B I I X I I I + 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo stabilna pozicija znači da će te drugačije perspektive nekad mučiti do prevrtanja utrobe

Kao da proveravaju koliko je elastičan kapacitet tvoje pozicije
Da, ali se onda zapitam "hej pa zasto gomila drugih ljudi koja misli drugacije od mene, a pritom su mnogi i pametniji od mene, ne bi bila u pravu ili sto je jos verovatnije, zasto ne bismo svi bili u krivu, a i to 'u pravu, u krivu' su samo nase konstrukcije i moguce je da nemaju veze sa realnoscu" i tako krece preispitivanje koje se odvija u dobro poznatom smeru

Da, ali se onda zapitam "hej pa zasto gomila drugih ljudi koja misli drugacije od mene, a pritom su mnogi i pametniji od mene, ne bi bila u pravu ili sto je jos verovatnije, zasto ne bismo svi bili u krivu, a i to 'u pravu, u krivu' su samo nase konstrukcije i moguce je da nemaju veze sa realnoscu" i tako krece preispitivanje koje se odvija u dobro poznatom smeru
Da, naravno, ali na kraju se sve vrati na visceralni osećaj i potvrdu toga što misliš od strane stvarnosti (a da nije pseudo potvrda, tj confirmation bias)

Taj narativ može i da se obrne i da bude: zašto iz mene takođe ne bi mogla da nastane ispravna teorija stvarnosti

Jer to nije građa ćelije pa da do nje možeš samo mikroskopom

Da, naravno, ali na kraju se sve vrati na visceralni osećaj i potvrdu toga što misliš od strane stvarnosti (a da nije pseudo potvrda, tj confirmation bias)

Taj narativ može i da se obrne i da bude: zašto iz mene takođe ne bi mogla da nastane ispravna teorija stvarnosti

Jer to nije građa ćelije pa da do nje možeš samo mikroskopom
Pa da, ali verovatno i onaj koji misli drugacije od mene u svom univerzumu sve vreme dobija te "potvrde", i samo ucvrscuje svoju teoriju, kao sto i ja ucvrscujem svoju

Pa da, ali verovatno i onaj koji misli drugacije od mene u svom univerzumu sve vreme dobija te "potvrde", i samo ucvrscuje svoju teoriju, kao sto i ja ucvrscujem svoju
Ali, nemaš li određeni set Činjenica. Na primer Adolf Vučler je prvo postavljao bulevar mladića, a onda kao nešto plakao na sahrani njegovih žrtava.

Sad ako on kaže da nikad nije postavljao bulevar mladića, da li mi treba da kažemo "Da. Pošto je tako u tvom multiverzumu."

Pa to onda znači da nema konačne stvarnosti, a mnogo je potvrda oko nas da postoje neke stvari oko kojih se ne može pregovarati

Npr, juče gledam u beskonačne šume i brda i zapitam se zašto baš zelena boja

Da, da, hlorofil, ali zašto baš zelena boja

Pa eto zato, i oko toga šuma i ja sigurno nećemo pregovarati

Pa to onda znači da nema konačne stvarnosti, a mnogo je potvrda oko nas da postoje neke stvari oko kojih se ne može pregovarati

Npr, juče gledam u beskonačne šume i brda i zapitam se zašto baš zelena boja

Da, da, hlorofil, ali zašto baš zelena boja

Pa eto zato, i oko toga šuma i ja sigurno nećemo pregovarati
Pa neke da, ali neke i ne, mada pitanje kako i ta zelena boja izgleda u ultimativnoj stvarnosti i dal je zelena, ili smo mi ljudi postigli konsenzus oko toga da je zelena na osnovu slicnosti nase percepcije, ko zna kako je vidi neki gohlub ili crv itd.

Recimo, na pitanje dal je abortus eticki ili neeticki, priroda nam nece dati konacan odgovor, jer je domen njene regulacije to da obezbedi kako da se razmnozimo, ebe joj se za etiku i kako cemo pravno regulisati to ili eutanaziju npr.

Pa neke da, ali neke i ne, mada pitanje kako i ta zelena boja izgleda u ultimativnoj stvarnosti i dal je zelena, ili smo mi ljudi postigli konsenzus oko toga da je zelena na osnovu slicnosti nase percepcije, ko zna kako je vidi neki gohlub ili crv itd.
Pa ako prihvatamo da je zelena boja nešto drugo u Ultimativnoj stvarnosti, tj da se ne iscrpljuje u svojoj pojavi, već ima i neku imanentnu suštinu, prihvatamo metafiziku

Al cak i da je prihvatimo, ne znaci da mozemo bilo sta o njoj da kazemo (sad vec licim na ozimana) i da se pozivamo na nju kad nam treba opravdanje za neki nas svakodnevni stav
Da kažemo o svojstvima ne možemo ništa, tačno, ali što ne bismo mogli da se pozivamo na nj kada pravdamo svakodnevni stav

Npr, osoba ima snažan moralni osećaj, a ne može da ga objasni običnim materijalizmom

Ali, nemaš li određeni set Činjenica. Na primer Adolf Vučler je prvo postavljao bulevar mladića, a onda kao nešto plakao na sahrani njegovih žrtava.

Sad ako on kaže da nikad nije postavljao bulevar mladića, da li mi treba da kažemo "Da. Pošto je tako u tvom multiverzumu."
To su fizicke cinjenice, ne govorimo o tome, nego o onome iz cega proizilazi necije uverenje i u cemu je utemeljen neciji stav

Mozda se promenio od tad do sad, kao i Jovo Bajden od trenutka kad je govorio "da nece da mu deca idu u skolu s majmunima" do danas
Da ali promena dolazi sledećim koracima:

1. Vučić izjavi da je uvideo da je Đilas celo vreme u pravu

A ako promena dođe sledećim koracima:

1. Hitler nimalo ne žali što je vršio genocid
2. Ali traži da ga od sada oslovljavamo sa Dobitnik Oskara Ljudskih Prava TV Revije

onda to nije promena nego vređanje inteligencije.

Da ali promena dolazi sledećim koracima:

1. Vučić izjavi da je uvideo da je Đilas celo vreme u pravu

A ako promena dođe sledećim koracima:

1. Hitler nimalo ne žali što je vršio genocid
2. Ali traži da ga od sada oslovljavamo sa Dobitnik Oskara Ljudskih Prava TV Revije

onda to nije promena nego vređanje inteligencije.
Mozda

Moram sad da spavam, propusticu termin

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back