Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A šta ti znači to... "zapustile decu"? Eto ja ti upravo rekoh da sam, po definiciji, zapušteno dete. Mislim, je l' to? Čuvale me neke babe stanarke i to, čak nisu ni moje babe nego ko je stigao..... da bi oni imali dve plate i da bi platili račune.

mene nije niko cuvao...moji me ostave u uglu sa igrackama a ja bi se satima igrao i pravio neke gradove i chudesa...u blizini je bio stric koji bi navratio s vremena na vrijeme da vidi sta se desava. sa 7 godina sam sam isao u skole i obe su bile preko ceste a ova druga je bila 2 km udaljena.
eto da sam ja sin olji mogla je izgraditi karijeru:)))))))))))

Ma može i dete i karijera.
Moja prijateljica je doktorirala pet dana pre drugog porođaja.
Njena deca nikad nisu bila uskraćena za ljubav, brigu i nežnost, niti je njena karijera trpela zbog dece.

Vrlo dobro pamtim svoje studentske dane, kada sam, kao mlada tetka - zbog izvesnih okolnosti - spremala ispite uspavljujući sestrića i polagala diplomski sa njim u naručju. Iz današnjeg ugla: ništa mi nije falilo; samo sam bila dobro organizovana (i imala mnogo više energije nego danas).
No, naravno da je drugačije kada se na nas svale i svakodnevne obaveze koje su, vrlo često, lišene zadovoljstva jer iza njih (u ovim našim uslovima) stoji napor da se preživi (plate računi, dopuni frižider, detetu kupe udžbenici, nove patike itd.itd).

Materinstvo je konstanta; majke nikad ne odu u penziju, uvek su majke ... čak i onda kad njihova deca postanu roditelji. To svakako ne znači da se karijere treba odreći zbog "svete majčinske dužnosti". Ali, ako žena neće ili ne može da uklopi jedno s drugim - njena stvar, njen izbor; to niti podrazumeva da su takve žene bezosećajne, nesposobne i samožive, niti da nisu nešto od svega nabrojanog. Ko smo pa mi da sudimo, i s kojim pravom?

Stereotip 1: majka sa velikim slovom M, Majka zvana Hrabrost, koja sve žrtvuje zarad porodice. Ceo svet joj je stešnjen u njenom domu. Deca su jedini cilj koji je ikad imala. Karijeru nema jer je nikad nije ni želela.
Stereotip 2: majka koja rađa decu "jer joj je vreme" (biološki sat otkucava), zato što tako treba... zato što će je okolina proglasiti ovakvom ili onakvom ako to ne učini. Takva se organizovala po principu: prvo završen fakultet (škola), pa posao, onda brak a zatim dete. Ona eventualno ima dobru karijeru, ali su njena deca lišena pažnje i kasnije, gladna majčinske ljubavi, postaju problematična.
Stereotip 3: majka koja nije želela da rodi, ali je rodila pod nekom vrstom prinude (liči na stereotip br.2 ali je drastičniji oblik). Zbog ličnih frustracija vremenom postaje Majka Zlotvorka. Eksploatiše i šikanira sopstvenu decu (ćerke kao Pepeljuge, sinovi kao seka Perse). Može ali i ne mora da ima karijeru.

Stereotipa još stotinu... A obrazac po kojima se kroje ovakvi stereotipi najčešće, nažalost, potiče iz stvarnog i surovog života, koji je u rukama muškaraca.

Na kraju, sama sam potegla priču o izboru. Ali to ja nespretno tripujem da imam neki izbor. Prvo, da li ću "graditi karijeru"... veliko je pitanje. A isto tako i da li ću se ikada udati :lol: i da li ću ikada zatrudneti i pod kojim uslovima.....
Nije sve u životu ni stvar izbora uvek, živiš kako najbolje umeš i znaš.

To posebno...Sta ako zenu u zivotu zadesi sto nekih cuda, pa ne zatrudni do 45, kada vec ulazi u menopauzu, a istovremeno nije izgradila neku bogznakakvu karijeru? Napr. razboli se, uda se za pogresnog lika i ne ostane u drugom stanju, razvede se, ne uda se nikad a nece da ima dete sa bilo kim ili da daje oglas u novinama "trazim oca za svoje dete"? Jel i onda kriva za belu kugu? Kriva sto nije majka? Neprirodna, bolesna, neostvarena, tuzna i ruzna zena bez svrhe u svom bivstvovanju? Mislim, stvarno, kako mi ljudi olako, bez mnogo razmisljanja, negativno i pogrdno kvalifikujemo jedni druge, a i sve zivo na ovome svetu :roll:
I kako posle da se ne slozim sa izrekom "sto bolje upoznajem ljude, to vise cenim zivotinje"....

Mačka, ili si nešto pobrkala ili se nešto mnogo saobraćajnih nesreća sa trudnicama koje su šetali iz bolnice u bolnicu desilo u poslednjih par dana..... ali koilko znam ta žena je imala troje dece sa četvrtim u stomaku. Čisto mi bode oči, nije kao da je bitno...
Nisam pobrkala.Zena je u trenutku neserece bila trudna,sa njom je u kolima bilo troje dece od kojih je jedno takodje povredjeno ozbiljno,a taj bracni par(otac je vozio)kod kuce ima jos petoro dece.Sto iznosi devet u konacnom skoru...

Svetlanu Vučković, majku devetoro dece, lekari su sa teškim povredama glave, povredom temporalne i potiljačne kosti, prelomom rebara i posle obavljenog carskog reza za dva dana tri puta prevozili u komatoznom stanju na relaciji požarevačka bolnica - beogradski Urgentni centar.-Blic Online

Poslednja izmena:
To posebno...Sta ako zenu u zivotu zadesi sto nekih cuda, pa ne zatrudni do 45, kada vec ulazi u menopauzu, a istovremeno nije izgradila neku bogznakakvu karijeru? Napr. razboli se, uda se za pogresnog lika i ne ostane u drugom stanju, razvede se, ne uda se nikad a nece da ima dete sa bilo kim ili da daje oglas u novinama "trazim oca za svoje dete"? Jel i onda kriva za belu kugu? Kriva sto nije majka? Neprirodna, bolesna, neostvarena, tuzna i ruzna zena bez svrhe u svom bivstvovanju? Mislim, stvarno, kako mi ljudi olako, bez mnogo razmisljanja, negativno i pogrdno kvalifikujemo jedni druge, a i sve zivo na ovome svetu :roll:
I kako posle da se ne slozim sa izrekom "sto bolje upoznajem ljude, to vise cenim zivotinje"....

jednom rečju svetu se ne može ugoditi
ako rodi mlada - eto nije se iživela, nema ambicije da zavrsi fax....
ako se obrazuje - eto neće dete jer je sebična, ovakva ili onakva
ako ovo onda ono i tako unedogled
bitno je da se mi lično dobro osećamo u svojoj koži
koliko smo zaista zadovoljni svojim zivotom
a drugi neka pričaju šta im je volja
svojim pozitivnim stavom o sebi zapušavaju se mnoga usta

Jao umrecu sad od smeha jer zamisljam scenu:
"Moje prepametno dete ide na fakultet i upravo je polozio ispit, ljubi ga majka"

(Dok ista profesorka kod koje je polozio....dzedzi tamo).

:D :D

Je.bote, je l neko uopste kapira o cemu ja pricam ili ....?

E ljudi, idem da spavam pa da dzedzim.

jao, podsećaš me na mene kad krenu sa pitanjem "Kad će drugo?":mrgreen:
toliko se iznerviram i u tom trenutku pomislim da taman i da sam htela, nakon toliko glupih pitanja i saveta, odustajem sto posto:lol:

A sta je ispravno?
Odkud mi to znamo kad sve gledamo kroz sebe. :neutral:
Stvarno neki ljudi sebi daju mnogo za pravo.

Jeste Nina, previse si daju za pravo. Englezi to zovu "ciniti da se neko oseca neadekvatno" i moze da se primeni na milion situacija u zivotu kad ti se nabija na nos da nisi "ispravna/ispravan" i da je tvoj zivot opasan promasaj zbog ovoga ili onoga. A grozno je kad se osecas neadekvatno, moze da dovede do teske depresije ako osoba nije dovoljno jaka i samosvesna da bi bila u stanju da se izbori sa dusebriznicima oko sebe.

A to rade samo da bi "potvrdili" svoje izbore.Zbog sopstvene nesigurnosti.
Ne mogu da budu srecni sa svojim odlukama dok ne ubede druge da njihove nisu ispravne.
Jer kako onda da znaju da je njihov put ispravan?

TI si svetli i jedini primer ovde.
Ali kao sto vidis, malo su drugaciji stavovi prevagnuli i cini mi se da u RL ti stavovi takodje dominiraju.

Мислим да не доминирају.

Него, расправа је овде отишла у две крајности, а многи овде се не налазе ни у једној, па вероватно зато само са стране читају тему и не учествују.

već sam napisala da je bela kuga problem države i vlade
ona (država tj vlada ) treba da brine o tome tako što će da obezbedi uslove onima koji decu žele tako što će dati jednokratnu pomoć, roditeljima obezbediti posao i stan koji bi otplaćivali. Dakle, ništa na gotovo, da ne bi bilo zloupotrebe (ljudi prave decu i rađaju ih da bi iskoristili prava, a posle ne brinu o deci), nego omogućiti roditeljima da zarade za svoju decu. Time se ujedno "razvija " biznis, roditelji rode decu, daju ih u vrtić koji plaćaju, plaćaju stan itd.
E nažalost, danas je često dete prepreka da se dobije posao. Žene se plaše da odu na trudničko bolovanje da ne bi ostale bez posla ili se puno ranije vraćaju sa porodiljskog bolovanja. Ili čak moraju da potpišu ugovor da neće u određenom periodu rađati. Užas!
znači treba podsticati da rađaju oni koji žele i dati im uslove, prava, mogućnosti, ali to nije obaveza onih koji ne žele, niti oni što nemaju, tj ne žele treba da ostanu uskraćeni za bilo šta

Nisam pobrkala.Zena je u trenutku neserece bila trudna,sa njom je u kolima bilo troje dece od kojih je jedno takodje povredjeno ozbiljno,a taj bracni par(otac je vozio)kod kuce ima jos petoro dece.Sto iznosi devet u konacnom skoru...
:eek:

A baš sam pratila šta se dešava sa njima, nigde nisam čula da ima još petoro :confused: znam samo da je svekrva pričala nešto tipa - a lepo sam joj rekla - šta će ti više dece...

Mlada je, kad je stigla da rodi toliko dece? :eek:

već sam napisala da je bela kuga problem države i vlade
ona (država tj vlada ) treba da brine o tome tako što će da obezbedi uslove onima koji decu žele tako što će dati jednokratnu pomoć, roditeljima obezbediti posao i stan koji bi otplaćivali. .......

wooooooooooooooow :dash:
How yes no !

Hajde redom: o kakvoj se to Beloj Kugi prica, kad na Planeti Zemlji ima vise stanovnika nego ikada ?????????
Ko kome treba da obezbedi stan, pomoc, posao... whatever ?????

Ja cu opet sa mojim Kalahari fazonima...
Ima tamo jedan narod koji jos uvek zivi kao i nasi preci... kao u kamenom dobu.
Zovu ih Sun People, ili Bushmani
Pojma nemaju da na svetu postoji nesto sto se zove Ćošak, jer ga u zivotu nisu ni videli
U svom jeziku nemaju rec za Rat
Zive na isti nacin od pamtiveka nasmejani, dece im vesela, nikad ih ne tuku, i tako zadovoljni opstaju bez parlamenta, vlade, drzave, granica......Niko im nikad nije obezbedio nista !!!
Ako ih granicari presretnu kako prelaze iz Botswane u Namibiju, lepo ih zaustave, probaju da im objasne da prelaze u drugu drzavu, da je tamo neka druga Vlada, ......
Ovi se samo smeju, bas nista ne kapiraju, i nastave dalje.
Do danasnjeg dana ne mogu da shvate sta je to Granica... ili sta je to Vlada !?!!

Sad se ja pitam: ko je to smotan i nesposoban, i ko za koga radja decu ???????
Koliko je meni poznato, da bi se deca rodila, prvo ide ono sto se zove:
sex, koitus, oplodnja, utovar, yebanje, tarabljenje, drndanje, *******.... whatever....... a onda protagonisti istog dodju kod Vlade i traze svoja prava :dash:
Ovo je ne mogu da shvatim :(

Gledao sam i Lavice kad su mame, i tada su Samo Mame !
Totalni Roditelji ! ..... i tako treba :)
Kad mladunac prestane da bude mladunac, ode u svoj film.... i onda su Mame Lavice samo Lavice.
Zbog toga "materisntvo nije konstanta"......i majke su Majke onda Kad Treba.... a ne zauvek !..... isto vazi i za Tate

Samo jos ovo da pitam:
Gde pise da sve zenke na planeti moraju da budu majke ???????
Ko zeli bezbroj nezadovoljnih nevoljenih ljudi na planeti ?????

Država je samo imaginarna institucija koja uglavnom gleda kako što više da ti otme, tako da bilo kakvo oslanjanje na nju nikome nije donelo puno koristi.
Kad odlučiš da imaš dete, kakve veze ima država sa tim. Tvoje je da brineš o svom potomku. Da bude zdravo, dobro nahranjeno, toplo obučeno, da uči i obrazuje se, da se druži sa vršnjacima.... Ti si tu da mu to obezbediš. Ako je država super razvijena, taj posao ti je delimično olakšan. Ako nije "čuti i plivaj".

Ajd sad da postavimo situaciju ovako..
Recimo da ste u drugom stanju i da vam je lekar savetovao da uradite amniocentezu...Da li znate na kakve ste muke tog trenutka osudjeni?
Zakazivanje u Institutu...Vazi..al za dva naredna meseca nema termina jer oni mogu da urade ogranicen broj amniocenteza mesecno..
.U privatnoj praksi ta intervencija kosta oko 30.000din.
Zatim imamo Tripl test na koji se salju skoro sve trudnice narocito posle bombardovanja..Pokusajte da ga zakazete na GAk-u u Visegradskoj..ravno naucnoj fantastici.A da napomenem da se obe stvari rade u odredjenim stadijumima trudnoce...U priv laboratorijama kosta oko 60tak eura..
Dakle da bi ste rodili zdravo i pravo dete u zemlji Srbiji na brdovotom Balkanu potrebno vam je prilicno para ili prilicno srece..
I tako primera je milion.:(
A poredjenje sa Busmanima mi je zaista ne ukusno.Skoro slicno kao kad jedan stariji covek koga poznajem pocne da drzi slovo o razmazenosti sadasnjih mladih zena- porodilja a njega je majka rodila u njivi,odlozivsi motiku na kratko..i nista joj nije falilo...

@Macka:Ja potpuno kapiram o cemu pricas...spec.lekarski pregledi su i bez trudnoce u Sribiji horor; nema sanse da bi se u trudnoci izlagala takvim stresovima, platila bih. Ali znam da ima zena koje ne mogu da plate vec su primorane na maltretman u drugom stanju; i naravno da bi nasi vrli vlastodrsci i njihove institucije koji malo-malo pa na sav glas kukaju zbog premalog radjanja trebalo manje da pricaju a vise da rade u korist trudnica...

Back