bakšiš

Sto me jednom vozio taksista u zastavi 101....Nikad bolja usluga...
Zurio na stanicu, nosio racunar nekome da posaljem i zaustavimo taksi, ili je bio vec na taksi stanici , ali svi ostali mecke ....a on tu bio medju prvima...i em nas odveze totalno neubicajenom rutom, nikad se ne bih setio tuda da idem, ali je verovatno znao kako su uvezani semafori, to je bio vremenski najbrzi a i putno najkraci ili tu negde put....

Tacno kad vidis da covek zna znanje ali ne zeli da ti filozofira vec odradi i bezi...
Nikad posle toga me nije nijedan taksista vozio tim putem, vec svi obicno standardno, doduse nisam ni zurio toliko....
Ne znam ali mislim da je na jednom mestu prekrsio saobracajna pravila, a mozda i gresim....ali je odradio kao za sebe...

Savet....>Udjite u stojadina taksistu , taj prezivljava...(salim se, ne znam da li ima veze stojadin sa vozacem)

ne ostavljam baksis (koja je nasa rec....napojnice?) skoro nikad...jer su cene vec i ovako bezobrazno podigli i ne pada mi na pamet da na te cene ostavljam jos para....missim limunada na adi 180 dinara,u centru 200....yebeni limun i voda i secer koji ni ne stavljam u istu...uvek se mislim mogla sam za te pare da kupim litar i po vode u flasi i nekoliko limuna i da cirkam ceo dan :roll: sustina je da ako vidim da me neko u samom startu udara po usima,ne dam ni dinara.ako je usluga povljna a primetim da se kelner zaista trudi,rado cu ostaviti.sto u vecini slucajeva kod nas nije tako,jer prvo moras da cekas dok te ne usluze,pa posle dok ti ne donesu,a da ne spominjem sto dolaze da naplate tek kada pocnesd a se dizes iako pre toga zoves i zoves i nista :neutral:

A jel znas kolko je bio imlekov vocni jogurt kad se pojavio 14 dindzi..sad je 60..tako da pamtim cene od pre 2es godina:lol:bio skoro u arandjelovcu..tamo kafa i kisela 100dindzi..sad jedino ako je ovde ova beogradska prosla kroz macja crevca:lol:

:lol: Pa u Kraljevu je to isto - 70.. Ja ne pamtim cene pre 20 godina :lol: Ipak sam tad imala samo 2 godinice :rumenko:, al' znam koliko je nes :mrgreen: 100% u dinar

Sta je u trendu , to mora da je u brendu, a sta je u brendu to ne sme biti jevtino jer ce brzo ispasti iz brenda kad svaki seljak ili gradjanin to moze sebi da priusti....
Hajde molim te kakva sam ja riba kad pijem sto moze i ona tamo da pije....ispadam nekreativna, prizemna i obicna...a ja sam sve sem obicna, ja sam neobicna, koliko neobicna mogu da budem, niko i ne pomislja da moze da shvati koliko sam ja neobicno i retko stvorenje....

Dranje mora da postoji, to je osnovna zelja vecine ljudi....da budu odrani, ali da im se ponudi kompenzacija...vi ste stilista, galantni, takoreci dzentlmeni, vi ste prava gospoda, niste jajara, niste skrtica sa rezervama u carapama ili slamarici, vas zene vole, vole vas zbog stila, ne zbog novca, ne zbog lakoce zivljenja i trosenja, vec zato sto osecaju tu energiju iz vas, tu mudrost i tu lepotu....

Najcesce ostavljam konobarima.. i da, samo kada sam zadovoljna uslugom..
Sto se tice cena po kaficima, svakako da znam gde necu ici ako ne zelim da me oderu.. kao sto znam gde necu ici ako ne zelim da gledam njuskice koje se meni ne dopadaju.. imam mesta na koja izlazim i ne menjam ih lako.. ekspriment mozda ponekad, kada sam bas tolerantnog raspolozenja.. ili kada nemam izbora..
A kada se radi o visini napojnice.. u zavisnosti od konkretnih okolnosti, pre svega cene, zaokruzim da bude x50 ili x00..

Ostavljam bakšiš, mada u principu to više zavisi od toga koliko para i sama imam. Uvek častim frizerku i kozmetičarku za dobro obavljen posao. Taksistima retko, ali retko se i vozim, uglavnom idem prevozom. U kafiću kako-kad, kad su visoke cene uglavnom ne dajem napojnicu.

Retko ostavljam baksis.
A to je jer sam retko i zadovoljna uslugom.
Obicno me odusevi gest prodavaca na pijaci koji prebiraju po plasticnoj cinijici kao bi mi isplatili kusur do zadnjeg dinara,takvim prodavcima ostavim baksis.
Ali na nonsalantnu recenicu :ne`am da ti vratim 5 dinara ...jednostavno pop.izdim.

Ostavljam sitno konobarima i curama u kladionici kad dobijem, valja se kažu.:D
A sad ono 10% to mi je nekako bezveze odem na večeru i još na kraju moram kontat koliko da mu dam a da mu kao nije malo .Što dam od srca je

Ali na nonsalantnu recenicu :ne`am da ti vratim 5 dinara ...jednostavno pop.izdim.
nešto mislim da je ta fora eo žvake, neam za kusur malo zamrla.....bar se nadam..
jeste, totalno je bzzveze da ti neko kaže e..neam da ti vratim, a ne možeš da kupiš ono što si nameravao ako nemaš tih 5 dinara...ili te sramota uopšte i da staneš i predložiš da doneseš kasnije, a doneo bi...
Ostavljam sitno konobarima i curama u kladionici kad dobijem, valja se kažu.
A sad ono 10% to mi je nekako bezveze odem na večeru i još na kraju moram kontat koliko da mu dam a da mu kao nije malo .Što dam od srca je

e, u kladionici zbog dobitka to valja za sreću...
ja sam primetio da tih 10% nekako uvek bude prva cifra do okruglog. na primer za večeru za dvoje bude račun 1850 i ti daš dve po hiljadu..i bezveze sad se cifraš, ako plaćaš kešom da ti vrača npr. 100 dinara, uzmimo da ga častiš 50din..glupost, ima nešto u računici od 10%, kao da su nameštali da bude baš zaokružena cifra....

nego, nisam znao da su ameri vako galantan narod, a znam kako im je svaki 1$ velikii.
neverovatno da, ako ne ostaviš 20% konobaru,. smaraš se nepoželjnim gostom...

Eto, bas veceras mi je jedna "sasvim ljubazna i prijatna teta" uzela 1. (dinar) rekavsi: "Ostacu vam duzna, nemam da vam vratim dinar."

...a ja, ko zna da li cu i kada opet da prodjem pored te male prodavnice i zatrazim nazad svoj posteno zaradjen dinar.

Ostadoh kratak veceras. Bedak.:(

volim da ostavljam bakshish, i mislim da je sasvim fino s moje strane da ostavim bakshish.

ovijeh dana, kad nisam orijentisana na vishe kafana, nego samo na par, ostavljam bakshish bash iz tog razloga - znam da cu se tu ponovo vratiti, zzelim da me dochekaju s osmehom.

moj chovek je, izmedju ostalog, i konobar. dok smo se muvali, njegov tadashnji gazda mu je rekao (ne znajuci da se mi muvamo... :)), budi fin prema onoj maloj, ostavlja mnogo dobar bakshish. sad sam preshla da mu placam u naturi svakako. :D

i samo josh jedno, bash zbog toga shto se bavi tim poslom koji se bavi, ja znam shta bakshish znachi - vishe od pola dnevne zarade. ako sam ja doshla da sednem u bashticu, da prochitam novinice, da uzzivam na suncu ili u hladu i trazzim kafu, za koju on mora da upali primus na 100C u shanku u kojem nijedna klima ne pomazze zato shto greje espreso aparat, greje primus, greje frizzider, greje ebeni ledomat.... pa zasluzzio je sasvim da dobije neki tip. :D

inache, uvek ostavljam i frizerkama, u kladionici (i to podosta), u prodavnici nemam obichaj, stvarno, kod kozmeticharke, i tako.... recimo da u tim sluchajevima vishe zaokruzzujem nego shto dajem bakshish....

E maslachak jel i on pljuje poznate koji ne ostavljaju baksis:lol:meni se to procenjivanje s njihove strane ko je kakva musterija ne dopada..sad zamislite klince koji se sire s parama roditelja i galantno ostavljaju kshishba..i sad se njima neko treba smeskati i praviti ustupke tipa bolji separe i sl..ne ide mi to foliranje za male pare

Back