Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Siguran sam.
A siguran sam da ti nisi razumela čim si to ovako formulisala.
Promakla ti je suština, a ona se ogleda u tome da svetla pozornice uvek mogu da se ugase a ako nemas i druge stvari u životu koje te ispunjavaju, koje su ti bitne i koje te čine srećnim, onda sa tom osobom nešto nije u redu, ma kako inteligentno ili uspešno izgledala i delovala.
Čovek je kao stolica. Stabilan je samo ako ima sve četiri noge (karijera, porodica, prijatelji, hobi/strast/slobodno vreme i sl)Ako jedna od tih nogu otpadne, i na tri ces nekako stajati, možda i na dve.
Ali ako ti ceo svoj život baziraš samo na jednoj nozi, na primer stojiš kao flamingo samo na svojoj karijeri, šta ti ostaje kad ta karijera upadne u krizu, stane ili se prekine.
Isto to važi i za roditelje koji ceo život podrede deci. Šta kad deca odrastu i odu

To je bila suština mog komentara na snupin post o tome da neki ljudi biraju samo karijeru i da to nije ništa čudno.

ovde ima shes` :p

Nikog ja ne osluđujem, samo pitam za vaše mišljenje i stav o tome.

Mene je jednostavno zanimalo šta vi mislite da li je to u redu, da li je
normalno da neko ko ima sve moguće uslove da rodi bar još jedno dete
iz samo sebi znanih razloga to ne radi.....nekom je to noramalno, meni
nije.....iako nisam ni za kakvu prisilu ili nametanje tuđe volje, već me
samo zanima zar vam se to ne čini malo sebično....?
Ne!
Sebicnim mi se cini radjati djecu zato sto se to ocekuje od nas, zato da se spasi brak, zato da ne budemo usamljeni, zato da nas neko ozeni...
Sebicnim mi se cini drugima nametati osjecaj krivice zato sto ne zele da imaju vise djece ili ih ne zele uopste...
Sebicnim i izuzetno bezobraznim mi se cini osudjivati one koji ne zele da radjaju, a da se istovremeno viseclanim porodicama ne nudi nista osim obecanja... A i to uglavnom samo u pronatalitetnim govorima u okviru predizborne kampanje...
U zemlji u kojoj ja zivim, kriterijumi za sticanje prava na djeciji dodatak izuzetno su rigorozni... Porodice koje ostvaraju pravo na njega, uglavnom zive u veoma teskim ekonomsko-socijalnim uslovima... A, sam dodatak, i vise je nego skroman - za prvo dijete 0 (nula, nista), za drugo 20 evra, za trece 40, cetvrto 20, peto i svako naredno dijete 0 (nula, nista)...

Mnogo me nervirate. I nije mi jasno o kakvoj vi to vrtoglavoj karijeri pricate, ili ste svi ekstremni slucajevi ili mnogo trazite a malo vam vremena za sve pa vas jede onaj balkanski crv . Zar jedna "normalna" zena nemoze da ima i decu i posao ( vasa karijera) ? Ako vec govorimo o karijerama da vas pitam koliko zena iz vaseg okruzenja ( zene koje licno poznajete) su presednici drzave, menadzeri firme poput mercedesa, direktori banke ..etc to je karijera i unosan posao sve drugo je samo pomoc porodicnom budzetu , po meni normalan posao koji u veeelikom broju slucajeva dozvoljava i porodicu i brigu o istoj. A satisfakciona putovanaja( krstarenja) moje dame , pre udaje ili u penziju ( nedelju dana odsustva sa decom od po 9 i 12 godina nije neki velik problem ako vas bas uhvatio neizdrz ili necete biti mirne pa se stoga i necete lepo provesti ) . Niko meni nije kriv sto stagniram s karijerom osim mene same , kukavica sam, a mogla sam , medjutim ne znaci da ce tako i ostati ali bar ne krivim nikog. Zelela sam porodicu i imam je hvala Bogu ali mi se spontano desila usred "karijere" ( posla) . putovala sam ( onoliko koliko mi dzeb dozvoljavao) i putovacu najverovatnije......

imam porodicu , prijatelje, hobi, slobodnog vrmena na pretek ( nepravilno iskoriscenog) i strast ( forum krstarice :) salim se naravno ) samo nemam tu karijeru i trenutno me ne zanima , najiskrenije .

Mnogo me nervirate. I nije mi jasno o kakvoj vi to vrtoglavoj karijeri pricate, ili ste svi ekstremni slucajevi ili mnogo trazite a malo vam vremena za sve pa vas jede onaj balkanski crv . Zar jedna "normalna" zena nemoze da ima i decu i posao ( vasa karijera) ? Ako vec govorimo o karijerama da vas pitam koliko zena iz vaseg okruzenja ( zene koje licno poznajete) su presednici drzave, menadzeri firme poput mercedesa, direktori banke ..etc to je karijera i unosan posao sve drugo je samo pomoc porodicnom budzetu , po meni normalan posao koji u veeelikom broju slucajeva dozvoljava i porodicu i brigu o istoj. A satisfakciona putovanaja( krstarenja) moje dame , pre udaje ili u penziju ( nedelju dana odsustva sa decom od po 9 i 12 godina nije neki velik problem ako vas bas uhvatio neizdrz ili necete biti mirne pa se stoga i necete lepo provesti ) . Niko meni nije kriv sto stagniram s karijerom osim mene same , kukavica sam, a mogla sam , medjutim ne znaci da ce tako i ostati ali bar ne krivim nikog. Zelela sam porodicu i imam je hvala Bogu ali mi se spontano desila usred "karijere" ( posla) . putovala sam ( onoliko koliko mi dzeb dozvoljavao) i putovacu najverovatnije......

imam porodicu , prijatelje, hobi, slobodnog vrmena na pretek ( nepravilno iskoriscenog) i strast ( forum krstarice :) salim se naravno ) samo nemam tu karijeru i trenutno me ne zanima , najiskrenije .

...da se obavezno kandidujesh na sledeccim opshtinskim izborima u Kumanovu...:lol:...za predCednicu...:hvala:

Tako da mi stvarno nije jasno o čemu pričaš. Ovde ljudi, pre svega žene, zaista BIRAJU između karijere i dece. Većina ih odabere decu, pa onda i neki kao poslić koji više podseća na hobi i predstavlja, recimo, trećinu muževljeve plate, u boljem slučaju. Takve žene, bez želje da etiketiram ali svuda su oko nas, baš i nemaju neki društveni život, prijatelje i vreme za zezanje s njima, a pogotovo nemaju vremena za putovanja, hobi i kojekakve druge "mozak na ispašu" aktivnosti koje su svima potrebne..... Tako da su praktično osuđene da se klate na toj jednoj nozi ili na dve, ali od te dve, zna se koja je prioritetna!

Уопште, али уопште се не слажем са овим! То је стереотип из америчког филма.
Познајем само једну жену тог типа, а све остале жене из мог окружења су сасвим другачије.

И, што каже Цицибан, причамо о тим ебеним каријерама као да је, у најмању руку, свака трећа жена директор Светске банке или кандидат за Нобелову награду за физику. Па и ако гледамо мушкарце, колики је проценат мушкараца са том фамозном каријером? Шта се подразумева под каријером уопште?

Po tom principu se ljudi, koji pošto-poto moraju da rasprostru svoj genetski materijal, mogu nazvati arogantnim samozaljubljenicima koji precenjuju svoju bitnost na planeti :neutral:

A može se to gledati i iz drugog ugla pa reći da oni koji to ne žele iz ko zna
kog razloga su samoživi samodovoljni samima sebi:neutral:

Sve si lijepo napisala....razumijem sta hoces reci....u pravu si :D
...samo imam malu repliku ...... u rl nije bas tako da sve zene biraju izmedju djece i karijere....i upravo je to sto kazes...kako sami skrojimo tako zivimo.....samo konkretno malo je vise rijec o tome kako ja bar razumijem to sto ce neko tako lako prosuditi,osuditi,ili uputiti primjedbu na neciji izbor......zar ti (tj svima Vama) se nije desilo sretnes poznanicu,komsiku itd i pitaju -je li cici kad ce drugo-............ne pomislis li ili kazes sta te boli uvo....ili si cula necije primjedbe,konstatacije,koje su zakljucene po nekoj njihovoj logici...ono...zasto?....pa sami skroje odgovore.....
Otkuda ja znam sta se krije u prici necijeg zivota....ko zna kakva je tezina svega toga a ja dodjem pa jos vise cackam po rani,samo zato sto ja mislim da bi ta neka trebala roditi drugo....ili prvo....ili zasto nije udata i sl.......
Nisu samo u pitanju "sebicne" majke....vec je puno zena/djevojaka koje su takodje dobile taj "epitet" od strane drustva .samo zato sto se po tom nekom sablonu ne uklapaju u profil prave zene/majke......

I sad na pricu o zenama koje su izabrale karijeru....cemu osuda drustva????....licno smatram da je mnooooooogo gore kad majka kaze djetetu "Zbog tebe sam se odrekla svega.... karijere,zivota....i sad mi tako uzvracas...........".......

Уопште, али уопште се не слажем са овим! То је стереотип из америчког филма.
Познајем само једну жену тог типа, а све остале жене из мог окружења су сасвим другачије.
U američkom filmu su sve žene "ostvarene i presrećne", nešto se ne sećam ovih ugroženih, možda je Barbra imala neku takvu ulogu :lol:

Ja ih poznajem zaista puno. U stvari, nisam sigurna da poznajem jednu ženu koja ima porodicu i paralelno se druži u nekom očekivanom intenzitetu sa prijateljima... Izgleda da živimo pod različitim uslovima, ili imamo različite uglove posmatranja stvari. Raditi u prosveti je lepo rešenje za decu, pa možda tako i poznaješ sve te žene, ali ne more svako ni raditi u prosveti.

Cela tvoja priča o stolici je jako lepa..... u teoriji, ali ne u praksi, kako neko već reče. Mislim, evo ja bih prva bila ODUŠEVLJENA da imam ceo paket. Porodicu, putovanja, karijeru, dovoljno dobrih prijatelja, hobi/strast, vreme za odmor i lenčarenje..... ali reci mi, koliko je to uopšte realno? Posebno ovde i posebno za ženu?

Tako da mi stvarno nije jasno o čemu pričaš. Ovde ljudi, pre svega žene, zaista BIRAJU između karijere i dece. Većina ih odabere decu, pa onda i neki kao poslić koji više podseća na hobi i predstavlja, recimo, trećinu muževljeve plate, u boljem slučaju. Takve žene, bez želje da etiketiram ali svuda su oko nas, baš i nemaju neki društveni život, prijatelje i vreme za zezanje s njima, a pogotovo nemaju vremena za putovanja, hobi i kojekakve druge "mozak na ispašu" aktivnosti koje su svima potrebne..... Tako da su praktično osuđene da se klate na toj jednoj nozi ili na dve, ali od te dve, zna se koja je prioritetna!

A to je, uostalom, i tema.

Na osnovu čega ti ovo pričaš? Jel ti živiš u nekoj pećini?
Ko je tebe ubedio da to sve ne može u paketu?
Pa sa takvim razmišljanjem nije ni čudo što neko ne želi decu.

Da li pričaš iz sopstvenog iskustva?
Jer ja pričam iz sopstvenog iskustva i većina mojih prijatelja ima porodicu, prijatelje, karijeru, putovanja, hobije....

Sad mi pade napamet: svi moji prijatelji koji imaju decu imaju i sve ostalo nabrojano i odlično su organizovani. A prijateljice koje nemaju porodicu (čitaj decu) ne mogu nikako da se sastave, stalno su umorne, nemaju vremena ni za šta....

Jel ti poznato Lexo? :D

Ne bi me čudilo da i one imaju strah od dece, jer ni same sa sobom ne mogu da izađu na kraj.....

Sve si lijepo napisala....razumijem sta hoces reci....u pravu si :D
...samo imam malu repliku ...... u rl nije bas tako da sve zene biraju izmedju djece i karijere....i upravo je to sto kazes...kako sami skrojimo tako zivimo.....samo konkretno malo je vise rijec o tome kako ja bar razumijem to sto ce neko tako lako prosuditi,osuditi,ili uputiti primjedbu na neciji izbor......zar ti (tj svima Vama) se nije desilo sretnes poznanicu,komsiku itd i pitaju -je li cici kad ce drugo-............ne pomislis li ili kazes sta te boli uvo....ili si cula necije primjedbe,konstatacije,koje su zakljucene po nekoj njihovoj logici...ono...zasto?....pa sami skroje odgovore.....
Otkuda ja znam sta se krije u prici necijeg zivota....ko zna kakva je tezina svega toga a ja dodjem pa jos vise cackam po rani,samo zato sto ja mislim da bi ta neka trebala roditi drugo....ili prvo....ili zasto nije udata i sl.......
Nisu samo u pitanju "sebicne" majke....vec je puno zena/djevojaka koje su takodje dobile taj "epitet" od strane drustva .samo zato sto se po tom nekom sablonu ne uklapaju u profil prave zene/majke......

I sad na pricu o zenama koje su izabrale karijeru....cemu osuda drustva????....licno smatram da je mnooooooogo gore kad majka kaze djetetu "Zbog tebe sam se odrekla svega.... karijere,zivota....i sad mi tako uzvracas...........".......

Bas zbog toga sam pomenula tog balkanskog crva , ja ne pitam nikog ko mi nije blizak , ali blizak ( nekog koga i nemoram da pitam da bi znala) , kad ce se udati , ozeniti , roditi, sta ceka dr mr bla bla , ali ima jos takvih "tetki" na pretek ( zone ajde doodi strinke i tetke da te vidu) i Bg je na balkanu jos uvek drage moje :) toga se necemo resiti skoro , mada mislim da bi uticaj bliskih mladih ljudi u okruzenju doticnih tetki i teca , trebao nekako ublaziti problem balkanskog sindroma .

Back