Nije mi jasno kakve veze ima sad gde se koncentrišu ljudi? Ljudi jedu i na selu i po gradovima. Danas uglavnom prilično istu hranu...
Broj stanovnika se vrlo lako može uduplati ovim trendom za vrlo kratak niz godina. Broj stanovnika raste eksponencijalno, što nas je više, manje nam vremena treba da nas bude još više.
Ako bi se broj stanovnika uduplao (ako ne bi bilo rata da nas istrebi u međuvremenu, kao što je to uvek radio kada se prenamnožimo), svi bismo imali gde da stojimo, pa verovatno i gde da spavamo, ali:
- Nafte bi nestalo mnooogo brže nego što je predviđeno (a šta bi bilo posle... daj mašti na volju);
- Da bi se toliki narod grejao potrošili bi se ubrzo svi popularni energenti, pa bi mnogo veći broj njih uništavao šume nego što to rade sada;
- O hrani ne bih ni da govorim, i bilo kom obliku. Pokolj životinja zajedno sa nedostatkom biljaka i za njihovu ishranu bi prvi usledio, zatim bismo morali da se prebacimo na biljke, naravno i one bi bile požderane ubrzo... morali bismo preći na genetski modifikovanu hranu koja bi vrlo brzo nekom već mutacijom pobila pola stanovništva i eto balansa

- 12 milijardi ljudi bi JOŠ BRŽE uvećavali broj stanovnika nadalje...
- Da bismo imali šta da jedemo trebale bi nam njive, a imali bismo još samo pustinje. Pošto bismo šume i prašume već sravnili sa zemljom dobrim delom. Bez da ulazim u filozofiju; ogroman broj, nepredviđeno veliki broj ljudi na planeti bi izazvao potrebu za preuređenjem kompletne životne sredine, kompletne planete. A sposobni smo to da uradimo, kad je preživljavanje u pitanju i voljni. Kad se naruši ekološka ravnoteža priroda se osveti i uglavnom sve pobije, da se ne maltretira mnogo.
- Nezaposlenost! Već sad ogroman problem, a ne govorim o navodnoj finansijskoj krizi;
- Još veća "otuđenost ljudi". Mnogo veća koncentracija ljudi bi dovela do toga da pojedinac nema gde ni da se skloni što nadalje vodi u blago gađenje prema ljudima i da ne filozofiram, ovo je jedan od onih "intuitivnih" detalja koje me mrzi da objašnjavam i sebi.
- Zamisli tek onda koncentraciju ljudi po gradovima!

ne misliš valjda da bi ljudi na osnovu dobre duše pristali da žive u gorim (nepopularnijim) uslovima i otišli na farmu u Australiji, ako su im svi ortaci zapalili za Tokio...?
- ...
Ne, definitivno ova planeta nema više kapaciteta (najpre zbog energije!) za ljudsko umnožavanje, dotakli smo kritičnu tačku baš ovog trena, ako ne i pre... i nije da zagovaram nerađanje, ali kontrolu rađanja i planiranje porodice, da. Takođe, mislim da bi zemlje malo manje jadno trebale da gledaju na broj sopstvenih stanovnika i da prestanu da se takmiče sa Kinom, isto kao što bi Kina morala nešto radikalno da preduzme

dakle, da se razmišlja o ovom problemu na globalnom, ne lokalnom nivou. A ne da se malo zemlje malo religije takmiče u tome koja je uticajnija na svoje stado pa se ovi bolje množe

jer je rađanje tako diiivno i sveto i blablatruć.....
Čak mi dođe da pomislim da, kada bi se povelo računa o održavanju određenog broja ljudi na Zemlji, šanse da bude rata bile bi prilično smanjene.