Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Fala fala na razumevanju :D Vidis li koliko ima da se cita.. ne mogu da postignem. ;)

E, ja to gledam sa druge tacke.. prvo nije tvoja niti nicija obaveza ni pravo da se razume ili ne nekoga ko ne zeli dete, drugo kazes da razumes ali samo ako nemaju te preduslove. Recimo pred tobom je naizgled zdrava zena koja ti kaze da ne zeli dete.. kako ces da prosudis njeno mentalno zdravlje recimo, porodicnu istoriju.. kako je ona bila odgajana, da li je mozda bila zlostavljana, da li se leci od neke bolesti za koju ti ne znas, da li je u losem braku.. bezbroj stvari koje za koje da saznas treba da postavis tu osobu na ispitivacku stolicu.. a to nema pravo niko da radi. Jos nesto, razlog koji daju (ako smatraju da treba da ga daju) retko je pravi i istinit i cesto je nesto prilicno banalan i smesan.. jedna zena mi je rekla da ne zeli dete jer bi morala da se odrekne godisnjih odmora. Na prvu loptu - glupost i meni licno prosto neverovatno, ali ne znam njenu istoriju i sta je nju dovelo do takvog opravdanja (za sebe) te odluke. U globalu.. da li im nesto fali? Da, mislim da im 'nesto' fali, i zbog toga ih razumem, ali ne osudjujem, narocito ne uslovno.

Ja i govorim o razlogu, ne o ljudima konkretno. Ja nemam potrebu da bilo koga osuđujem niti pitam da li neko želi decu ili ne. To je lična stvar i ljudima se ne mešam u živote.
Ja govorim o želji ili NEželji da neko ima dete. Znači ništa ne prosuđujem i ne osuđujem. Samo ne razumem tu NEželju.

Poslednja izmena:
Ja Nemam decu
Ja sam chobanin koji dodje ovde da posmatra usporeni voz na uzbrdici, a u njemu Velika Eksukrzija na putu za zaborav
Lepo se vidi previse ponavljacha, mediokriteta, …. Svi jedu sendvice, zalivaju mlakim pivom, a svoje djubre bacaju kroz prozor. Trucka se voz kroz predele svakodnevice. Svi galame i ubedjuju sami sebe pred drugima kako je eto bas njihov i samo njihov stav ispravan i vredan.

Svi veruju da su Bogom Dani Roditelji, koji uvek znaju najbolje sta je dobro za Njihovu decu!
Niko ne veruje u Bezuslovnu Ljubav, ali svi veruju u karijeru….
Niko ne veruje u Soul Mate, ali svi veruju da je vrhunac ljubavi da Njemu rodis dete
Niko ne veruju de su deca Osobe, a svi veruju da im jedan shamar u odgovarajucim prilikama samo koristi !!!!
Niko ne veruje da na planeti ima previse ljudi, da ima previse nevoljenosti, ali svi veruju u nebeski narod…. Koji je uvek bolji od ostalih
Niko ne veruje u Tvorca, a svi se pozivaju na strah od Boga
Itd,…. Itd….itd……itd………

Vise puta sam pitao Roditelje, i evo jos jednom:
Ko je Vama dao pravo da javno pominjete Vasu Decu I njihove intimnosti???
Da li imate mandat da njihova imena iznesete u javnost?
Da li oni uopste znaju da pricate javno o njima na mestu gde im se ugrozava dostojanstvo?

….
O tome ko je kakav roditelj……. Videcete po toma koliko su vasa deca zadovoljna sama sobom
Kako se to vidi?
….. samo izadjite na ulicu

Mislim da je bolje da tako i ostane.
U tebi je previse gorcine i cinizma profesore

Tacno, ali je cinjenica da su samo gradovi prenaseljeni, sa manjim mestima i selima to obicno nije slucaj.
I cinjenica je da planetu najvise "pune" Indija i Kina, kao uostalom sto pune kroz imigraciju i ostatak sveta

Mislila sam da je ovo tema za pičenje nekih 5-6 strana, dok se ispucaju oni koji žele, mogu i imaju decu.. Pa da se onda jave oni koji imaju, hoće ali ne mogu.. onda na red dođu oni što imaju, ne žele ali mogu da imaju decu.. I onda se krug zatvori i to je to..

Malo se popljuje po državi i njihovom ignorisanju poteškoća u Srbijici za odgajanje dece i to je to..

Ali ne.. I dalje mi nije jasno, zbog čega neko mora drugome da nameće svoje mišljenje, da ga
zaspe uvredama, osudom i omalovažavanjem samo zato što misli drugačije?

Zar je tako teško reći: "U redu, želiš da imaš jedno, dvoje, petoro, desetoro dece.. Neka su ti zdrava i neka je tebi sa srećom njihovo odgajanje"

"U redu, imaš mogućosti, ne želiš da imaš decu zbog svojih razloga koje uvažavam. Ne slažem se (možda) ali uvažavam tvoje pravo na izbor.. Neka ti život bude srećan"

I doviđenja, prijatno ...

Oni koji slepo insistiraju na svom stavu kao jedinom opšte ispravnom, treba deeebelo da se zamisle.

Kad se govori o prenaseljenosti, nije stvar u prostim promilima, već u sredstvima za preživljavanje. Ili, da se prostije izrazim, šta ćeš jesti za 50 godina? :think:

Druga stvar, da li hoćeš da kažeš da sela imaju kapacitete za stanovanje kao gradovi i da, kada bi zaista ljudi odlučili da se svuda u svetu množe ko u Indiji, uvek bi iblo mesta za njih na selu? Šta je sa parcelama?

Pa nije valjda problem prenaseljenosti pitanje gde ćemo da stojimo i da li ćemo imati svoj kvadratni metar kad izvučemo prosek na planeti? :roll: nikada do toga neće doći jer ćemo umreti od gladi mnooogo pre toga. Japan, s druge strane, ima problem konkretno s tim. Oni su savršeno zadovoljni stanom čija veličina odgovara prosečnom boksu za psa u Srbiji :(

Problem hrane je vrlo relativan.
I sama znas koliko se hrane na severnoj hemisferi prosto baca, sto je vise nego dovoljno da oni na juznoj ne umiru od gladi.
Cinjenica je da zivotnog prostora jos uvek ima i to ne malo.
Problem je sto se ljudi koncentrisu u gradovima koji postaju megapolisi
No, to su vec problemi koji nadilaze ovu temu

stan velicine boksa za psa....ma nemam volje da pisem i objasnjavam da li je normalno imati stan od 200 kvm ili kupatilo od 30

Poslednja izmena:
Nije mi jasno kakve veze ima sad gde se koncentrišu ljudi? Ljudi jedu i na selu i po gradovima. Danas uglavnom prilično istu hranu...

Broj stanovnika se vrlo lako može uduplati ovim trendom za vrlo kratak niz godina. Broj stanovnika raste eksponencijalno, što nas je više, manje nam vremena treba da nas bude još više.
Ako bi se broj stanovnika uduplao (ako ne bi bilo rata da nas istrebi u međuvremenu, kao što je to uvek radio kada se prenamnožimo), svi bismo imali gde da stojimo, pa verovatno i gde da spavamo, ali:
- Nafte bi nestalo mnooogo brže nego što je predviđeno (a šta bi bilo posle... daj mašti na volju);
- Da bi se toliki narod grejao potrošili bi se ubrzo svi popularni energenti, pa bi mnogo veći broj njih uništavao šume nego što to rade sada;
- O hrani ne bih ni da govorim, i bilo kom obliku. Pokolj životinja zajedno sa nedostatkom biljaka i za njihovu ishranu bi prvi usledio, zatim bismo morali da se prebacimo na biljke, naravno i one bi bile požderane ubrzo... morali bismo preći na genetski modifikovanu hranu koja bi vrlo brzo nekom već mutacijom pobila pola stanovništva i eto balansa :D
- 12 milijardi ljudi bi JOŠ BRŽE uvećavali broj stanovnika nadalje...
- Da bismo imali šta da jedemo trebale bi nam njive, a imali bismo još samo pustinje. Pošto bismo šume i prašume već sravnili sa zemljom dobrim delom. Bez da ulazim u filozofiju; ogroman broj, nepredviđeno veliki broj ljudi na planeti bi izazvao potrebu za preuređenjem kompletne životne sredine, kompletne planete. A sposobni smo to da uradimo, kad je preživljavanje u pitanju i voljni. Kad se naruši ekološka ravnoteža priroda se osveti i uglavnom sve pobije, da se ne maltretira mnogo.
- Nezaposlenost! Već sad ogroman problem, a ne govorim o navodnoj finansijskoj krizi;
- Još veća "otuđenost ljudi". Mnogo veća koncentracija ljudi bi dovela do toga da pojedinac nema gde ni da se skloni što nadalje vodi u blago gađenje prema ljudima i da ne filozofiram, ovo je jedan od onih "intuitivnih" detalja koje me mrzi da objašnjavam i sebi.
- Zamisli tek onda koncentraciju ljudi po gradovima! :lol: ne misliš valjda da bi ljudi na osnovu dobre duše pristali da žive u gorim (nepopularnijim) uslovima i otišli na farmu u Australiji, ako su im svi ortaci zapalili za Tokio...?
- ...

Ne, definitivno ova planeta nema više kapaciteta (najpre zbog energije!) za ljudsko umnožavanje, dotakli smo kritičnu tačku baš ovog trena, ako ne i pre... i nije da zagovaram nerađanje, ali kontrolu rađanja i planiranje porodice, da. Takođe, mislim da bi zemlje malo manje jadno trebale da gledaju na broj sopstvenih stanovnika i da prestanu da se takmiče sa Kinom, isto kao što bi Kina morala nešto radikalno da preduzme :neutral: dakle, da se razmišlja o ovom problemu na globalnom, ne lokalnom nivou. A ne da se malo zemlje malo religije takmiče u tome koja je uticajnija na svoje stado pa se ovi bolje množe :neutral: jer je rađanje tako diiivno i sveto i blablatruć.....

Čak mi dođe da pomislim da, kada bi se povelo računa o održavanju određenog broja ljudi na Zemlji, šanse da bude rata bile bi prilično smanjene.

Tacno, ali je cinjenica da su samo gradovi prenaseljeni, sa manjim mestima i selima to obicno nije slucaj.
I cinjenica je da planetu najvise "pune" Indija i Kina, kao uostalom sto pune kroz imigraciju i ostatak sveta

Slažem se.
Po mom mišljenju u Srbiji bi garant moglo da živi npr. 100 mil. ljudi.
Ehh sada, nije problem u broju stanovnika, već u organizovanju i načinu življenja istih. :mrgreen:

Mislim da je bolje da tako i ostane.
U tebi je previse gorcine i cinizma profesore

Verovao ili ne, u meni ima gorcine samo kad zvacem pelin......
znas onaj Pelin iz pesme... "ja bosiljak sejem, meni Fridrih Niche.... "
sto se cinizma tice, ... volim ga i negujem.... nije lose biti cinik.... :)
Ali, sve i da jeste tako kao sto Ti mislis,... nista od toga nije upereno prema Mladucnima,..... samo, i jedino prema roditljeima koji ne zaslusuju da ih deca imaju..... a siguran sam da to oko sebe vidis i sam !

i odakle tebi ideja da sam profesor... u bilo kom smislu ???
ja sam dovoljno pismen Chobanin da koristim slova i slike, ... traktor, koslilcu, motorku.... telefon....termofor.....
kako vreme prolazi, sve mi bolje ide :)

Evo ti simplifikovano, ono sto i sam vidis:
Svuda Ovde previse dece nezadovoljne i nesrecne ... zapostavljene, .. bez sustinke brige...
Previse je ljudi koji nemaju artikulisan stav o roditeljstvu, sami sobom nezadovoljni i nesrecni.... bez snage i svesti o sami sebima......
Ako ti ne primecujes o cemu pricam, izadji na ulicu..... oslusni nivo komunikacije...... uoci kulturolosko i intelektualno propadanje svake sledece generacije koja dolazi......
Ko misli da nije ovako, spreman sam da saslusam cinjenice, revidiram stav,......izvinim se svima,..... i pozovem drustvo kod mene na planinu, .....neka bude do 10. decembra, jer tada zavrsavam sa svinjokoljom, i silazim u grad

Pozzzzzzzz :bye:

Beso zna se jako dobro šta sam mislila pod tim "iživeti".
Linda je pričala o tome, generalno to je način života gde se misli samo na sopstveno dupe i preuzima se odgovornost samo za svoj život. Da ne nabrajam situacije...
.

Ja ne znam. :D
I ne znam koji je to specifican nacin zivota gde se misli samo na sopstveno dupe.
A sto se tice odgovornosti za svoj zivot - svako treba da ima odgovornost za svoj zivot, to se valjda podrazumeva. Sad je i to sebicno? :neutral:

I stvarno mi vec nije jasno sto toliko insistiras o tome da zivot pre deteta nazivas sebicnim, "mislila sam samo na sopstveno dupe pa mi je dosadilo"...itd.
Nije valjda bilo toliko strasno? :D I nisi valjda bila toliko losa?
Ja ne verujem da jesi, zato me zanima sto to stalno pominjes? Jer, ako si dobra osoba i dobar roditelj, sigurno nisi to naprasno postala nego je na tome radjeno mnogo pre deteta.
I kako je sad sve to iskljucivo iz sebicnih motiva i gledanja samo svog dupeta?
Sve sto si radila, svaka odluka koju si donela te je dovelo to toga sto si sad.
Zato ne razumem sta ti znaci to sto pricas.

..josh jedan razlog zashto treba radjati decu rano..
..pre nego josh sagledate sebe i svet oko sebe sa neminovnim patronizing stavom koji donose godine...
..kada vam je zivot dinamichan, pun novih stvari, obaveza, interesovanja,
kada se sve uskladjuje u hodu (ma, u letu :lol: )
kada plivanje uzvodno nije razlog za paniku nego josh jedan izazov u koji se uskache otvorenog srca
i kada promena nije tumbanje uredjenog, TVOG, vec modus vivendi..

..pre nego josh sagledate sebe i svet oko sebe sa neminovnim patronizing stavom koji donose godine...
kada plivanje uzvodno nije razlog za paniku nego josh jedan izazov u koji se uskache otvorenog srca

Sasvim moguce ali ja sam za to zakasnila pa mogu samo ovako da citam tvoj post: :neutral:

..ja josh nisam videla kod tebe patronizing stav prema svetu i zivotu..

E pa onda je u redu. :lol:

Nego ti je to "treba" ista prica onda kao i ostale "treba" price sa teme.
Slazem se, moguce je, ali je obicno velika razlika izmedju onoga sto treba i onoga sto moze...ili se zeli cak.
Mozes i da znas sta treba a da neces. Ili jos gore, da znas sta je trebalo a nisi. A mozda nisi ni trebao pa ti se cini tako. :neutral:

Komplikovana rec u svakom slucaju.

Ja ne znam. :D
I ne znam koji je to specifican nacin zivota gde se misli samo na sopstveno dupe.
A sto se tice odgovornosti za svoj zivot - svako treba da ima odgovornost za svoj zivot, to se valjda podrazumeva. Sad je i to sebicno? :neutral:

I stvarno mi vec nije jasno sto toliko insistiras o tome da zivot pre deteta nazivas sebicnim, "mislila sam samo na sopstveno dupe pa mi je dosadilo"...itd.
Nije valjda bilo toliko strasno? :D I nisi valjda bila toliko losa?
Ja ne verujem da jesi, zato me zanima sto to stalno pominjes? Jer, ako si dobra osoba i dobar roditelj, sigurno nisi to naprasno postala nego je na tome radjeno mnogo pre deteta.
I kako je sad sve to iskljucivo iz sebicnih motiva i gledanja samo svog dupeta?
Sve sto si radila, svaka odluka koju si donela te je dovelo to toga sto si sad.
Zato ne razumem sta ti znaci to sto pricas.

Sigurna sam Beso da znaš šta pričam, samo se sad praviš nevešta :D

Za mene to ne važi.
Ja sam bila balava sa 20 i kusur godina, nisam bila spremna da preuzmem odgovornost za tuđi život i da razmišljam u množini.
Trebalo mi je da budem samo sebi dovoljna :D

Sad više nisam ja, sad smo mi. Al dobro, možda sam ja zatucana. Samo priznajem da sam čovek od krvi i mesa. Nisam bezgrešna forumašica. :aha:

..naravno..
..ima nas svakakvih..i svako radi kako misli da je najbolje za njega..ili kako mora, mada je to redje..
(..da,da..topla voda.. :lol: )
..sve u svemu, malo je izjashnjenih na ovoj temi chije razloge i stavove ne mogu da razumem...
..shto ne znachi da bih ja tako..

čitam ovu stranu i ne mogu da shvati da svetski problemi prenaseljenosti nekih delova plaete (i gladi na istim tim delovima), može nekoga da odvrati od toga da rađa?
zaboga!
mislim da jednostavno takva osoba nepotrebno traži opravdanje za ono što ne želi da uradi.
a zašto traži opravdanje? verovatno zato što se oseća napadnutom...bez ikakvog razloga.
slobodni smo da živimo svoj život kako nam odgovara.
ko nije spreman da ima decu - ne treba ni da ih ima.

Back