bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A sto ce ti u sobi candy girl?

Mojra, moje krenulo da zeleni...hortenzije napupale, rhodo mi je ko momak...napupao ponosno ...

I ona moja fina biljcica mi se dobro drzi...bila je malo "bolesna" ... ja mislim da ne voli promjenu mjesta...al sad je super.

Kako tvoja basta??

Sta rade forumasice? Jel spremaju bastu/balkon/terasu za proljece???

Donela mi kuma lukovice lala iz Holandije. Zasadila ih u saksije još u oktobru. :???:Samo dve će (valjda) procvetati. Ostale ili nisu uopšte iznikle ili su se ubudjale. Majka mi kaže da sam ih previše zalivala. Eto, tol'ko o mom pokušaju da budem baštovanka...:oops:

marina, forsirane lukovice lala ili obicne?
ja sam pocela da sredjujem bastu i dvoriste, sledece nedelje djubrim ako vreme dozvoli.
cvetaju mi irisi, jagorcevine, krokusi i visibabe a i narcisi ce cvetati za nekih 7/10 dana...vidi se da je prolece pred vratima :)
od zbunja cekam svaki dan forsythiu, japansku dunju, kameliju...ma jedva cekam da se sve rascveta :razz:

sta bi volela za balkon, nesto za zardinjere da se spusta ili neke grmice u vecim saksijama? kada da bude u cvetu? prolecne zardinjere ako ih sada stavis trajace do marta, aprila, a onda treba spremiti letnje koje su bujne, i dobijaju na masi kako vreme prolazi. tu stvarno imas izbora, mada je sada rano za njih.
razmisli i o bojama koje volis.

a ne, te padajuce su biljke koje cvetaju od pocetka maja do oktobra, i stalno im se obnavljaju cvetovi. nema frke, samo sad je jos rano za njih. ja moje spremam tek krajem marta jer one traze malo vise temperature. ako hoces nesto za mart / april, to bi trajalo krace i ne bi bilo bas bujno.

marina, forsirane lukovice lala ili obicne?
ja sam pocela da sredjujem bastu i dvoriste, sledece nedelje djubrim ako vreme dozvoli.
cvetaju mi irisi, jagorcevine, krokusi i visibabe a i narcisi ce cvetati za nekih 7/10 dana...vidi se da je prolece pred vratima :)
od zbunja cekam svaki dan forsythiu, japansku dunju, kameliju...ma jedva cekam da se sve rascveta :razz:

Pa, valjda obične??! :oops:
Nema veze, Mojra, nisam ja neka "e, sad ću da budem pošto -poto baštovanka"...Mada, imamo dvorište, sve sam cveće(ili bar što je moja svekrva pod cvećem podrazumevala) počupala, zasadila travu i nešto malo cveća po saksijama gajim.Al kad tebe čitam, dođe mi prosto muka što ne umem i ja tako s cvećem...:sad:

Ali ona je u saksiji, nece da se smrzne koren ako je sada izbacim napolje?!

nemam pojma...meni stoji posadjena u basti stalno.....u jesen se osusi.....a u prolece kad pocne da tera,smao ono sto je suvo isecem.......ustvari isecem kako ja hocu ;)....i zasad jos uvek zivi :)...znaci koren nikad nije bio smrznut...cak ni one starije grancice..:)
ali evo..sad sacekaj jos malo....dok ne prodju mrazevi pa je onda iznesi napolje...da se ne sokira od temperaturne razlike :)

naravno marina, bice mi zadovoljstvo da ti pomognem ako mogu :)
candy, lavanda je rusticna biljka, ne moze da joj smrzne koren osim ako je u nekoj maleckoj saksiji a naidje talas hladnoce. njoj treba mirovanje zimi, i niske temperature, a mozes da je ubijes kombinacijom toplote, suvog vazduha i prekomernog zalivanja; kao vecina biljaka sa sivim liscem, ona ne voli vodu.
da bi proverila da li je ziva, slomi grancicu - dve i vidi da li je presek zelen ili nije. zive grane se ne lome lako, savijaju se i zilave su a suve odmah pucaju. ako vidis da je suvo, idi nize, dok ne dodjes do zelenog dela. ako su preko dana temperature bar 5°C, izbaci je na terasu da se polako navikava na temperature a nocu unesi i ostavi na neko svezije mesto. moje su vec izbacile nove izboje, vegetacija je krenula pa bi i tvoja uskoro trebalo da pokaze prve znake zivota ako je ziva.

naravno marina, bice mi zadovoljstvo da ti pomognem ako mogu :)
candy, lavanda je rusticna biljka, ne moze da joj smrzne koren osim ako je u nekoj maleckoj saksiji a naidje talas hladnoce. njoj treba mirovanje zimi, i niske temperature, a mozes da je ubijes kombinacijom toplote, suvog vazduha i prekomernog zalivanja; kao vecina biljaka sa sivim liscem, ona ne voli vodu.
da bi proverila da li je ziva, slomi grancicu - dve i vidi da li je presek zelen ili nije. zive grane se ne lome lako, savijaju se i zilave su a suve odmah pucaju. ako vidis da je suvo, idi nize, dok ne dodjes do zelenog dela. ako su preko dana temperature bar 5°C, izbaci je na terasu da se polako navikava na temperature a nocu unesi i ostavi na neko svezije mesto. moje su vec izbacile nove izboje, vegetacija je krenula pa bi i tvoja uskoro trebalo da pokaze prve znake zivota ako je ziva.

ZIVA JEEEE...... izlomila sam par grancica, vecina ih je bilo suvo, ali ima i zelenih :p. :p izbacila sam je juce i danas napolje na sunce a uvece je unesem, pre toga sam je jedan dan prebacila u hladniju prostoriju da se ne sokira, pratim sve direktive:D. Da li trebam da isecem sve suve grane?!

Evo me, Mojra, s pitanjem.Obećala si odgovore, sad kad ti se navrznem , nema da me se otkačiš- samo tako...
Elem, u kancelariji imam veliki fikus, dracenu i šefleru.Sve "velike" biljke, primećuješ, sa malim nemam strpljenja, šta li već. E, sad, primećujem da mi šeflera nije nekako "živahna", žuti joj i opada lišće.Isto se dečava i da fikusom. Zalivam li ja to prečesto ili...(povremeno im sipam one tečne minerale za sobne zelene biljke,dospem zemlju i to je to...) :oops:
Gde grešim??!
Kancelarija je, inače, jako topla...

odlicno, to su dobre vesti :)
ne moras da sisas jos, sacekaj dve - tri nedelje, pa ces onda da vidis tacno sta je suvo a sta je izbacilo izboje. to sto izbaci mlade listove ne diras, a sve ostalo suvo sisas za dve trecine duzine, ne vise. imas vremena tamo do polovine aprila da to odradis, posle je kasno jer ona sprema cvetanje za juli.
bas mi je drago sto je ziva :)

Back