Batina je iz raja izasla

Онај мали Коста је 100% био нон-стоп леман од стране родитеља, очекивали од њега да буде одличан у школи, да има хобије, да буде свестран, нема силе да није, није се понашао као нормално дете него је био привидно "савршен" и дисциплинован, вероватно због родитељских батина и уопштено високих амбиција његових родитеља.
brate kaznili su ih jer su ga zapostavili a sad siris pricu da su ga lemali..da su ga lemali ne bi bilo onog sta se desilo.

sta mislite o ovoj cuvenoj recenici od davnina i nekog vremena kad si mogao da vaspitas dete :D

da li alternativa koja se sad forsira bez batine daje rezultate?

cinejnica je da su deca sve agresivnija.
Žene su sve agresivnije, deca nisu....Dakle, pristojni ljudi vaspitavaju pristojnu decu i batina nije potrebna i sasvim je kontraproduktivna...
Tačno je da ima period kada deca postaju agresivna, medjutim, oni su mali i slatki i sa njima može na fin način izbaciti te bubice...
Praktično vidjano, ali nervozni nasilni ljudi imajunproblem sa sobom, ne sa decom....i to vidjeno, majke koje dodju po decu u obdanište i umesto ljubavi cimaju ih i viču na decu od 2, 3 ili 4 godine...bolesnice...

Ma nemoj. Evo da pođem od sebe. Da nije bilo ograničenja izlaska, vjerovatno bi se vraćala u zoru. Jednom sam ostala iza ponoći i dočekao me takav šamar na vratima da mi više nikada nije palo na pamet. Naravno da se na žurkama cugalo, ali nisam se nikada usudila više od 2 pića popiti i to sam sjećam se duboko disala u povratku kući da ispari.
Шта је ту толико лоше? Боље је иживети се са 15-20 година него живети фрустрирано, мрзети родитеље због забрана и јер су те држали под стакленим звоном, а онда тек после полудети под старе дане.

Шта је ту толико лоше? Боље је иживети се са 15-20 година него живети фрустрирано, мрзети родитеље због забрана и јер су те држали под стакленим звоном, а онда тек после полудети под старе дане.
Nije to još bila zrelost i dobro promišljanje. Danas to još sporije ide.

To ne mozea da znas. Mozda bi bio jos gori.
i to je tacno..

on je specifican slucaj ,.. licno mislim da su roditelje kaznili samo zato sto je javnost htela krv..nisu oni krivi sto su rodili psihopatu..psihopata se ne stvara, psihopata se radja..nego je neko ovde u prici spomenuo kostu pa sam se nadovezao.

i to je tacno..

on je specifican slucaj ,.. licno mislim da su roditelje kaznili samo zato sto je javnost htela krv..nisu oni krivi sto su rodili psihopatu..psihopata se ne stvara, psihopata se radja..nego je neko ovde u prici spomenuo kostu pa sam se nadovezao.
Pomenuo sam gore decka, druga iz detinjstva, koji je bio 10% ludji od nas ostalih iz ulice.
A lesili su ga od batina.
I vise od pola zivota je proveo u zatvoru.
Izmedju ostalog i zbog ubistva.

Ја нисам добијао батине само зато што сам научио да се чувам батина, научио сам да умртвим своју вољу, да изгледам мирно, мржњу ми нису могли забранити јер је нису ни видели јер сам био дисциплинован, постао сам пасиван, без самопоуздања и увек у страху од казне. На мени је само да будем мртав што се тиче своје воље, да будем ћутљив, скроман, да скоро и не постојим, и то је то да не добијем батине, па их нисам ни добијао јер то се не кажњава. Са 35 година и даље неодобравам ниједан повишен тон а камоли батине које сам икада добио од стране родитеља јер због тога немам самопоуздања па самим тим нисам имао никакав посао, после сам почео да радим за скоро минималац ван уговора и немам наде за бољи посао, нисам се снашао на факсу, немам друштво, никад нисам био са девојком, невин сам и са 35, све то због родитеља. Родитеље избегавам, можда се нећу ни лепо бринути о њима у старости зато што их избегавам јер нисам опуштен пред њима. Ја сам јако самодисциплинован тако да сам успео да не добијам батине у детињству, довољно ми је само једном и да то запамтим врло добро и заувек. Толико о батинама.

sta mislite o ovoj cuvenoj recenici od davnina i nekog vremena kad si mogao da vaspitas dete :D
Sada nešto ozbiljnije ta rečenica je dosta specifična, ne samo po pitanju vaspitavanja deteta nego i po formiranju neke osnove stabilne porodice.
Naime nekada su porodice imale značajniji broj dece kod kojih se dešavalo da neko bude narcistično, pa bi ga onda druga deca "gazila" da se spusti malo na zemlju. Pored toga kada dete napravi neku opasnu glupost tipa da je moglo da pogine, da zapali kuću i slično batine su bile najefikasniji metod da se to ne ponovi - uteraju ti strah u kosti i glupe ideje ti više neće ulaziti u glavu.
Sećam se jedne priče za mog matorog kada je imao 12ak godina, igrao se sa mlađim i starijim bratom kauboja i indijanaca i u svojuj sluposti njegov mlađi brat uzme dedinu pušku i raznese ovom najstarijem deo šake kada je ovaj pukušao rukom da odgurne cev puške. Deda ih je ubio od batina, naravno ovoga sa 2 prsta nije (dok se nije oporavio) - kao bilo je to za njihovo dobro.
Više da nego ne, mada ima tu i nekih negativnih pojava konkretno kursenje kod mlađih generacija i nesposobnost prihvatanja odgovornosti kada nešto zeznu.
Ima toga sigurno ali ne mogu baš dati dobru procenu šta i koliko - definitivno se nove generacije drastično razlikuju od starijih.
Mislim da je manjina novih klinaca agresivnija, a da je većina bez kičme u odnosu na starije generacije u istim godinama, mada možda i grešim za ovo.
Sećam se za vreme srednje da smo se vodili logikom - ko tebe kamenom ti njega blokom - ali se i tada dešavalo da posle tuče gradimo prijateljstva, tako sam 2 verovatno najbolja ortaka upoznao

Родитељи су зато криви што немам нормалан и сигуран посао и што нећу имати посао уопште, што ћу бити заувек усамљен, што ће ме сахранити држава јер нећу имати никога, то су они претњама батинама и казнама учинили мени. Руке се осушиле сваком ко удари дете.

Родитељи су зато криви што немам нормалан и сигуран посао и што нећу имати посао уопште, што ћу бити заувек усамљен, што ће ме сахранити држава јер нећу имати никога, то су они претњама батинама и казнама учинили мени. Руке се осушиле сваком ко удари дете.

Previše si sve to primio srcu. Još je cijeli život pred tobom. Uhvatila te depresija i nemaš samopouzdanja, a to se sve vrlo lako može riješit.

Bilo je i nekada bezobrazne dece,ali su se mogli zauzdati.Danas je to nemoguce.Ne smes ni da se proderes na dete,kada napravi neki nestasluk.Medjutim danasnji nestasluci su mnogo gori nego kao nekada,Sta da radimo kada ludi Djuka kaze da su deca drzavna.

Sad si me podsjetila na situaciju kad me tata vozio u hitnu jer sam ponovo, svojom greškom, povrijedila kost tek zaraslu nakon loma pa nazvao mamu da joj kaže da me vozi u hitnu a ona: čekajte me ispred, evo krenuću i ja ka hitnoj, nemoj da bi je uveo unutra! A tata rekao ma uđi unutra, šta te imam na parkingu čekati, boli je..
-a kako da je prebijem pred doktorima i kasnije sa gipsom?? na parkingu me čekaj!
I čekali :D
Danas se za to ide u pritvor .

Back