BEG IZ GRADA Zašto su Beograđani odlučili da porodično žive na selu

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
BEG IZ GRADA Zašto su Beograđani odlučili da porodično žive na selu

Gradsku vrevu i vrelinu asfalta zamenili su cvrkutom ptica i seoskom idilom. Filip Jelić (32) i njegova supruga Aleksandra (30) uživaju u odrastanju svoje ćerkice Milice u ambijentu sela Mušići, kraj Kosjerića.

62be51c776abf43c485d7dbf8fda6b80.jpeg
Foto: Privatna arhivaJelići: Filip, Aleksandra i Milica u svom raju

- Sve što nam treba za život imamo ovde - kaže Filip Jelić.

Pre četiri godine on i supruga su ostavili stan i sve poslove kojima su se bavili u Beogradu i preselili se u seoski ambijent na imanje na kome su živeli Filipovi preci.
Filip je arhitekta. U Beogradu je držao škole crtanja i pripremnu nastavu za studente arhitekture, a Aleksandra je dizajnirala i šila odeću i prodavala je putem interneta. Zarađivali su dovoljno za svoje potrebe i još uspeli da uštede da u selu naprave i opreme manju kuću. Bračni par je nedaleko od pradedine kuće sagradio sebi dom, čije doterivanje još traje.
- Iako sam arhitekta, tek sam tada naučio da zakucam ekser, a sada već sve oko kuće radimo sami. I nameštaj smo dizajnirali i napravili po meri, kao i maleni vidikovac za Milicu u dvorištu - kaže domaćin.
41d9609b744d94301f8852a34f8e672a.jpeg
Foto: Privatna arhivaKako kažu, u Beogradu im je smetala buka, brzina i zauzeti ljudi...

Filip je još na fakultetu planirao da se vrati u selo, ali tadašnja devojka nije za to htela ni da čuje. Onda je upoznao Aleksandru, koju je ideja oduševila i pre četiri godine su prelomili da dođu - neposredno pre rođenja ćerke - hteli su drugačiji život od beogradske gužve i gungule.
- U Beogradu nam je smetala buka, brzina, to što su ljudi toliko zauzeti, anonimnost i udaljenost među ljudima. Razgovori su bili "Šta ima?"; "Evo, ništa". Za obične poslove trebao nam je čitav dan, gubili smo vreme u gradskom prevozu, na sve strane prodavnice koje te mame i ubeđuju da vam treba nešto što ti ne treba - objašnjavaju Jelići zašto su grad zamenili selom.
Ovi bivši Beograđani kažu da im period prilagođavanja nije bio potreban.
- Lako je navići se na miris borove šume, ptice i vetar. Kao da smo na odmoru svaki dan - s osmehom će Aleksandra dok nam služi domaći čaj od kamilice i jagorčevine.
4918369a3577574821aeb5191a1ade08.jpeg
Foto: Privatna arhivaJelići su želeli da se vrate prirodi

Na tom "odmoru" Filip ipak mnogo radi. On pravi arhitektonske prezentacije i trodimenzionalne modele i animacije za firme u Australiji, i to preko interneta. Ipak, njihovi dani uglavnom teku opušteno, bez rokova i rasporeda.
- Biramo da li ćemo da se prvo prošetamo, igramo sa ćerkom, radimo oko kuće ili u bašti - priča Aleksandra.
Zdravlje, otuđenost ljudi i povratak prirodi su glavni razlozi zbog kojih su ostavili udobnost grada.
- Sve što nam istinski treba za život imamo ovde - svež vazduh, čistu vodu, sunce i zdravu hranu, koja može čak i da se nabere svuda bez uzgajanja, kao pravi dar prirode - reči su porodice koja je baš tih dana kada smo ih posetili uživala u branju pečuraka i šumskih jagoda.
Kažu da im ni zima ne pada teško - sankaju se, uživaju kraj vatre, a Aleksandra tada često šije kraj bajkovitog pogleda na borove pod snegom.
U selu duplo jeftinije
Moderan čovek po mišljenju Jelića greši misleći da je novac najbitnija stvar, a ne ono što za taj novac dobiješ.
- Nama je malo para potrebno, jer je život u selu bar duplo jeftiniji. Odmaknut od televizije i noćnih izlazaka čovek ima mnogo slobodnog vremena, duhovne i mentalne snage da radi nešto kvalitetno i usmeri se ka sebi, a onda i ka svojoj porodici - objašnjavaju Jelići.

- - - - - - - - - -

http://www.blic.rs/vesti/srbija/beg...ni-odlucili-da-porodicno-zive-na-selu/8k262yh

- - - - - - - - - -

šta kažete drugari ??
da li ste i vi to bar jednom do sada pomislili?

imate li ideju gde bi našli mir i sreću?

moj izbor je fruška gora :cool:

Ne, ne bih živeo...Imam kuću na planini.

Interesantno je da su pobegli od "otuđenosti" a žive sa međedima i dve veverice su im najbliže komšije.. malo glupa formulacija.

Ok je da su rekli odmah, nemamo troškove kao u gradu, život je zdraviji, ne smeta nam ako smo zakucani preko zime možda i 2 meseca, što ne mora ni da smeta ako ne moraju da mrdaju i nemaju školsko dete.

Život u selu nosi mnogo prednosti baš kao što i život u gradu. To kako će ko da osmisli i živi svoj život je krajnje individualno i zavisi od ličnih mogućnosti i afiniteta.

Lično živim u selu i smatram da je mnogo zdravija sredina. Imam sve što mi je potrebno na 15 minuta vožnje autom, a mir i lepota koju vidim svud oko sebe u selu su glavni razlog zašto izbegavam gradske gužve i vrevu.

kakvo je vreme, mislim da selo ima većih prednosti nego grad

elem, još poodavno sam primetio, da je recimo cena m2 stana u centru po većim gradovima evrope osetno manja nego u periferiji, pogotovu je manja od cene kvadrata kuća

dok je kod nas obrnuto, cena stana u centru je basnoslovno skupa u odnosu na periferiju i vangradska mesta

a selo nije više što je bilo

ulice su uredjnje, komplet su komunalno opremljena, od vode, struje, kanalizacije, gasa, kablovske, interneta itd

mnogi u svetu putuju i po sat dva do posla a žive u gradovima, a kod nas sva prigradska naselja nisu dalja od 15 do 30 minuta vožnje

što je čak i manje nego iz beograda ići na novi bograd na posao :D

Veliki je problem što je BG biser divlje gradnje ( gužva na kolovozu, gužva na trotoaru, nedostatak parking mesta, ružne zgrade i naselja, skučeni stanovi bez pogleda...) a okolna naselja još gora.
To su kanalizacioni kanali duž ulica kao u Srednjem veku, to su kafančine i radionice tik pored pored naseljenih kuća ( taman da ne bude mira ni danju ni noću) , užas.

Koja su to kulturna okolna mesta ( do recimo max 40-50 km ) od Bg a da ti komšijske svinje ne trče kroz dvorište i dnevnu sobu,
da postoji kanalizacija, da mesto nije u fazonu 1 ulica od 100m, dva reda kuća i ćao ?
Da je uređeno naselje i po kakvim takvim urbanističkim pravilima ( ušoreno , kuće da prate istu liniju, bez štala u prednjem dvorištu ) ... i da jesdnostavno deluje ok za neki kulturan život ?

ok, onda predjite savu i dunav i dojite u naše krajeve, kod nas je sve taman :cool:

- - - - - - - - - -

72635953.jpg

- - - - - - - - - -

ljubomir-zivkov-dopisnica-iz-banata-14-5-vojvodina-vojvodjansko-selo-sor-ulica-jpg_660x330.jpg

- - - - - - - - - -

šor kao bulevar :ok:

- - - - - - - - - -

106043192.jpg

- - - - - - - - - -

tako je svuda po vojvodini, ušorena sela, velika dvoriššta, kompletna komunalna infrastruktura, sva sela imaju uveden gas a ostalom da i ne govorima

osobenost vojvodjanskih domaćinstava da su dvorišta velika i podeljena na stambeni i ekonomski deo, ali taj ekonomski deo je tako daleko da ne možete ni da ga namirišete

posebno su interesantna stara švapska domaćinstva koja su još od ww2 i koja su najbolje organizovana

ok, onda predjite savu i dunav i dojite u naše krajeve, kod nas je sve taman :cool:

Hvala na pozivu Proko, ali u ravnici me ( nakon par dana ) hvata nekakva depresija, nervoza i želja da se samoubijem ili koknem nrekog drugog.
A s obzirom koliko se politički ne slažemo, plašim se da bi obojica završili u Kuriru :lol:

Ostaj mi daleko nesuđeni susedu :mrgreen:

na selu je lepse, na selu je zivot, mirniji zivot, zdraviji zivot, i za decu detinjstvo lepse i za odrasle, cist vazduh, voda, hrana, sloboda, mir, tisina, ... ja kad se vratim u nazad i moje detinjstvo na selu tj, zivot, nemam reci za opisati, koje zdravo detinjstvo, igra sa zivotinjama, beres plodove koji radjaju na svakom koraku , odes u povrce i paradajz i krastavac jedes ono mirise na zdravo,,, penjes se po drvecu, jedes plodove i ne peres ih jabuke, kruske, tresnje mirise na domaceee,,:) sve je zdravije, igre bez granica u smislu ceo dan si napolju, u kuci samo jedes ( mada ko dete jedes i po polju s nogu sto bi rekli, nesto sa hlebom ti daju npr, za uzine a ti pola jedes pola drugarima zivuljkama dajes :) ma milina :))) hahah kad se setim samo,,, sa zivotinajma domacim si drugar pravi) i spavas pogotovu leti,,, ;) ne mogu nas uterati u kucu,,, eee koliko i koliko je samo dozivljaja na selu moguce, koliko drustvenih igara po polju, pravljenje bunkera, voznja svim i svacim,,,, ne znaju sta propustaju ovi po gradovima i deca,,, na zalost...

moze
al ne preko zime
ne podnosim zimu
doduse zavisi kakvo je selo
ova opcija koju imamo nije prakticna preko zime
mislim da bih uginula tamo zatrpana snegom
a prodavnica na 3 km od kuce :lol:
nema ni asvalta ...kuca je u nedodjiji
al kada nema snega, milina
mada je jako hladno ...desavalo se preko leta da se smrznemo u kuci
izem ti zimogrozljivost :roll:

ali bih mogla bez problema da zivim tamo veci deo godine
uvek imam zanimaciju...te ovce,te koke...te kukuruz shljive,paradajz,maline...setnja po sumi...spijuniranje veverica ....bezanje od strsljenova...
i tako
moji nemaju nista na selu,posto su svi iz bg-a ne znam koliko generacija unazad
al kad sam kao klinka isla sa mamom u kucu kod drugarove bake i deke,uvek smo visili po stalama,kokosincima,svinjcima....krali lubenice,kukuruz
za decu je super da borave na selu
najlepse uspomene su mi upravo sa sela :D
mozda to tako gledam jer sam uvek bila na odmoru(iako nema izlezavanja i uvek ima sta da se radi,op[et je to kao odmor...)
ne znam kako bi zapravo bilo da bas zivim na selu i imamj svoju bastu,stalu itd...mozda mi se ne bi tako dopadalo kada bih non stop bila tamo odjednom
ne znam
ovako volim da odem i uvek ko po kazni idem nazad u bg :lol:

moze
al ne preko zime
ne podnosim zimu
doduse zavisi kakvo je selo
ova opcija koju imamo nije prakticna preko zime
mislim da bih uginula tamo zatrpana snegom
a prodavnica na 3 km od kuce :lol:
nema ni asvalta ...kuca je u nedodjiji
al kada nema snega, milina
mada je jako hladno ...desavalo se preko leta da se smrznemo u kuci
izem ti zimogrozljivost :roll:

ali bih mogla bez problema da zivim tamo veci deo godine
uvek imam zanimaciju...te ovce,te koke...te kukuruz shljive,paradajz,maline...setnja po sumi...spijuniranje veverica ....bezanje od strsljenova...
i tako
moji nemaju nista na selu,posto su svi iz bg-a ne znam koliko generacija unazad
al kad sam kao klinka isla sa mamom u kucu kod drugarove bake i deke,uvek smo visili po stalama,kokosincima,svinjcima....krali lubenice,kukuruz
za decu je super da borave na selu
najlepse uspomene su mi upravo sa sela :D
mozda to tako gledam jer sam uvek bila na odmoru(iako nema izlezavanja i uvek ima sta da se radi,op[et je to kao odmor...)
ne znam kako bi zapravo bilo da bas zivim na selu i imamj svoju bastu,stalu itd...mozda mi se ne bi tako dopadalo kada bih non stop bila tamo odjednom
ne znam
ovako volim da odem i uvek ko po kazni idem nazad u bg :lol:

Nema snega ni u selima, klima se promenila. Jedino sto zaveje je u pesterskoj visoravni, i bude hladno, ali u Sumadiji recimo nema vise snega do kolena. Jedan dan ako bude smet ne vise od toga, a toliko mozes izdrzati pored sporeta.

Back