Balkanska sklonost ka tuci (primitivizmu)

TP misli da je ''njega'' razumjeti nešto mnogo važno...:lol:
..ne moraš se ni truditi....nećeš ništa propustiti...ono o izdavanju stanova studentima..nemam pojma otkud mu to...moja iskustva su drugačija..al eto samo on zna kako je to bilo...sa svojih 20 i nešto godina...
..njegova priča o primitivizmu je jedina tačna i ostalo...
...svako ima pravo pročitati i jednu rečenicu i komentarisati ju...to je i osnova razgovora...samo njemu se ne sviđa tvoj komentar..a ne to što si ti komentarisao jednu rečenicu..čisto da je i tačno...

Можда балканкси народи носе у себи ратнички ген, који немогу примјенити на онај часнији начин. И шта је уопште примитивизам? Јел' свако примитиван ко не признаје никаква прав LGBT популацији, ко их не воли и сматра болеснима? Јел' свако ко је побожан или родољубив примитиван.
Неки кажу како морал не постоји, како те стандарде одређујуј моћници или сличне глупости. Примјетио сам међутим да исти ти користе тај термин "примитивизам". Е па ко то одређује шта је примитивно а шта није? За мене је примитивно видјети особу која има 150кг и идаље ждере онај свој хамбургер.

:klap:....dobro pitanje?..ko to određuje šta je primitivno a šta nije?....
...u teoriji relativiteta...svi su primitivni i niko nije..al ajd ti to objasni jednom elktroinžinj.:lol:

Аха, ту смо дакле, познавање своје лозе до чукундједа је лоше. Љубав према свом родном крају је лоша.
Зато је господин права-педерима-и-желимо-ујединити-свијет добар.
Из искуства могу рећи да су људи типа какав си навео по Ц, карактернији и знају за образ за разлику од ове толеранција-изнад-свега господе.

Mislio sam na mahanje svojim rodoljubljem i poreklom kao zastavom. Svojevremeno sam upoznao cukun unuka Popa Mila Jovovica. Dugo vremena nisam ni znao da za pretka ima tako poznatog coveka.Zato sto se nije kurchio time.:lol:

Tuzni patak

Recimo u NS je u oglasima za izdavanje stanova ranijih godina uvek pisalo "izdajem studentima, samo iz pokrajine" tj skoro je bilo uzasno tesko naci izdavanje sobe ili cak i stana za osobe iz ostalih delova ex YU.
Gradacija nije bitna, a na tapetu su posebno bili Bosanci, Krajisnici, Crnogorci, Vranjanci,Leskovcani.
Krusevljani, Nislije i malo severnije su negde bili na tapetu , negde je moglo da prodje.

Pih ! :mrgreen:

Poslednja izmena:
TP misli da je xxxxxx razumjeti nešto mnogo važno...:lol:
..ne moraš se ni truditi....nećeš ništa propustiti...ono o izdavanju stanova studentima..nemam pojma otkud mu to...moja iskustva su drugačija..al eto samo on zna kako je to bilo...sa svojih 20 i nešto godina...
..njegova priča o primitivizmu je jedina tačna i ostalo...
...svako ima pravo pročitati i jednu rečenicu i komentarisati ju...to je i osnova razgovora...samo njemu se ne sviđa tvoj komentar..a ne to što si ti komentarisao jednu rečenicu..čisto da je i tačno...

Evo kako izgleda kad covek cita jednu recenicu iz pasusa......

Zelim da ti pokazem koliko gluposti pricas na ovoj temi samo zbog tvojih licnih problema iliti hajd nek bude stavova.
To sto ne mogu da te naucim, jer i sama to znas, ali ignorises, zovu shema kod glupih ljudi, ali posto znam kako si do sada razmisljala, onda moram da kazem da niti se slazem sa terminom shema , niti da je to samo kod glupih ljudi...kod tih tumaca, tumacenje gluposti je poremecaj ucenja, eto dokle je doslo sa uvrtanjem i uvijanjem u folije...

Ne znam da li prisutni smatraju tvoje ponasanje primitivizmom...
Ocigledno neprihvatanje i ocigledno nedokazanost , zbog neprihvatljivosti i sustine i forme da postoje primitivnije sredine, to podseca itekako na primitivizam.
Zajedno sa pokazanim ponasanjem...
Nije na fizickom planu , pa ne znam da li i mentalna nedokazanost spada u primitivizam ili samo doslednost.......Ne bih da mesam glupost i osionost.

Nisam zeleo nikog da isprovociram , jer je tema primitivizam, pa bi automatski generisao primitivca, ali eto mozda sam uspeo i ne zeleci...

E sad , ovo je vec vredjanje, a ti verovatno mislis da je povredjena moja sujeta ili sta god moze da bude povredjeno , ponos, ali nije...
Ima dosta slicnosti sa primitivnim odzivom ovo tvoje ponasanje na temi...
Opste pretvaras u licno , i to je cak odlika primitivnog.

Htedoh i zapoceh da pisem neke stvari koje mogu meni da se pripisu, pa se setih da ti ne treba olaksavati jer ti to oduzima strast, pa izbrisah, da ne bude da ti stavljam reci u usta...

Vec sam pisao o prepoznavanju zlostavljane osobe, a sad mi pade na pamet da pitam da li treba da postoji jacanje i trening prepoznavanja primitivnih osoba, ili je to ociglednije...
I da li se samo fizicko polje racuna kod ispoljavanja primitivizma, ili i mentalno , govorno...tj svako polje kreacije...

Можда балканкси народи носе у себи ратнички ген, који немогу примјенити на онај часнији начин. И шта је уопште примитивизам? Јел' свако примитиван ко не признаје никаква прав LGBT популацији, ко их не воли и сматра болеснима? Јел' свако ко је побожан или родољубив примитиван.
Неки кажу како морал не постоји, како те стандарде одређујуј моћници или сличне глупости. Примјетио сам међутим да исти ти користе тај термин "примитивизам". Е па ко то одређује шта је примитивно а шта није? За мене је примитивно видјети особу која има 150кг и идаље ждере онај свој хамбургер.

Jeste zanimljivo pitanje. Sta sve s tim izrazom "primitivizam" se dodaje licnosti. Primitivizam, mislim da u narodu nosi pogrdno znacenje u smislu priglup, tup, prost, plitak ali i , staromodan, marginalan a za neke moguce je i da sadrzi prljav, gnusan itd.

Zavisno od same osobe, svako ce korisititi taj epitet za drugaciji tip osobe, ali generalno ce predstavljati vid omalovazavanja.

Mislim da patak ne zeli da omalovazava, vec da sagleda uticaj ljudi na drustvo (mozda se varam).

Recimo u toj opstoj terminologiji, i ja sebe mogu da smatram primitivcem. Ja sam tradicionalan, ne volim nista od novijeg vremena, ni kola, ni sminku, ni nacin oblacenja, ni obrazovanje, ni umetnost. Ja u sebi zivim u nekom proslom vremenu i tako cu uvek ziveti.

Recimo, licno za mene, primitivizam predstavlja nemanje zelje za promenom na bolje, tvrdoglavost, agresivnost (asertivnost), "teranje po svom", bez manira i bilo kakve kulture. Ostaci varvarizma (animalizma).

Ovo sto si napisao me je podsetilo na nesto...

Moze li se primitivizam gledati kao neelokventnost...
Jer elokventan, ja ne znam rec na srpskom koja znaci isto, znaci onaj koji moze da razume razlicito od onog sto sam jeste ili voli...

Da , slazem se da jesi primitivac, po onoj gornjoj mojoj definiciji.
Ne bih ubacio animalizam, ne zato sto ga nema, vec zato sto svi odmah uskacu u taj voz, pa se razmisljanje o ostalom svodi "pod" tim...
Inace naravno da je animalizam sastavni deo i uzrok primitivizma.
Kao i prizemnosti...uostalom.To je cak velicano kod prizemnosti.
Ja velicam animalnost, jer smatram da i taj deo svoje potrebe treba da bude maksimalno zadovoljen...
I tek onda sam slobodan.
Inace sam vezan, tj neko bi rekao uslovljen, a neko frustriran...ili nesto izmedju...

To ne znaci da ja moram svako vece da seksiram, ali znaci da ne treba da budem "gladan" jer onda moje misli iako nisu u vezi sa tim , jesu obojene tim mikro razmisljanjima i ciljevima...
Iako imam razne metode kontrole obojenja, opet niti zelim niti bih bio siguran da bih mogao da se procistim od takvih obojenja...
Ja ne pisem postove kad me neko iznervira, kad sam nervozan, a desilo mi se 2 puta da me je tudji post izdigao, ne iznervirao, ali hmmm dirnuo, malo jace...i tada nisam hteo da odgovaram...
A ovo sto ja na pljuvacinu vratim kao isto, pljuvacionom , to nije zbog povredjene sujete ili tako neceg, vec iz ocekivanja takvog ili moje procene da to dobro razume, pa da mu se priblizim nacinom komunikacije...

Razmisljao sam danas o tvrdoglavosti, posto je ona , uz asocijalnost , glavni uzrok primitivizma..
Cak i u tvom slucaju iako mislis da si recimo drustven....
Drustvenost otvara coveka ka sreci drugih i sebe...
A kroz srecu i glup covek (kao ekstrem) ukapira razloge za.....

Poseban problem je izopstenost iz drustva...
To se namerno cini , i ima svoje isplative razloge, ali utice na pojacan mirni primitivizam, miran jer nije konforman, nije normativ za ponasanje, pa ce agresivno biti osakacen u sekundi...(kao ono moje reagovanje da covek ne baca papir od sladoleda na pod , a u doba krize, kad je svako mogao da radi sta hoce, pa je i taj mislio i resio da radi sta hoce)...

Kad su cele sredine primitivne, tj iako drustveni , ljudi neguju hijararhijske ili nedrustvene norme ponasanja, moze da se govori o kulturi, a ne o primitivizmu, jer odvoji takvog pojedinca odatle, on prestaje da bude primitivan, ako je bio takav zbog mimikrije...
Mali broj , ali postoji...
U njemu uvek ima puno primitivnog kao opredeljenja, i jos vise kao rudimenata u smislu reakcija (nesto i zbog neznanja, nesto zbog refleksa , tj automatskih reakcija).
-------------------------------------------
Lepljenje termina je u vezi sa neobrazovanoscu pojedinca, a i u vezi sa socijalizacijom.

Nikad se , osim negativnom reakcijom , svi pojedinci ne mogu naterati da termine razumeju, ili potrude da razumeju....osim ako tako ispadaju glupi...

Danas je biti glup , isto sto i biti zabavan, pa se gubi negativno u biti glup....svi smo mi glupi, sto rece tgdanijela...prihvatajuci tu opstu politiku.
To odmah sugerise da se obrazuje samo onaj koji smatra to licnim kvalitetom i ciljem, a to je sacica.
Ostali ostaju na primitivizmu i na neobrazovanju, ganjajuci one oblasti koje ce biti odmah prihvacene kao vrednost....
Kesh, seksualni dozivljaji, hijararhija , imanje (imovina sata mobilnog, nakita, vecerica)....

Ocigledno da pojam primitivno mora biti jasnije ogradjen, inace nema svrhu....bas kao sto distanciranje od prizemnog ima naizgled malu , ali jaku pouku....
Isto kao sto razlikovanje dushe od duha ima mnogo jasnije sagledavanje kao posledicu..
To ja zovem rasclanjivanje ili dodavanje pojma u pojmovnu mrezu, kojom se uklanjaju deformiteti , tenzije mreze, i povecava percepciona moc i moc inteligentnog povezivanja i razumevanja bilo cega sto resimo da provucemo kroz pojmovnu mrezu....

Ta mreza nije isto sto i percepcija, ali zamislite da se svaki cas morate orjentisati u odnosu na neke nejasne ili na nekom mestu grupisane , a na drugom razredjene pojmove...
To donosi drugacije sagledavanje jednih tacaka prostora, i manje poznavanje svog prostora, jer i ono sto je blizu tacaka, biva stranputica, deformitet zbog pojmovne mreze...

-Prizeman je stil zivota koji nema preterano drugih zahteva osim animalnih i dusevnih, retko duhovnih, ili cak nikako, ali nek bude da je ponesto duhovno proisteklo iz dusevnog.

-Primitivan je model ponasanja koji se karakterise sukobom sa drugacijim, drzanjem do svoga i nametanjem svojih merila i normi, pri cemu su ta merila i norme potpuno animalne i obicno vezane za jednu podkulturu (mora da postoji generator takvog shvatanja preko prihvatljivih drustvenih normi na jednom podrucju)
-Nekulturan je osoba koja ne prati model ponasanja koji je drustveno uslovljen na nekom prostoru , tj ne ponasa se po drustvenim normama za kulturno.Obicno se neobavesteni ne uzimaju u taj termin, vec oni obavesteni ali lenji ili u nekom delu primitivci, ali mozemo uzimati sve kao nekulturne, samim ne pracenjem modela ponasanja i tako uprostiti etiketu nekulturan.

Prizeman moze biti i intelektualac, stvar stila zivota...
Primitivan moze biti i onaj ko je obrazovan.Jednostavno ne prihvata drugacije, a zna....
Pokondirena tikva ili ljaksa velegrada nije nikako prizeman covek....
Ali je itekako primitivan covek, koga mnogi koji misle "da svi misle isto" tumace kao snoba, a nikako kao primitivnog coveka...vredjajuci na taj nacin snobove, osobe zeljne novog statusa u drustvu , promene svog na rodjenju dobijenog...(prevari ih obrazovanost te pokondirene tikve, pa razmisljaju da obrazovanje iskljucuje primitivnost takvog coveka...i onda ih nazivaju snobovima....)
-Snob , osoba zeljna promene svog statusa u drustvu , bez obzira da li istice ili ne istice tu svoju zelju,javni ili prikriveni snob.To je sasvim normalna aspiracija(teznja).

Svidja mi se razmisljanje ali ja bih malo mozda drugacije definisala odredjene pojmove.
Prizemna osoba je osoba koja cvrsto stoji na zemlji, koja prihvata realnost i hvata se u kostac sa zivotom. Moze da ima izrazenu duhovnu stranu u karakteru ali ona se mahom ogranicava na realnost i umesnost. Prizemnost u tvom tumacenju mene vise asocira na jednostavnost, na osobu koja pojednostavljuje zivot, rasclanjuje svet na par jednostavnih istina kojih se slepo pridrzava i tom smislu je retko duhovnost izrazena kod ovakvih osoba.

Snob je osoba koja istice sebe i svoj polozaj i zapravo njegov polozaj je izuzetno vazan jer ga drzi iznad prosecnih ljudi, po misljenju snoba "iznad mediokriteta". Znaci, snobizam ima jaku vezu sa onim sto se narodski naziva "kompleks vise vrednosti". On oseca da su drugi ljudi inferiorniji od njega. Irelevantno je da li je snobizam povezan sa bogatsvom, postoji i grupa intelektuanih snobova, aristokratski nastrojenih snobova....itd. Tumacenje nekulturnog me vise asocira na pojam asimilacije, asimilacija i nekultura su srodni pojmovi, organski sjedinjeni i, po pravilu, korelativni. Sa ostalim se slazem.

Hm...smatram da danas preovladava model ponasanja koji je usko povezan sa nemoci. Razliciti tipovi ljudi razlicito reaguju, naravno, ima izuzetaka u smislu da su ljudi retko samo primitivni ili samo prizemni ili samo nekulturni....najcesce dolazi do sjedinjavanja nekoliko razlicitih tipova i oni zajedno prozimaju jednu osobu. Sledstveno tome mozemo pre reci da postoji preovladjujuci uticaj odredjenog modela na jednu osobu ali je moguce kod nekulturnog coveka videti zapravo jednostavnog u isto vreme, na primer.

Da li su balkanski narodi skloniji tuci? Mislim da nisu, cini mi se da su tuce ovde mozda cak i redje nego u drugim delovima sveta. Medjutim, smatram da nismo dovoljno obrazovani, u smislu primene znanja u praksi, pa nam se neretko desava da ne umemo konflikt da resimo na drugaciji nacin osim ogoljenom silom. Nismo ovladali jednom izuzetno vaznom vestinom koja je u svetu poznata kao negotiaton. Konflikti su deo drustvenog zivota i sasvim su opravdani, oni su neminovnost od koje ne treba bezati jer naposletku svi mi imamo razlicite interese, pa i taj Bosanac sa pocetka price je imao neki interes koji je usled nedostatka vestine pregovaranja pokusao da zadovolji na primitivan nacin. Verovatno na jedini njemu poznat nacin jer se mirno razresenje suprotstavljenih interesa uci tokom zivota. Na Balkanu ljudi imaju veliki problem jer u besu, stidu, nezadovoljstvu postaju ostrasceni ( decije receno "zacrvene im se usi") tako da prestanu da vide i cuju a tek ako bi im neko savetovao da razmisle svasta bi ispalo. Geneza iskljucivog, pulsirajuceg, u pojedinim slucajevima raspomamljenog ponasanja je dugacka, traje vekovima i sustigne nas svaki put kada nam se ucini da nam neko cini nepravdu. Da li je cinilac nepravde komsija, policajac, "onaj sto me je popreko pogledao" ili neki stranac je nebitna kategorija. Moje je misljenje da je ta pasivna agresija koja se lako da pretvoriti u vise nego realan agresivan nacin komunikacije zapravo rezultat osecaja inferiornosti. Verovatno je Bosanca iznervirao tvoj nacin komunikacije, u smislu dokazivanja da je on pogresio, i takav pristup je zapravo uzrokovao inferiornost u njemu i voila eto napada. Iz istog razloga imamo potrebu da hvalimo sve sto je nase do granice preterivanja...nase devojke su najlepse, nasi sportisti su najbolji, kod nas se stranci provedu najlepse, da nas veliki, zli svet ne mrzi bili bi bogati kao Svajcarci, nasa istorija je blistava...Ukoliko nas ne bi ulepsavali takvim izjavama mozda bi nekome palo na um da se pogleda u realno ogledalo, ali avaj to se nece desiti. Elem, sto se teme tice (raspisala sam se previse), mislim da se agresija na ovim prostorima lako da izmesati sa ponosom a ponos sa dostojanstvom dok je sve zajedno zapravo izgovor za sujetu. Na taj nacin nase tuce i pocinju recenicom "ti ces meni.....pa to i to (zavisi od predmeta svadje)"

Prilicno se slazem sa tobom vazdusasta.

Dodao bih na temi, da iako balkanska primitivnost ako je tako mozemo nazvati vuce svoje korene u nekom animalizmu, ne mora ujedno da znaci i da je globalno losa.

Kao i sve u zivotu i svako napredovanje vuce sa sobom negativne posledice. Vise znanja, kulture i socijalnog rejtinga samim tim i vise znanja za manipulaciju ljudima i "lakse obezbedjivanje individualne egzistencije".

Tako da, mislim, da obrazovanje i kultivisanje naseg "balkanskog primitivizma" ne mora neminovno oznacavati globalni i opsti napredak.

Ja se ne slazem sa pomeranjem pojma snob ka elitisti...

Volim prosto definisane stvari i dodati novu definiciju ako treba, ali da prosto ostane prosto...

Snob ima zelju da bude clan nove klase, iznad klase....Zbog raznih razloga, a ne uvek zbog nadmoci nad drugima...
Cak sta vise on ili ona imaju potrebu da budu i potlaceni , ali da su u novoj klasi...

Pozeri kao demonstratori licnih kvaliteta mogu da budu van snobovskog , ali retko, znaci oni su suprotno od snoba.
Oni demonstriraju svoj kvalitet ali ne zele da menjaju svoju klasu.

Ja ocigledno pod snobovima ubrajam sve one koji bi da se ubrajaju tamo gde nisu (po ekvivalenciji na seksualnu, intelektualnu i ostalu snoboviju).
A ne samo gorde snobove....jer ja vidjam mnogo snobova koji nisu gordi , vec jadno ambiciozni....sad moze neko to da nazove jos neafirmisani snob...

A i ne slazem se u vezi ublazavanja generatora primitivizma...

Niko nas ne pita znamo li mi sta znace tri svetla razlicite boje kad dolazimo u grad...
Niko ne deli pamflete sta su sve norme ponasanja i na kolikoj razdaljini od pesackog mozes preci ulicu a da ne dobijes penal od 2k dinara...

Pa opet norme vaze...
Tako i kod kucnog reda, on vazi...
Tako da pokusaj da se izokrene situacija u kojoj se obicno i nalaze primeri primitivizma, a to je kad svi rade po nekom funkcionalnom redu, a primitivac cepa svoje pa svoje, u tumacenje da je to samo slucaj njegove inferiornosti pa trazi covek da bude postovan bar 50% slucajeva je banalizacija....
Primitivac nije uvek glup, vec tvrdoglav.
On itekako shvata sta krsi , a i zasto krsi to sto krsi...
Moglo bi se tvoje demagosko tumacenje razmisljanja primitivca izokrenuti...
Pa se postaviti pitanje, sta ciniti sa njegovom teznjom da svuda oznaci svoju teritoriju i nametne svoj sud, stav i "kvalitet zivota" i koliko je to inferiorno po njegovom misljenju...

Meni ovo lici na elitisticko tumacenje, kad grubijani sateraju intelektualce i onda situaciju jedni tumace "vidi kako su bedni , mozemo ih naterati da piju svoju mokracu" , a drugi tumace "njih nerazum tera i agresija je odraz njihove inferiornosti, ovaj trenutak ce proci i oni nemaju nikakav duhovni kvalitet", a opet mokracu je neko popio....

Ja ne prihvatam takva tumacenja, jer svaku jedinku uvek isto merim....ma kakve lude zelje imao ili snazan bio....
To sto ce snaga dominirati u jednom slucaju nikako ne znaci da treba racionalizovati situaciju i predstavljati je kao intelektualnu pobedu , a poraz je u pitanju...

Ja se ne slazem sa pomeranjem pojma snob ka elitisti...

Volim prosto definisane stvari i dodati novu definiciju ako treba, ali da prosto ostane prosto...

Snob ima zelju da bude clan nove klase, iznad klase....Zbog raznih razloga, a ne uvek zbog nadmoci nad drugima...
Cak sta vise on ili ona imaju potrebu da budu i potlaceni , ali da su u novoj klasi...

Pozeri kao demonstratori licnih kvaliteta mogu da budu van snobovskog , ali retko, znaci oni su suprotno od snoba.
Oni demonstriraju svoj kvalitet ali ne zele da menjaju svoju klasu.

Ja ocigledno pod snobovima ubrajam sve one koji bi da se ubrajaju tamo gde nisu (po ekvivalenciji na seksualnu, intelektualnu i ostalu snoboviju).
A ne samo gorde snobove....jer ja vidjam mnogo snobova koji nisu gordi , vec jadno ambiciozni....sad moze neko to da nazove jos neafirmisani snob...

Ma ok je...svako ima neko svoje, licno tumacenje odredjenih pojmova...iskreno znanje o snobizmu sam iskoristila sa jednog ispita tako da je uslovno receno tacno...odnosno ako je taj moj profesor ispravno definisao onda sam i ja, nisam pojam istrazivala sama. Nisam imala na umu nadmoc kao fizicku ili ekonomsku potcinjenost vec sam stav orjentisala ka duhovnoj strani. Ako pojam posmatramo geneticki on zaista ima veze sa ljudima bez porekla, zato se snobizam pretezno i javlja u tranzicionim (kada jedna klasa gubi vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju, kako to Marks kaze, a druga doticnu vlast stice) vremenima, kada se stari ideali svrgavaju a novi tek uspostavljaju pa klase prestaju da budu homogene i kroz pukotine savova pocnu da prolaze razni primerci skorojevickih snobova...to stoji...

A i ne slazem se u vezi ublazavanja generatora primitivizma...

Niko nas ne pita znamo li mi sta znace tri svetla razlicite boje kad dolazimo u grad...
Niko ne deli pamflete sta su sve norme ponasanja i na kolikoj razdaljini od pesackog mozes preci ulicu a da ne dobijes penal od 2k dinara...

Pa opet norme vaze...
Tako i kod kucnog reda, on vazi...
Tako da pokusaj da se izokrene situacija u kojoj se obicno i nalaze primeri primitivizma, a to je kad svi rade po nekom funkcionalnom redu, a primitivac cepa svoje pa svoje, u tumacenje da je to samo slucaj njegove inferiornosti pa trazi covek da bude postovan bar 50% slucajeva je banalizacija....
Primitivac nije uvek glup, vec tvrdoglav.
On itekako shvata sta krsi , a i zasto krsi to sto krsi...
Moglo bi se tvoje demagosko tumacenje razmisljanja primitivca izokrenuti...
Pa se postaviti pitanje, sta ciniti sa njegovom teznjom da svuda oznaci svoju teritoriju i nametne svoj sud, stav i "kvalitet zivota" i koliko je to inferiorno po njegovom misljenju...

Meni ovo lici na elitisticko tumacenje, kad grubijani sateraju intelektualce i onda situaciju jedni tumace "vidi kako su bedni , mozemo ih naterati da piju svoju mokracu" , a drugi tumace "njih nerazum tera i agresija je odraz njihove inferiornosti, ovaj trenutak ce proci i oni nemaju nikakav duhovni kvalitet", a opet mokracu je neko popio....

Ja ne prihvatam takva tumacenja, jer svaku jedinku uvek isto merim....ma kakve lude zelje imao ili snazan bio....
To sto ce snaga dominirati u jednom slucaju nikako ne znaci da treba racionalizovati situaciju i predstavljati je kao intelektualnu pobedu , a poraz je u pitanju...

Hm:think: nije bas tako....ja sam govorila o nesvesnom kolektivnom...ne volim generalizaciju ali ipak postoji differentia specifica koja vazi na odredjenom podneblju. Moje misljenje je da je na Balkanu to sujeta koja je rodjena iz inferiornosti a sama inferiornost je uslovljena mitom o ponosu i inatu koji ponovo uzrokuje neverovatnu tvrdoglavost. To su opsta mesta koja se tokom zivota "ugnezde" u nasu svest i bez da razmislimo o posledici ili razlogu mi najpre povucemo po svom pa tek onda razmislimo. Slicni postupci su obelezili nasu istoriju kao kolektivnu istoriju i deduktivno posmatrano istoriju nasih predaka kao individualnu istoriju...iz tog razloga sam podvukla opste mesto iako je nalazenje opstih mesta stetno jer je svaka gegeralizacija stetna sama po sebi...

P.S. Izvini boldovala sam da bi razumeo na koje recenice mislim. Tvrdim da je ponasanje takve osobe zapravo pokusaj da se prikrije inferiornost jer on zapravo zna da je iz manje sredine, hajde uzecu primer tog Bosanca nikako ne umem da objasnim bez primera inace nema veze sa njim. On zna da je dosao iz mnogo manjeg mesta, zna da ne zna najbolje bas pravila desetoduplo veceg grada, ko zna i kao sta je on dosao, koliko je cenjen na poslu kojim se bavi i ima kompleks da nije prihvacen, da moze da pogresi na svakom koraku, da moze njegovo ponasanje da bude predmet podsmeha, da se mozda nece uklopiti i prilagoditi i onda dobijemo kompleks nize vrednosti koji je zapravo prikriven stavom koji negira sve oko njega. Daleko od toga da on ne zna sta cini, tvrdim da je svestan ali negiranjem svega on zapravo sebe stiti od saznanja da "mozda" nece uspeti da se uklopi. Na taj nacin imamo ljude koji zive u Beogradu 20 godina i ponasaju se kao ono sto si nazvao ljakse, pokusaj da se zabasuri sopstveni strah od nauspeha u asimilaciji

Poslednja izmena:
Hm:think: nije bas tako....ja sam govorila o nesvesnom kolektivnom...ne volim generalizaciju ali ipak postoji differentia specifica koja vazi na odredjenom podneblju. Moje misljenje je da je na Balkanu to sujeta koja je rodjena iz inferiornosti a sama inferiornost je uslovljena mitom o ponosu i inatu koji ponovo uzrokuje neverovatnu tvrdoglavost. To su opsta mesta koja se tokom zivota "ugnezde" u nasu svest i bez da razmislimo o posledici ili razlogu mi najpre povucemo po svom pa tek onda razmislimo. Slicni postupci su obelezili nasu istoriju kao kolektivnu istoriju i deduktivno posmatrano istoriju nasih predaka kao individualnu istoriju...iz tog razloga sam podvukla opste mesto iako je nalazenje opstih mesta stetno jer je svaka gegeralizacija stetna sama po sebi...

P.S. Izvini boldovala sam da bi razumeo na koje recenice mislim. Tvrdim da je ponasanje takve osobe zapravo pokusaj da se prikrije inferiornost jer on zapravo zna da je iz manje sredine, hajde uzecu primer tog Bosanca nikako ne umem da objasnim bez primera inace nema veze sa njim. On zna da je dosao iz mnogo manjeg mesta, zna da ne zna najbolje bas pravila desetoduplo veceg grada, ko zna i kao sta je on dosao, koliko je cenjen na poslu kojim se bavi i ima kompleks da nije prihvacen, da moze da pogresi na svakom koraku, da moze njegovo ponasanje da bude predmet podsmeha, da se mozda nece uklopiti i prilagoditi i onda dobijemo kompleks nize vrednosti koji je zapravo prikriven stavom koji negira sve oko njega. Daleko od toga da on ne zna sta cini, tvrdim da je svestan ali negiranjem svega on zapravo sebe stiti od saznanja da "mozda" nece uspeti da se uklopi. Na taj nacin imamo ljude koji zive u Beogradu 20 godina i ponasaju se kao ono sto si nazvao ljakse, pokusaj da se zabasuri sopstveni strah od nauspeha u asimilaciji

Moguce je da kompleks nize vrednosti stvara kompleks, a usled kompleksa nastaje frustracija koja ima svoj nacin "izrazavanja".

Ali sta utiche na dobivanje kompleksa je diskutabilno. Ponos ne mora biti usko vezan sa sujetom, dok sujeta sa ponosom jeste. Ponos moze biti izprovociran, dok je sujeta, mogu tvrditi, motiv zivljenja. Prosto receno, kada se sa ponosom pretera nastaje taj poremecaj sujete

Poslednja izmena:
Moguce je da kompleks nize vrednosti stvara kompleks, a usled kompleksa nastaje frustracija koja ima svoj nacin "izrazavanja".

Ali sta utiche na dobivanje kompleksa je diskutabilno. Ponos ne mora biti usko vezan sa sujetom, dok sujeta sa ponosom jeste. Ponos moze biti izprovociran, dok je sujeta, mogu tvrditi, motiv zivljenja. Prosto receno, kada se sa ponosom pretera nastaje taj poremecaj sujete

Slazem se potpuno...

Jeste zanimljivo pitanje. Sta sve s tim izrazom "primitivizam" se dodaje licnosti. Primitivizam, mislim da u narodu nosi pogrdno znacenje u smislu priglup, tup, prost, plitak ali i , staromodan, marginalan a za neke moguce je i da sadrzi prljav, gnusan itd.

Zavisno od same osobe, svako ce korisititi taj epitet za drugaciji tip osobe, ali generalno ce predstavljati vid omalovazavanja.

Mislim da patak ne zeli da omalovazava, vec da sagleda uticaj ljudi na drustvo (mozda se varam).

Recimo u toj opstoj terminologiji, i ja sebe mogu da smatram primitivcem. Ja sam tradicionalan, ne volim nista od novijeg vremena, ni kola, ni sminku, ni nacin oblacenja, ni obrazovanje, ni umetnost. Ja u sebi zivim u nekom proslom vremenu i tako cu uvek ziveti.

Recimo, licno za mene, primitivizam predstavlja nemanje zelje za promenom na bolje, tvrdoglavost, agresivnost (asertivnost), "teranje po svom", bez manira i bilo kakve kulture. Ostaci varvarizma (animalizma).

Јел' ти то мени читаш мисли? Па и ја тако размишљам, 90% овога што си рекао ја исто мислим.
Подвлачим оно што је апсолутно исто.
Само и промена на боље је ралативна. Зар не?

Јел' ти то мени читаш мисли? Па и ја тако размишљам, 90% овога што си рекао ја исто мислим.
Подвлачим оно што је апсолутно исто.
Само и промена на боље је ралативна. Зар не?

Sve mi je to plasticno, kao da nema "ni ukus ni miris". Nekako je bezlicno, besmisleno, vestacki.

Kako mislish promena je relativna? Tesko da ce postojati promena, kad vec nisam u nekom tinejdzerskom dobu prihvatio to, ne verujem da cu i dalje.

Au kako se ja samo ne slazem sa tobom:p...razmisljanje je ok jer je licno ali pocetna premisa je podlozna kontra pitanjima. Postavicu ih taksativno kako bih ukazala na tok diskusije.
1. Kako to mislis da balkanski narodi imaju ratnicki gen? Ratova je bilo svuda ukoliko posmatramo istorijski i hronoloski. To se da dokazati veoma lagano, ukoliko usmerimo interesovanje ka istoriji sveta videcemo da je ratova bilo u svim drzavama, na svakom nivou civilizacije, u razlicitim socijalnim i kulturnim sredinama. Ne mogu cak ni navesti primer drzave koja nije imala ratne potrese, kaze da su Skandinavci ziveli bez ratova, trenutno da ali sta cemo sa istorijom sukoba na relaciji Svedska - Norveska ili Svedska - Nemacka. Postoje veliki ( u smislu mocni, jaki ) narodi i manji narodi ( vojno, finansijiski slabiji ) i nije nista novo da ti veliki teze da pokore male. Primer malih su Irci, Skoti, Bugari, Grci, Hrvati, Poljaci, Jermeni, Gruzijici, Srbi, Meksikanci, Pakistanci...itd...svi pobrojani narodi imaju burnu ratnicku istoriju cime se dakle ista ne svodi na Balkan. U skladu sa Makijavelijem, da cilj opravdava sredstvo samo u slucaju formiranja i ocuvanja drzave svi pobrojani narodi ( i mnogi drugi ) su tezili da ratovima dodju do formiranja sopstvene drzave. Ustolicene drzave kao sto su Engleska i Spanija na primer su imale manji broj krvolocnih ratova ne zato sto nemaju ratniciki gen vec su bile usmerene na ocuvanje drzave i sticanje bogatstva putem kolonija, dakle interes je bio drugaciji. U filmu Kabare je na fantastican nacin prikazan nacin budjenja nacizma u Nemackoj kada u kafani pocne jedan momak da peva Fatherland i onda se pridruzuju jedan po jedan gost do na kraju citava kafana ne peva kvazi patriotsku pesmu. Zasto Engleska nije imala takve tendencije, zato sto je konstitucionalno bila drugacija.

2. Nije nuzno prihvatati nacin zivota homoseksualaca ili njihove pobude ali postoji jedna sustinska razlika. Primitivizam se u doticnom pitanju ispoljava u apsolutnoj negaciji njih, njihovog prava na slobodu izbora, na odnos prema takvoj osobi, moze li biti gay tvoj prijatelj...ukoliko osoba ima stav da ne priznaje ni postojanje homoseksualaca da, onda on jeste primitivan. Ukoliko je u stanju da prihvati homoseksualizam kao socijalnu pojavu i da mirno, smisleno diskutuje o njoj sa pro i contra stavovima onda doticna osoba nije primitivna. Dakle, nije potrebno prihvatiti sva njihova prava ali nuzno je razumeti pojavu o kojoj se govori

3. Kakve veze ima religija i rodoljublje sa primitivizmom? Nikako se to ne moze dovesti u istu ravan. Ukoliko posmatramo sa te tacke onda svako ( kao i ja uostalom ) ko postavlja pitanja i ne veruje u apriori kanone je zapravo ateista i izdajnik:dontunderstand:

Meni se cini vazdusasta da ti sugerises da ne postoje primitivci i primitivnost tipa "Boli me k".

Poticanje iz manje sredine se moze tumaciti i kao jaci dodir sa hijararhijskim poretkom i hijararhijskim sagledavanjem sveta...A tu se potpuno uklapa "boli me k" primitivac.

Tacno da mnogi primitivci ne budu prihvaceni u nekim sredinama, ali kroz ove tvoje reci provejava opcija da primitivac koji je prihvacen , prestaje da bude primitivac, ili da neprimitivac koji nije prihvacen postaje primitivac...
Ja sasvim drugacije sagledavam coveka koji je odbacen od drustva, i on postaje nekulturan ili razocaran pa i disident.
Ali zar je moguce da ovde pricam sa ljudima koji ne razaznaju otpadnika i razocaranog od nekoga ko je primitivan po nekom principu (bilo da je boli-me-k ili ma-ja-znam-kako-treba).
To bi bila katastrofa zameniti primitivca sa osobom koja je razocarana i odbacena od drustva.
Zasto?
Zato sto primitivac kome ugodimo pa mu damo i vlast , ostaje primitivac, jos se i razlista.
Dok otpadniku kad damo sansu , on postaje integrisan u drustvo , prvo malo pa onda sve vise...

Ljudi , radi politicke korektnosti ili snishodjenja ili radi svoje lepse vizije, cesto rade ovakve omaske u danasnje doba, da me ubijete , nemam pojma zasto...
Mislio sam radi sebe i onog "ne sudi da ti ne bi sudili" ali nije....Nije to predikciona kompenzacija (onaj kome treba usluga je usluzan pre nego sto je zatrazi).

Meni se cini vazdusasta da ti sugerises da ne postoje primitivci i primitivnost tipa "Boli me k".

Poticanje iz manje sredine se moze tumaciti i kao jaci dodir sa hijararhijskim poretkom i hijararhijskim sagledavanjem sveta...A tu se potpuno uklapa "boli me k" primitivac.

Tacno da mnogi primitivci ne budu prihvaceni u nekim sredinama, ali kroz ove tvoje reci provejava opcija da primitivac koji je prihvacen , prestaje da bude primitivac, ili da neprimitivac koji nije prihvacen postaje primitivac...
Ja sasvim drugacije sagledavam coveka koji je odbacen od drustva, i on postaje nekulturan ili razocaran pa i disident.
Ali zar je moguce da ovde pricam sa ljudima koji ne razaznaju otpadnika i razocaranog od nekoga ko je primitivan po nekom principu (bilo da je boli-me-k ili ma-ja-znam-kako-treba).
To bi bila katastrofa zameniti primitivca sa osobom koja je razocarana i odbacena od drustva.

Zasto?
Zato sto primitivac kome ugodimo pa mu damo i vlast , ostaje primitivac, jos se i razlista.
Dok otpadniku kad damo sansu , on postaje integrisan u drustvo , prvo malo pa onda sve vise...

Ljudi , radi politicke korektnosti ili snishodjenja ili radi svoje lepse vizije, cesto rade ovakve omaske u danasnje doba, da me ubijete , nemam pojma zasto...
Mislio sam radi sebe i onog "ne sudi da ti ne bi sudili" ali nije....Nije to predikciona kompenzacija (onaj kome treba usluga je usluzan pre nego sto je zatrazi).

Ne ne ne...ili sam ja nacinila omasku ili ti mene nisi najbolje shvatio, moguce su obe varijante. Prihvaceno i asimilirano nije isto. Covek moze biti prihvacen ali ne i asimiliran u odredjen kulturni i socijalni milje. Sa tim u vezi disident se ne moze ni u pribliziti primitivcu u kontekstu asimilacije. Najpre bih kazala da su disidenti mahom veoma obrazovani, samosvesni i kategoricni ljudi koji cesto imaju krute politicke stavove. Nije pravilo, naravno, jer se pod disidentom moze podvesti covek razlicitih nacela od preovladavajuce vecine ali taj pojam se koristi i odnosi mahom na ljude suprotnih politickih uverenja. Nisam sigurna da razumem kako ti definises disidente jer oni jesu otpadnici ali ta kategorija je mahom sacinjena od intelektualne manjine koja bi zelela da svojim stavovima utice na vladajucu vecinu. Ja sam jednostavno kazala da ne verujem da nekoga boli to sto kazes da ga bolli jer je on tvdoglava seljacina vec smatram da on takvim ponasanjem zapravo prikriva raznorazne komplekse koji ga prate bio on svestan njih ili ne...

Politicki disident, kulturni disident, drustveni disident...

To sto bez icega sledi (default) politicki , ne znaci da je znacenje disidenta kao otpadnika iskljucivo za politicki sistem....
Tako ga definisem...a zasto disident , a ne otpadnik...
Pa zato sto disident ima za posledicu rep....Ono to se cesto kaze da posle ucinjenog dela ostaju repovi...ma kakve namere bile...
Disidenti sire svoju ideju suprostavljanja i nikad ne donose dobro, ma kakav da je razlog njihovog disidentskog nastanka...
------------------------------------------------------------
Iz ugla tvog tumacenja razloga zasto je primitivac primitivan i udara kontru, ispada da nece da se asimiluje zato sto nije prihvacen, ili prihvaceno ono sto je po njemu njegovo, deo njegovog identiteta, pa makar to bilo nesto sto je nebulozno kao sto je otvaranje svih prozora i drzanje temperature na 2-5C....

Primitivac nikad nije zatvoren prema vasoj korekciji...Znaci primitivac ce vas ponuditi picem ako hocete i vi da se opijate, da vam da najbolje mesto na stepenistu ako cete i vi da dobacujete zenama u prolazu, da vam nudi gumu, sundjer, stiropor ili sta god treba od informacija gde se nabavlja, da bi vi to ugradili u svom stanu i neutralisali njegov efekat...
Znaci on ne namece vama, on tera svoje....
On ne trazi da vi njega prihvatite, vec da prihvatite njegove zelje i prohteve....

Mozda ne pricamo o istom od pocetka...
Dok bih kod otpadnika morao da pojasnjavam, a kod disedenta vec postoje neke analize i kako oni dejstvuju na kulturu van i unutar maticne kulture...

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/325321/Skupštinski+obračun+cipelom.html

Nije izvor, ali je kao otvorena kapija za ispoljavanje primitivizma....ozvucenje...

Moze se nazvati mnogim imenima tako da je izmedju ostalog i primitivno ali je i egzobicionisticki, nezenstveno, u neku ruku perverzno, nekulturno a mozda ponajvise narodski receno jadno. Te cipele su krenule od onog Hruscova i sada svako malo neko potegne doticnu u skupstini, prilicno sam uverena da sam videla slican prizor i u japanskom parlamentu.

Ja volim konstruktivne rasprave a ne eseje o dokazivanju apsolutne tacnosti necijeg tvrdjenja. Elem, razmislila sam, nije da nisam i dosla do zakljucka da se nasi suprotstavljeni stavovi svode na to da ja mislim da ce taj primitivac navoditi tebe (cisto pojasnjenja radi uzimam tebe kao primer) da cinis sve to sto si nabrojao zato sto tezi da te prilagodi sebi iz straha da on nece moci, uspeti, znati da se prilagodi tebi. Kako je grubost uvek dominantna, u skladu sa krilaticom Patka Dace ako ne mozes da ih pobedis a ti im se lepo pridruzi jedan po jedan kulturan covek (koji nije primitivan nazovi ga kako zelis) posustaje i pocinje da akceptira dominantno ponasanje i iz tog razloga nase drustvo danas izgleda ovako prosto (ne jednostavno vec prostacko)

Back