih vremena". Bestseleri se citaju, a ne kupuju da bi im popunjavali prazninu na stalazama.

Ovo je zanimljivo. Nisam siguran šta bi bilo ispravnije. Ako pod onim bestseler podrazumevamo knjigu koja je u datom trenutku akatuelna ili popularna i da to ne znači da je i veće vrednosti od neke druge knjige onda je teško zauzeti neki jasan stav u tom smislu.

Bestseler je munjevito postalo i ono od Lauševića ''Dan prodje godina nikako'' a da li će bestseler postati i Tišmina knjiga ''Bernadijeva soba'' ovenčana Ninovom nagradom, nisam siguran.

Astrologija je bila mnogo pre Bibilije i Hrišćanstva a ima je i danas.

A ovaj Gamalilel...bejaše li to onaj što je Apostola Pavla podučavao nekim stvarima...

Ne znam je li ili zaista on podučavao Paula no u bibliji on navodno reče da ono što nije od boga ima propasti jako brzo.
Dakle po tome teoremu kojeg jako vole neki da upotrebljavaju ispada da astrologija je jača od sviju zajedno po stažu.

Ti tvrdis da je neunistiva...
Zar nije ??Pa vidiš da nema gdje nije nema,nema novina gdje nje nema.
Sad ti možeš samo biti ljubomoran a i imaš se i ugledati na koga pa je razumljivo..

Podsecas me na Voltera...
I on je tvrdio da ce Biblija biti unistena za njegovog zivota...
Ne tvrdim ja da će za moga života nego po zakonu uzroka i posljedica da ono što si drugome skuhao sam ćeš pojesti jednoga dana.

I on je tvrdio pa mu bavljenje astrologijom nije pomoglo...
Kakve to veze ima s time da je astrologija i dalje živa nikad življa u ovom svjetu??
aj majke ti reci mi što tebi pomogla ta biblija??
Dala ti neki identitet jer vrtiš citate ljudima koje svatko skoro manje više zna??
Dakle to si mogao i u knjizi zelenog are papagaja da naučiš nisi trebao toliko debelu knjigu da čitaš.

A ako malo procesljas po istoriji videces da je to
NAJSPALJIVANIJA KNJIGA NA SVETU
Ako ti malo pročešešljaš onda bi mogao saznati da samo jedna Aleksandrijska knjižnica ja fasovala s preko 100 tisuća zapaljenih knjiga na te i slične teme od razularenih tolerantnih kršćana.

U isto vreme to je i najcitanija i najvoljenija knjiga na svetu
Ti je voliš.

Evo samo da uzmemo ovaj forum za primer.
O cemu se govori?
O onome sto je u njoj zapisano
!
Da* smo u Iranu sigurno bi ili da smo u Kini ili Indiji..

Poslednja izmena:

е супер
сад ми реци
када си био у авганистан и разговарао са најтупавим авганистанцем?
када си био у америци и разговарао са тупавим американцем?
и када си био у непал и разговарао са тупавим непалцем?
:klap:

што се тиче Јероховог одговора, ајд сматрам њега као културног човека који не упада другом у реч и љубазно свима одговара на питања и надам се да је неком својом претпоставком одговорио.

ако потврдно одговориш на ова три питања ја ти се извињавам у противном :rotf:

Avganistanac je čuo za Bibliju kao nešto što je neprihvatljivo njegovom Kuranu. Čuo je i za Budizam ali njega ne mrzi kao Bibluju.

A svaki Amerikanac je ne samo čuo za Kuran i Islam već skoro svaki dan sluša kako je to pretnja njegovoj državi. Zar misliš da su zaboravili onaj 11 Septembar...A čuo je i za Budizam jer ima poznatih imena u SAD koji su primili budizam.

A u vezi Nepalca zašto i on ne bi čuo za dve svete knjige koje bi da ...zatru jedna drugu.

претпоставка јел тако?

Ne znam je li ili zaista on podučavao Paula no u bibliji on navodno reče da ono što nije od boga ima propasti jako brzo.
Dakle po tome teoremu kojeg jako vole neki da upotrebljavaju ispada da astrologija je jača od sviju zajedno po stažu.

Dela ap.5:34...''Ali onda ustade u skupštini jedan farisej po imenu Gamaliilo, zakonik, poštovan od svega naroda, i zapovedi da apostoli malo iziđu napolje''

Dela ap.22:3...

''Ja sam čovek Jevrejin, koji sam rođen u Tarsu kilikijskom, i odgajen u ovom gradu kod nogu Gamaliilovih, naučen upravo otačkom zakonu, i bejah revnitelj Božji kao što ste vi svi danas.''

A što se tiče astrologije mnogi zaboravljaju ono u vezi sa ona atri kralja, ili ti tri astrologa ili ti tri mudraca...
Priče o Isusu ne bi ni bilo da ta trojica (pošto je četvrti zakansio na svom putu) nisu pratili onu zvezdu...

A da ne spominjem vedsku astrolkogiju i mnoge druge drevne astrologije...

претпоставка - одговори

претпоставка јел тако?

Naravno da je pretpostavka jer si ti na kraju svog pitanja napisao ono...

претпоставка - одговори

Poštovani Jerihonac zahvaljujem ti se na Grčku rječ: Μεσσίας za koju da budem iskren nisam ni znao ni naišo, tj znao sam za Χριστός,Χριστου
Potako si me istražiti dubje, ja se slabije snalazim sa grčki te sam poslao pismo jednoj Biblijskoj školi u stugardu i očekujem uskoro odgovor.

ono šta sam ja sam našo je John 4:25 grčki jednino mjesto gde se ta rječ pojavljuje. Ako ti znaš za još neko mjesto molim napiši mi,

vjeliki pozdrav vjelikom forumašu - Još jednom hvala

Dela ap.5:34...''Ali onda ustade u skupštini jedan farisej po imenu Gamaliilo, zakonik, poštovan od svega naroda, i zapovedi da apostoli malo iziđu napolje''

Dela ap.22:3...

''Ja sam čovek Jevrejin, koji sam rođen u Tarsu kilikijskom, i odgajen u ovom gradu kod nogu Gamaliilovih, naučen upravo otačkom zakonu, i bejah revnitelj Božji kao što ste vi svi danas.''

A što se tiče astrologije mnogi zaboravljaju ono u vezi sa ona atri kralja, ili ti tri astrologa ili ti tri mudraca...
Priče o Isusu ne bi ni bilo da ta trojica (pošto je četvrti zakansio na svom putu) nisu pratili onu zvezdu...

A da ne spominjem vedsku astrolkogiju i mnoge druge drevne astrologije...

Ma u realnosti sam mislio a ne u pisanom tekstu krivo si me shvatio ..
Naravno da znam da jest po djelima apostolskim.

Astrologija je majka svega samo šteta je što je izopačena od nekih koji za svoju korist su iskoristili naivne ljude.
Inaće ezoterna astrologija je strašno strukturirana i naprosto je nešto prekrasno.
U biti ona se bavi jedina grananjem univerzuma koji potiče iz jedne točke.
Ajde ima i kabala no zaobilaze astrološke aspekte(izuzetak je Hermetička kabala) više se bave samo nevidljivim utjecajima no ezoterna astrologija i jednim i drugim koji su jedno.

Inaće ezoterna astrologija je strašno strukturirana i naprosto je nešto prekrasno.

Prekrasno se vezuje za datum porođaja i još nekih termina i onda izvode zaključci na osnovu matrice rasporeda zvezda, planeta i satelita.
Da li je astrologija interfejs za sejanje sujeverja?
Perica je zao, zato što je "Mesec presekao orbitu X".
A ne zato što je bio loš đak u školi.

Poštovani Jerihonac zahvaljujem ti se na Grčku rječ: Μεσσίας za koju da budem iskren nisam ni znao ni naišo, tj znao sam za Χριστός,Χριστου
Potako si me istražiti dubje, ja se slabije snalazim sa grčki te sam poslao pismo jednoj Biblijskoj školi u stugardu i očekujem uskoro odgovor.

ono šta sam ja sam našo je John 4:25 grčki jednino mjesto gde se ta rječ pojavljuje. Ako ti znaš za još neko mjesto molim napiši mi,

vjeliki pozdrav vjelikom forumašu - Još jednom hvala

U Septuaginti se herbejska reč Μεσσίας prevodi sa Χριστός u značenju pomazanika a što je označavalo titulu.
Ta reč se navodi u Jovan 4:25 kako si naveo ali se navodi i u ... Jovan 1:41 ...
imaš to isto i ...O V D E ...

Inače pojam Mesije ima i u Vavilonskom Talmudu a odnosi se na Midraša. A ima i u starom zavetu na više mesta o pomazanju kraljeva i sveštenika. A sam Isus kaza da je pomazan...

Luka 4:18...

''Duh je Gospodnji na meni; zato me pomaza da javim jevanđelje siromasima; posla me da iscelim skrušene u srcu; da propovedim zarobljenima da će se otpustiti, i slepima da će progledati; da otpustim sužnje;''

A što se tiče eshatološko-mesijanskog učenja kod Jevreja to je malo komplikovana priča a to tim više jer u Judaizmu se Mesija nije smatrao ni Bogom niti njegovim sinom.

Pozdrav tebi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back