BEOGRAD BEOGRAĐANIMA

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedini javno poznati potomak pravih beogradskih starosedelaca je bio rahmetli Alija iz stare prestonicke begovske familije Izetbegovica ,a ovi ostali sto su im ded4e ili prade ,cukundede enivejz napasale stoku po Sar planini ili Scepan polju , a oni se sami predstavljaju kao neki stari Beogradzani i maltene plemstvo i elitu , su smesni ko tri cirkusa

Ha, ha, šta ovaj Mile sa Klise nije BG-URBanko misliš.

Било би занимљиво чути оне који су се доселили например 1935 у БГ шта имају да кажу о духу Београда који сте правили ви који сте дошли 1975
Па, ево, моја мајка, ( у Београду од 1934) на пример, каже отприлике исто што и ја, да је основни пост опет, као и углавном његови претходни, малоперичка [/представа.

Исто говоре и неки други, данас покојни преци ми, у Београду од1911. па на даље

Београд је одувек био град неких дошљака, одовуд или одонуд. И увек је дошљаке успевао, коначно, да претвори у - Београђане.

У том и јесте његова снага, величина, и део Тајне дуговечности.

Друга је ствар, и истински проблем - зашто власти (било Београда, било Србије/свих држава у којима је била, нарочито после '45 нису учиниле много више да побољшањем градских служби и структура олакшају и спремно дочекају огромни прилив становништва.

Зашто је Београд увек каснио, с градњом станова, проширењем градског саобраћаја...? :think:

Дакле, проблем је увек код - власти, елите, а не оних који се досељавају.

Па, ево, моја мајка, ( у Београду од 1934) на пример, каже отприлике исто што и ја, да је основни пост опет, као и углавном његови претходни, малоперичка [/представа.

Исто говоре и неки други, данас покојни преци ми, у Београду од1911. па на даље

Београд је одувек био град неких дошљака, одовуд или одонуд. И увек је дошљаке успевао, коначно, да претвори у - Београђане.

У том и јесте његова снага, величина, и део Тајне дуговечности.

Друга је ствар, и истински проблем - зашто власти (било Београда, било Србије/свих држава у којима је била, нарочито после '45 нису учиниле много више да побољшањем градских служби и структура олакшају и спремно дочекају огромни прилив становништва.

Зашто је Београд увек каснио, с градњом станова, проширењем градског саобраћаја...? :think:

Дакле, проблем је увек код - власти, елите, а не оних који се досељавају.

:hvala: :hvala: :hvala:

Е сад то лепо објасни Незнанку

Мислиш ли озбиљно да се њему ишта да објаснити? :roll:

Јок ја , ал ти имаш кредибилитет да му објасниш из личног искуства , а дал ће он да схвати није битно. Схватиће неко други.
Иста ти је прича и по Северу Србије и причама дођоши , староседеоци ал немош неке људе опасуљити па то ти је

Ne može jedan grad da ima višak stanovnika...Šta bi tek rekao za Njujork npr.?:)
Može samo da ima neprilagođenu infrastrukturu određenom broju ljudi...A stanovnici su ti ,opet,koji prilagođavaju grad svojim potrebama...
Zamisli sad obrnutu situaciju...na šta bi ličio Beograd,da u njega niko ne dolazi i ne doseljava se?

Pa fora je sto je Njujork totalno drugacije napravljen i "zidan"
Jednostavno Beograd bi se morao na pola mesta "srusiti" da bi se mozda moglo prosiriti na 4 miliona. Jednostavno grad je drugacije gradjen i osmisljen.

Хајде што већ постоји тема, хајде што колега који је отворио тему има благолупајућепрозорски синдром, али да му се реплицира на озбиљне начине је већ смејурија...
defendius-door-lock.jpg

Pa fora je sto je Njujork totalno drugacije napravljen i "zidan"
Jednostavno Beograd bi se morao na pola mesta "srusiti" da bi se mozda moglo prosiriti na 4 miliona. Jednostavno grad je drugacije gradjen i osmisljen.

Nije se ni Njujork odjednom napravio,ili napravio za određeni broj ljudi pa oni posle doselili,taman koliko ih treba...već je rastao zajedno sa njegovim stanovnicima...

Јутрос идем ја тако, гледам своја посла, кад чујем у Гринету чувара како шармира конобарицу: "Увек сам мрзео ове што оно као нешто а у ствари само лажу и фолирају...идем да се одморим, да не гледам овај смрдљиви Београд, доста ми је више...а у понедељак радим, прву...".
Схватим да је Београд пун несрећних људи, несрећних јер су оставили свој завичај...а у Завичају...птице певају, потоци жуборе....е, Радоване, Радоване...земља ти се радовала....што оде из Завичаја....

"Увек сам мрзео ове што оно као нешто а у ствари само лажу и фолирају...идем да се одморим, да не гледам овај смрдљиви Београд, доста ми је више...а у понедељак радим, прву...".
Mučenik... Zamišljam sebe da me život zjb pa da "гледам овај смрдљиви Београд" i da mi je svaki dan "доста ми је више" ...
Da li mislite da smo se malo ispucali na ovoj temi?

Mučenik... Zamišljam sebe da me život zjb pa da "гледам овај смрдљиви Београд" i da mi je svaki dan "доста ми је више" ...
Da li mislite da smo se malo ispucali na ovoj temi?
Да знаш да си у праву...буразеру, има ли још који кључић или си све потрошио на таксисте?

Не отрпех да не напишем коју реч о "староседеоцима" и "новопридошлим". Дакле невезано само за Београд него за све градове света. Као и свему осталом, и у развоју, нарастању градова потребна је "нова крв". Потребно је да се унесе нешто ново, другачије, да се оплемени, промени. Замислите да је град затворен за било шта ново. Ко би то волео? Временом било какав квалитет уколико се не одржава и побољшава, прераста у своју супротност, изопачи се, постаје декадентан. Исто је у породици. Чули сте ваљд да су најизопаченије средине и породице у којим се ради очувања богатства почињу међусобно женити и удавати. Исто је и са градовима.

Непримерена прича али може се извући нека поука. Случајно сам једном приликом слушао причу неких старијих људи који су разговарали о месу. Један причаше да је једном приликом купио једну стару, врло мршаву овцу. Од слабости и неухрањености једва је ходала. И била скоро џаба. Неко га насаветова да је купи, да јој посвети пажњу, добро је припази храном и да ће бити награђен. И тако би. Каже да никад у животу није јео боље месо и да га је било доста. Логика је једноставна: Ако је овца при куповини имала 20кг, а онда за који месец имала 50, добијених 30кг је била најмлађа и најбоља јагњетина. (Можда сам претерао у тим кг, не сећам се, али суштина је ту).

Back