Jovkesrbin
Aktivan član
- Poruka
- 1.298
jel vrede ista novcanice is 1993.
Imam ih dosta (50 miljardi,sto miliona,itd..)
sa tim se lozi vatra...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
jel vrede ista novcanice is 1993.
Imam ih dosta (50 miljardi,sto miliona,itd..)
A dali moze neko da mi kaze dali nesto vredi ojnicko ordenje...????![]()
Zdravo
Zanima me vrijednost kovanice od 500 Filsa,Irak,1982 godina.
Hvala unaprijed
otkud znate da je nov kov?
pa recimo pogledao je sliku
hm, da, promakla mi je godina kad sam uporedjivao sa originalomu svakom slucaju hvala vam, ovo drugar inace prodaje, pa ga zanima koliko da trazi. dakle, hvala puno i za savet i sto sam naucio nesto novo
![]()
Razlika se vidi u godini kovanja, ostalo je sve isto.Taj dukat se u orginalu kovao do 1914. godine, kasnije su ponovo pocelli da ga kuju kao turisticki suvenir u znak secanja na vise ne postojacu Austro-ugarsku monarhiju i morali su da utisnu drugu godinu kovanja (zasto bas 1915. iskreno ne znam) da ne bi ispalo da su falsirali sami sebe(ako bi stavili kao godinu kovanja godinu kada ti dukati i jesu zaista kovani i sluzili kao sredstvo placanja).Inace ovi dukati se i dan danas mogu naci u Austriji i Madjarskoj i cesto se i kod nas vidjaju jer se uzimaju kao ukrasi za vencanice pogotovo kod romskih mlada.
jesu li belgijanci imali nov kov? jer imam 20 fr 1882, pa me zanima?1915. је била прва "слободна" година, како за дукате тако и за "нов ков" златних круна, слично као што је 1892. била прва "слободна" година за златне флорине/форинте. Сва три "издања" се и данас кују, не из неких носталгично-туристичко-сувенирских разлога, већ из чисто практичних - као трговачко/инвестиционо злато. Значи за поклоне, накит, али највише за "штекање".
Из истих разлога, Французи су после 1918. ковали "петлиће" (златник од 20 франака) са оригиналним годинама 1907-1914.
Енглези су после 1945. једно време ковали златне фунте са оригиналном годином 1925. (на општи очај нумизматичара пошто је дотад ретка година одједном постала честа.)
Швајцарци су 1945-47 ковали 20 франака са 1935 као годином ковања, али ставили ознаку "L" да би се разликовали од оригинала.
Мексико је 1949-1972 ковао 50 златних пезоса са оригиналном годином 1947.
Ja sam mu davao 100e i to mu je mnogo. Stavlja slike na forum a onda kaze da je nema nego se samo raspituje, pa mi onda salje slike. Ado totalno si u pravu, prvo kvalitet pa sve drugo, ovo jeste raritet svakako, ali niko ga ne bi zadrzao u kolekciji, sto znaci da ga ni jedan kolekcionar ne bi kupio, ja sam mu nudio 100e cisto za pocetak, ali i to mu je mnogo...