Badnjak

Meni se hrišćanstvo uopšte ne sviđa, ako mene pitaš....ali to nema veza sa tim što hrišćanski obredi nisu nikakva hrišćanska novotarija, nego modifikacija prastarih paganskih običaja...To je kao da ja, pošto treba sad da spremim mimoza salatu, da odem da je napravim i da kažem e nije više mimoza, sad je karanfil salata i da znači da sam je ja izmislio..Nje nego...;)

А што ти се не свиђа?

Obožavam ove hrišćanske dušebrižnike koji smatraju da su bolji i pravedniji od drugih, jer su hrišćani, odnosno takvima sebe zovu. Smešno.

To su hrišćani galamdžije....što misle da su veliki hrišćani zato što su naučili 3 citata iz biblije i viču na sav glas: "Keve mi hrišćanin sam!" :roll:

Poslednja izmena:
Obožavam ove hrišćanske dušebrižnike koji smatraju da su bolji i pravedniji od drugih, jer su hrišćani, odnosno takvima sebe zovu. Smešno.

POSAN PASULJ
z:lol:

Potrebno:

1/2 kg mladog pasulja
glavica crnog luka
jedna paprika
jedna šargarepa
koren i list peršuna
ulje, so, biber

Priprema:

Šargarepa, luk, koren peršuna i paprika se iseckaju sitno, doda se pasulj i nalije litrom hladne vode. Kuva se poklopljeno oko pola sata a zatim osoli, pobiberi, zaèini uljem i pospe peršunovim lišæem. Ovako pripremljen pasulj može da bude gušæi ili reði, po želji.

да видиш како ћеш бити паметнији кад се накркаш :)

А што ти се не свиђа?

Ništa mi se ne sviđa...Hrišćanstvo je vera koja se zasniva na dve stvari: strahu i kazni...hrišćanstvo je vera u kojoj su i dan danas žene diskiminisana bića, nižeg reda, da ti se pripovraća kad slušaš šta popine čitaju na crkvenom venčanju, hrišćanstvo je vera u čije ime se najviše ubijalo proteklih 2000 godina, vera je najveći protivnik nauke, koliko je samo nauka sputana postojanjem vere....Isus Hrist nije nikakav sin božiji, nego običan manipulator širokim narodnim masama, hrišćansku crkvu krojila je politika, kako dune vetar, na vaseljenskim saborima...najveća mašinerija za pljačkanje naroda je crkva...koja prodaje maglu, uterujući strah od greha, i mlatarajući kaznom...pop ne ulaže ništa, nema nikakvu odgovornost, a pare samo kaplju..Na kraju krajeva vera je uvek služila da se njome manipuliše širokim narodnim masama, i izmislio je čovek, a ne bog ili neka druga sila......Iskreno, da sam malo pametniji bio, ili kad bih mogao da vratim vreme i opet imam 18 godina...upisao bih teološki fax...prodavao ljudima maglu, smejao bih se njihovoj gluposti i živeo sjajno...

А што не посумњаш у тврдње етнолога и историчара који тврде да су поједини обичаји паганског порекла??

Bravo...osnova nauke jeste sumnja za razliku od vere koja te tera da slepo veruješ.....ali ta sumnja daje samo jedan rezultat COPY-PASTE..;)

POSAN PASULJ
z:lol:

Potrebno:

1/2 kg mladog pasulja
glavica crnog luka
jedna paprika
jedna šargarepa
koren i list peršuna
ulje, so, biber

Priprema:

Šargarepa, luk, koren peršuna i paprika se iseckaju sitno, doda se pasulj i nalije litrom hladne vode. Kuva se poklopljeno oko pola sata a zatim osoli, pobiberi, zaèini uljem i pospe peršunovim lišæem. Ovako pripremljen pasulj može da bude gušæi ili reði, po želji.

да видиш како ћеш бити паметнији кад се накркаш :)

Mora da si se najeo pasulja, pa ti od gasova nije dobro.

А што не посумњаш у тврдње етнолога и историчара који тврде да су поједини обичаји паганског порекла??

Pa zato što jesu paganskog porekla, dokazano, argumentovano i činjenično. Inače sam imao priliku da sretnem jednog pravoslavnog talibana koji krajnje ozbiljno tvrdio da je pravoslavlje najstarija religija na svetu. :D

Unosenje badnjaka u kucu i njegovo paljenje NIJE HRISCANSKI VEC PAGANSKI OBICAJ!

"Istoričari religije, filolozi i etnolozi smatraju da su Srbi naslijedili ovaj običaj iz svoje prethrišćanske religije.
Oni tumače badnjak kao utjelovljenje duha rastinja i kao božanstvo koje umire spaljivanjem pa uskrsava, kojem su se prinosile žrtve i upućivale molitve radi plodnosti polja, zdravlja i sreće prodice.
Njegova vatra simbolizovala je svjetlost sunca, obezbjeđujući sunčevu životvornu snagu u narednoj godini. Neki od južnoslovenskih naroda imaju slične običaje, a tradicija da porodica na Badnji dan svečano naloži drvo na ognjištu zabilježena je i među drugim evropskim narodima." (Wikipedia)

Sve na ovom svijetu ima ono znacenje koje mu vjerom dusa daje, a Srbi nikad nisu bili potpuni pagani.Troglav (Triglav) bijase sjena Svetog Trojstva, paljenje badnjaka u cast jacanja snage Suncevog malog Boga Svarozica, Bozica, sina Svarogova, sina Boga nad bogovima, sina Boga Visnjega, bijase sjena Hristovog rodjenja, rodjenja Sina Bozijeg.Danasnji Srbi vjerom duse pale badnjak pozdravljajuci Sunce Pravde, Sina Bozijeg Isusa Hrista.

Poslednja izmena:

Back