batine

Potpuno razumem Zvezdanku, prepoznajem i situacije i reakcije, ma sve
Uvazavam i ono sto kazu ljudi koji nisu roditelji, ali molim da i oni uvaze da prosto ne mogu dovoljno da razumeju i unesu se u neke svakodnevne situacije i dovoljno predivde svoje reakcije
Jer i sam sam protiv batina, ali bilo je situacija kad jednostavno nema drugog pogodnog nacina. Zvezdanka je to opisala
Nazalost, moram teska srca da priznam da sam u dva navrata to uradio jer je decje ponasanje bilo kap koja je prelila moju casu. Nije bilo nista drasticno, ali je bilo preterano, nepotrebno i reakcija je bila pogesna
I danas se sa ta dva momenta opterecujem, mislim o njima i stidim ih se
Ono sto zelim da kazem, deca nece imati traumu i nece ih ostetiti to o cemu govorimo, ta pljeska tu i tamo, osim ako to nije brutalno, zlo, ucestalo i psihopatski, kako se nazalost u nekim porodicama desava
Za mene licno, gore je psihicko maltretiranje deteta, sve te pasivno agresivne kazne, pretnje uskracivanjem ljubavi, napustanjem, izolacijom u svoju sobu dok place izvinjava se i moli roditelja da ga primi nazad, hladni zid od roditelja koji istrajava u nekoj kazni, do koga dete ne moze da dopre, sav taj uzas da je izgubilo ljubav, i ceo taj arsenal navodno naprednih kazni...
Znam previse ljudi koje su roditelji pljeskali tu i tamo, koji su danas sasvim normalni, a znam neke koje nisu tukli nego ih maltretirali na nacin na koji sam opisao, i nije ispalo dobro

Potpuno razumem Zvezdanku, prepoznajem i situacije i reakcije, ma sve
Uvazavam i ono sto kazu ljudi koji nisu roditelji, ali molim da i oni uvaze da prosto ne mogu dovoljno da razumeju i unesu se u neke svakodnevne situacije i dovoljno predivde svoje reakcije
Jer i sam sam protiv batina, ali bilo je situacija kad jednostavno nema drugog pogodnog nacina. Zvezdanka je to opisala
Nazalost, moram teska srca da priznam da sam u dva navrata to uradio jer je decje ponasanje bilo kap koja je prelila moju casu. Nije bilo nista drasticno, ali je bilo preterano, nepotrebno i reakcija je bila pogesna
I danas se sa ta dva momenta opterecujem, mislim o njima i stidim ih se
Ono sto zelim da kazem, deca nece imati traumu i nece ih ostetiti to o cemu govorimo, ta pljeska tu i tamo, osim ako to nije brutalno, zlo, ucestalo i psihopatski, kako se nazalost u nekim porodicama desava
Za mene licno, gore je psihicko maltretiranje deteta, sve te pasivno agresivne kazne, pretnje uskracivanjem ljubavi, napustanjem, izolacijom u svoju sobu dok place izvinjava se i moli roditelja da ga primi nazad, hladni zid od roditelja koji istrajava u nekoj kazni, do koga dete ne moze da dopre, sav taj uzas da je izgubilo ljubav, i ceo taj arsenal navodno naprednih kazni...
Znam previse ljudi koje su roditelji pljeskali tu i tamo, koji su danas sasvim normalni, a znam neke koje nisu tukli nego ih maltretirali na nacin na koji sam opisao, i nije ispalo dobro

..stvarno kad tako opises, odvratno izgleda..ta hladnoca i odbijanje komunikacije...ja nisam do sada niakd to uradila, zao mi je mnogo...kao idi u cosak, bas ponizavajuce..fuj....bile su kazne nema soka, keksa, cokolade, kompjutera...

juuuuu sad se setih imam veliku milku...:D

Ma pusti...bilo je metoda sad ides u svoju sobu i sedeces u mraku....dete uzasnuto, moli, vristi, nemoj mama kad te molim, bicu dobar, necu vise, nemoj mamice......ne....sedi u mraku dok ona ne kaze...U redu, nisi ga tukla, ali si ga zatukla, dala si mu ebenu traumu za ceo zivot na toliko nivoa da covek od 40 godina to i danas ne moze da joj oprosti jer mu je naprvilo sranjee u sto zivotnih situacija.
Eto, o tome pricam. Ima jos kreativnih "prica" necu vise, i ovo je bila necija licna, da ilustrujem to sto mi je ispricano i na sta se covek zali i posle 35 godina

..stvarno kad tako opises, odvratno izgleda..ta hladnoca i odbijanje komunikacije...ja nisam do sada niakd to uradila, zao mi je mnogo...kao idi u cosak, bas ponizavajuce..fuj....bile su kazne nema soka, keksa, cokolade, kompjutera...

juuuuu sad se setih imam veliku milku...:D
Meni iskreno bilo mnogo odvratnije nego batine koje sam dobila, ali iz nekog razloga moji su mislili da su batine samo bezizlazna situacija kad sa detetom ne možeš ništa. Hiljadu puta po dupetom bih radije podnela nego jedno njeno nepričanje sa mnom. I batina se ne sećam niti msm da su ostavile neki trag. Ovo što gore navodite jeste trajno upropastilo odnos sa roditeljima, uzrokovalo otuđivanje, izazivalo neviđen inat ( jer ništa ne može više da te natera da se inatiš od odbacivanja) i iskreno rađe ću dete kažnjavati i tući ako budem morala nego emocionalno ucenjivati.
I kasnije kad je trebalo da razgovaraju sa mnom, kad sam već bila dovoljno velika da je šamar ne strašna nego užasavajuća stvar, ja sam pravila neviđene greške, a oni tu ništa nisu mogli upravo iz razloga što ja više nisam slušala. Ostavilo je posledice definitivno, ali to i nije za forum. I ne krivim ih, znam da su mislili da rade najbolje i da je bolje to nego pljas po dupetu, ali ja msm da je to najpogrešnija stvar u njihovom odgoju.

Poslednja izmena:
Stroci se opravdava:lol: jer garant deep down zna da je pogresno tuci nesto od osam kila mesa.

Jesam, jesam, priznajem da jesam (:() ali ima roditelja koji decu zavezuju u cvor naglavacke i zakljucavaju na tavan medj' sunke i pradedine portrete.
Gledam kao zec iz crtaca - ako lazem nek' me zgazi tramvaj, ono ima, nije da nema al' je mnogo vise onih k'o Cicak, pljas bebu po goloj guzi jer "mama ne moze da izdrzi"...sta ne moze da izdrzi...manite me sa tim nadcovecanskim naporom istresiranih majki jer postoje majke koje nisu tukle, moja recimo nije tukla a ocuvale je dvoje, prilicno lajave dece...posto, kako vidim, nemam pravo glasa kao nerotkinja:lol:

Kazna, na koju su fakat roditelji prinudjeni ponekad, bi trebalo da bude uskracivanje zadovoljstva, konstruktivna kritika da se dete postidi, zamisli, eno one Dzos whatever, zena utera u red za sedam dana svako dete, pa i nemoguce besno ali zacudo, mnogo veci problem ima sa bezgresnim roditeljima...ne banalizujte do nekih sadistickih krajnosti...

Sa druge strane, nas par na temi je kazalo da svako moze da udari ali i da cemo u tom, potencijalno mogucem momentu, znati da smo pogubili zivce i da smo krivi za taj udarac.

Ne sumnjam da ce moderni psiholozi na celu sa tradicionalnim, pravoslavnim patriotom, ukazati mladim roditeljima da bebe dolaze na svet kao svesna, lazljiva i manipulativna stvorenja iz kojih treba prutom ili golom rukom isterati taj prokleti liberalizam dok je vreme, u kolevci!

Sto, sta im fali:lol:...ako izuzmem pedofiliju jer se ipak znaaaaa ko su najveci pedofili, bolje da mi dete bude pametan dzanki nego glupav nacionalista ubijen tatinim kaisem i maminom vriskom u pojam...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Stroci se opravdava:lol: jer garant deep down zna da je pogresno tuci nesto od osam kila mesa.

Jesam, jesam, priznajem da jesam (:() ali ima roditelja koji decu zavezuju u cvor naglavacke i zakljucavaju na tavan medj' sunke i pradedine portrete.
Gledam kao zec iz crtaca - ako lazem nek' me zgazi tramvaj, ono ima, nije da nema al' je mnogo vise onih k'o Cicak, pljas bebu po goloj guzi jer "mama ne moze da izdrzi"...sta ne moze da izdrzi...manite me sa tim nadcovecanskim naporom istresiranih majki jer postoje majke koje nisu tukle, moja recimo nije tukla a ocuvale je dvoje, prilicno lajave dece...posto, kako vidim, nemam pravo glasa kao nerotkinja:lol:

Kazna, na koju su fakat roditelji prinudjeni ponekad, bi trebalo da bude uskracivanje zadovoljstva, konstruktivna kritika da se dete postidi, zamisli, eno one Dzos whatever, zena utera u red za sedam dana svako dete, pa i nemoguce besno ali zacudo, mnogo veci problem ima sa bezgresnim roditeljima...ne banalizujte do nekih sadistickih krajnosti...

Sa druge strane, nas par na temi je kazalo da svako moze da udari ali i da cemo u tom, potencijalno mogucem momentu, znati da smo pogubili zivce i da smo krivi za taj udarac.

Ni ja ne razumem zašto neko udara bebu kad joj ništa tim udarcem nećeš dokazati. Pazi, kad se stigne do batina uglavnom znači da su svi normalni načini vaspitanja zakazali. Možda su bili dobri, možda nisu. Ali šta da radiš sa detetom koje ničim ne možeš kazniti, ne razgovara sa tobom, a vidiš da postaje problematično? Neće tu batine pomoći svakako, ali razumem da su u strahu velike oči. A ja ne znam kakvo čudovište moraš biti da tučeš dete mrtav- hladan. Za to ipak treba postojati afekat. Ako odlučiš da udariš dete ili bilo koje drugo živo biće smiren, znači da sa tobom kao čovekom nešto opasno nije u redu.
Ali ni ja nisam majka, pa šta znam.

jel ovo oba u jednoj osobi il kako ?
pošto sam dobijo a ne delim...zato pitam

nije nobavezno da bude u jendoj osobi
postoje oni koji su dobijali batine i koji su cvrsto reseni da ne biju svoju decu
postoje oni koji su ih dobijali, pa su reseni da i oni biju
prvo kapiram, nisi mogao da biras da li ces biti tucen
al ovo drugo, ovaj fazon "ja sam tucen, pa cu i ja tako, jer je to dobro i treba tako"..to ne kapiram..to mi je vec bolesno do koske...sreca pa nemam takve ljude medju prijteljima, jer iskreno, ne znam kako bih odreagovala

kapiram da ovi sto su dobijali batine i sto vole da ih dele ipak moraju ipak naci neki razlog zasto je to tako..

A zar ne misliš da smo svi mi ljudi i da svi greše?
Nemam dete, ali imam pse. Svako ko se brinuo o psima zna da su slični deci po načinu na koji se postupa sa njima. Tukla sam ih dva puta u životu. Oba puta zbog njih samih, da se ne pokolju međusobno. U tom trenutku mi nikakvo smirivanje nije moglo pomoći, jer sam instiktivno reagovala. Nisam stigla da razmislim, sabiram dva sa dva ili da trčim do česme da donesem vodu. Uletela među njih i krenula rukama i nogama da razdvajam. Možda je glupo za porediti, ali msm da je sličan osećaj, samo daleko intezivniji kad je roditelj u pitanju. Normalan roditelj. Ne govorim o ljudima kojima je to svakodnevna praksa.

Nemam dete, ali imam pse. Svako ko se brinuo o psima zna da su slični deci po načinu na koji se postupa sa njima. Tukla sam ih dva puta u životu. Oba puta zbog njih samih, da se ne pokolju međusobno. U tom trenutku mi nikakvo smirivanje nije moglo pomoći, jer sam instiktivno reagovala. Nisam stigla da razmislim, sabiram dva sa dva ili da trčim do česme da donesem vodu. Uletela među njih i krenula rukama i nogama da razdvajam. Možda je glupo za porediti, ali msm da je sličan osećaj, samo daleko intezivniji kad je roditelj u pitanju. Normalan roditelj. Ne govorim o ljudima kojima je to svakodnevna praksa.
naravno da svi gresimo
jedno je pogresiti, pa udariti zivotinju, dete, zenu, slabijeg od sebe
drugo je zagovarati takav vid ponasanja, nalaziti ga sasvim normalnim i ne videti nista lose u tome
obicno takvi ljudi zagovaraju to misljenje sve dok se ne pojavi neko jaci od njih, ko takodje primeni silu na njima
e, onda je...pa, malko drugaciji stav, ne?
ko siledzije koje se bune jer su ih u zatvoru tabali
ma, jel da?
tukli te panduri? strasno..
o, jadan...:lol:

nisu slični deci to prvo, a drugo jel si ti sigurna da su psi svesni što su dobili batine ?
edit...misim čuj ti mene...svesni :/ :dash:
da znaju

Poslednja izmena:
Уствари не мрзи.
Затвори се у мрачну собу и гноји на цео свет што не разумеју њене окрепљујуће идеје и просветитељске мисли.
Либералистичка шизофренија.

Misliš li Freya da dijete može da iscrpi sve ostale metode. I to u nekim opasnim situacijama.
Recimo kod pipkanja grijača rerne, ringli i slično, kada mu se dovoljno dugo skrene pažnja sa toga, al ne pomogne, dovoljno dugo objašnjava, al dječija radoznalost ne skonta posledice.

Kako se klincu objasni ozbiljnost situacije i posledice koje to može da nosi?
Ja bih voljela da mi roditelji napišu kako rešavaju ovakve situacije.
Šta raditi kada fino dijete, posvećenog roditelja, jednostavno neće da ukapira da ne smije da pruža ruke ka ringlama, rerni i ostalim opasnim stvarima.
Ne teorija, kako neko misli da će raditi, nego baš roditelji koji su uspjeli u tome.

Ne mogu dijete konstantno sklanjati od potencijalno opasne situacije, i zamajavati ga nečim drugim dok dovoljno ne odraste da sam shvati. Želim da ga naučim da on meni vjeruje da tamo ne smije. Nikada i nikako.
Kako se tome uče klinci.
Ok ako je to mirno dijete koje bespogovorno sluša. Al šta ako imam inadžiju.

metodom pokusjaa i greske
za ringlu kazes pet stotina puta da je pec i opasna, zagrejes je samo malo, kad hoce da je pipne, naslonis mu prstic da vidi da je pretoplo (naravno, ne da se dete izgori, nemojte biti toliki kreteni), pritisnes ruku da malko zaboli, da poveze bol sa ringlom/rernom, podesis intonaciju da vidi da je to nesto strasno bolno i opasno ("jao, jao, jel vidis kako boli!!!!"), pa ce nauciti
jeste to je bol,kao sto su i batine bol, ali je ovaj bol specifican i povezan sa odredjenom stvari-sporetom, ne sa roditeljima, a batine dobija od mame/tate za milion stvari-sto nije dorbo, sto pipa ringlu, sto neec da piski, jede, sto je palo...kako d aizvuce pouku iz toga??
ako hoce d aobuje cisme u srd jula, obuj mu i izvedi ga napolje, nece mu nista biti, sem sto ce se smoriti najgore, ap vise nece traziti
jer postoje situacije kada neces biti pored svog deteta da bi mu rekla sta je dobro, sta lose, sta sme i sta ne..cim podje u jasle, neces biti tu da mu kazes kako ce glavom udariti u sto, oboriti ostre predmete na sebe, etc, etc, a nikada ne mozes svemu d aga naucis, niti da ga sa svime upoznas...

metodom pokusjaa i greske
za ringlu kazes pet stotina puta da je pec i opasna, zagrejes je samo malo, kad hoce da je pipne, naslonis mu prstic da vidi da je pretoplo (naravno, ne da se dete izgori, nemojte biti toliki kreteni), pritisnes ruku da malko zaboli, da poveze bol sa ringlom/rernom, podesis intonaciju da vidi da je to nesto strasno bolno i opasno ("jao, jao, jel vidis kako boli!!!!"), pa ce nauciti
jeste to je bol,kao sto su i batine bol, ali je ovaj bol specifican i povezan sa odredjenom stvari-sporetom, ne sa roditeljima, a batine dobija od mame/tate za milion stvari-sto nije dorbo, sto pipa ringlu, sto neec da piski, jede, sto je palo...kako d aizvuce pouku iz toga??
ako hoce d aobuje cisme u srd jula, obuj mu i izvedi ga napolje, nece mu nista biti, sem sto ce se smoriti najgore, ap vise nece traziti
jer postoje situacije kada neces biti pored svog deteta da bi mu rekla sta je dobro, sta lose, sta sme i sta ne..cim podje u jasle, neces biti tu da mu kazes kako ce glavom udariti u sto, oboriti ostre predmete na sebe, etc, etc, a nikada ne mozes svemu d aga naucis, niti da ga sa svime upoznas...

tako se dresiraju kerovi da ne uzimaju hranu od svakog :per:
a i za mnoge druge stvari...postupak i glas upariš i dobiješ da ubuduće reaguje već na glas, koji poveže s nemilim događajem...

za one koji "imaju manje pakosti u sebi": obratiti opaznju da sam rekla "zagrejes je samo malo, kad hoce da je pipne, naslonis mu prstic da vidi da je pretoplo (naravno, ne da se dete izgori, nemojte biti toliki kreteni)"
e, sad, ako ste i dalje kreteni-tu vam ja ne mogu pomoci
mozda je to zato sto su vas roditelji mnogo udarali u glavu, ebiga

za one koji "imaju manje pakosti u sebi": obratiti opaznju da sam rekla "zagrejes je samo malo, kad hoce da je pipne, naslonis mu prstic da vidi da je pretoplo (naravno, ne da se dete izgori, nemojte biti toliki kreteni)"
e, sad, ako ste i dalje kreteni-tu vam ja ne mogu pomoci
mozda je to zato sto su vas roditelji mnogo udarali u glavu, ebiga
А утичницу повезеш преко реостата, смањиш напон с 220 волти на једно 50 волти и даш детету да се игра?!?

Back