Ovo sto si napisao me je podsetilo na nesto...
Moze li se primitivizam gledati kao neelokventnost...
Jer elokventan, ja ne znam rec na srpskom koja znaci isto, znaci onaj koji moze da razume razlicito od onog sto sam jeste ili voli...
Da , slazem se da jesi primitivac, po onoj gornjoj mojoj definiciji.
Ne bih ubacio animalizam, ne zato sto ga nema, vec zato sto svi odmah uskacu u taj voz, pa se razmisljanje o ostalom svodi "pod" tim...
Inace naravno da je animalizam sastavni deo i uzrok primitivizma.
Kao i prizemnosti...uostalom.To je cak velicano kod prizemnosti.
Ja velicam animalnost, jer smatram da i taj deo svoje potrebe treba da bude maksimalno zadovoljen...
I tek onda sam slobodan.
Inace sam vezan, tj neko bi rekao uslovljen, a neko frustriran...ili nesto izmedju...
To ne znaci da ja moram svako vece da seksiram, ali znaci da ne treba da budem "gladan" jer onda moje misli iako nisu u vezi sa tim , jesu obojene tim mikro razmisljanjima i ciljevima...
Iako imam razne metode kontrole obojenja, opet niti zelim niti bih bio siguran da bih mogao da se procistim od takvih obojenja...
Ja ne pisem postove kad me neko iznervira, kad sam nervozan, a desilo mi se 2 puta da me je tudji post izdigao, ne iznervirao, ali hmmm dirnuo, malo jace...i tada nisam hteo da odgovaram...
A ovo sto ja na pljuvacinu vratim kao isto, pljuvacionom , to nije zbog povredjene sujete ili tako neceg, vec iz ocekivanja takvog ili moje procene da to dobro razume, pa da mu se priblizim nacinom komunikacije...
Razmisljao sam danas o tvrdoglavosti, posto je ona , uz asocijalnost , glavni uzrok primitivizma..
Cak i u tvom slucaju iako mislis da si recimo drustven....
Drustvenost otvara coveka ka sreci drugih i sebe...
A kroz srecu i glup covek (kao ekstrem) ukapira razloge za.....
Poseban problem je izopstenost iz drustva...
To se namerno cini , i ima svoje isplative razloge, ali utice na pojacan mirni primitivizam, miran jer nije konforman, nije normativ za ponasanje, pa ce agresivno biti osakacen u sekundi...(kao ono moje reagovanje da covek ne baca papir od sladoleda na pod , a u doba krize, kad je svako mogao da radi sta hoce, pa je i taj mislio i resio da radi sta hoce)...
Kad su cele sredine primitivne, tj iako drustveni , ljudi neguju hijararhijske ili nedrustvene norme ponasanja, moze da se govori o kulturi, a ne o primitivizmu, jer odvoji takvog pojedinca odatle, on prestaje da bude primitivan, ako je bio takav zbog mimikrije...
Mali broj , ali postoji...
U njemu uvek ima puno primitivnog kao opredeljenja, i jos vise kao rudimenata u smislu reakcija (nesto i zbog neznanja, nesto zbog refleksa , tj automatskih reakcija).
-------------------------------------------
Lepljenje termina je u vezi sa neobrazovanoscu pojedinca, a i u vezi sa socijalizacijom.
Nikad se , osim negativnom reakcijom , svi pojedinci ne mogu naterati da termine razumeju, ili potrude da razumeju....osim ako tako ispadaju glupi...
Danas je biti glup , isto sto i biti zabavan, pa se gubi negativno u biti glup....svi smo mi glupi, sto rece tgdanijela...prihvatajuci tu opstu politiku.
To odmah sugerise da se obrazuje samo onaj koji smatra to licnim kvalitetom i ciljem, a to je sacica.
Ostali ostaju na primitivizmu i na neobrazovanju, ganjajuci one oblasti koje ce biti odmah prihvacene kao vrednost....
Kesh, seksualni dozivljaji, hijararhija , imanje (imovina sata mobilnog, nakita, vecerica)....
Ocigledno da pojam primitivno mora biti jasnije ogradjen, inace nema svrhu....bas kao sto distanciranje od prizemnog ima naizgled malu , ali jaku pouku....
Isto kao sto razlikovanje dushe od duha ima mnogo jasnije sagledavanje kao posledicu..
To ja zovem rasclanjivanje ili dodavanje pojma u pojmovnu mrezu, kojom se uklanjaju deformiteti , tenzije mreze, i povecava percepciona moc i moc inteligentnog povezivanja i razumevanja bilo cega sto resimo da provucemo kroz pojmovnu mrezu....
Ta mreza nije isto sto i percepcija, ali zamislite da se svaki cas morate orjentisati u odnosu na neke nejasne ili na nekom mestu grupisane , a na drugom razredjene pojmove...
To donosi drugacije sagledavanje jednih tacaka prostora, i manje poznavanje svog prostora, jer i ono sto je blizu tacaka, biva stranputica, deformitet zbog pojmovne mreze...