Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo...ili " Lepo je uciniti coveku...nikad se ne zna, mozda mi zatreba..."...Konkretno " Da nisam rodila dete koje mi pruza toliko zadovoljstva, sad bih isla na put oko sveta kontikijem..." ...Poenta je da se ovde ne moze biti iskljuciv...i ne krivim ja ovo i ne osudjujem...normalno mi je i jedno i drugo, samo ne volim krajnosti ...i samo primecujem...:cool:

Uh, u motive narocito ovim povodom ne ulazim nikada jer kao sto rekoh negde na prvim stranama tema je nezahvalna bas iz tog razloga sto je veoma licne prirode.. a uspostavilo se da je bas interesantna.. procitala sam vecinu. :) Inace ti koji misle kao sto je boldovano, verovatno vecinu stvari u zivotu gledaju kroz "Trava je zelenija na drugoj strani", te i ne shvatam ozbiljno jer ne zive svoj vec imitiraju tudji zivot. Svako bira prioritete u zivotu za sebe zar ne, ako ima srecu tj., jer nekima su mnoge odlucujuce situacije nametnute, a ti koji biraju kao prioritet bilo sta drugo a ne dete.. ja kazem fajn.. zahvalna sam im u neku ruku.. moguce jedno manje potencijalno nesrecno dete. :)

Tačno. To sam rekla više puta.
Bolje je biti iskren i priznati da nisi za dete, nemaš muda, sebičan si, whatever.... nego rađati decu reda radi.
Deca se rađaju isključivo iz ljubavi. Nijedan drugi razlog nije opravdan.

Eli jesu iskreni, kazu da ne zele decu.. sad' neki kazu "E, ti si los covek jer ne zelis decu". To ne ide nikako, jer bi trebali i da se osude i zene koje ne mogu da imaju decu prirodnim putem ali se odluce protiv vantelesne oplodnje, ili usvajanja, ili udovolji partneru da nemaju dete iako mozda zele.. itd. Nemaju svi ljudi iste emocionalne, intelektualne, ni fizicke kapacitete, i mislim da je hrabro i fer u najmanju ruku prepoznati sta vec nedostaje i priznati sebi da se ne zeli dete, a drugi jednostavno nemaju to pravo da mesaju svoje prste u njihove zivote i kategorisu te ljude samo po toj osnovi. :)

Па у америчким филмовима жена је кућаница, а муж је човек од каријере који доноси новац у кућу, док се жена евентуално бави аранжирањем икебана, или тако нечим...више као хобијем...

А шта је то ''очекивани интензитет''? КО је тај који ''очекује'' неки интензитет? Сама дотична особа или њена околина (која је, претпостављам, без деце)?

Мислим, ако би ме неко сада натерао да излазим свако вече по дискотекама као кад сам имала 18 - па ебала бих му све по списку! :lol: И то уопште нема везе са имањем или немањем деце. Једноставно - потребе људи се мењају. ;)

Не разумем какве везе има просвета са целом причом.
Objasnila sam očekivani intenzitet. I ja uopšte nisam govorila o nezaposlenim američkim domaćicama. Prosveta ima veze jer mislim da poznaješ puno žena kojima je lakše da se "posvete raznim stvarima" (joj što mrzim ove izraze :confused: ) zato što si sama u tome i, normalno, pričaš o koleginicama..... znam da ćeš sad navesti primer tetke iz Vranića i drugarice arhitekte, tako to ide...
Prosveta daje mnogo prostora ženama. Zato su žene u daleko većem broju prisutne kao predavači u srednjim i osnovnim školama.

OK je to, da ne pomisliš sad da sam htela nešto baš užasno da kažem, nisam :neutral: mislim da sam objasnila sad.

Ali ne znam što ti je teško da poveruješ da neko zaista misli ono što priča i nije priču bazirao na... filmovima? :confused: nisam ja Derer majku mu :lol:
Evo ja lično poznajem jednu nastavnicu, i to ne baš 100 godina... :mrgreen: sad je zamenik direktora, i ona ima, recimo, vremena i da putuje i da se zeza i da se "posveti porodici", mada ima drugih problema, ali da ne nastavljam..... pogotovo joj je preko leta dobro. OK?

Poslednja izmena:
Eli jesu iskreni, kazu da ne zele decu.. sad' neki kazu "E, ti si los covek jer ne zelis decu". To ne ide nikako, jer bi trebali i da se osude i zene koje ne mogu da imaju decu prirodnim putem ali se odluce protiv vantelesne oplodnje, ili usvajanja, ili udovolji partneru da nemaju dete iako mozda zele.. itd. Nemaju svi ljudi iste emocionalne, intelektualne, ni fizicke kapacitete, i mislim da je hrabro i fer u najmanju ruku prepoznati sta vec nedostaje i priznati sebi da se ne zeli dete, a drugi jednostavno nemaju to pravo da mesaju svoje prste u njihove zivote i kategorisu te ljude samo po toj osnovi. :)

Tačno Saro, ali ja sam o ovom boldovanom govorila više puta (vidi se da nisi 100% pratila gradivo, al ti se oprašta jer si priznala:D).
Ja sve vreme govorim da ne razumem ljude koji ne žele decu, a imaju sve gore pobrojane kapacitete kako ti kažeš.

Aj sad još ovo da kažem i da završim jer sam se smorila i ja sama.

@Lexa

Ja nemam pojma ni da si mlada, ni da si neiskusna, ni da nemaš dece - kako ja to sve mogu znati? Za mene si ti samo slova na ekranu i sa tobom diskutujem o temi o kojoj imamo oprečna mišljenja. Ni jednog trenutka te nisam omalovažavala niti imam nameru to da činim.
Samo kažem da ja o ovome govorim iz sopstvenog iskustva.
I pokušavam da ti objasnim da je ceo život (pa tako i pitanje dece) stvar ličnog opredeljenja.
Ljudi koji nisu spremni da sebe daju drugima (deci, partneru, svojim roditeljima, prijateljima) su sebični ljudi i tu nema šta da se priča. To su ljudi koji samo traže, a ništa ne daju.

Što se tiče Harmony-ne izjave da svi imamo sebične razloge potpuno se slažem i ja nigde nisam ni rekla da moji razlozi nisu sebični. O tome sam otvorila i temu. Sve što u životu radimo polazi od nas samih i vodimo se sebičnim razlozima (ako tako može da se kaže, mada su neki upućeniji već razjasnili terminologiju do kraja).

Ti se svo vreme čudiš što ja ne mogu da razumem nečiju želju da nema decu, a i sama ne možeš da razumeš moju želju da imam decu da bih time svoj život upotpunila.
Za mene su deca tačka na kraju rečenice, šlag na torti.... nazovi to kako hoćeš.
Ja sam se iživela, probala mnogo toga i poželela da se udam i rodim decu. Dojadio mi je sebični život u kome sam zadovoljavala samo svoje potrebe. Hoću da se dajem, da usrećim neka ljudska bića, da pokušam da pružim ono što su meni moji roditelji pružili i još više od toga. To se zove ljubav.

Isto to želim svim ljudima na ovom svetu i duša me boli što to nije tako i što ne mogu svi da budu srećni.

:heart:

Eli, tvoje izjave od ranije nisu bile ni približno fleksibilne kao sada. Ne bih da izvlačim citate.
Pa sam onda >>> ja tebi <<< pisala da je sve stvar ličnog opredeljenja, i stvarno ne znam što bi ti to meni onda objašnjavala :eek:

I uopšte nije istina da ne mogu da razumem tvoju (ili bilo čiju) želju da imaš decu, to nigde nisam napisala, čak naprotiv. Napisala sam da bih razumela i serijskog ubicu ako treba, ne bih opravdala to što je uradio, ali bih ga razumela. I sad mi je problem da razumem nešto toliko uobičajeno i svakom dato...?

Ali eto ima nešto što ne razumem. Ne razumem da neko nesebičan (čas nesebičan, čas sebičan), neko ko želi da daa sebe drugima, može tako malo razumevanja da ima za različitosti tih drugih. I da ih okarakteriše kao što si ti u nekoliko navrata.
Sećaš se priče o homoseksualcima, pa sve one priče o neprirodnom i nakaradnom (mislim da si baš upotrebila neki sličan izraz...)?

I opet radiš isto. S jedne strane: pa i moji motivi da imam decu su sebični (ne navodiš ih nego se prilagođavaš razgovoru, simpatično ali nepotrebno), ali onda sam poželela da imam decu i da prestanem da vodim taj sebični život :eek: mislim stvarno..... :think:

Ipak, naročito cenim prvu rečenicu, i za mene si ti "samo" slova na ekranu i tako treba da bude, a ne da se vodimo predrasudama i egom ;)

Inače, da okončam ovu agoniju, mislim da kapiram šta si htela da kažeš, samo imaš problem da se izraziš. Način na koji pišeš o ljudima koji ne žele decu nama smrtnicima iza monitora deluje jako izazivački i ljutito. Skoro ružno. Ima nas više, kako primetih. Pretpostavljam da tvoj stav nije baš toliko krut, zaista.

Svako ima pravo na izbore u vezi svog života bez da bude etiketiran kao naročito sebičan (sa konstatacijom da smo svi mi uglavnom sebični se, najzad, slažem) ili da mu se drugi ljudi iščuđavaju zbog toga, pa i da mu uskraćuju sopstvenu pomoć, podršku i prijateljstvo.

Ja na decu g e n e r a l n o ne gledam kao na nešto u šta se ne sme dirati, kao i za druge stvari, i njih smatram da treba kritikovati i posmatrati kao članove društva, ne pufnaste zeke i mede. Više štete nego koristi i njima samima. Prilično sam sigurna da i kada bih rodila dete moj se stav ne bi mnogo promenio po tom pitanju već bih bila nešto poput Linde, recimo. Surovo (da li je?) ali iskreno.

Ja ovde samo vidim raspravu koja deli sve ljude, ceo zivot, sve zelje na - komfor i decu.
Pa dobro ljudi, da li je zivot bez dece samo komfor? Kako to zamisljate, nije mi jasno zaista.
I jesu deca samo nedostatak komfora pa cemo sad svakog ubedjivati da nema decu jer mu je drazi komfor?
Sto se tice podvezica i alkohola, zezala sam se. Ustvari, ne znam sta drugo da pomenem jer racunam da vecina ljudi ovde ima seks i ponekad izlazi - znaci, upotrebila sam dve vecinski zajednicke stvari za sve nas ovde. A ogradila sam se onoliko da to NIJE RAZLOG NEMANJA DECE. Zasto citate svakim post iskljucivo onako kako vam odgovara? :I
Da pricamo o karijeri ne mozemo. Em ima toliko razlicitih vrsti karijera em se ovde pod karijerom podrazumevaju bitna poznanstva, moc i pare. I sta onda jos reci kad su ljudi ubedjeni da znaju o cemu pricaju (a ocigledno ne)?
Da pricamo o razlozima, takodje ne mozemo. Jer, prva ja nigde nisam rekla da ne volim decu i da ih ne zelim nikad ali samim tim sto nemam decu - svrstana sam u kategoriju samozivih sebicnjaka kome je svoj komfor najbitniji i nece decu jer nece da se odrekne podvezica i alkohola.
Pa mislim stvarno. Da niste malo preterali sa kvalifikacijama?
I sve je toliko crno-belo da je svako ko je rodio dete sad divna, pozrtvovana osoba a svako ko nije - on bi jos da se izivljava u zivotu.

I jos jedna stvar, kad smo kod izivljavanja. Ja se nisam izivljavala sa 15 a ne izivljavam se ni sa 31-om. Sta se izivljava - zivot? I onda se izivimo, i sta, umremo? "Sve sam probala" - q si sve probala! I ne moras sve da probas, u tome je i poenta! Osecaj "sve sam probala" je po meni prvi znak nedostatka zivota u nekom. Zivot se za neke ljude nikad ne zaustavlja ali ne za samozive idiote nego za ljude koji vole zivot. Oni mogu da imaju decu a i ne moraju. Oni ne vide svoje postupke kao izivljavanje sebicnog coveka kome treba beba da bi to prestali da budu. Gle, otkrica, stvarno - neko kompletno zavisi od nas, moramo o nekom kompletno i non-stop da se brinemo - da, hvala na obavestenju! Stvarno mislite da mi koji nemamo decu to ne znamo?
Ne, ja ne posmatram zivot tako i nikad ga necu posmatrati. Kad pocnem, oticicu u staracki dom da ne budem nikom na vratu sa svojom posmrtnom filozofijom.
I koliko je ond sve ovo daleko od onog sto u zaj.ebanciji pokusavam da kazem. Dete je novi zivot a ne nas prestanak "izivljavanja", nase naprasno pretvaranje u nesebicnu osobu, nasa granica kad prestajemo sa "izivljavanjem", nasa tacka kad smo se umorili od svog zivota pa bismo sad da se posvetimo novom! Sve sto cujem ovde od majki je Ja pa Ja pa opet Ja. Koliko je ovo uskogrudo, pa ja nemam reci. :I
Zivot treba slaviti u svim oblicima i radovati mu se. A ne jos se hvaliti kako smo ga iziveli pa sad samo treba da ga reprodukujemo i zavrsili smo svoju misiju na planeti. I onda iz svoje sitne vizure, svojim ogranicenja, mi cemo svakom nametati istu logiku - paf, 30 - jos uvek se nisi "umnozila", sta ces sad?
Sad cu ono sto sam uvek i radila - zivela i volela bas to - DA ZIVIM. Ako nekom ugrozavam njegov komfor sto mu udisem vazduh, a tako sam bespotrebna - ne interesuje me! Svi imamo ovde makar prava na taj je.beni zivot, zar ne? Da nije tako, ne biste ni vi tu decu radjali niti im davali pravo na postojanje.
I zato ostavite ljude da se na miru raduju zivotu i da planiraju decu kada to mogu i zele a i da ih ne zele uopste. To mozete zvati izivljavanjem, sebiclukom, nezreloscu, patriotskom neosvescenoscu i cime god samo nemojte sa tim polumrtvim, ugasenim pogledom na svet da mracite i da se sa jedne strane zalazete za nov zivot a sa druge, da se bunite za svaki tracak zivota posle 30-te a sve pre toga smatrate izivljavanjem.
Jer, zivot nisu samo male bebe. I vi ste zivi, mozda ste zaboravili.

UnBeso,slažem se sa tobom...eto ja imam dete,ali nisam osećala da sam se "iživela" i da sad treba da imam dete..mnogo stvari još uvek nisam probala i želim da probam,i hoću probati kada dođe vreme...za mene i mm je bilo vreme za dete,obojemo smo osetili da je sad trenutak...ali imamo i svoje živote,ugađamo jedni drugome,putujemo(nosimo bebu,pa šta?!),pravimo ustupke sami sebi i jedno drugome....i da tu je beba koja nas lišava nekog "komforta"...ali šta je komfort?...što ću manje spavati?...ebem li ga,pre sam isto malo spavala iz drugog razloga,bila na žurci...znači samo se prioriteti nešto promene...smatram da treba da imaš svoje ja,da ne izgubiš svoj identitet,jer ćeš samo tako umeti i detetu da preneseš stvarnost života...a ko nema dete...pa šta?...njihova odluka...nemamo svi iste afinitete ni želje..džaba bi ja da budem pilot ako se plašim visine...dete ne treba da okonča bivstvovanje mene same,u mom slučaju samo je ojačalo mene samu,ali ja sam ostala ja sa svim svojim željama i snovima...jeste mi ulepšalo život,upotpunilo ga,ali ga još mnoge stvari upotpunjuju..

A otac? Mislim, da bismo imali bebu, obično se podrazumeva još nečije učešće u tom procesu... :eek: i pri tom mislim na sam proces, je l da, pravljenja bebe, ne na njegovu ulogu u brizi oko deteta, to smo već pretresli - ne postoji :mrgreen:
Dakle, imamo li predrasude prema ženama koje nisu našle čoveka da sa njim naprave dete do pedesete?

Kakve su one? Sebične? Samožive? Niko im ne valja...? Isfrustrirane? :lol: Šta ćemo njima da zalepimo...?

Dete je novi zivot a ne nas prestanak "izivljavanja",

Слажем се, само су овде заступници једне крајности, тврдили:
- деца су ужасно одрицање, ко каже супротно - замазује очи и себи и другима,
- дечије ***** смрди - ко каже да му не смрди - лаже,
- деца захтевају 100% времена и посвећивања - кад имаш дете одричеш се и себе и света и свега,
- кад имаш дете - не излазиш у очекиваном интензитету
- кад имаш дете цео живот се претвара у пелене и пуфнасте меде-зеке
- уживање у мајчинству је ''сладак лимун''
...

Да, пробала сам све што сам хтела до сада. И мајчинство, између осталог. Има још ствари које желим да пробам, и избори које сам до сада направила не ограничавају ме у томе.

Зашто, мајку му, мора све да буде крајност? Или - или?

slušaj Lexo i meni je trebalo ihaj godina da nađem pravog...i sa 33 rodila bebu,on postao otac sa 43...ja sam podrazumela pod gore napisanim da i mm isto ostvaruje svoje snova,odnosno da koračamo zajedno u svemu,ali oboje imamo svoje ja,bivstvujemo i bez i sa detetom..

sorry,mislila mene pitaš....ali eto,ja ti odgovorila..u svakom slučaju ja ne osuđujem one koji ne žele dete uopšte,ni one koji još ne žele,toliko smo različiti,toliko različito vidimo svet...percepcija je nešto veoma lično...i ne smemo suditi isključivošću...da je život super i komforan samo bez dece,ili da je život sa detetom pun odricanja...to su nebuloze...svako se reši za ovo ili ono zar ne?...pa onda i pravi kompromise zbog svoje odluke...da ne ulazimo sad šta ako dete nije planirano..mi kreiramo svoj život,oblikujemo svakodnevice bilo kakve da su...

sorry,mislila mene pitaš....ali eto,ja ti odgovorila..u svakom slučaju ja ne osuđujem one koji ne žele dete uopšte,ni one koji još ne žele,toliko smo različiti,toliko različito vidimo svet...percepcija je nešto veoma lično...i ne smemo suditi isključivošću...da je život super i komforan samo bez dece,ili da je život sa detetom pun odricanja...to su nebuloze...svako se reši za ovo ili ono zar ne?...pa onda i pravi kompromise zbog svoje odluke...da ne ulazimo sad šta ako dete nije planirano..mi kreiramo svoj život,oblikujemo svakodnevice bilo kakve da su...

:worth::worth::worth:

Слажем се, само су овде заступници једне крајности, тврдили:
- деца су ужасно одрицање, ко каже супротно - замазује очи и себи и другима,
- дечије ***** смрди - ко каже да му не смрди - лаже,
- деца захтевају 100% времена и посвећивања - кад имаш дете одричеш се и себе и света и свега,
- кад имаш дете - не излазиш у очекиваном интензитету
- кад имаш дете цео живот се претвара у пелене и пуфнасте меде-зеке
- уживање у мајчинству је ''сладак лимун''
...
Pošto primećujem da su ovo u stvari skoro sve moje reči unakažene tvojim uobičajenim namernim/nenamernim nakaradnim shvatanjem istih, pa da krenemo:
Nisam zastupnik nikakve krajnosti niti se to može nazreti u makar jednoj mojoj poruci na ovoj temi. Upravo se bunim protiv jedne krajnosti, a to je da svako ko ne želi da rodi dete ima neki poremećaj ili je kreten.

- Deca su veliko odricanje. Reč "užasno" dodaješ iz... već sam pisala kojih razloga na nekim drugim temama. Nazovimo to smišljenim preuveličavanjem.
- Dečije ***** smrdi i ko tvrdi suprotno laže. Daaaaa.................? :eek:
- Deca zahtevaju 100% vremena i posvećivanja kada su jako mala moraš da budeš stalno sa njima. Šta ovde nije jasno? Vi majke valjda to bolje znate od mene.
- Da, kad imaš dete ne izlaziš u intenzitetu u kom si izlazila kao kad nisi imala dete, HTELA TO ILI NE. Šta je sad ovde nejasno i kakva je ovo krajnost? Mislim stvarno mi nije jasno da neko može da tvrdi da će da izađe svako veče ako je pre toga radio tako ako ima bebu, a da istu uvaljuje nekome na čuvanje. To je, prvo, kreten. Osim ako plaća nekoga. Ovo je pisano u kontekstu nabrajanja odricanja. Dakle, odričeš se izlazaka, u prvo vreme skoro skroz, posle čestih. Ako nećeš, plati, što je opet odricanje.
- Ovo o pufnastim medama i zekama ili uopšte nisi razumela (a nije baš toliko teško...) ili opet tumačiš tako da imaš povod za raspravu koja je nadalje više nego besmislena, tj. tako da izazoveš reakciju?
- Ovo poslednje neću ni da komentarišem. Je l ti ovako kasapiš ljudima reči i uživo?

Krajnosti su samo ono što si ti napisala u postu koji sam citirala. Ti si od svih reči napravila krajnosti sama.

Izvučene su moje reči iz konteksta, kao da je neko išao u pretragu i isključivo hvatao postove istog autora bez da gleda kome je ovaj uopšte odgovarao i na šta.

Odgovarala sam Eli na tvrdnje da se ničega ne odričemo rođenjem deteta. Što je potkrepila svojim primerom i dodala kako se ona aman baš ničega nije odrekla. Šijo mi ga Đura.

Pa nije tako Lexo.
Neki ljudi mozda imaju osecaj da se odricu, na primer izlazaka, provoda, slobode.
Nekima to vise nije zanimljivo. Vole da izadu i provedu se ponekad, a za to se uvek moze organizovati da ti neko pricuva dete.
Ili ljudi nisu toliko posveceni karijeri, napredovanju u poslu, polozaju, novcu, ugledu cemu god. Nisu svi jednako ambiciozni ni spremni na cenu koju treba platiti za tu ambiciju. Sto je to problem?

Bez obzira kako to zvucalo, istina je i to da dodjes u period kada ti neke stvari nisu toliko bitne i ne smatras njihov nedostatak nekim posebnim uskracivanjem.
Toliko faktora utice na to hoce li ti dete biti teret ili ces to podneti lakse ili uzivati u svemu tome bez osecaja da nesto jako bitno propustas, da ne vredi generalizovati i reci da neko sebi samo ulepsava stvarnost time sto govori kako u tome uziva.

Njihova stvarnost je ocigledno drugacija od tvoje ili necije druge, jer najvecim delom stvari i sagledavamo iz sopstvene perspektive.

Zato sam i rekao da iz moje perspektive ne mogu da razumem takvu odluku, a svako od nas snosi i benefite i posledice svojih odluka

Poslednja izmena:
Toliko faktora utice na to hoce li ti dete biti teret ili ces to podneti lakse ili uzivati u svemu tome bez osecaja da nesto jako bitno propustas, da ne vredi generalizovati i reci da neko sebi samo ulepsava stvarnost time sto govori kako u tome uziva.
Kao što rekoh, te reči su bile odgovor na Elinu tvrdnju da deca nisu nikakvo odricanje.
- Da, kad imaš dete ne izlaziš u intenzitetu u kom si izlazila kao kad nisi imala dete, HTELA TO ILI NE.
Dete je uzrok tome, kapiraš? To da li ćeš nešto lakše ili teže da podneseš ne negira odricanje. Još sam podigla slova.
Ko se zbog deteta ničega nije odrekao taj ne može biti dobar roditelj. Evo jedna isključiva rečenica. Al ovaj put je stvarno takva :neutral:

(Ne pokušavam da vređam Eli, ja iskreno verujem da se i ona, eto, odricala, makar čizmica...)

Takođe nigde, ali nigde nisam napisala da imati dete nema svoje dobre strane. Da je tako valjda ih niko ne bi ni imao...

Poslednja izmena:

Back