dilce
Zainteresovan član
- Poruka
- 212
molim vas jel moze neko da mi kaze cija bi ovo novcanica mogla biti i kolika joj je vrednost
![]()
![]()
Da SSin, ovo je srednjevekovni frizatik. Radi se o specifičnoj kovanici, koju su izradjivali patrijarhi-nadbiskupi Solnograjske nadškofije, koja je u sadašnje vreme u gradu Salzburgu u Austriji. Leva slika,Avers, predstavlja nadbiskupa koji u ruci drži pastoral a u drugoj knjigu, desna slika, revers, predstavlja crkvu na zidu, nad crkvom je krst, levo i desno su dva crkvena tornja. Ova kovanica izradjivana je u vreme od cca 1170 do 1200 godine u kovnici Breže, a postoje i kasniji pokovi i u drugim slovenačkim kovnicama. Ova kovanica- kaže se tip eriacensis, napravljena je u više od 180 varianti a najbolji katalog za ovu kovanicu napravio je Egon Baumgartner.
Zaboravio sam napisati nešto o tržišnoj ceni ove kovanice. Ova kovanica je u bistvu veoma dobra jer je sposobna za identifikaciju sa obe njene strane. Na tržištu je malo ovako očuvanih kovanica frizatika. Značilnost svih breških denarjev /frizatiki/ je u malim pojedinostima, koje odredjuju kovnicu. Neki motiv na Av ili Rv strani radilo je više kovnica, ali razlikuju se medjusobno po malim promenama ili nekim dodacima u obliku tačaka, krstova ili manjih promena na pečatima. Zbog sistema kovanja kovanica, više su se trošili gornji pečati jer nisu bili fiksni, kovničari su ih držli u ruci i po pečatu udarali čekićem. Tim gornjim pečatom radjene su Rv strane. Zbog bržeg istrošivanja pečata isti su više puta popravljani a i zamenjivani novima, zato dolazi do pojava velikog broja varianti, na sreću nas numizmatičara.
Po mojoj oceni, cena ove kovanice bi morala biti viša od 20 eura.
Poslednja izmena: