bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mammy:
crveni sam mislila...mada ne znam tacno koje sve boje imaju....svidjaju mi se inace jace boje cvijeca...
ja sam kameliju kupila crvenu. a imas svakave, od nezno roze do purpurne i zute i crvene samo plavih nema. ali ima modrih. moj je modar nekako. seti se da kupis zemlju za rododendrone, znas onu kiselu specijalnu. ja sam mom stavila ceo dzak.

mojra:
ja sam kameliju kupila crvenu. a imas svakave, od nezno roze do purpurne i zute i crvene samo plavih nema. ali ima modrih. moj je modar nekako. seti se da kupis zemlju za rododendrone, znas onu kiselu specijalnu. ja sam mom stavila ceo dzak.
stavila ceo dzak?
gdje?
u saksiju?
ili?
ja ocu da ga sadim u bastu....nista saksije....a kako prezivljavaju zimu?

evo slicica te alcee ;)
alcea_rosea.sized.jpg

znam imam, to je althea rosea, rose tremiere, ja imam jednu crnu i jednu roze
ja mislila rodo koji se zove althea :) - guska
trazim po netu. althea mi prosle godine nije cvetala. kazu da nekad treba godinu dana da se navikne. a ja sam je mnogo zalivala pa je to mozda uticalo na razvoj listova. neke biljke bolje cvetaju ako ih oskudnije zalivas. smanjicu ove godine pa ce valjda da procveta i ona.
u basti mi je rodo ali sam mu iskopala rupu 60 * 60, i duboku nekih 40 cm, i tu sam nasula tu zemlju. ne brini, rusticni su, bez problema podnose kontinentalne zime. ne podnose kad je zemlja puna krecnjaka. zato se stavlja ta specijalna mesavina, inace biljke dobiju hlorozu i pocne lisce da im zuti.

raindog:
shto opasni ? zar to nije lekovita biljka ? :)
meni jednom chova na pijaci prichao o dragoljubu i pricha pricha i samo odjednom hop i pojede cvet
i ja ono :shock:
opasno za druge biljke ? za ljude,ili neshto trece ?:)

sad sam citala neki tekst o mandragori, znas ono kao vesticje korenje, pa sam pod utiskom. naplasili me dusmani. :) a pre toga sam citala o beladoni i ona je otrovna. zato rekoh, ne diraj dragoljuba dok ne budemo sigurni da je bezbedno, da ne bude posle orao pao, orao pao

raindog:
jao ove neke stvari super izgledaju :)
Bacopa%20Blue%20Dream.jpg

e sad moje pitanjce je u kom periodu cvetaju ove bacope , impatiens i begonije , i koliko im prostora treba jer ja mogu da im priushtim samo one plastichne saksije ili gredice koje se kache o onu zhicu ?

e gigo, jel ovo ono sto si mi donela?lici mi..kako si rekla da se zove?boze al sam duduk za cvece:confused:
al popravicu se:D
@PJAF
mnogo dobar ovaj tvoj deo bastovanstva:lol: :lol: :lol: :lol:
narocito su me dojmile pohotne ruze penjacice:D ;-)

JORGOVAN
(SYRINGA)

Jorgovan se tradicionalno uzgaja u vrtovima, a ukrasna je vrijednost u mirisavim cvjetovima koji rastu u bogatim metlicama. Cvate početkom svibnja ili kasnije (novije sorte). Sadi se pojedinačno ili po više primjeraka u skupinama, te s drugim ukrasnim grmljem. Ocvali se cvatovi uklanjaju da se spriječi stvaranje sjemena. Bujnije cvate u hranjivu i propusnu tlu s dovoljno vapna, na osunčanu ili polusjenovitu mjestu. Orezuje se svake zime, tako da se grane prikrate. Sjemenom se razmnožavaju vrste koje će poslužiti kao podloga za cijepljenje. Do vjerne kopije majčinske biljke najlakše se dolazi grebenicama.
S. vulgaris domaći je jorgovan uspravna rasta i visine 4-7 m. Listovi su tamnozeleni, ovalni ili srcoliki. Cvate od svibnja do lipnja 20-30 cm dugim, mirisavim cvatovima ljubičaste, plave, bijele ili crvene boje, koji mogu biti jednostavni ili ispunjeni. Dostupne su mnoge sorte: «Andenken an Ludwig Spath» jednostavnih, mirisavih, tamnocrvenih cvjetova, «Madame Lemoine» ispunjenih, potpuno bijelih cvjetova, «Charles Joly» ispunjenih, izvana ljubičastocrvenih, a iznutra ružičastih cvjetova snažna mirisa.
S. microphylla «Superba» naraste 1-1,5 m visoko, a cvate od konca svibnja do listopada zagasitoružičastim cvjetovima. Listovi su sitni (1-4 cm), s naličja sivozeleni.

ovo nadjoh na netu
ja imam jorgovan onaj ljubicasti i beli i nikada ih nisam orezivala samo skidam precvatale cvetove jer kao nije dobro da se biljka iscrpljuje proizvodnjom semena...
i da, cudno rastu ;)

Back