Beograd je jedini milionski grad u Evropi koji nema metro !

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U određenim delovima dana je gotovo nemoguće dobiti taksi u Bg-u, ono je straobalno.
U inostranstvu sam sa metroom imao samo pozitivno iskustvo, tako da u načelu podržavam, mada kakva nam je trenutna vlast ko zna dal bi preživeli prvu vožnju.

Ma, to bi morala da bude proverena firma, ne ona gradimo stanice i to, nego baš baš... Tu im zaista ne verujem da bi izabrali dobru, izabrali bi verovatno onu koja pristaje da se ugovor ne objavi i da ima korupcije

Ma, to bi morala da bude proverena firma, ne ona gradimo stanice i to, nego baš baš... Tu im zaista ne verujem da bi izabrali dobru, izabrali bi verovatno onu koja pristaje da se ugovor ne objavi i da ima korupcije
dok ne sjebemo sns ne bih se ja upuštao u ništa ambicioznije jer će to uvek ispasti neki frankenštajn od projekta

Zamisli milion stanovnika svi u vazduhu lete letećim automobilima.. ima da se isudaramo !

Ipak je potreban i metro ;)
Е, али имамо др Гангулу. Да нам направи летеће кружне токове, Бог да нас погледа, па се нећемо излупати. Човек је "генија за вожњу" и саобраћај уопште. :mrgreen:

Skeptičan sam nešto što se tiče gradnje metroa u BG-u, najpre bi tu neka studija tla, kao i potencijalna ruta trebale da se osmisle.
Čini mi se da sam negde čitao da i onaj deo BG-a oko Beograda na vodi/donji Dorćol periodično javljaju problemi sa vodama/poplavama a to bi moralo da bude neko čvorište ...
Što se BG-a tiče smislenija mi je Sky Train opcija kao što imaju u Japanu.

Da bih proverila tu tvrdnju, pitala sam gptja o tome i evo odgovora

Hej 🙂, baš zanimljivo pitanje!

Beograd se često pominje u tom kontekstu jer je jedini evropski glavni grad sa preko milion stanovnika koji još uvek nema funkcionalan metro sistem.

🟦 Šira slika po Evropi

Gotovo svi veliki evropski gradovi – Pariz, London, Madrid, Moskva, Budimpešta, Bukurešt, Varšava, Sofija – imaju metro.

Čak i manji gradovi (ispod milion stanovnika), kao što su Bilbao, Porto ili Lozana, već imaju metro ili laki metro.

Beograd (1,3–1,7 miliona stanovnika) zaista iskače: metro se planira već decenijama, ali još nije izgrađen. Radovi na prvoj liniji su formalno započeti 2021. godine, ali se i dalje govori o rokovima (prva linija možda 2030+).

🟦 Da li ima drugih primera?

U EU i šire, nema drugog grada te veličine bez metroa.

Ima milionskih gradova van EU (npr. Tirana u Albaniji ima oko 1 milion, ali nema metro – mada grad nije veći od Beograda).

U Turskoj, svi veći gradovi (Istanbul, Ankara, Izmir) imaju metro.

U Ukrajini, svi veći gradovi (Kijev, Harkov, Dnjepar) imaju metro.

👉 Dakle, Beograd je jedini evropski grad te veličine (i glavni grad) koji još nema metro.
Ne znam zasto beogradjane trese kompleks metroa … koga realno boli K za metro … kao da je to neki civilizacijski uspeh imati metro … wow, voz pod zemljom

Jedno je biti protiv "preplaćenog metroa" a drugo protiv metroa uopšte.

Jer prvo je razumljivo, i da se rešiti, a drugo je besmisleno.

Ja sam juče proveo preko četiri sata u autu po Beogradu i Pančevu. Pritom me dvaput uhvatila rampa Beovoza pa sam čekao u koloni da "metro" prođe.

Treće, stare kuće se masovno ruše i na njihovim mestima niču zgrade od 4-5 spratova sa podzemnim garažama koje dodatno opterećuju tok saobraćaja, i biće samo gore i gore.

Tako da Beogradu ne da treba metro, nego mu treba odličan metro.

Ali dobro, već imamo gomilu zaposlenih u fantomskoj firmi "Beogradski metro" koji su u žižu javnosti došli time što su skoro na aukciji rasprodavali svoj luksuzni vozni park, Mečke G klase, Superbe i slično. Moraju da se kupe nova vozila, ova već imaju tri godine.

Znači radi se... evo ga metro, samo što što nije.
Што пре се нешто буде направило, то ће се пре и зауставити бесконачно цртање планова које је изгледа само по себи циљ... барем за неке.

Мост негде преко Аде је био у плану већ дуго времена. Коначно се одлучило, па мост постоји од 2012. године.

На исти начин подржавам изградњу метроа - онај начин по постојећим потребама (врх Булевара па према НБГ / Земуну) уместо начина који ови садашњи праве (из нигде, мало крог град, па у ништа, омогућавајући да се развијају "нигде" и "ништа" ).
На потребе личи линија 2, али док то дочекамо... Мислим, неко ће бити одушевљен и ако то буде 2035., јер ће многима омогућити лакши живот... али сада је 10 година пре гога.

Ogroman je problem uvek bio busiti tunele ispod Beograda. Ima previse podzemnih voda, katakombi, rimskih grobova, svacega. Imali smo ranije kucu u blizini Vukovog spomenika, u Golsvortijevoj ulici, i kada su busili tunel za metro dole svima je krenula vlaga i budj da izbija po zidovima, ozbiljna steta je nanesena celom kraju.
За метро се копа дубље, па неће сметати старим Римљанима.
А подземне воде... то је већ сасвим извесно.

Back