Beograd kojeg više nema

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sl9.jpg

Дубровачка, парна страна од Скендербегове према Високог Стефана
5778Dubrovacka-Jeremija1.jpg

Дубровачка, парна страна од Високог Стевана према Солунској
4955Dubrovacka-Jeremija2.jpg

Дубровачка, парна страна од Солунске према Мике Аласа
1878Dubrovacka-Jeremija3.jpg

Дубровачка, парна страна, од Скендербегове према Цара Душана
5782Dubrovacka-Jeremija4.jpg

релативно сам доста млађи и не сећам се нити осећам стари дух града, са обзиром да сам одрастао у 90им а то је период који је и кренуо са уништавањем тог надалеко познатог духа...али по причи својих ипак некако могу да наслутим како је било....али то се више никада неће вратити све док је битно да ти је надимак Ненси,сваки дан трчиш на кафу у Паспући,излазиш на Фристајлер,и откидаш на нови серијал креза Грандаа а повремено пропратиш шта је у кући или на фарми....једино што памтим су неке старе кафане,посластичарнице и занатске радње,тако једноставне а тако савршене....индетитет града а и земље.....штета је што туристе уместо да шаљемо у Трандафиловић на клакер терамо у тамо неку Ке Пасу или шта ти ја знам...нешто што би нашао у било који и омањи град да оде.....туга...глобализација....шта ћеш.

Odlicne fotografije Milunka :)

Odakle su? Jel ima tako nesto da se nadje u nekoj biblioteci?
Оригинали се могу наћи у Архиву Београда, или Србије, ако ти треба за неки рад, можеш их посудити, и скенирати.

А ове моје су скениране из књиге "Београд 1930. на фотографијама Јеремије Станојевића", коју је 1975. приредила Дивна Ђурић-Замоло.

Ко је био Јеремија Станојевић, и о његовом значају за фотографисање Београда поставила сам овде, раније. :)

Дубровачка, непарна страна, од цара Душана, према Скендербеговој са зградом основне школе с краја XIX века
8314Dubrovacka-Jeremija5.jpg

Дубровачка, непарна страна, од Скендербегове према Високог Стевана
2425Dubrovacka-Jeremija6.jpg

Дубровачка, непарна страна, од Високог Стевана према Скендербеговој
7207Dubrovacka-Jeremija7.jpg

Дубровачка, непарна страна, од деспота Ђурђа према Солунској
4467Dubrovacka-Jeremija8.jpg

Imam jednu napomenu... pazljivim gledanjem fotografija sam se prilicno uverio da treba da pise:

Дубровачка, непарна страна, од Високог Стевана према деспота Ђурђа ( а не Скендербеговој)

Uzeo sam prvo pretpostavku da je fotograf isao u jednom pravcu, od coska do coska i tako slikao - tako i ja radim ponekad :D
Orijentir mi je jedna uska kupola na parnoj strani. Verujem da je Milunka samo prenela... nema svako vremena da proverava... A ja opet, posto sam tu negde :) ima orijentira koje mogu da iskoristim, uporedim proverim :)

Mozda bi bilo lepo da se potrudimo, da se jednog dana napravi novo izdanje knjige, verujem da je to izdanje iz 1975te vec u raskupusanom stanju.

I jos jedno da kazem da sam odusevljen sa slikama :D

Back