- Poruka
- 131.024
ČUDA MNOGA IZ ROGA
Živeli nekad deda i baba. Siromašni bili. Stari ljudi — zna se — raditi i zaraditi ne mogu. Što milostinje nakupe, to i imaju.
Dočekali nekako proleće. Ljudi sejati počeli, a baba će dedi:
— Kad bi, bar, malko prosa, deda, posejao. Za seme sam uštedela. Kašu bi, onda, variti mogli — tvrd je suv hleb za naše zube.
— Dobro — kaže deda — posejaću.
Okopao on duž živice parče polja i proso posejao.
Isklijalo proso, raste. Sunce ga greje, kiši pa zaliva. Raduje mu se deda, naradovati se ne može.
Otišao on jednom, tako, da proso obiđe. Kad tamo — ždral po njemu šeće.
— Išiš, đavo te odneo! — povika deda na ždrala. — Pazi ti, gde je mesto za šetnju našao!
A ždral se digao, pa odleteo.
Pogledao deda — sve proso propalo, izgaženo, satrveno.
Rastužio se, kući se vraća, babi govori:
— Dobro je rodilo proso, ali eto ti nevolje: ždral se na njega sletati navadio — sve satro, dugačkim svojim nogama izgazio. Ništa požnjeti nećemo.
Pojadikovala baba, pa dedi govori:
— Pa, ti si nekad dobar lovac bio. Puška ti na tavanu leži. Uzmi je i pođi, te ubij ždrala nevaljalca. Bar ćemo mesa umesto kaše okusiti.
Poslušao deda, pušku s tavana skinuo, očistio je, i sačmom nabio, pa na svoju njivicu otišao.
Stiže on, gleda — opet ždral po prosu gaca.
Rasrdio se deda, nanišanio i već na lopova opaliti hteo, kad ždral podiže glavu i stade ljudskim glasom govoriti:
— Stani, dedice! Šta si namislio?
— Tebe da ubijem — kaže mu deda. — Sve si mi proso dugačkim svojim nogama izgazio.
A ždral mu odgovara:
— Ne znadoh, dedice, da je proso tvoje. Mislio sam da je spahijino. Oprosti mi.
— Lako je reći — oprosti mi! — govori deda. — Ništa više nemam, sva mi je nada u tom prosu bila. A Sad ću zbog tebe od gladi umirati.
Saslušao ždral dedinu jadikovku.
— E, pa kad si tako siromašan, pričekaj malko — kaže. — Za proso ću tebi dar doneti.
Mahnuo krilima i za grmlje odleteo.
Stoji deda s puškom i premišlja: „Ždral me, izgleda, prevario. Što ga ne ubih? Kako ću sada pred babu izići?
I samo što je to pomislio, kad, evo ti ždrala, iza grmlja leti, u kljunu torbu nosi.
Doleteo i torbu dedi dao.
— Evo ti — kaže — za tvoje proso, deda.
Deda popreko na torbu pogleda — torba obična, sirotinjska.
Maše glavom i ždralu govori:
— Našto će mi ona? I svojih ja, brajko, dosta imam. Od milostinje živim, a i sam znaš da je prosjaku sve dobro u torbi.
— Uzmi je, dedice ti takve nemaš. Ovo je čarobna torbica. Stavi je samo preda se, i kaži: „Torbice, razvij se, otvori se, jelo i piće, stvori se” — i smesta ćeš sve to imati. A kad se najedeš, kaži: „Torbice, savij se, skupi se, jelo i piće, kupi se” — i torba će opet postati kakva je i bila.
— Hvala ti, ako je tako — reče ždralu deda i uputi se s torbom kući.
Ide on, a ne može dočekati da vidi je li ždral istinu govorio. Sede kraj puta, stavi torbu na kolena, pa izgovori:
— Torbice, razvij se, otvori se, jelo i piće, stvori se!
I zbi se čudo! Učas se pred dedom tako bogata trpeza stvori, da takve ni u gospode videti nećeš: hlebovi i kolači, pečeno i vareno meso, đakonije razne, pića svakojaka . . .
— Sila je ždral, nije me prevario! — obradovao se deda.
Najeo se on, napio, torbici da se skupi naredio, pa je u nedra stavio i veseo kući produžio.
Stiže on kući i s praga viče:
— Živa li si, baba, zdrava li si?
— Živa sam, živa! A s tobom šta je? Dugo si se, nešto, zabavio. Ja već pomislila — vuci te pojeli ili medvedi udavili, u šiprag odvukli, suvim granjem zatrpali.
— E, baba, ni vuci me pojeli nisu, ni medvedi udavili, već sam ti hleb i so doneo, do kraja života našeg u izobilju ćemo živeti. Sedaj de za sto, stara.
Izvadio deda torbu iz nedara, stavio je na sto, šta treba rekao.
Baba samo oči izbečila: em se sve odmah na stolu stvorilo, em i kućica svetlija postala.
— Gde ti to naće, stari?
— Onaj ždral mi dao, što si me da ga ubijem poslala.
— A joj! — uhvati se za glavu baba. — Kako da ubiješ takvog divnog ždrala?
Najela se baba i napila, pa dedi govori:
— Hajde da goste pozovemo.
— Koje?
— Pa, sve koji šta jesti nemaju.
— Zovi — pristao deda.
Prošla baba selom, svu sirotinju sazvala.
Svidela se gostima čarobna torbica. Svakoga dana dedi i babi u goste idu.
Dočuo za čarobnu torbu upravnik spahijinog imanja, pa ispričao spahiji.
— E, neće biti da prosjak bolje od mene jede i pije! — rasrdio se zavidni spahija.
Upregao konje u kočije i dedi se odvezao:
— Istinu li kažu da imaš torbu što sama hrani?
A deda lagati nije znao, istinu rekao.
— Pokaži mi je.
Stavio deda torbu na sto i da se razvije naredio.
Spahija očima svojim ne veruje — takve đakonije ni njegovi kuvari stvoriti ne mogu.
Navalio ti on na dedu:
— Daj torbu meni. Našta će tebi gospodska jela svakojaka? A meni i knezovi u goste dolaze. Moram ih dobro dočekati.
— Ne mogu je dati — kaže mu deda. — Ko će, onda, mene i babu hraniti?
A spahija mu veli:
— Puna kola proste hrane ću ti poslati: žita, krompira, slanine ...
I tako na dedu navalio, da se tu ništa učiniti ne dade.
— Ne daš li milom, uzeću silom i još ćeš i korbačem dobiti.
A razgovor je sa spahijom kratak. Nemade deda kud, dade torbicu.
Vratio se spahija na svoje imanje, živi lepo, pir piruje, iz dana u dan goste saziva, na dedu i babu i ne misli. Verno mu služi torbica.
Čekao deda, čekao da mu spahija za torbicu plati, pa i ne dočekao.
Možda je on na dogovor i zaboravio — kaže mu baba. — Otidi, dedice, podseti ga.
Otišao deda spahiji, a ovaj — ni da čuje neće!
— Nemam ja žita za vas. Prosite milostinju!
— E kad je tako, onda mi, pane(*), moju torbicu vrati — kaže mu deda.
— Ah, ti, kučkin sine — spahija povika. — Daću ja tebi torbicu! Ej, lakeji, udrite ovom moljakalu dvadeset i pet po turu, da više ovamo ne dolazi!
Zgrabili lakeji dedu, išibali ga i na kapiju izbacili.
Vrati se deda kući. Ispriča babi kako ga je spahija nagradio. Požalila ga baba, spahiju izgrdila, pa govori:
— Idi, stari, potraži onog dobroga ždrala, ne bi li ti drugu torbu dao.
Spremio se deda i u polje otišao. Seo u proso, sedi.
— Najednom vidi — evo ti ždrala. Pođe deda k njemu.
— Tako i tako — kaže — brate moj, ždrale, oteo mi spahija prekrasnu torbicu tvoju. I još me njegovi lakeji korbačem išibali. Kako ćemo sada živeti ja i baba? Ne bi li mi, možda, još jednu onakvu torbu dao?
Promislio ždral, pa govori:
— Drugu ti torbu dati neću. A bolje će biti rog da ti dam.
Odlete nekud za grmlje, i sa srebrnim rogom u kljunu se vrati.
— Evo ti umesto torbe — kaže.
— A šta s njim da radim? — pita deda.
— Otidi s rogom spahiji, i samo reci: „Čuda mnoga iz roga! ’ A kad spahiju podmiriš, reci opet: „Hop, svi u rog!”
Ždral to reče, mahnu krilima i odlete.
Povrteo deda srebrni rog u ruci, pomislio: „Stvar mi neobičnu ždral, izgleda, dao. Samo da zbog nje opet ne okusim korbača.”
Vraća se stari kući i sve o rogu premišlja — da ide s njim spahiji ili da ne ide? Sretne uz put spahijinog upravnika.
— Gde si bio, deda? — pita ga upravnik.
— Kod svog poznanika ždrala. pane
— Pa, šta ti je dao?
— Srebrni rog.
— Pokaži mi.
Izvadio deda iz džepa rog, pokazao ga upravniku.
— A šta se dobija iz njega? — upravnik ga pita.
— Pa, ništa — veli mu deda.
— Kako to, ništa? Nešto ti od mene skrivaš. Možda iz njega zlato sipa?
— Možda i sipa. Ko će ga znati.
— Naredi, onda, da iz njega zlato pospe — navalio upravnik na dedu.
— I sam možeš narediti, pane.
— Kako?
— Samo reci: „Čuda mnoga iz roga!’’
— Čuda mnoga iz roga! — povika gramzljivi upravnik.
I odjednom, ni otud ni odovud, iskoči iz roga dvanaest kršnih momaka s korbačima, pa udri po upravniku.
Zajaukao upravnik, moli:
— Smiri ih, deda, ubiše me . . .
A deda se sve od smeha valja:
— Ne bio tako radoznao i zavidan. Ne turaj nosa u tući lonac!
Izmlatili kršni momci upravnika, svega ga modrog napravili.
Onda im deda reče:
— Hop, svi u rog!
I svi kršni momci utren se opet u rog uvukoše.
„Sad ja znam što mi je dobri ždral taj rog dao! — nasmeja se u sebi deda i zaputi se na spahijino imanje.
Stiže on. a u spahije gostiju silesija. Svi piju, vesele se. Na stolu dedina torbica.
— Šta hoćeš, deda? — spahija ga pita.
— Došao sam po torbicu, pane.
— Hahaha! — zakikota se spahija i podboči se. — Videste li tu staru budalu! Još ti je korbača malo! Ej, lakeji, pred svim gostima udrite mu dvadeset i pet po turu!
Zgrabili stražari dedu, na pod ga svalili. Ali, deda iz džepa srebrni rog izvadio, pa kad ti viknu:
— Čuda mnoga iz roga!
Iskočilo iz roga dvanaest kršnih momaka s korbačima, pa kad stadoše i lakeje i spahiju i goste mu udarati!
Najviše je spahija izvukao — jer je deda sa strane stojao, naređujući:
— Lakeje — jako! A goste — jače!! Spahiju — najjače!!!
Kud deda okom, kršni momci skokom.
Stenjao spahija, stenjao, a onda vidi — spasa mu nema.
— Nosi, deda, torbu, samo svoje momke smiri!
— Davno je tako trebalo reći, pane — nasmejao se deda. — Sad se samo tuđom torbom otkupiti nećeš.
— Kaži šta još tražiš! Daću ti konja, kravu...
— E, i to je malo, pane.
— Joj, joj — spahija zapomaže. — Govori brže šta još tražiš, jer od tvojih momaka živ ostati neću!
— Ako ti je život mio — deda mu kaže — ostavi spahiluk sirotinji, a ti beži kud te oči vode!
Spahija tek tada zakukao:
— Joj, joj, kako ću bez spahiluka živeti?
— Volja ti hoćeš, volja ti nećeš — veli mu deda. — Ej, momci, udrite samo po spahiji!
Kršni momci prestadoše goste i lakeje udarati. pa se spahije prihvatiše.
Spahija pišti kao zmija u procepu, izdržati ne može, viče:
— Sav svoj spahiluk sirotinji dajem!
— E, dobro. Samo pazi, bez prevare, jer ja imam za tebe leka — smeje se deda. — Hop, svi u rog!
I kršni momci začas se u rog uvukoše.
Stavio deda rog u džep, pa govori:
— Eto me sutra da proverim. Nađem li te ovde, od mojih pomoćnika pobeći nećeš.
I deda veseo kući otišao, rog i torbu sa sobom poneo.
A spahija sutra zorom svoj spahiluk ostavio. Prepao se da se deda sa svojim momcima ne vrati.
Beloruska bajka
Živeli nekad deda i baba. Siromašni bili. Stari ljudi — zna se — raditi i zaraditi ne mogu. Što milostinje nakupe, to i imaju.
Dočekali nekako proleće. Ljudi sejati počeli, a baba će dedi:
— Kad bi, bar, malko prosa, deda, posejao. Za seme sam uštedela. Kašu bi, onda, variti mogli — tvrd je suv hleb za naše zube.
— Dobro — kaže deda — posejaću.
Okopao on duž živice parče polja i proso posejao.
Isklijalo proso, raste. Sunce ga greje, kiši pa zaliva. Raduje mu se deda, naradovati se ne može.
Otišao on jednom, tako, da proso obiđe. Kad tamo — ždral po njemu šeće.
— Išiš, đavo te odneo! — povika deda na ždrala. — Pazi ti, gde je mesto za šetnju našao!
A ždral se digao, pa odleteo.
Pogledao deda — sve proso propalo, izgaženo, satrveno.
Rastužio se, kući se vraća, babi govori:
— Dobro je rodilo proso, ali eto ti nevolje: ždral se na njega sletati navadio — sve satro, dugačkim svojim nogama izgazio. Ništa požnjeti nećemo.
Pojadikovala baba, pa dedi govori:
— Pa, ti si nekad dobar lovac bio. Puška ti na tavanu leži. Uzmi je i pođi, te ubij ždrala nevaljalca. Bar ćemo mesa umesto kaše okusiti.
Poslušao deda, pušku s tavana skinuo, očistio je, i sačmom nabio, pa na svoju njivicu otišao.
Stiže on, gleda — opet ždral po prosu gaca.
Rasrdio se deda, nanišanio i već na lopova opaliti hteo, kad ždral podiže glavu i stade ljudskim glasom govoriti:
— Stani, dedice! Šta si namislio?
— Tebe da ubijem — kaže mu deda. — Sve si mi proso dugačkim svojim nogama izgazio.
A ždral mu odgovara:
— Ne znadoh, dedice, da je proso tvoje. Mislio sam da je spahijino. Oprosti mi.
— Lako je reći — oprosti mi! — govori deda. — Ništa više nemam, sva mi je nada u tom prosu bila. A Sad ću zbog tebe od gladi umirati.
Saslušao ždral dedinu jadikovku.
— E, pa kad si tako siromašan, pričekaj malko — kaže. — Za proso ću tebi dar doneti.
Mahnuo krilima i za grmlje odleteo.
Stoji deda s puškom i premišlja: „Ždral me, izgleda, prevario. Što ga ne ubih? Kako ću sada pred babu izići?
I samo što je to pomislio, kad, evo ti ždrala, iza grmlja leti, u kljunu torbu nosi.
Doleteo i torbu dedi dao.
— Evo ti — kaže — za tvoje proso, deda.
Deda popreko na torbu pogleda — torba obična, sirotinjska.
Maše glavom i ždralu govori:
— Našto će mi ona? I svojih ja, brajko, dosta imam. Od milostinje živim, a i sam znaš da je prosjaku sve dobro u torbi.
— Uzmi je, dedice ti takve nemaš. Ovo je čarobna torbica. Stavi je samo preda se, i kaži: „Torbice, razvij se, otvori se, jelo i piće, stvori se” — i smesta ćeš sve to imati. A kad se najedeš, kaži: „Torbice, savij se, skupi se, jelo i piće, kupi se” — i torba će opet postati kakva je i bila.
— Hvala ti, ako je tako — reče ždralu deda i uputi se s torbom kući.
Ide on, a ne može dočekati da vidi je li ždral istinu govorio. Sede kraj puta, stavi torbu na kolena, pa izgovori:
— Torbice, razvij se, otvori se, jelo i piće, stvori se!
I zbi se čudo! Učas se pred dedom tako bogata trpeza stvori, da takve ni u gospode videti nećeš: hlebovi i kolači, pečeno i vareno meso, đakonije razne, pića svakojaka . . .
— Sila je ždral, nije me prevario! — obradovao se deda.
Najeo se on, napio, torbici da se skupi naredio, pa je u nedra stavio i veseo kući produžio.
Stiže on kući i s praga viče:
— Živa li si, baba, zdrava li si?
— Živa sam, živa! A s tobom šta je? Dugo si se, nešto, zabavio. Ja već pomislila — vuci te pojeli ili medvedi udavili, u šiprag odvukli, suvim granjem zatrpali.
— E, baba, ni vuci me pojeli nisu, ni medvedi udavili, već sam ti hleb i so doneo, do kraja života našeg u izobilju ćemo živeti. Sedaj de za sto, stara.
Izvadio deda torbu iz nedara, stavio je na sto, šta treba rekao.
Baba samo oči izbečila: em se sve odmah na stolu stvorilo, em i kućica svetlija postala.
— Gde ti to naće, stari?
— Onaj ždral mi dao, što si me da ga ubijem poslala.
— A joj! — uhvati se za glavu baba. — Kako da ubiješ takvog divnog ždrala?
Najela se baba i napila, pa dedi govori:
— Hajde da goste pozovemo.
— Koje?
— Pa, sve koji šta jesti nemaju.
— Zovi — pristao deda.
Prošla baba selom, svu sirotinju sazvala.
Svidela se gostima čarobna torbica. Svakoga dana dedi i babi u goste idu.
Dočuo za čarobnu torbu upravnik spahijinog imanja, pa ispričao spahiji.
— E, neće biti da prosjak bolje od mene jede i pije! — rasrdio se zavidni spahija.
Upregao konje u kočije i dedi se odvezao:
— Istinu li kažu da imaš torbu što sama hrani?
A deda lagati nije znao, istinu rekao.
— Pokaži mi je.
Stavio deda torbu na sto i da se razvije naredio.
Spahija očima svojim ne veruje — takve đakonije ni njegovi kuvari stvoriti ne mogu.
Navalio ti on na dedu:
— Daj torbu meni. Našta će tebi gospodska jela svakojaka? A meni i knezovi u goste dolaze. Moram ih dobro dočekati.
— Ne mogu je dati — kaže mu deda. — Ko će, onda, mene i babu hraniti?
A spahija mu veli:
— Puna kola proste hrane ću ti poslati: žita, krompira, slanine ...
I tako na dedu navalio, da se tu ništa učiniti ne dade.
— Ne daš li milom, uzeću silom i još ćeš i korbačem dobiti.
A razgovor je sa spahijom kratak. Nemade deda kud, dade torbicu.
Vratio se spahija na svoje imanje, živi lepo, pir piruje, iz dana u dan goste saziva, na dedu i babu i ne misli. Verno mu služi torbica.
Čekao deda, čekao da mu spahija za torbicu plati, pa i ne dočekao.
Možda je on na dogovor i zaboravio — kaže mu baba. — Otidi, dedice, podseti ga.
Otišao deda spahiji, a ovaj — ni da čuje neće!
— Nemam ja žita za vas. Prosite milostinju!
— E kad je tako, onda mi, pane(*), moju torbicu vrati — kaže mu deda.
— Ah, ti, kučkin sine — spahija povika. — Daću ja tebi torbicu! Ej, lakeji, udrite ovom moljakalu dvadeset i pet po turu, da više ovamo ne dolazi!
Zgrabili lakeji dedu, išibali ga i na kapiju izbacili.
Vrati se deda kući. Ispriča babi kako ga je spahija nagradio. Požalila ga baba, spahiju izgrdila, pa govori:
— Idi, stari, potraži onog dobroga ždrala, ne bi li ti drugu torbu dao.
Spremio se deda i u polje otišao. Seo u proso, sedi.
— Najednom vidi — evo ti ždrala. Pođe deda k njemu.
— Tako i tako — kaže — brate moj, ždrale, oteo mi spahija prekrasnu torbicu tvoju. I još me njegovi lakeji korbačem išibali. Kako ćemo sada živeti ja i baba? Ne bi li mi, možda, još jednu onakvu torbu dao?
Promislio ždral, pa govori:
— Drugu ti torbu dati neću. A bolje će biti rog da ti dam.
Odlete nekud za grmlje, i sa srebrnim rogom u kljunu se vrati.
— Evo ti umesto torbe — kaže.
— A šta s njim da radim? — pita deda.
— Otidi s rogom spahiji, i samo reci: „Čuda mnoga iz roga! ’ A kad spahiju podmiriš, reci opet: „Hop, svi u rog!”
Ždral to reče, mahnu krilima i odlete.
Povrteo deda srebrni rog u ruci, pomislio: „Stvar mi neobičnu ždral, izgleda, dao. Samo da zbog nje opet ne okusim korbača.”
Vraća se stari kući i sve o rogu premišlja — da ide s njim spahiji ili da ne ide? Sretne uz put spahijinog upravnika.
— Gde si bio, deda? — pita ga upravnik.
— Kod svog poznanika ždrala. pane
— Pa, šta ti je dao?
— Srebrni rog.
— Pokaži mi.
Izvadio deda iz džepa rog, pokazao ga upravniku.
— A šta se dobija iz njega? — upravnik ga pita.
— Pa, ništa — veli mu deda.
— Kako to, ništa? Nešto ti od mene skrivaš. Možda iz njega zlato sipa?
— Možda i sipa. Ko će ga znati.
— Naredi, onda, da iz njega zlato pospe — navalio upravnik na dedu.
— I sam možeš narediti, pane.
— Kako?
— Samo reci: „Čuda mnoga iz roga!’’
— Čuda mnoga iz roga! — povika gramzljivi upravnik.
I odjednom, ni otud ni odovud, iskoči iz roga dvanaest kršnih momaka s korbačima, pa udri po upravniku.
Zajaukao upravnik, moli:
— Smiri ih, deda, ubiše me . . .
A deda se sve od smeha valja:
— Ne bio tako radoznao i zavidan. Ne turaj nosa u tući lonac!
Izmlatili kršni momci upravnika, svega ga modrog napravili.
Onda im deda reče:
— Hop, svi u rog!
I svi kršni momci utren se opet u rog uvukoše.
„Sad ja znam što mi je dobri ždral taj rog dao! — nasmeja se u sebi deda i zaputi se na spahijino imanje.
Stiže on. a u spahije gostiju silesija. Svi piju, vesele se. Na stolu dedina torbica.
— Šta hoćeš, deda? — spahija ga pita.
— Došao sam po torbicu, pane.
— Hahaha! — zakikota se spahija i podboči se. — Videste li tu staru budalu! Još ti je korbača malo! Ej, lakeji, pred svim gostima udrite mu dvadeset i pet po turu!
Zgrabili stražari dedu, na pod ga svalili. Ali, deda iz džepa srebrni rog izvadio, pa kad ti viknu:
— Čuda mnoga iz roga!
Iskočilo iz roga dvanaest kršnih momaka s korbačima, pa kad stadoše i lakeje i spahiju i goste mu udarati!
Najviše je spahija izvukao — jer je deda sa strane stojao, naređujući:
— Lakeje — jako! A goste — jače!! Spahiju — najjače!!!
Kud deda okom, kršni momci skokom.
Stenjao spahija, stenjao, a onda vidi — spasa mu nema.
— Nosi, deda, torbu, samo svoje momke smiri!
— Davno je tako trebalo reći, pane — nasmejao se deda. — Sad se samo tuđom torbom otkupiti nećeš.
— Kaži šta još tražiš! Daću ti konja, kravu...
— E, i to je malo, pane.
— Joj, joj — spahija zapomaže. — Govori brže šta još tražiš, jer od tvojih momaka živ ostati neću!
— Ako ti je život mio — deda mu kaže — ostavi spahiluk sirotinji, a ti beži kud te oči vode!
Spahija tek tada zakukao:
— Joj, joj, kako ću bez spahiluka živeti?
— Volja ti hoćeš, volja ti nećeš — veli mu deda. — Ej, momci, udrite samo po spahiji!
Kršni momci prestadoše goste i lakeje udarati. pa se spahije prihvatiše.
Spahija pišti kao zmija u procepu, izdržati ne može, viče:
— Sav svoj spahiluk sirotinji dajem!
— E, dobro. Samo pazi, bez prevare, jer ja imam za tebe leka — smeje se deda. — Hop, svi u rog!
I kršni momci začas se u rog uvukoše.
Stavio deda rog u džep, pa govori:
— Eto me sutra da proverim. Nađem li te ovde, od mojih pomoćnika pobeći nećeš.
I deda veseo kući otišao, rog i torbu sa sobom poneo.
A spahija sutra zorom svoj spahiluk ostavio. Prepao se da se deda sa svojim momcima ne vrati.
Beloruska bajka