bakšiš

E maslachak jel i on pljuje poznate koji ne ostavljaju baksis:lol:meni se to procenjivanje s njihove strane ko je kakva musterija ne dopada..sad zamislite klince koji se sire s parama roditelja i galantno ostavljaju kshishba..i sad se njima neko treba smeskati i praviti ustupke tipa bolji separe i sl..ne ide mi to foliranje za male pare

Kada radis u kafani/kaficu/baru, postanes mnogo dobar psiholog posle nekog vremena. Ja sam sada ponovo pocela da radim u restoranu (opushta me to) i nije samo baksis (ili visina baksisa) kriterijum ko je dobar a ko los gost... ali ako nekoga sluzis celo vece, a recimo veliko je i zahtevno drustvo, i ti se polomis da njima bude divno - treba da ostave baksis. Ako imas lovu za veceru, moras da imas lovu i da castis kelnera, inace je stvarno nepristojno... Imaju kelneri platu, naravno, ali to je smesno slabo placen posao - bas zbog toga sto gazde pretpostavljaju da ces dobiti baksis (ako se trudis).
A to sto je hrana ili pice skupo u restoranu nema nikakve veze sa poslugom.

Hajde sad spojite sve receno o baksisu i to sto u Srbiji ne mozes da prodas neku robu , npr racunar, ako na racunu ili predracunu stoji stavka RUKE:

Jel to neki drugi ljudi i drugi narod?

Kada radis u kafani/kaficu/baru, postanes mnogo dobar psiholog posle nekog vremena. Ja sam sada ponovo pocela da radim u restoranu (opushta me to) i nije samo baksis (ili visina baksisa) kriterijum ko je dobar a ko los gost... ali ako nekoga sluzis celo vece, a recimo veliko je i zahtevno drustvo, i ti se polomis da njima bude divno - treba da ostave baksis. Ako imas lovu za veceru, moras da imas lovu i da castis kelnera, inace je stvarno nepristojno... Imaju kelneri platu, naravno, ali to je smesno slabo placen posao - bas zbog toga sto gazde pretpostavljaju da ces dobiti baksis (ako se trudis).
A to sto je hrana ili pice skupo u restoranu nema nikakve veze sa poslugom.

Aha, konobarica koja se žali da nema bakšiša. :hahaha:
Da ti kažem dušo. Ja sam po kafanama proveo pola života, i sve su konobarice uvek imale para kao šuta, osim naravno onih narogušenih i svadljivih :histericna: Ako spadaš u njih, batali taj posao. Ja sam polovan muškarac i ne nosim minić, pa kad sam menjao prijatelja u kafani kao konobar, uveče imam puno bakšiša, a jedna njegova konobarica je dobila batina od gosta iako je bila mlada,zgodna i u miniću, ali je bila i BEZOBRAZNA. :gace:

E maslachak jel i on pljuje poznate koji ne ostavljaju baksis:lol:meni se to procenjivanje s njihove strane ko je kakva musterija ne dopada..sad zamislite klince koji se sire s parama roditelja i galantno ostavljaju kshishba..i sad se njima neko treba smeskati i praviti ustupke tipa bolji separe i sl..ne ide mi to foliranje za male pare
gledajuci ga sa strane, moj chovek prema svima ima isti stav.
mozzda ce prevrnuti ochima kad ga neko nervira, al` generalno je podjednako fin i prema hrpi kojoj u ochima vidish da ce ostaviti brdo para u kafani, i prema standardnoj mushteriji koja ce popiti tursku kafu i platiti u dinar.

Таксистима не остављам бакшиш...једино кажем да не треба да ми врати кусур, да се не смарамо са бројањем сиће, али ту је обично у питању пар динара...
Конобарима понекад оставим (опет заокружим), а некад и не.
Фризеркама исто - само понекад.
Ни сама не знам од чега зависи.:confused:

Не знам зашто се само тим категоријама оставља бакшиш: зашто таксисти, а не и шоферу у градском превозу, зашто конобару али не и трговкињи у бутику или месару...?:confused:

Aha, konobarica koja se žali da nema bakšiša. :hahaha:
Da ti kažem dušo. Ja sam po kafanama proveo pola života, i sve su konobarice uvek imale para kao šuta, osim naravno onih narogušenih i svadljivih :histericna: Ako spadaš u njih, batali taj posao. Ja sam polovan muškarac i ne nosim minić, pa kad sam menjao prijatelja u kafani kao konobar, uveče imam puno bakšiša, a jedna njegova konobarica je dobila batina od gosta iako je bila mlada,zgodna i u miniću, ali je bila i BEZOBRAZNA. :gace:

E, nisam ja profi konobarica, samo radim ponekad... i naravno imam uvek veliki baksis jer mi je to hobi pa nisam ni nadrndana ni umorna :lol:
Ono sto sam napisala ranije o baksisu (da uvek castim) nije zbog toga sto sam kelnerica, nego zato sto visim (kao gost) u kafanama, kaficima i restoranima od najranijeg detinjstva - sa dedom, caletom, sama, sa drugovima, momcima ili muzem... Skoro htedoh da kazem da sam iz boemske porodice, ali sam se na vreme setila da nema boema, sve su to alkoholicari :mrgreen:

Ostavljam uvek i svima, osim ako bas neko nije bio stoka.
Ponekad ostavim i 20% ako mi se sve bas mnogo svidelo (hrana i usluga).

Ali, drugarica iznad mene je lepo objasnila - boemska porodica. :lol: Meni nista ne promice i znam koje kafane valjaju, tako da se ne iznenadjujem previse. Otprilike s vrata znam koliki cu baksis da ostavim.

Malo je neprijatno za ostavljanje bakšiša u kafiću kad sediš sa nekim ko plaća u dinar, izgleda kao da se razmećeš pred njim. Kao kad bih ja naručila celokupnu večeru dok onaj ko sedi sa mnom pije samo tursku kafu.

Kao klincu mi je frizer naplaćivao kao za odrasle, uz izvinjavanje da zaista nema smisla da šiša moju kosu za upola cene; nekako mi je i 20+ godina kasnije ostala navika da ga uvek malo častim, i pored toga što više nema te kose ni toliko posla. Ostalima uglavnom zaokružujem, a taksiste i konobare častim samo kad sam trezan ili ih poznajem. Zato više volim mito: ako si negde zadovoljan uslugom kupiš im piće, čokoladu, šta već... tako možeš ostati fer i prema svim onim zanimanjima koja nemaju tu prednost da posluju sa novcem. Ali to je možda za neku drugu temu.

20% je previše u srbiji..kako plastično da objasnim - to je teletja čorba i pečurke na žaru u boemskoj klafani ili krempita i tel. čorba.. po mom mišljenju takav % je čisto razmetanje.. ( :
Malo je neprijatno za ostavljanje bakšiša u kafiću kad sediš sa nekim ko plaća u dinar, izgleda kao da se razmećeš pred njim. Kao kad bih ja naručila celokupnu večeru dok onaj ko sedi sa mnom pije samo tursku kafu
pa gledaj, tačno se računa na bakšiš. naglašeno ili ne.
kako reče neko, limunada na adi je 180 din. (a ne 210,) tačno lepo nacifrano da ti kažeš kad konobar počne da mulja po džepovima i traži sitno, "ništa, ništa, samo vi zaokružite"...

е знам зашто се само тим категоријама оставља бакшиш: зашто таксисти, а не и шоферу у градском превозу, зашто конобару али не и трговкињи у бутику или месару...?
da, i ovo iz podataka kome naš narod daje pare se navode turistički vodiči. nešto mi to nije poznato. kako se daje tip turističkom vodiču..?? ( :

normalno, normalno. ( ; . kad angažuješ vodiča u samom mestu. ali, kad idem preko tur. agencija, nikad i ne idem u grupi ili vrlo retko, kad se ide na izlet ili slično. nikada mi nije palo na pamet da bi trebalo da častim vodiča i nikad mi grupa nije tražila prilog....e, viš kaki sam .... ( :

Pa normalno ga castis - evo vam malo za trud, ulepsali ste nam boravak ovde. Ako ste putovali u grupi, skupite - svi date po malo, i na kraju puta mu/njoj jedan iz grupe preda lovu.

помало ми то личи чашћавање уличног забављача, ипак туристички водич има неко образовање, сталну плату, социјално, маркицу... да сам водич мени би било непријатно да ми неко даје паре у руке или да ми гура у џеп.

pa postoji ono shto se zove konobarske cene - espreso 72, espreso sa mlekom 93... ej bre, 93... :D

Е, мене увек нервира када они сами заокруже и не врате и цео кусур. Значи, ако је бакшиш - онда хоћу ЈА да га дам (или да кажем да га дајем), нећу да ми га узима самоиницијативно!

Пре неколико година редовно сам пила кафу у једном кафићу и конобар је увек враћао 5 динара мање, оно ладно, не каже ни:''Немам ситно'', чак ни да се маши по џеповима, да, као, тражи кусур - не!
После неког времена попиздела сам и тражила кусур! :mrgreen: Данас тај конобар ради у другом кафићу (у који сада повремено навраћам) и никако га не волим! :evil:

Била сам и ја конобарица, и волела да добијем бакшиш, али бакшиш је награда, а не нешто што нам припада само по себи.

помало ми то личи чашћавање уличног забављача, ипак туристички водич има неко образовање, сталну плату, социјално, маркицу... да сам водич мени би било непријатно да ми неко даје паре у руке или да ми гура у џеп.

Па то имају и фризери, и таксисти, и конобари...и сви остали....

Хммм...баш нешто размишљам. А онда када неко однесе 100 грама кафе васпитачици или флашу пића лекару - сви гракну како је то корупција!

Стварно - која је разлика?

(Да не спомињем дненвицу за екскурзије које воде наставници - на родитељском увек буде крви до колена јер се неки родитељи плаше да ће наставник ''зарадити'' ако га плате 250 динара да цео дан чува њихово дете...јер, божемој, наставник има образовање, сталну плату, социјално, маркицу...:confused:...Али добро, то је друга тема...)

Kad smo vec kod baksisa, pre neki dan sam hteo da bijem konobara, izaslo nas 170 din, ja dajem 200 a on meni kaze u redu je i ode. Pa ne treba mi 30 din, ali nije mi samo jasno kako moze tako, nerviraju me takvi konobari, bolje kreni da mi vratis kusur, recicu ti nije potrebno, zadrzi, ali kad mu ili ne pada na pamet da vraca ili kad mi jos kaze u ferdi je, pa obesio bi ga.

Kad smo vec kod baksisa, pre neki dan sam hteo da bijem konobara, izaslo nas 170 din, ja dajem 200 a on meni kaze u redu je i ode. Pa ne treba mi 30 din, ali nije mi samo jasno kako moze tako, nerviraju me takvi konobari, bolje kreni da mi vratis kusur, recicu ti nije potrebno, zadrzi, ali kad mu ili ne pada na pamet da vraca ili kad mi jos kaze u ferdi je, pa obesio bi ga.

:zcepanje:

OН каже???
Ваљда помешао човек са које стране шанка се налази! :lol:

(Да не спомињем дненвицу за екскурзије које воде наставници - на родитељском увек буде крви до колена јер се неки родитељи плаше да ће наставник ''зарадити'' ако га плате 250 динара да цео дан чува њихово дете...јер, божемој, наставник има образовање, сталну плату, социјално, маркицу...:confused:...Али добро, то је друга тема...)

ах те екскурзије, легло разврата педагошких радника.
наиме, за времем дводневног боравка у тршићу пронела се прича међу ђацима да нам је разредна била мало неваљала. после за то сазнали родитељи, ал се све брзо заташкало, као деца трипују, имају бујну машту. после пар година се развела, спанђала се са наставником физичког.
зар сиромашни родитељи требају да плаћају наставничке оргије?
ал добро, то је већ друга прича, мало сам скренуо са теме...

meni tako jednom neki matorac na naplatnoj rampi,kao u redu je,nemam 2 eura...
-kako to mislite, nemam 2 eura
-jednostavno memam,(onako drsko)
lepo sam prośao kroz rampu,parkirao i izaśao iz kola,poprilicno nadrkan,zbog bezobrazluka,kada je video da idem prema njemu,nekim ćudom je naśao dva eura i posle pretnje da cu prvo da ga prebijem a posle da ga prijavim njegovim predpostavljenim,cak je izustio i rec izvinjavam se...

ах те екскурзије, легло разврата педагошких радника.
наиме, за времем дводневног боравка у тршићу пронела се прича међу ђацима да нам је разредна била мало неваљала. после за то сазнали родитељи, ал се све брзо заташкало, као деца трипују, имају бујну машту. после пар година се развела, спанђала се са наставником физичког.
зар сиромашни родитељи требају да плаћају наставничке оргије?
ал добро, то је већ друга прича, мало сам скренуо са теме...

А ако конобар штипне куварицу док оде по јеловник? :zper:

normalno, normalno. ( ; . kad angažuješ vodiča u samom mestu. ali, kad idem preko tur. agencija, nikad i ne idem u grupi ili vrlo retko, kad se ide na izlet ili slično. nikada mi nije palo na pamet da bi trebalo da častim vodiča i nikad mi grupa nije tražila prilog....e, viš kaki sam .... ( :

Hah, pa ovo sto sam napisala je uspomena na neko putovanje od pre sto godina, i ono sto su mi je reklo par drugova koji se bavi tim poslom. Palamudimo :)

Meni nije neprijatno kada mi daju novac :rumenko: A u stvari ti ne znas da li on ima markicu i socijalno... Sta znam, ja volim da castim i da me caste... ne pridajem tome sad bas toliki znacaj. Imam lovu - dajem i levom i desnom, baksise, milostinju :lol: a kad nemam, zickam cigare ispred zgrade i nigde ne idem. Sto bi rekli Mujo&Haso, samo nek' se vrti.

Па то имају и фризери, и таксисти, и конобари...и сви остали....

Хммм...баш нешто размишљам. А онда када неко однесе 100 грама кафе васпитачици или флашу пића лекару - сви гракну како је то корупција!

Meni je to uvek bilo ok. Samo nije ok da neko zahteva baksis, kao ovaj tvoj kelner... a kada nekoga dobrovoljno castis, bas super. Meni toliko puta ljudi nesto ucine, a vise ih necu videti, i bas pozelim da im nesto dam, osim reci zahvalnosti, da i njima bude lepo k'o i meni...

Poslednja izmena:

Back