Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

molim vas jel moze neko da mi kaze cija bi ovo novcanica mogla biti i kolika joj je vrednost
slika-49509-2010-11-1290527221-velika.jpg
slika-49509-2010-11-1290509471-velika.jpg

Da SSin, ovo je srednjevekovni frizatik. Radi se o specifičnoj kovanici, koju su izradjivali patrijarhi-nadbiskupi Solnograjske nadškofije, koja je u sadašnje vreme u gradu Salzburgu u Austriji. Leva slika,Avers, predstavlja nadbiskupa koji u ruci drži pastoral a u drugoj knjigu, desna slika, revers, predstavlja crkvu na zidu, nad crkvom je krst, levo i desno su dva crkvena tornja. Ova kovanica izradjivana je u vreme od cca 1170 do 1200 godine u kovnici Breže, a postoje i kasniji pokovi i u drugim slovenačkim kovnicama. Ova kovanica- kaže se tip eriacensis, napravljena je u više od 180 varianti a najbolji katalog za ovu kovanicu napravio je Egon Baumgartner.

Zaboravio sam napisati nešto o tržišnoj ceni ove kovanice. Ova kovanica je u bistvu veoma dobra jer je sposobna za identifikaciju sa obe njene strane. Na tržištu je malo ovako očuvanih kovanica frizatika. Značilnost svih breških denarjev /frizatiki/ je u malim pojedinostima, koje odredjuju kovnicu. Neki motiv na Av ili Rv strani radilo je više kovnica, ali razlikuju se medjusobno po malim promenama ili nekim dodacima u obliku tačaka, krstova ili manjih promena na pečatima. Zbog sistema kovanja kovanica, više su se trošili gornji pečati jer nisu bili fiksni, kovničari su ih držli u ruci i po pečatu udarali čekićem. Tim gornjim pečatom radjene su Rv strane. Zbog bržeg istrošivanja pečata isti su više puta popravljani a i zamenjivani novima, zato dolazi do pojava velikog broja varianti, na sreću nas numizmatičara.
Po mojoj oceni, cena ove kovanice bi morala biti viša od 20 eura.

Poslednja izmena:
Da SSin, ovo je srednjevekovni frizatik. Radi se o specifičnoj kovanici, koju su izradjivali patrijarhi-nadbiskupi Solnograjske nadškofije, koja je u sadašnje vreme u gradu Salzburgu u Austriji. Leva slika,Avers, predstavlja nadbiskupa koji u ruci drži pastoral a u drugoj knjigu, desna slika, revers, predstavlja crkvu na zidu, nad crkvom je krst, levo i desno su dva crkvena tornja. Ova kovanica izradjivana je u vreme od cca 1170 do 1200 godine u kovnici Breže, a postoje i kasniji pokovi i u drugim slovenačkim kovnicama. Ova kovanica- kaže se tip eriacensis, napravljena je u više od 180 varianti a najbolji katalog za ovu kovanicu napravio je Egon Baumgartner.

Zaboravio sam napisati nešto o tržišnoj ceni ove kovanice. Ova kovanica je u bistvu veoma dobra jer je sposobna za identifikaciju sa obe njene strane. Na tržištu je malo ovako očuvanih kovanica frizatika. Značilnost svih breških denarjev /frizatiki/ je u malim pojedinostima, koje odredjuju kovnicu. Neki motiv na Av ili Rv strani radilo je više kovnica, ali razlikuju se medjusobno po malim promenama ili nekim dodacima u obliku tačaka, krstova ili manjih promena na pečatima. Zbog sistema kovanja kovanica, više su se trošili gornji pečati jer nisu bili fiksni, kovničari su ih držli u ruci i po pečatu udarali čekićem. Tim gornjim pečatom radjene su Rv strane. Zbog bržeg istrošivanja pečata isti su više puta popravljani a i zamenjivani novima, zato dolazi do pojava velikog broja varianti, na sreću nas numizmatičara.
Po mojoj oceni, cena ove kovanice bi morala biti viša od 20 eura.
Dobar dan gosp. dilce,
nije Vas bilo neko vreme na forumu pa sam se vec poceo pitati jeste li dobro. Znate, u nasim godinama nije nista neobicno da covek ima nekih problema koji ga prisile da manje vremena posvecuje hobiju.
Hvala vam na iscrpnom objasnjenju. Istina skupljanje frizatika nije u mom domenu, ali mi je drago da nesto novo naucim.
Uz put i jedno pitanje. Primetio sam da na novcicu na reversu su uocljiva tri traga kovanja. Dva su paralelna sa crkvom, jedan je sa donje strane, ispod crkve, malo je poremetio ona cetiri kruga ispod. Da li su ti tragovi kovanja izvorni tragovi kraja alata kojim je novcic kovan ili je to mozda neko nekad naknadno ukovao u novcic. Ovo da je neko nekad naknadno ukovao mi je malo verovatno, ali ja nisam poznavalac frizatika, pa da pitam pravog poznavaoca.
Jos jednom hvala na poucnom postu i puno pozdrava.

Pozdravljeni Jevdokan,
Samnom je zdravstveno in drugačije sve u redu. Ja sam ovaj forum napustio zbog drugih razloga, vratio sam se zbog numizmatike, ali ću na nekulturne opaske nekulturno i ja odgovarati punom parom i bez kočnica..
Sa Rv stranom ovog breškog denarja je sve u redu, oni tragovi su nastali prilikom pravljenja-rezanja pločice srebra, sam pečat nema tih crtica i isto nisu posledica naknadnog ukivanja. Svaki pečat breškog denarja uokružen je jednim ili sa dva kruga, koji mogu biti punom crtom, tačkicama, ili nasečenim linijama, unutar tih krugova su napisi imena vlastnika kovanice ili imenom kovnice, a ponekada ti napisi nemaju nikakvog smisla. Sve ovo je vidljivo samo na potpunim kovanicama a tih je malo, pa je potrebno imati više slabijih kovanica da sastavimo celokupan izgled pečata.

Pozdravljeni Jevdokan,
Samnom je zdravstveno in drugačije sve u redu. Ja sam ovaj forum napustio zbog drugih razloga, vratio sam se zbog numizmatike, ali ću na nekulturne opaske nekulturno i ja odgovarati punom parom i bez kočnica..
Sa Rv stranom ovog breškog denarja je sve u redu, oni tragovi su nastali prilikom pravljenja-rezanja pločice srebra, sam pečat nema tih crtica i isto nisu posledica naknadnog ukivanja. Svaki pečat breškog denarja uokružen je jednim ili sa dva kruga, koji mogu biti punom crtom, tačkicama, ili nasečenim linijama, unutar tih krugova su napisi imena vlastnika kovanice ili imenom kovnice, a ponekada ti napisi nemaju nikakvog smisla. Sve ovo je vidljivo samo na potpunim kovanicama a tih je malo, pa je potrebno imati više slabijih kovanica da sastavimo celokupan izgled pečata.

Kao i u kod naseg srednjef veka, sve zavisi od kovaca.

Pozdravljeni Jevdokan,
Gosp. dilce drago mi je da ste u redu i zdravstveno i inace. Pustite te prolazne likove, nisu nvredni paznje.
Ima jedna poslovica u Bosni koja kaze da budala i krivih drva nikad nece nestati.
Pozdrav i dobro nam dosli.

Zanima me vrednost i istorijat antičkog novčića na kome piše
PONTIFMAXTRPIIICOSPD
IMPCA_MAUNUSCUALEXANDRUC
ako neko zna molim vas za pomoć!

Pozdrav!
Vidimo mi i obična slova:D

Natpis sa kovanice nije sasvim dobro pročitan.
Trebalo bi da je u pitanju Aleksandar Severus,
na aversu IMPCAESMAVRSEVALEXANDERAVG
i reversu PONTIFMAXTRPIIICOSPP

Da bi se tačno identifikovala kovanica, najbolje je da postavite sliku ili sken,
kao i njen prečnik. Jer ima više varijanti sa ovim natpisima (razlike u predstavama na reversu), a njena veličina i težina odredjuju nominalu.

normal_Pontif_III_Cldc_globe_and_spear.jpg

Obverse: IMPCAESMAVRSEVALEXANDERAVG
Bust laureate right, draped and cuirassed
Reverse: PONTIFMAXTRPIIICOSPP, SC in exergue
Severus Alexander, laureate, in military dress, cloak behind back, standing front, head left, holding globe in extended right hand and vertical spear left.
BMC 184 note (C. 475, Paris), RIC 419
Weight, 24.69g; die axis, 12h.

Evo istog komada. Pozdrav!

normal_Pontif_III_Cldc_globe_and_spear.jpg

Obverse: IMPCAESMAVRSEVALEXANDERAVG
Bust laureate right, draped and cuirassed
Reverse: PONTIFMAXTRPIIICOSPP, SC in exergue
Severus Alexander, laureate, in military dress, cloak behind back, standing front, head left, holding globe in extended right hand and vertical spear left.
BMC 184 note (C. 475, Paris), RIC 419
Weight, 24.69g; die axis, 12h.

Evo istog komada. Pozdrav!

HVALA NA POMOĆI SPEEDSTER PRONAŠAO SAM GA!

Imam dosta starih novčanica pa možda bi neko mogao da mi kaže vrednost istih, jer e-bay cene nikako ne mogu da dobijem u Srbiji. Probao sam preko domaćih aukcijskih sajtova :dash:
Evo linkova ka fotgrafijama:

2 lire iz 1914:
http://www.limundo.com/originalslika-2149087.jpg

Ruske rublje:
1909. 1938. i 1947.
http://www.limundo.com/originalslika-2171959.jpg

Republika Gvineja:
http://static.pik.rs/galerija/2010-12/slika-127632-2010-12-1292006576-velika.jpg

Ako ima zainteresovanih kupaca, mogu da me kontaktiraju na e-mail joshibeast@gmail.com

Back