Šta bi za tebe bio neprijatelj?
Onaj koji prođe pola sveta da baš tebi provali nepozvan u stan i kaže da je kod tebe mnogo lepše nego kod njega,i on od danas želi da živi kod tebe.Otvori ti frižider i pita kada će večera.Jednog ćeš možda i prihvatiti,dvoje ,troje...imaju bebe,rodi ih se usput još....Ne razumete se,oni očekuju smeštaj i hranu,ti ideš i radiš,i nemaš više ni za svoje dete.Zašto bi ti tvoje bilo draže od njihovih?Sve su to nedužna deca.Kada bi ti rekla,ja ovo ne želim više da radim?Kod kojeg broja takvih "gostiju"? Bitan je njihov broj i način na koji se tvoja sudbina spojila sa njihovom.
Ako bi ih izdržavala dok i ti sa porodicom ne postaneš jedna od njih,onda mi reci,koliko ih već imaš u svom stambenom prostoru?
ti to iza zida dovikujesh nesto
onog madjarskog zida na materinjem srpskom?
a da, ti si tamo pod svojim uvjetima i doprinosis zajednici u skladu sa svojim mogucnostima
koje su, po defaultu, vece od njihovih posto si i ti bolja?
ili grijesim pa negdje ipak odlicno razumijes kad se bjezi s djetetom u jednoj, a torbom u drugoj ruci
od cega se bjezi?
i da potpuno je licno, nemaj dvojbe
empatija je uvijek licna
drukcije ne funkcionira
drukcije se svedemo na to da druge ljude zovemo migranti
u zelji da prenebregnemo prostu cinjenicu da sutra bilo ko od nas moze biti na njihovom mjestu
migranti...oce nasu zemlju, nasa radna mjesta...sve je to bahato...krenulo na put iz obijesti...divlje, a proracunato...sve je to dio plana....
izbjeglice - pomjerio ih sukob u cijem smo izvodjenju svi na neki nacin ucestvovali
npr time sto smo u nato savezu ili tome tezimo...i nemaju gdje da se vrate...
bas me cudi sto se termin migranti toliko potencira
- - - - - - - - - -
А ко то жели данас да живи код нас и да нам уђе у фрижидер?
e, to je najbizarniji momenat
sticem dojam da su pojedini zapravo uvrijedjeni sto ti ljudi kopaju rukama i nogama da odu dalje
umjesto da s nama dijele prazan frizider