Badnjak

Recimo i da jeste krst, ala su Hrišćani odabrali simbol, mani ga se Mujo..:D Zamislite da Hrile stvarno vaskrsne, i sidje na zemlju, a ljudi mu mašu s krstovi ko Irod pre 2000 godina, pa pobeg'o bi ko stoj pa gledaj...:rotf:
z:mrgreen: a zamisli da ponese sa sobom čekić i eksere, pa veli:
˝ja sam vaše grehe primio na sebe prošli put, al´ vi nastavili po starom da grešite, pa je sad vreme da svako svoj krst ponese sa sobom do gologote˝. z:lol:
šta misliš koliko bi dobrovoljaca bilo sa krste? :hahaha:
ja sam, do duše, siguran da bi se ona dvojica ˝digitalnih zilota˝ bez razmišljanja žrtvovala...z:mrgreen:

Recimo i da jeste krst, ala su Hrišćani odabrali simbol, mani ga se Mujo..:D Zamislite da Hrile stvarno vaskrsne, i sidje na zemlju, a ljudi mu mašu s krstovi ko Irod pre 2000 godina, pa pobeg'o bi ko stoj pa gledaj...:rotf:

A zamisli da je unapred pročitao Sveto Jevanđelje, pa da ih sve lepo po redu poebe u mali mozak? :lol:

z:mrgreen: a zamisli da ponese sa sobom čekić i eksere, pa veli:
˝ja sam vaše grehe primio na sebe prošli put, al´ vi nastavili po starom da grešite, pa je sad vreme da svako svoj krst ponese sa sobom do gologote˝. z:lol:
šta misliš koliko bi dobrovoljaca bilo sa krste? :hahaha:
ja sam, do duše, siguran da bi se ona dvojica ˝digitalnih zilota˝ bez razmišljanja žrtvovala...z:mrgreen:

:lol:

Наравно да је суштина Православна. Дух је Хришћански, јер приноси старо-паганско на жртву паљеницу, пред празник Рождества Месије и Спаситеља света.

Као што су три мудраца принели, смирну, злато и тамјан, тако и ми Срби приносимо Бадњак, пред Божић.

Hrist je zrtva za grehe i sve... i vise nema nikakvih zrtava, a ovo je samo vracanje na Stari Zavet...i podseca me na paganske brede sto ijeste...

Bas je bilo na Tv-u o tome (pravoslavni svestenik je govorio) kako se to odobrava ali samo pod tim znacenje da je to Hrist.....a drugi takodje pravoslavni svestenik kaze da to nije potrebno raditi jer to nije osnova Bozica.

Al dobro i u pravoslavlju ima dva strujanja.

bobovac.jpg

Hrast kao Suncevo drvo zivota (drudska kamena stolica, prestol, Bukovica, Konjic, Hercegovina)

Morfolosko i semanticko ishodiste rijeci badnjak je iz sanskrita:

baadhana m. abolition (obustava, otklanjanje)
baadhana adj. opposing (suprotstavljanje)
baadhana adj. refuting (odupiranje tacnosti, istini)
baadhana adj. oppressing (ugnjetavanje)
baadhana adj. harassing (zlostavljanje)
baadhana m. annulment (ponistenje)
baadhana m. abolishment (zabrana)
baadhana m. removal (uklanjanje)
baadhana m. suspending (zaustavljanje, odstranjenje)
baadhana n. opposition (protivljenje)
baadhana n. affliction (bol, patnja, mucenje, jad)
baadhana n. resistance (otpor)
baadhana n. molestation (nasilncki odnos)
baadhana n. oppression (ugnjetavanje)
baadhanaa f. pain (bol)
baadhanaa f. trouble (problem)
baadhanaa f. uneasiness (zabrinutost, nesigurnost)

Badnji dan je u vrijeme rodjenja isusa Hrista padao tacno na 24. decembar julijanskog kalendara. Tod dana Sunce pada u najnizu tacku na horizontu juznog neba. iz sanskrita vidimo sta u stvari znaci badnji dan. Od sedamnaest nabrojanih rijeci sa korijenom BAD ni jedna ne oznacava nesto veselo, sto je i razumljivo za slovensko vjerovanje i Badnji dan u vrijeme Hristovog rodjenja.

U srbskom jeziku postojala je rijec badalj i to je nesto sto pravi bol na oku i ometa vid. Postoji i badanja (kaca), postoji badanj koji sluzi za usmjeravanje vode na mlinsko kolo.
Za badnjak se sijece samo mladi hrast, suncano drvo Perunovo. Vatri badnjaka pridavala se magijska moc u borbi svjetla (Sunca) i tame, jer odmah iza badnjih vatri Sunce pocinje svoj ponovni povratak ka zenitu: rodjen je Svarozic, Mali Bozic, sin Svarogov i praslika Isusa Hrista.

A vase misljenje je...?

Poslednja izmena:
najvažnije značenje te riječi

...Sam pojam dolazi od staroslavenske riječi "b'deti", što znači bdjeti, biti budan,

čekati. Odatle i "badnjak", badnje drvo ili panj, što se na Badnju

večer uz poseban obred /polijevanja, natapanja panja/ unosi u kuću i

stavlja na ognjište da gori...

Sta ti znaci nacionalna svest pred Bogom???

А шта значи прати зубе, пред Богом?

Дал је пред'-хришћански ил је симбол преласка Хришћамствоје једна ствар, а традиција је друга. Различитости чине свет лепшим, а неговање традиције је ствар кутуре. Тамо где се традиције не негују, не само сто државе постају банане, него и неције постају шунд. А онда се растачу и растурају на микрочестице, па их гутају већи, ил требе у физичком смислу примитивнији и суровији. Није ли се баш нама то и десило?

Back