Poštovani bane k,
Nemam nameru da izbegavam dijalog, naprotiv, sasvim sam ubeđen da civilizovani dijalog u mnogome može doprineti da se eventualni oprečni stavovi na izvestan način približe ili pojasne.
Niste se na adekvatan način obratili koleginici Nini i to je kod mene odmah izazvalo odbojnost.Nikada u virtuelnom sveto neznate ko je sa druge strane monitora, a nik Vam nedvosmisleno ukazuje da je u pitanju dama.A sa damama se komunicira na sasvim suprotan način od Vašeg.
No, hajde da se vratimo na temu.
Vi nas pozdravljate iz mirnog Sombora.Da li je to onaj mirni Sombor u kome su zahtevali da se ukinu sve pekare čiji su vlasnici Albanci?
Sasvim nemoralno da nam Vi držite pridike o ksenofobiji, red je prvo đubre počistiti ispred svoje kuće.
Pozivate se na novac koji je koncentrisan u Beogradu.
Sasvim dobro poznata retorika Lige i Čanka.
U Beogradu je novac poreskih obveznika Beograda, naravno tu je i centralni Trezor Vlade RS ali treba napraviti razliku između te dve "kasice".
Javne službe, komunalna preduzeća, dobar deo industrije radi na teritoriji Beograda i sasvim je logično da se porez plaća tamo gde se i privređuje.Jako mi je žao što je privreda Sombora u stanju raspada, te stoga Vi kao građanin tog grada imate znatno manje sredstava u budžetu Vašeg grada.
Ili smo mi iz Beograda oteli Vaš novac?
I sami znate da nismo niti da za to postoje ikakve mogućnosti.
Toliko o tome a di' su naši novci.
Država Srbija reguliše svojim zakonima sistem obrazovanja i zdravstvene zaštite.Dakle opet ste u zabludi, to nikakve veze nema sa Beogradom.Osim ako za Vas Beograd nije personifikacija države kao celine.
Veoma mi je žao što niste shvatili poentu teme koja nije bazirana na autonomiji Beograda i njegovih stanovnika, naprotiv samo sam želeo da ukažem na činjenicu da je Beograd metropola, svidelo se to Vama ili ne.A metropole uvaženi kolega imaju nekakve specifičnosti, jedna od njih je i očuvanje sopstvenog integriteta, kako onih koji u metropolu dolaze, tako i onih koji su deo metropole generacijama.Na osnovu kojih zakona, prava ili regulativa Vi ili novopečeni stanovnici grada mogu imati veća prava od mojih?
A imaju, imaju nešto što se zove nametanje subkulture, bliska povezanost na osnovu rođačkih ili sličnih linija i slično.
Razmislite ili ponovo pročitajte rečenicu koju ste napisali- Vi umesto dece šetate kerove"
Predpostavljam da ste u stvaralačkom zanosu prilikom pisanja posta želeli da ukažete na problem bele kuge.Barem tako želim da tumačim ovu poprilično gadnu rečenicu.
Ako je to u pitanju, smatram da ste vi u Vojvodini u većem problemu po tom pitanju.
Poštovani kolega, puno putujem po Srbiji, duboko poštujem svaki kutak ove zemlje.Moja je bolju nemam.U svakom gradu se trudim da pronađem nešto lepo, toplo i ljudsko i verujte mi, toga je na pretek.Takođe u svakom gradu se ponašam isto kao i u Beogradu.Ne praljam ga, ne pljujem po njegovim stanovnicima, trudim se da se uklopim u sredinu i da ne remetim harmoniju mesta koje posećujem.
Voleo bih da barem upola to isto urade oni kojima je Beograd sada dom.
Pozdrav
Lider
E, поштовани Лидеру, ово већ јесте права полемика и може да појасни много.
Најпре онај део везан за Даму: признаћеш, да би неко био дама мора да показује један ниво, пре свега толеранције а не ниподоштавање других и понижавање као што то исказује дотична у чију сте одбрану као џ. стали. Ја само мислим да није довољно бити женског пола па се звати дамом, мора се има ти основна култура изражавања и поштовања других, то је мој став и тако сам дотичну разумео.
Што се тиче Сомбора и Албанаца, уверавам те да они у Сомбору имају већа права, као уосталом и друге назови мањине него ми каји смо наводно већина. Не познајеш ти Сомборске прилике ни површно, због једног полупаног излога бруји цела европа, а у стварности, најбоље локације и свако место које су пожелели - добили су.
Па наша деца са села доживљавају страшна понижења од наставног кадра кад пођу у средњу школу, непожељни су и треба само да остану на селу и раде у шталама. Нешто слично теби и твојим ставовима о дошљацима који само праљају град и праве гужву. Тако, немој да бринеш за Албанце овде, њима је боље него и Приштини али увек добро дође по који ексцес да се учврсти позиција. Живе међу нама, али никад и ни у једној прилици нећеш чути ни једну реч осуде или неслагања са оним што раде у Приштини, они пословично са тим немају никакве везе, и обилато користе сва права која наши сународници могу само да сањају.
Остави се пријатељу Чанка и сличних флоскула и стереотипа. Могу и ја теби да пришијем да сте хегемонисти, централисти и безосећајни за остатак Србије. Кажеш да волиш Србију, на који начин, из свог топлог Бг и радо би да у твој БГ не долазе други који га не поштују. А колико Ви поштујете дрге, то није важно и то наравно није и неће бити тема.
Упрно ти објашњавам али до тебе то не допире, Ви нисте спремни делити судбину остатка Србије, Ви се стидите беде у којој се Србија налази и то је видљиво на сваком кораку.
Природно је и разумљиво да се од беде бежи па и по сваку цену, али мораш да знаш да је исто тако природно да та иста беда види узрок (што је тачно) и излаз управо у БГ.
Немој ми само рећи да главне одлуке везане за нашу судбину нису управо донете у Вашем БГ, и зашто нам замерате што Вас таквима и доживљавамо и што сте свакако најодговорнији за стање у земљи. Ви и та Ваша елита у кругу двојке, омиљном кругу оне твоје даме, креирате и изузено много утичете на креирање јавног мњења и зато су прсти с правом упрти у Вас.
Вама смо били једино добри кад је требало скупити милион на улице БГ и довести другу и бољу власт, онда Вам је чак и Веља Илић био добар, а сад. Онда се нисте гадили на придошлице без којих би вас појели за доручак !!!
И оно око керова !! Наравно да сам мислио на белу кугу и да би уместо њих било боље да видимо више дечијих колица ( по могућности српских) овако као сад ствари стоје и чиме се бавите бићете убрзо мањина као и уосталом и ми овде у Сомбору. Немаш ти појма шта је и какав Сомбор, овде је боље бити Хрват или алб. него колонизирани србин од 46-те. Ето ти га, ******* Сомбор.!!
Тако пријатељу, размисли мало и немој се радовати што бела куга разара и Војводину, и овде је срба који воле Србију ( а тај сам ) све мање.
Давно још сам гајио наду да ће, условно речено мој БГ, створити услове за опстанак најпре срба па и свих који желе да им је Србија домовина, али од тога нема ништа, све сте упропастили, и себе и нас. Шта је ту је, како ће бити, незнам, добру се баш и ненадам.