bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
joj gigule sto nisi blize da menjamo pelcere. e ako ti je procvetao bozur, cuti, cvetace i sledece godine. on jednom kad procveta, posle tera svoj red. ja cu uskoro izneti moje begonije (koje sam stavila jos pocetkom marta kraj prozora pa su se razvile) a stavila sam tako i ljiljane, mislim da ce cvetati za jedno mesec dana.
nego, je l' sejao neko lobeliju? interesuje me koliko joj vremena treba da krene. posejala sam lobeliju i one visece petunije sto su u krv skupe i nestrpljiva sam da vidim znake zivota, a one su izgleda malo lenje.
raindog, prelep ti je denis, moj je nazalost blagopocivsi, nije preziveo dugu zimu. ni filadelfus ne mrda, verovatno je i on smrzao. cudno jasmin je u punoj formi, pusta listice, razgranao se, a on je manje otporan od japanskog javora.

mammy:
Ovo je lijepo. Kako se zove?

:-) zove se acer palmatum ili ti japanski javor

moj je atropurpureum (to mu je valjda podvrsta )

nego mislim da mu fali sunca kod mene :(
umesto da bude crven listovi su svaki dan sve zeleniji :-(
mislim da cu da ga nosim svaki dan sa sobom u shetnju na sunce :lol:

"shta radish ?"
" ma nishta evo idem malo da fotosinteziram sa denisom "

eee tako sam imala i onu slatku malu ukrasnu papriku, pa i ona riknula bez sunca :-(

autopurpureum dissectum je zelen pa ide u narandzastu u jesen, carminium je tamno ruzicast pa ide u zelenu preko leta, "deshojo" je crven kao krv u prolece pa ide u zelenu preko leta sa crvenim ivicama pa posle bude bas narandzast.
"beni - maiko" ide iz crvene u purpurnu. pazi ja sam jedan isprzila na jakom suncu, provereno ne vole sunce. drugi se smrzao. ja sam se zainatila pa cu sad da kupim dva.
da li on moze da dobije hlorozu? znas kad svetle listovi zbog kvaliteta zemlje? kad je gladan? ne znam za acer, ali kamelija i rodo spadaju u acidofile, kao i tvoj acer i posvetle kada su gladni, tj, kada im fale organske materije u zemlji.

e a shta preporuchujesh za prehranjivanje ?
ja ga presadih u onu obichnu meshanimu zemlje koja se prodaje ili je to humus (ne secam se shta je pisalo na kesi, uglavnom i ne postoji neki izbor, a prochitah da aceru odgovara kiselo zemljishte i dobro ocedno, e sad shta je kiselo zemljishte i kako da mu to obezbedim u saksiji ?

kiselo zemljiste se u srbiji prodaje kao zemlja za rododendrone. to je ujedno i dobro ocedno, posto se sastoji iz treseta i mesavine u koju ulaze npr mleveni parcici kore borova, pa recimo koscice riblje, morske alge...mogu da pogledam ako hoces iz cega tacno. sigurno ima toga u nekoj opremljenijoj radnji, mozda u garden-u. znas da je humus bogata zemlja, znaci sigurno nije gladan. inace ne voli da ima korencice u vodi, zato se za njih preporucuje tresetiste sa mesavinom dobre zemlje iz baste, da ne bude bas ni siromasno. to su oni idealni uslovi, jer on najbolje uspeva na ivici sume, gde visoko drvece filtrira sunce a lisce prirodno truli i hrani ga. posto ne cveta, ne trebaju mu neki specijalni dodaci. nego, bilo bi stvarno dobro da znas kako se zove, posto neki od njih rastu do 2 m i jako su spori a neki mogu da odu i do 4m. treba im u svakom slucaju nekoliko godina a do tada ces mozda da ga presadis u tvoj japanski vrt :). cisto da ne brines ako je neki kultivar koji menja boju prirodno zbog prelaska u drugu sezonu.

opet sam nakupovala gomilu biljaka, ali sam prezadovoljna, nasla sam calibrachoe i surfinije i bacopu i bidens i lobeliju za moje zardinjere.
jedno pitanje, zna li ko kako se na latinskom zove nocna frajla? nije mirabilis, to se zove nocurak, nego ona sitna, sa jlubicastim cveticima koja se otvara uvece i mirise predivno leti?

Mojra, trazila sam preko interneta pa ne znam jel' tacno
Matthiola bicornis
Evening%20Stock.jpg

jel' to?

mene interesuje kako da umnozim svoj rododendron?
Divan je, cvjeta vec i ja se pitam kako se on razmnozava i kada?

o, vidi drustva od jutros! :) bas ste vredni

mami sad sam videla. ja se nakacila na brzinu jutros
vidi, rododendron moze da se polozenicama razmnozi, ali je to jaaaako dug proces (citaj, za pojedine traje oko dve godine)
zato su oni i skuplji od ostalih biljcica ;) , e sad ako te interesuje i ako imas nameru da se okusas, objasnicu ti kako. samo moras da budes baaas strpljiva, jer se dugo cini da ne mrdaju (tj da nema korencica)

gigule, moji bozuri nece cvetati ove godine. ali moram da se pohvalim, sto su mi jasmini lepi (kuc kuc kuc) i ljiljani i cale...i wisterija sva u cvetu. sve u svemu, za sada je sve ok u basti. i dragoljubi su krenuli

intra, pozzzz, hvala. hoce li petunije? nisam ti rekla, ima novih vrsta petunija, zovu se calibrachoe, mnogo su lepe. zovu ih i million bells, kao oblacici su. padajuce i sitni su cvetici, ne lice na petunije.

trazi sto vise sunca mammy, to je sve. zemlja moze i siromasna, nije zahtevan, ima nezan miris (bar ovaj moj) a nikakav poseban tretman mu ne treba. zahvalna biljcica.
kad se jednom ukoreni jako je otporan, jedino je navodno otrovan (pa nemoj da ukrasavas hranu sa cveticima :) )
otrovan kao...oleandar npr
i mogu od njega da se prave metle, kad se oreze nakon duge i jake zime (ako se desi da mu grane pocrne) ali to sam cula, nisam probala.

gde si zeno? kod mene je hladno...i moji se cvetovi nesto skupili na ovih 14 /15 ° C ovih dana. stalno sam u basti, ali nema pomoci. rododendron je zavrsio sa cvetanjem za ovu godinu, evo i moj sada pusta listove. okreni jedan krug kada kise stanu, pa baci pogled na cvece jer ce mozda biti napada stetocina, parazita i bolesti. odgovara im vlaga i svezina pa su kod mene napali ruze i rododendron i hortenzije. :mad: pogledaj opste stanje listova, da nema nekih tackica crnih / crvenih, da se ne uvijaju listovi ili da nema na njima kao plikova.
ja sam ceo vikend provela prskajuci po basti tretmane za biljke. aha, rododendronu ce trebati malo prihrane, sada ne bi bilo lose da mu dodas malo konjskog djubriva, da mu listovi ne poprime svetlo zelenu boju (hloroza).
je li najavljeno otopljavanje kod vas?

Back