Besmislene izjave "prepametnih" političara

,,Ponosni smo na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda. Zato i vjerujemo u zajedničku budućnost i prosperitet.”

(Milo Đukanović, 1991, u Andrijevici, obilježavanje Trinaestojulskog ustanka i paljenje vatri)

,,Što se tiče straha od Srbije, time pokušava politički manipulisati jedan broj ljudi, nasljednika ustašoidne politike Sekule Drljevića i Savića Markovića Štedimlije, politike razbratništva sa srpskim narodom. U svojoj zaslijepljenosti mržnjom, oni izmišljaju etnogenetske teorije o tome da smo iz Male Azije, pričaju kako je naše pismo latinično, a vjera nam katolička. I to sve s namjerom da dokažu našu autohtonost i posebnost u odnosu na Srbe.”

(Milo Đukanović, 1990, komentar ,,na talasu”)

“Svaki pametan Crnogorac i svaki pošten čovjek u ovoj zemlji sa prezirom pominje ime izdajnika Jevremа Brkovića, koji je iz lične sujete izdao svoj narod i sada daje antijugoslovenske izjave po Zagrebu, dok ustaše, ponovo kao 1941. godine, krvave svoje kame na nemoćnim srpskim civilima.”
„На Косову је нападнута Југославија. Косово је бедем српског и црногорског народа које не може пасти док је нас и покољења наших потомака. Небројено пута смо рекли: Косово се мора бранити свим средствима”, Андријевица 13. јул 1990
"Све опозиционе сепаратистичке странке у Црној Гори говоре да смо водили бесмислени рат, а ни једна за то нема аргументе. А аргуменат је да нам је рат био наметнут, били смо нападнути од стране хрватске војске."
“Милошевић је нешто најбоље што се могло десити Југославији у овом тренутку, када повампирене фашистичке снаге у Хрватској и Словенији покушавају да униште све оно што је створено од 1945. године до сада. Поносан сам да у овим историјским тренуцима могу да будем раме уз раме са њим у одбрани тековина револуције”

Tvoji možda, moji nijesu.

Znam da cete ovo zaboleti ali izvini, istina ponekad ume da zaboli!
crnogorci "po nacionalnosti" se prvi put u istroriji pominju tek 1945.
Dakle, nemoj siriti neistine i brukati svoje pretke.

Не знам шта ће бити од мог живота у туђем царству, јер ја бих прво себе обешчастио, а затим наша српска племена, када бих молио помоћ од других држава, а ругале би нам се друге вјере.
-Владика Данило

Мила би ми била смрт да сте ви хтјели да сви уједињени изгинемо часни и славно, као што је то учинио сам Кнез Лазар и Милош Обилић који уби цара на Косову, па најзад и сам погибе са својим господаром и свих седам хиљада бораца, - што нас Црногорце довело у ове крше, - оставивши послије себе славу и част.
-Владика Данило

У писму кнезу и Сенату дубровачком, владика Сава каже: Ваша славна република зна да је све госпотство и слава сербска пала и ништа није остало...нако један цвијет на вас свијет што јоште може се сербска земља похвалити.
-Владика Сава

Ода Немањи
Сербски свети краљи вастаните,
Цару Христу молбу сатворите,
Мухамедску вјеру изложите,
От вашего отачества иждените!
Христијанском цару помогните,
Отчество ваше обновите!
Архијереји сербски не лезите,
Но всу ношт Бога молите,
Царско сербско паки ваставити,
Правдоју и благочествијим прославити!
-Владика Василије

Уочи боја на Мартинићима, 1796,
Петар I позива Црногорце и Брђане да докажу да у нама неугашено србско срце куца и србска крвца врије, а пред бој на Крусима, такође 1796, тражи од својих ратника да ударе на непријатеља нашег предрагог имена србског и наше дражајше вољности додајући да се Турци и сад боје Црногораца, боје се србскијех витезова, који нијесу вични своју постојбину остављати.
-Владика Петар (Свети Петар Цетинњски)

++++++++++++++++++++++++++++++++
Петар II Петровић Његош је отац модерног српског националног осјећања, највећи Србин међу Србима. Сва његова дјела су надахнута српским родољубљем, а Горски вијенац је, без сумње, најсрпскије дјело икада написано. Ево пар примјера:

Србин српском роду своме
ово дјелце посвећује.
његово је ситно цв'јеће
по ливади правој Српства
и узрасло и побрато
и у в'јенац роду дато.
-Његош

Црногорци кад оно витешки
Жабљак тврди турски похараше,
онда мене старца заробише,
на Цетиње српско донесоше.
-Његош'

Ја од тебе јоште много иштем:
да поставиш у пламтеће врсте,
пред очима Српства и Славјанства,
Обилића, Ђорђа и Душана,
и јошт кога српскога хероја:
да прогрмиш хулом страховитом
на Вујицу, Вука, Вукашина,
богомрске Српства отпаднике -
злоћа њима мрачи име Срба,
тартар им је наказа малена!
(стихови 191-200- Луча микрокозма)
-Његош

Весели се праху Немањића,
Немањића и Гребљановића,
јер ће ваше круне засијати
како јарко сунце на истоку,
знамена се ваша развијати
над велике ваше развалине,
потећи ће крваве ријеке
од нечисте крви агарјанске,
опрат Србу љагу са образа.
Отворте се, витешке гробнице,
сама славо, само прибјежиште
по Косову српскијех јунаках,
ево зоре на ваше брегове
да нам општу обасја светињу
и аманет наше народности.
Сад пропојте, Високи Дечани
и лијепа лавро Студенице,
свети спомен из вјечне читуле
за слободу падшим јунацима.
Здружите се, громи и потреси,
земљи српској друго лице дајте,
е нечистом ногом окаљата.
-Његош

Ми смо Срби народ најнесрећни:
сваки Србин који се превјери -
просто вјеру што загрли другу,
но му просто не било пред богом
што оцрни образ пред свијетом,
те се звати Србином не хоће.
Ово ти је Србе искобило,
робовима туђим учинило
-Његош

Законик Књаза Данила:

88 члан
Доста је да се по нашем србском обичају слави крстно име као успомена прађедовског крштења.

92 члан
И ако у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живити и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати како и сваки Црногорац и Брђанин што ужива.

Краљ Никола

Једна жеља преовлађиваше све друге: да ми је цијело прикупљено Српство загрлити, да ми је све његове непријатеље спржити!
-Краљ Никола

Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.
-Краљ Никола

Турци кажу и говоре
да је Коран с неба пао
и да им је српски народ
Бог у вјечно ропство дао!

Ал' видјеше оно јутро
на Вучјим доловима,
када плећи обрнуше
пред мојима орловима,

да им Коран лажно пише,
да он Божја књига није,
да анђели правду штите,
а не пророк и хурије!
-Краљ Никола

ГОВОР УЗ 100-ГОДИШЊИЦУ ЊЕГОШЕВОГ РОЂЕЊА

Као краљ црногорски, као насљедник и синовац великога данашњег слављеника, захвалан сам овоме збору и цијелом српскоме народу на чувствима благодарности, љубави и дивљења, којима се одушевљава спрам његова спомена.

Као лав из грмена, из давно умрле, из давно претуљене вулканске котлине његушке, излетио је мој стриц Раде да српски свијет поткријепи у његовим идеалима и дужности за извршење великог народног задатка. У душу му је вјеру уливао за успјех, сабљу му је оштрио, а пјесмом га је загријавао.

Наш му се добри српски народ дивно одазвао.

Косово, рану његовог великог срца, му је излијечио, јер у дане стогодишњице од његова рођења тај му је народ Косово осветио.

Један духом велики народ није се могао љепше одужити духу највећега генија.

Слава српском народу!

Слава господару Црне Горе, владици Раду!

Pozdravljam te...........vidimo se malo kasnije!

Kad čujem takve mozgove kao što si ti, dođe mi žao što se desila Mojkovačka bitka, i što naši ljudi nijesu puštili neprijatelja da prođe.

Da ti nije bilo Crnogoraca, danas bi se pozdravljao sa: "Sellam allejkum"

Срба јадо,
Срба што живеше у Црној Гори !!!

Да не би тих Срба и пре и после Његоша,
па и на даље, све до Тита,
сад би се звао Љатиф или Мустафа ...

Ал' не бој се није далеко дан када ћете поново бити оно што у ствари и јесте ...

Znam da cete ovo zaboleti ali izvini, istina ponekad ume da zaboli!
crnogorci "po nacionalnosti" se prvi put u istroriji pominju tek 1945.
Dakle, nemoj siriti neistine i brukati svoje pretke.

Не знам шта ће бити од мог живота у туђем царству, јер ја бих прво себе обешчастио, а затим наша српска племена, када бих молио помоћ од других држава, а ругале би нам се друге вјере.
-Владика Данило

Мила би ми била смрт да сте ви хтјели да сви уједињени изгинемо часни и славно, као што је то учинио сам Кнез Лазар и Милош Обилић који уби цара на Косову, па најзад и сам погибе са својим господаром и свих седам хиљада бораца, - што нас Црногорце довело у ове крше, - оставивши послије себе славу и част.
-Владика Данило

У писму кнезу и Сенату дубровачком, владика Сава каже: Ваша славна република зна да је све госпотство и слава сербска пала и ништа није остало...нако један цвијет на вас свијет што јоште може се сербска земља похвалити.
-Владика Сава

Ода Немањи
Сербски свети краљи вастаните,
Цару Христу молбу сатворите,
Мухамедску вјеру изложите,
От вашего отачества иждените!
Христијанском цару помогните,
Отчество ваше обновите!
Архијереји сербски не лезите,
Но всу ношт Бога молите,
Царско сербско паки ваставити,
Правдоју и благочествијим прославити!
-Владика Василије

Уочи боја на Мартинићима, 1796,
Петар I позива Црногорце и Брђане да докажу да у нама неугашено србско срце куца и србска крвца врије, а пред бој на Крусима, такође 1796, тражи од својих ратника да ударе на непријатеља нашег предрагог имена србског и наше дражајше вољности додајући да се Турци и сад боје Црногораца, боје се србскијех витезова, који нијесу вични своју постојбину остављати.
-Владика Петар (Свети Петар Цетинњски)

++++++++++++++++++++++++++++++++
Петар II Петровић Његош је отац модерног српског националног осјећања, највећи Србин међу Србима. Сва његова дјела су надахнута српским родољубљем, а Горски вијенац је, без сумње, најсрпскије дјело икада написано. Ево пар примјера:

Србин српском роду своме
ово дјелце посвећује.
његово је ситно цв'јеће
по ливади правој Српства
и узрасло и побрато
и у в'јенац роду дато.
-Његош

Црногорци кад оно витешки
Жабљак тврди турски похараше,
онда мене старца заробише,
на Цетиње српско донесоше.
-Његош'

Ја од тебе јоште много иштем:
да поставиш у пламтеће врсте,
пред очима Српства и Славјанства,
Обилића, Ђорђа и Душана,
и јошт кога српскога хероја:
да прогрмиш хулом страховитом
на Вујицу, Вука, Вукашина,
богомрске Српства отпаднике -
злоћа њима мрачи име Срба,
тартар им је наказа малена!
(стихови 191-200- Луча микрокозма)
-Његош

Весели се праху Немањића,
Немањића и Гребљановића,
јер ће ваше круне засијати
како јарко сунце на истоку,
знамена се ваша развијати
над велике ваше развалине,
потећи ће крваве ријеке
од нечисте крви агарјанске,
опрат Србу љагу са образа.
Отворте се, витешке гробнице,
сама славо, само прибјежиште
по Косову српскијех јунаках,
ево зоре на ваше брегове
да нам општу обасја светињу
и аманет наше народности.
Сад пропојте, Високи Дечани
и лијепа лавро Студенице,
свети спомен из вјечне читуле
за слободу падшим јунацима.
Здружите се, громи и потреси,
земљи српској друго лице дајте,
е нечистом ногом окаљата.
-Његош

Ми смо Срби народ најнесрећни:
сваки Србин који се превјери -
просто вјеру што загрли другу,
но му просто не било пред богом
што оцрни образ пред свијетом,
те се звати Србином не хоће.
Ово ти је Србе искобило,
робовима туђим учинило
-Његош

Законик Књаза Данила:

88 члан
Доста је да се по нашем србском обичају слави крстно име као успомена прађедовског крштења.

92 члан
И ако у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живити и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати како и сваки Црногорац и Брђанин што ужива.

Краљ Никола

Једна жеља преовлађиваше све друге: да ми је цијело прикупљено Српство загрлити, да ми је све његове непријатеље спржити!
-Краљ Никола

Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.
-Краљ Никола

Турци кажу и говоре
да је Коран с неба пао
и да им је српски народ
Бог у вјечно ропство дао!

Ал' видјеше оно јутро
на Вучјим доловима,
када плећи обрнуше
пред мојима орловима,

да им Коран лажно пише,
да он Божја књига није,
да анђели правду штите,
а не пророк и хурије!
-Краљ Никола

ГОВОР УЗ 100-ГОДИШЊИЦУ ЊЕГОШЕВОГ РОЂЕЊА

Као краљ црногорски, као насљедник и синовац великога данашњег слављеника, захвалан сам овоме збору и цијелом српскоме народу на чувствима благодарности, љубави и дивљења, којима се одушевљава спрам његова спомена.

Као лав из грмена, из давно умрле, из давно претуљене вулканске котлине његушке, излетио је мој стриц Раде да српски свијет поткријепи у његовим идеалима и дужности за извршење великог народног задатка. У душу му је вјеру уливао за успјех, сабљу му је оштрио, а пјесмом га је загријавао.

Наш му се добри српски народ дивно одазвао.

Косово, рану његовог великог срца, му је излијечио, јер у дане стогодишњице од његова рођења тај му је народ Косово осветио.

Један духом велики народ није се могао љепше одужити духу највећега генија.

Слава српском народу!

Слава господару Црне Горе, владици Раду!

Pozdravljam te...........vidimo se malo kasnije!

Džaba mi sve ovo pišeš, ja znam za šta su se moji borili i ko sam ja i što sam

Срба јадо,
Срба што живеше у Црној Гори !!!

Да не би тих Срба и пре и после Његоша,
па и на даље, све до Тита,
сад би се звао Љатиф или Мустафа ...

Ал' не бој се није далеко дан када ћете поново бити оно што у ствари и јесте ...

Ne, to su bili Crnogorci i njima treba da budeš zahvalan što ti nacionalnost nije turska

Džaba mi sve ovo pišeš, ja znam za šta su se moji borili i ko sam ja i što sam

Ne sumnjam da znas...........ali to krijes.

Demografski okvir Crne Gore se može pratiti od 1909. godine kada je Kneževina Crna Gora obavila svoj prvi popis stanovništva po religijskoj pripadnosti i meternjem jeziku: UKUPNO stanovnika: 317.856 od toga srpskih pravoslavnih hrišćana 94,38% i nešto muslimana, dok je po maternjem jeziku bilo 95% onih kojima je srpski bio maternji jezik, a u većem broju je bilo i stanovništva sa albanskim jezikom kao maternjim. Smatra se da je tadašlji broj stanovnika bio precenjen i procenjen je na oko 220.000.
popis stanovništva 1921. godine (tad je Crna Gora bila deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca)'

UKUPNO stanovnika: 249.238 od toga Srba 231.686 ili 92,96% dok su Albanci činili najbrojniju nacionalnu manjinu. Po regionima je etnička struktura bila sledeća: Za okruge Andrijevica, Bar, Kolašin, Nikšić, Podgorica i Cetinje je popisan broj stanovnika od 199.227 stanovnika od kojih Srba 181.989 ili 91,35%, a Albanaca 16.838 ili 8,45%. Za okruge Stare Srbije (Berane i Bijelo Polje) je popisan broj stanovnika od 23.864 u Beranu od kojih je Srba bilo 23.561 ili 98,73%, i u Bijelom Polju 26.147 stanovnika od kojih Srba 26.136 ili čak 99,96%.
popis stanovništva 1931. godine u Zetskoj banovini:

UKUPNO stanovnika: 360.044 po religiji je bilo Pravoslavaca 272.702, Muslimana 61.038 i Katolika 26.070. po meternjem jeziku struktura je bila sledeća sa srpskim, hrvatskim ili slovenačkim jezikom kao maternjim je bilo 339.955 stanovnika, a sa albanskim 18.098.
popis stanovništva 1948. godine:

UKUPNO stanovnika:377.189 Crnogorci: 342.009 (90,67%) Albanci: 19.425 (5,15%) Hrvati: 6.808 (1,8%) Srbi: 6.707 (1,78%)

Dakle, do 1945. godine crnogorci nisu postojali...................crnogorska nacija je komunisticka izmisljotina.

Ne sumnjam da znas...........ali to krijes.

Demografski okvir Crne Gore se može pratiti od 1909. godine kada je Kneževina Crna Gora obavila svoj prvi popis stanovništva po religijskoj pripadnosti i meternjem jeziku: UKUPNO stanovnika: 317.856 od toga srpskih pravoslavnih hrišćana 94,38% i nešto muslimana, dok je po maternjem jeziku bilo 95% onih kojima je srpski bio maternji jezik, a u većem broju je bilo i stanovništva sa albanskim jezikom kao maternjim. Smatra se da je tadašlji broj stanovnika bio precenjen i procenjen je na oko 220.000.
popis stanovništva 1921. godine (tad je Crna Gora bila deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca)'

UKUPNO stanovnika: 249.238 od toga Srba 231.686 ili 92,96% dok su Albanci činili najbrojniju nacionalnu manjinu. Po regionima je etnička struktura bila sledeća: Za okruge Andrijevica, Bar, Kolašin, Nikšić, Podgorica i Cetinje je popisan broj stanovnika od 199.227 stanovnika od kojih Srba 181.989 ili 91,35%, a Albanaca 16.838 ili 8,45%. Za okruge Stare Srbije (Berane i Bijelo Polje) je popisan broj stanovnika od 23.864 u Beranu od kojih je Srba bilo 23.561 ili 98,73%, i u Bijelom Polju 26.147 stanovnika od kojih Srba 26.136 ili čak 99,96%.
popis stanovništva 1931. godine u Zetskoj banovini:

UKUPNO stanovnika: 360.044 po religiji je bilo Pravoslavaca 272.702, Muslimana 61.038 i Katolika 26.070. po meternjem jeziku struktura je bila sledeća sa srpskim, hrvatskim ili slovenačkim jezikom kao maternjim je bilo 339.955 stanovnika, a sa albanskim 18.098.
popis stanovništva 1948. godine:

UKUPNO stanovnika:377.189 Crnogorci: 342.009 (90,67%) Albanci: 19.425 (5,15%) Hrvati: 6.808 (1,8%) Srbi: 6.707 (1,78%)

Dakle, do 1945. godine crnogorci nisu postojali...................crnogorska nacija je komunisticka izmisljotina.
Ne, nego je najveći broj Srba u Crnoj Gori izmišljotina, a ti Srbi su se tu pojavili kada je Crna Gora nasilno "pripojena" Srbiji.
Ма зна Žiko шта је ...
Рек'о му брат Адем ...

:roll::roll::roll:
Adem je makar normalan momak i dobar sagovornik

srbin.gif

Da li lazes sebe ili mene?

Imas popise stanovnistva iz cetiri (4) razlicite drzave a crnogorci se tek pojavljuju u komunistickoj Jugoslaviji.:hahaha:

Znaci, komunisi stvorise nacionalnost Muslman:sad2: i Crnogorac:eek:
Pa onda i nije cudo sto komunisticka partija (trenutno promenila ime) jos vlada Crnom Gorom.
Kad budu izgubili vlast ponovo ce Crnogorci postati Srbi (logicno):mrgreen:

Back