Bajke i priče u psihoanalizi i psihoterapiji

kad se setim sebe kad sam bio malko normalniji.... :lol:

meni niko nije čitao prave bajke :( tata mi je pukovnik avijacije i kao maloj mi je pokazivao slike nekih aviona sa topovima i stalno pričao o partizanima, nemcima, nekom slobi i amerikancima :(

i jedan davni tekst na slicnu temu o lewis carollu....

lewis caroll ... covek koji je bio danashnjim recnikom pedofil... covek koji je bio vanserijski talentovan za apstraktno razmisljanje sto je po meni nesto najuzvisenije.... ne bih se slozio da alisom manipulisu... jer ako je alisa odraz neispunjene lewisove infantilne seksualnosti onda alisa ima drugu ulogu a ne ulogu medija kakvog je vi predstavljate. alisa je znatizeljno dete koje voli da vidi sta ima iza druge strane ogledala... naivna i cedna istovremeno okruzena pohotom svih koji zele sto kazete da je zavedu a u stvari su svi zavedeni njenom nevinoscu.... dolazimo cak do vrha melodrame jer to je jedna melodrama sa okusom fantastike gde kraljica koja je ljubomorna na njenu mladost i nevinost mora da vara da bi pobedila... egzaltirana jurnjava tako mlade i neiskusne alise u potrazi, mozete misliti za virtelnim belim zecom sa leptir masnom koji ima jos i dzepni sat... mozemo naslutiti sta je lewis mislio pod pojmom belog zeca simbola cistote ali davanjem prekognicije odraslog muskarca koji voli brz sex....elem... pojavljivanje ludila zrelog muskraca za nedostiznim erosom kroz olicenje alisine cednosti je u u fantaziji ludog sesirdzije gde sesir simbolise falusoidnu svirepost koju bi joj on namenio a istovremeno je potiruci sa igrom macka cerekala koji svojim humorom daje atribut naivnosti i odbrambenog mehanizma autora tako da prosecan britanski citalac tog vremena ne bi naslutio duboki ponor njegove duse koja je zrela za tamnicu u tower-u.... virtuelna krepost tog dela je i u kritici monarhije i njene sklonosti ka svim porocima kao sto je prevashodno kocka koju osecamo u zadnjoj sceni kada naivnu mladu i neiskvarenu alisu u belim carapicama jure pohotne karte.... i ona naravno nalazi spas jedino u budjenju jer kuda bi drugo i mogla.... nesto kao sto je dosta kasnije radio david hamilton slikajuci devojcice u kojima se budi tek napupela seksualnost... mnogo prozaicnije i banalnije ali sa slicnom dozom ostrascenosti koju je lewis uspesno uvio u oblandu filozofije pod formom aprstraktne ekspresije.... ybg... sta sam teo da kazem nemam pojma. da... u toj formi moze svasta da prodje i dan danas... zato je lewis bio umetnik a ne bludnik i pre je mogao da prođe kao nastavnik katehizisa mozda rozenkrojcerovskog nacela nego neki pandan jack the ripperu tog vremena... virtuelni svet dozvoljava beg od svega i svachega.... najveci kompjuter je ljudski mozak i on dopusta rejmond kurcvelovske permutacije koje nijedan ibm ili hal savremenog sveta nikad nece biti u stanju da obradi tom brzinom kao sto je on u stanju da uradi ...

snezana?
jel bilo to?
jedna od najpopularnijih bajki.

ako si dobra i lepa devojcica-spasice te prijatelji i naci ces princa na belom konju. :)

a ustvari?

cini mi se da sve bajke (snezana, pepeljuga, mala sirena, devojcica sa sibicima, crvenkapa) zene predstavljaju kao nemocna i slabasna bica, koje treba neko da spasi i da im pomogne. dok mocne zene uvek imaju lik vestice, zle macehe, zle sestre.

pinokio (muskarac u bajci), je imao SVOJU sansu.

Bilo je o "Snežani", ali, evo još malo:

(‘O lepoto, traži svoj lik u ljubavi, a ne u ogledalu koje ti laska’ –Tagore)

Bajka o lepoj princezi koja, progonjena od strane ljubomorne maćehe, nalazi utočište u komuni - u kućici sedam patuljaka. Ispod kraljičine zanosne spoljašnosti krije se zla veštica, opsednuta prolaznošću lepote na koju je opominje njeno čarobno ogledalo.

Patuljci se obavezuju da će čuvati Snežanu (kako se kasnije ispostavlja – neuspešno), u zamenu da im ona bude surogat majka, vaspitačica i domaćica. No, narcisoidna maćeha je neumoljiva u nastojanju da se reši konkurencije i kreće, prerušena, u potragu za Snežanom koja je već jednom preživela pokušaj ubistva. Pritegnuće joj pojas oko struka tako da joj oduzme dah, zabiće joj u kosu češalj natopljen otrovom, a kada se i te dve egzekucije ispostave kao neuspele, na kraju će joj pokloniti otrovnu jabuku – zalog života ali i razdora – koji je ovde pervertiran u simbol smrti.
Snežana će umreti, oplakivaće je i patuljci i čitav šumski svet. Ali, samo dok do njenog staklenog sarkofaga ne dojaše princ na belom konju i, očaran njenom lepotom, ne podari joj životvorni poljubac. (Slično bajci o Trnovoj Ružici, i ovde imamo zlu ženu koja radi o glavi mlađanoj lepotici, smrt koja to nije, i princa-latentnog nekrofila.)
Zagrcnuta Snežana ispljunuće komadić otrovne jabuke i otrgnuti se od kliničke smrti. Sa scene će nestati zla kraljica, njeno ogledalo će se razbiti u paramparčad (ponegde: pasti na dno duboke reke), patuljci će slaviti Snežanino uskrsnuće i njenu svadbu sa princem. Izabranik Snežaninog srca, osim što je princ, ima i ulogu spasioca, odnosno otelotvorene ljubavi koja diže iz mrtvih.
Šta možemo zaključiti iz ove bajke?
– Izbor za Mis sveta (kraljevstva) bio je aktuelan i u vreme Sturm und Drang-a;
– Ljubomora je zelenooko čudovište i hrani se, poput parazita, telom i duhom svog domaćina;
– Prava, neprolazna lepota u sprezi je sa dobrotom; ono što je zlo nikada nije lepo.

Zašto baš SEDAM patuljaka?

snezana?
jel bilo to?
jedna od najpopularnijih bajki.

ako si dobra i lepa devojcica-spasice te prijatelji i naci ces princa na belom konju. :)

a ustvari?

cini mi se da sve bajke (snezana, pepeljuga, mala sirena, devojcica sa sibicima, crvenkapa) zene predstavljaju kao nemocna i slabasna bica, koje treba neko da spasi i da im pomogne. dok mocne zene uvek imaju lik vestice, zle macehe, zle sestre.

pinokio (muskarac u bajci), je imao SVOJU sansu.

Isti motiv se nalazi u pojedinim knjigama, kao i u latino serijama. Mlada, najlepša prineceza upada u nevolju (u novijoj literaturi je sama pravi, u starijim to radi neka zla žena). Uz nju je Dobra vila - verna služavka, baba, tetka, dadilja; noulajferka kojoj je jedini cilj da olakša muke mladoj lepotici, koja je skoro uvek siroče. Zla žena je po pravilu ljubomorna na mladu princezu i čini sve da joj zagorča život. :lol:
Mladu junakinju muke pritiskaju sve dok se ne pojavi mladi princ i sve reši. Poenta - ne preuzimaj odgovornost, neko drugi će se pojaviti i spasiti stvar. :D

@ Borac, taj broj sedam se često javlja - npr iza sedam gora i sedam mora; kao i broj tri - 3 sina, 3 ćerke (uvek je najmlađi/a glavni lik).

Poslednja izmena:
Poenta - ne preuzimaj odgovornost, neko drugi će se pojaviti i spasiti stvar. :D.

meni pre zvuci-
zenstvena je ona koja jadna, sirota kojoj treba neko da joj resi probleme i bude vinovnik njene sudbine ...
njen zivot zavisi od njegove volje- da li ce pomoci,
njena svrha je da polozi zivot u necije ruke- sto je tako cest obrazac patrijarhata

kao i svaka prica- olaksava zeninu ulogu

Misliš - nesposobna? ;)

nijedna od junakinja nije nesposobna, Pepeljuga, Sneguljica, Uspavana Lepotica ....

samo svaka zarad objektivnih okolnosti prepusta svoju sposobnost u funkcijiviseg autoriteta- kao u svakom patrijarhatu

i u tim bajkama postoje sposobne zene koje se stavljaju u poziciju vrhunskog autoriteta ali su ipak nize u zvanicnoj hirejarhiji- nijedna ne opstaje kao kraljica bez Kralja

Bilo je o "Snežani", ali, evo još malo:

(‘O lepoto, traži svoj lik u ljubavi, a ne u ogledalu koje ti laska’ –Tagore)

Bajka o lepoj princezi koja, progonjena od strane ljubomorne maćehe, nalazi utočište u komuni - u kućici sedam patuljaka. Ispod kraljičine zanosne spoljašnosti krije se zla veštica, opsednuta prolaznošću lepote na koju je opominje njeno čarobno ogledalo.

Patuljci se obavezuju da će čuvati Snežanu (kako se kasnije ispostavlja – neuspešno), u zamenu da im ona bude surogat majka, vaspitačica i domaćica. No, narcisoidna maćeha je neumoljiva u nastojanju da se reši konkurencije i kreće, prerušena, u potragu za Snežanom koja je već jednom preživela pokušaj ubistva. Pritegnuće joj pojas oko struka tako da joj oduzme dah, zabiće joj u kosu češalj natopljen otrovom, a kada se i te dve egzekucije ispostave kao neuspele, na kraju će joj pokloniti otrovnu jabuku – zalog života ali i razdora – koji je ovde pervertiran u simbol smrti.
Snežana će umreti, oplakivaće je i patuljci i čitav šumski svet. Ali, samo dok do njenog staklenog sarkofaga ne dojaše princ na belom konju i, očaran njenom lepotom, ne podari joj životvorni poljubac. (Slično bajci o Trnovoj Ružici, i ovde imamo zlu ženu koja radi o glavi mlađanoj lepotici, smrt koja to nije, i princa-latentnog nekrofila.)
Zagrcnuta Snežana ispljunuće komadić otrovne jabuke i otrgnuti se od kliničke smrti. Sa scene će nestati zla kraljica, njeno ogledalo će se razbiti u paramparčad (ponegde: pasti na dno duboke reke), patuljci će slaviti Snežanino uskrsnuće i njenu svadbu sa princem. Izabranik Snežaninog srca, osim što je princ, ima i ulogu spasioca, odnosno otelotvorene ljubavi koja diže iz mrtvih.
Šta možemo zaključiti iz ove bajke?
– Izbor za Mis sveta (kraljevstva) bio je aktuelan i u vreme Sturm und Drang-a;
– Ljubomora je zelenooko čudovište i hrani se, poput parazita, telom i duhom svog domaćina;
– Prava, neprolazna lepota u sprezi je sa dobrotom; ono što je zlo nikada nije lepo.

koliko se secam sedam je magicni broj...etc...mozda ima veze sa biblijom npr sedam smrtnih grehova? ili sedam vrlina? ili sedam emocija?

vidite kako su bajke zatuplujuce?

mislim da je moje rano citalacko iskustvo dovelo u mnoge pasivne situacije u zivotu.

ali na primer...iz ove pozicije, isto mi deluje i tako urbana i moderna serija sex&the city. nothing's change. woman will be woman and a man would be man. ;)

Na mene nisu delovale zatupljujće (nisam nikad imala privilegiju da budem pasivni posmatrač, morala sam da se borim za sebe, otud možda moja ljubomora prema onima kojima su drugi rešavali probleme;) ). Obožavala sam bajke. Mojoj sreći nije bilo kraja kad sam u biblioteci naišla na celu ediciju bajki - ruskih, ukrajinskih, kineskih, indijanskih,španskih.. ma svih mogućih naroda.. Nisu sve imale hepi end. Ne znam imaju li ih i dalje...:think:
Drugačije od ovih klasičnih.. nije u svakoj bila lepa princeza; bilo je i nekih nalik horor pričama:lol:

Borac za prava zivotinja:

sedam patuljaka kao sedam ljubavnika (falusa? :lol:), koji brinu o princezi, ali nijedan nije kao princ.

a bas sedam mozda je povezano sa tim sto se broj 7 oduvek smatrao srecnim brojem. kao i broj 3 (sto napisa miss smart), pa je zato najmladji tj. treci brat najsrecniji i najuspesniji. ili treca sestra u nekim pricama (uvek najlepsa i uvek nailazi na princa)

nisu sve zeMske pasivne. ariel, mala princeza, je bila aktivna tj. preuzela je stvar u svoje ruke. meni se vise svidja diznijeva verzija...volim srecne krajeve. :rumenka:

i ta bajka u originalu je negativna. devojka koja je aktivna i lepa na kraju se pretvara u morsku penu. sta je poenta, da zena ne treba da bude aktivna i juri muskarca tj. falus, inace ce lose da zavrsi. diznijeva verzija je ipak bolja.

iz bajki izlazi da su za lepe rezervisani princevi i ne treba ni da pokusavaju da isticu pamet, a da one ruzne treba da budu pametne, jer za njih nema princa.

Poslednja izmena:
princevi su tek zesci. najcesce nikakvi i smotani, sem u bajci lepotica i zver. zver je zapravo savrsen muskarac, zver pred drugima, a iznutra jedno nezno i toplo bice, puno ljubavi prema onome sto voli.
onda nindza kornjace i nisu bile tako lose. :lol:

zver je transformacija muskarca kada voli. ali i to je prilicno negativno, jer uvodi u zabludu da ce se neko zbog nekoga promeniti. msm, moze i tako da se posmatra.

Poslednja izmena:
ne :lol:, za ruzne nema nista, osim da rade i rintaju. mozda za ruzne jesu rezervisani falusi, ali ne princevski.

princevski falusi. :cepanje:

Принчевски фалуси су никаки. Шоферски су најбољи :mrgreen:

П.С. Јббт сад сконтах зашто су мени неке рекле да имам плаву крв и да личим на представника енглеске аристократије :sad2:

Принчевски фалуси су никаки. Шоферски су најбољи :mrgreen:

П.С. Јббт сад сконтах зашто су мени неке рекле да имам плаву крв и да личим на представника енглеске аристократије :sad2:

generalizacija je uvek losa.
ali iz toga izlazi da ne treba biti princeza. :sad2:

ko bude citao ovu stranu videce samo rec falus. :lol:

generalizacija je uvek losa.
ali iz toga izlazi da ne treba biti princeza. :sad2:

ko bude citao ovu stranu videce samo rec falus. :lol:

Аналогно томе принцезина маца је исто никака... или је некака. Или је од оне која ринта некака пошто шоферчина јури само принцезину која је никака али он то не зна пошто је глуп и мисли само фалусом. Или шоферчина јури све што се креће а принцеза воли само да ленствује па јој је зато маца лења. Шта сам сад реко јббт?

Back