Балкански ратови

Тролу, реч је о првом нападу 16. јуна на широком фронту од Осоговa до Струмског залива.
У ствари, бугарску државну границу прва нарушила је 22. јуна српска војска код Ћустендилa.
За 15 година на овом форуму ниси научио да ствари називаш правим именом. ....
Нису Бугари 1913. године напали Краљевину Србију, већ положаје које је окупиралa српска војска дуж реке Брегалнице у Македонији - територије којих се, по претходном уговору између две земље, Србија одрекла.
Не треба понављати ову окошталу пропаганду када свако може да отвори интернет и провери шта се десило.
Uporedi ove svoje izjave i prestani da lupaš.

Битно је јер си се надовезао на ту моју констатацију и почео да пениш.То је територија коју је ослободила српска војска која се налази тамо још увек.А ти научи да пратиш дискусију ако је то уопште могуће јер си се због количине неистина погубио скроз.
Није битно ко је шта ослободио, битно је шта пише у уговору.
Да није битно не би то ни спомињао, извор је дат и подаци су тачни, који су и опште познати иначе.
Прокоментарисао сам затo што и даље не правиш разлику између историјских извора и "опште познатих података" са интернета.
Сам си спомињао неке дипломе јер очито мислиш да је твоја вреднија по нечему од моје, што се по показаном овде не види.
Како знања за овакве дискусије немаш наравно да се бавиш таквим стварима.
Чуо сам да су се дипломе у Бугарској не купују.
Прочитајте моје коментаре у суседној теми. Ово што показујеш говори не само да немаш факултетску димплому, него доводи у питање да ли си уопште завршио средњу школу.
Нити сам живео у Бугарској, нити сам тамо студирао у овом миленијуму.
Иначе, понекад путујем у Бугарску, као и кроз Србију.

извор је дат и подаци су тачни, који су и опште познати иначе.
1727948979932.png

Па цитираш ФБ страницу као извор и онда се питаш зашто те стално критикујем што немаш појма ни о чему?

Није битно ко је шта ослободио, битно је шта пише у уговору.
Битно је ко је шта ослободио, у уговору пише што шта што није испоштовано.Не постоји никакво оправдање за такав бугарски поступак.
Прокоментарисао сам затo што и даље не правиш разлику између историјских извора и "опште познатих података" са интернета.
Извор може да буде било шта, и мемоари, и уговори, и чланци из новина, и текстови са Википедије, и изјаве судионика догађаја, и објаве са друштвених мрежа, чак и твоји коментари овде уколико се неко позове на њих и цитира их су извор, зато и имамо више врста извора по примарности.
Друга је ствар да ли је то што пише у поменутим изворима тачно и одговара историјској истини, то се зове критика извора и основа је методологије историјске науке, што се учи на првој години факултета, а ти си по свему написаном овде далеко од тога као од Месеца.
Са тим у вези објава коју сам ја пренео о укупним губицима Брегалничке битке са те странице где си види извор информације је тачна, а није тачно као прво да то није уопште извор што ти тврдиш, а као друго и Мулутиновић у губицима његове дивизије, што си ти приложио, не располаже свим информацијама па за неке губитке не зна што сам и каже, па су и они донекле спорни, што је природно, али теби то објашњавати нема сврхе...
Уз то тај мој коментар је приложен у намери да обележи 111 година од почетка другог балканског рата а не да залази у ситна цревца око детаља, али у својој заслепљености бугарском пропагандом и својим комплексом више вредности вероватно ни то ниси приметио.
Прочитајте моје коментаре у суседној теми. Ово што показујеш говори не само да немаш факултетску димплому, него доводи у питање да ли си уопште завршио средњу школу.
Нити сам живео у Бугарској, нити сам тамо студирао у овом миленијуму.
Иначе, понекад путујем у Бугарску, као и кроз Србију.
Наравно нове инсинуације и будалаштине у недостатку аргумената, провидно и очекивано, на које не вреди одговарати.
Лепо је што некад одеш у отаџбину да не заборавиш родбину.

Poslednja izmena:
Знам да сам у праву, зато сам и написао овај коментар. Расправа о узроцима другог балканског рата није била сврха мог поста. Иако сам одавно рнаписао да Бугари нису били у праву што су напали. Ни Срби нису били нарочито невини што се тиче поштовања потписаног споразума.
Али то није важно за овај разговор.
A šta je važno? Nije važno ko je počeo rat, ali je važno gde ga je počeo?

Пре 111 година, у ноћи између 29. и 30. јуна 1913, мучким нападом Бугарске на Краљевину Србију и Краљевину Грчку је почео Други балкански рат.
Pogledajte prilog 1572574

Дачић Душан Atlas srpske istorije / Атлас српске историје
Bilo je ozbiljnih bugarskih napada i pre 29./30. juna, i ne samo u Makedoniji, samo su do tada izgleda shvatili da neće moći da postignu potpuno iznenađenje ni na jednom pravcu pa su rešili da krenu sa opštim napadom i otvorenim ratom.

Prvi bugarski pokušaj zaobilaznog prodora u dolinu Nišave/ovladavanja dolinom Vlasine - 23. jun 1913.

6137BB1F-759C-406E-B63C-B4D24CB82B1C.png

Prilozi

За 15 година на овом форуму ниси научио да ствари називаш правим именом. ....
Нису Бугари 1913. године напали Краљевину Србију, већ положаје које је окупиралa српска војска дуж реке Брегалнице у Македонији - територије којих се, по претходном уговору између две земље, Србија одрекла.
Не треба понављати ову окошталу пропаганду када свако може да отвори интернет и провери шта се десило.
Još jednom, kako to Bugarska “nije napala Kraljevinu Srbiju” nego samo “pložaje u Makediniji”? Šta je bio bugarski napad na Tumbi? Prvi pokušaj je izveden još 23. juna 1913.

Где живим и где сам студирао, дипломе се не могу купити новцем.
Не показуј колико си елементаран и интелектуално осакаћен. Довољно си се осрамотио пред форумом.
Сви су видели да је модератор птф ИСТОРИЈА фудбалски ентузијаста са петоразредним логиком и знањем.
Могу да виде само да си самохвалисајућа тролчина, у рангу особа са купљеним дипломама.Тражи да ти врате паре јер није вредело.
Ma u Sofiji je on studirao besplatno, teško da nije bio i stipendiran. Zahvaljujući njegovim citatima ovde na Google sam našao i par doktorata njegovih zemljaka iz Dimitrovgrada i njegovog rodnog Bosilegrada - isključivo bugarska nacionalna istorija, filologija i etnologija i dokazivanje “bugarskih karaktera”: rekao bih da su odgovarajuće aktivnosti daleko intenzivnije sada nego i u doba kad je Bugarska egzarhija pod turskom vlašću okupirala južnu Srbiju i Makedoniju.

Тролу, реч је о првом нападу 16. јуна на широком фронту од Осоговa до Струмског залива.
У ствари, бугарску државну границу прва нарушила је 22. јуна српска војска код Ћустендилa.
Dokumentuj to o “narušavanju” bugarske granice od pre Prvog balkanskog rata 22. juna.

Битно је ко је шта ослободио, у уговору пише што шта што није испоштовано.Не постоји никакво оправдање за такав бугарски поступак.
Ослободила како је предвиђено уговором. А који је поступак када уговорница не испоштује један од његових главних делова?

Извор може да буде било шта, и мемоари, и уговори, и чланци из новина, и текстови са Википедије, и изјаве судионика догађаја, и објаве са друштвених мрежа, чак и твоји коментари овде уколико се неко позове на њих и цитира их су извор, зато и имамо више врста извора по примарности.
Друга је ствар да ли је то што пише у поменутим изворима тачно и одговара историјској истини, то се зове критика извора и основа је методологије историјске науке, што се учи на првој години факултета, а ти си по свему написаном овде далеко од тога као од Месеца.
Настављаш да се глупираш.
Говоримо о историјским изворима а не о "изворима" Лекизанa.
Истроијски извори су у основи подељени у 3 категорије:
Примарни извори су материјали „из прве руке“ које су забележили савременици или на други начин директно одражавају историјски процес
Секундарни извори — обрада историјске грађе из примарних извора. Односно, секундарни извори су најмање један корак удаљени од догађаја или чињенице.
Терцијарни извори су компилације примарних и секундарних извора, а могу да садрже и анализу. У терцијарне изворе спадају: енциклопедије, речници, библиографије, уџбеници итд.

У који од наведених извора спадају чланци са друштвених мрежа?

Наравно нове инсинуације и будалаштине у недостатку аргумената, провидно и очекивано, на које не вреди одговарати.
Лепо је што некад одеш у отаџбину да не заборавиш родбину.
Односно, дозвољаваш себи као модератору теме да тролујеш форумаше.

Са тим у вези објава коју сам ја пренео о укупним губицима Брегалничке битке са те странице где си види извор информације је тачна, а није тачно као прво да то није уопште извор што ти тврдиш, а као друго и Мулутиновић у губицима његове дивизије, што си ти приложио, не располаже свим информацијама па за неке губитке не зна што сам и каже, па су и они донекле спорни, што је природно, али теби то објашњавати нема сврхе...
Дакле, по теби, свака шкработина са ФБ је извор, а примарни извор који нам Милутиновић нуди можда није тачан. зато ћемо радије веровати анонимном извору са ФБ, који је написао неки навијач попут тебе.
Ја овде нисам наишао на јадније и глупље објашњење, а то је од модератора потфорума "историје". Ти си нека врста карикираног лика. Питам се само како за све ово време овде нису схватили колико си "паметен".

Ако ниси приметио, не говоримо о разлозима и околностима другог балканског рата, већ о бици за Брегалнице и чија је територија тада била Македонија.
Кривица Бугарске па и Србије за овај рат је одавно доказана, тако да нема потребе да се понављам

Ако ниси приметио, не говоримо о разлозима и околностима другог балканског рата, већ о бици за Брегалнице и чија је територија тада била Македонија.
Кривица Бугарске па и Србије за овај рат је одавно доказана, тако да нема потребе да се понављам
Tema je o Balkanskim ratovima uopšte, pa i o razlozima za izbijanje Drugog balkanskog rata i okolnostima pod kojima je Ferdinand I naredio iznenadan napad na Srbiju i Grčku.

14D65502-810C-46F3-B4DD-124ABABA54D8.jpeg

Nekljudov i Ferdinand I:
3048D768-FD6E-4C1B-8B0A-A1EDE2C2CCEE.png

Давно си показао да теби не треба ништа доказивати ....
Ovo nije nikakvo “dokumentovanje” tvoje tvrdnje da je srpska vojska “prva narušila” bugarsku granicu od pre Prvog balkanskog rata “kod Ćustendila 22. juna.”

Austrougarska, koja je uoči Aneksione krize 1908. sa Ferdinandom I pregovarala i o podeli Srbije je uoči Prvog balkanskog rata Rumuniji nudila delove Bugarske ukoliko ostane striktno neutralna - pre početka Prvog balkanskog rata niko nije očekivao brz i potpuni slom Otomanske imperije u borbi sa malim i siromašnim državama koje su donedavno bile pod njenom viševekovnom okupacijom. Austrougarska je naročito očekivala i priželjkivala poraz Srbije od Turaka i želela je da se osigura da Rumunija ne pomaže Srbiji. Pošto je očekivan i potpuni poraz Bugarske bilo je predviđeno da K und k nastupi u ulozi “spasioca” malih slovenskih država, pa da Srbiju sama okupira kao “opasno revolucionarno gnezdo”, a da Bugarskoj naplati spas od ponovne turske okupacije teritorijom (Silistrija) koja bi bila data Rumuniji pod vlašću Hoencolrena.

D097923F-4717-4DE5-9301-2B71DEFE0B98.jpeg

Па, ту је некада пролазила државна граница – у ствари, српска историја је буквално толико милитаризована да свако значајно географско место мора да има неку славну „битку“. Видели смо где је ово звецкање оружјем довело Србију у 21. веку. Нигде.

Ова планина позната је по битки на из Другог балканског рата, која се одиграла 7.јула 1913.године.
Ovo lupetanje nije odgvor. A to da gorljivi bugarski patriJota vrbuje istomišljenike među Drugosrbijancima nije ništa novo.

Hint: ne veruju ti ni oni.

Ovo lupetanje nije odgvor. A to da gorljivi bugarski patriJota vrbuje istomišljenike među Drugosrbijancima nije ništa novo.

Hint: ne veruju ti ni oni.
Не, ово није лупетање, види се по томе што је мој коментар одмах обрисан по неким непостојећим пишман патриотским правилима. А твоје лупетање и даље седи...

Не, ово није лупетање, види се по томе што је мој коментар одмах обрисан по неким непостојећим пишман патриотским правилима. А твоје лупетање и даље седи...
Dokumentuj ono o “srpskom napadu kod Ćustendila” 22. juna. Inače ono tvoje “tumačenje” bugarskog napada na Tumbi 23. juna nije vredno komentara.

Back