Avramove muke

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Volite li Boga toliko koliko vaša religija od vas zahteva? Da li je to realno i uopšte moguće s obzirom da sa Bogom verovatno nemate komunikaciju? Da li je to moralno?
pa, nepoverljivi su ljudi, ko ce ih znati? kao zivotinje prema meni adamu, plahi; tako sam ja naucio sta je sumnja, i kada se taj problem rodio, ja bar nisam mogao da ga resim sve do hriscanstva, a neki, ti, npr., ni tada

batali boga, Hristos Ucitelj [Ravi] tebi smeta, to je tvoj problem, i mnogih drugih

Koliko cesto u Bibliji vidimo da je Bog nekoga pozvao da zrtvuje svog sina ?
Samo Avrama i nikog drugog stoga je red da dobro istrazimo dali je to neki uobicajeni Bozji zahtjev ili je imao neku konkretnu poruku u funkciji neke izvonredno velike Bozje misije !
Aeternum je vec dala kratak odgovor koji je po meni zaista osnovan.

Koliko cesto u Bibliji vidimo da je Bog nekoga pozvao da zrtvuje svog sina ?
Samo Avrama i nikog drugog stoga je red da dobro istrazimo dali je to neki uobicajeni Bozji zahtjev ili je imao neku konkretnu poruku u funkciji neke izvonredno velike Bozje misije !
Aeternum je vec dala kratak odgovor koji je po meni zaista osnovan.
Pozvao ga ali sprecen da ubije dete.Zasto nije predomislio se ili nesto drugo je u pitanju.
Samo mu sto mu nije reko kad se avram opasuljio e budalo

bog ga je pozvao, ali je andjeo sprecio, nemoj to da previdjas
Nije andjeo svojom voljom sprecio avrama.Sve u dosluhu s bogom.
Da ga je na primer nagovorio onaj laznjak bog saseko bi avram sinu glavu.Mislis da bi se pokajao avram.Njet.
Ali pravi rece e magarce ja pravi ne trazim zrtvu nego milost.I tako se rodi u coveka ljubav.

Nije andjeo svojom voljom sprecio avrama.Sve u dosluhu s bogom.
to je tvoja interpretacija, ali je pise tako? ne pise
Da ga je na primer nagovorio onaj laznjak bog saseko bi avram sinu glavu.Mislis da bi se pokajao avram.Njet.
ja ti lepo kazem da je takav tamo bio obicaj da se deca zrtvuju, avram se tamo doselio., i sta ce, "kud svi turci tu i mali muja" - ja to tako shvatam, i to sam tumacenje negde procitao

ja ti lepo kazem da je takav tamo bio obicaj da se deca zrtvuju, avram se tamo doselio., i sta ce, "kud svi turci tu i mali muja" - ja to tako shvatam, i to sam tumacenje negde procitao
Ko su andjeli
Uvek su deo Bozjeg delovanja i uvek su povezani uz Njega.
Nije u pitanju pali andjeo.Ispalo bi bog sotona a andjeo demon spasitelj.

U pravu si za a ovo drugo.Svako od nas da je ziveo u to vreme ne moze da tvrdi da ne bi isto uradio.Gledas onog kralja kako svoju decu zrtvuje i ti tako isto naravski.Takav je covek.

Ko su andjeli
Nije u pitanju pali andjeo.Ispalo bi bog sotona a andjeo demon spasitelj.
pitanje je od kada mi znamo to
od kada datira ta nauka

kako ti znas sta jeste, a sta nije u pitanju? jel se bog predomislja, kaze jedno, pa onda salje andjela, da ne bi ispalo da se predomislio?

od kada datira ta nauka

kako ti znas sta jeste, a sta nije u pitanju? jel se bog predomislja, kaze jedno, pa onda salje andjela, da ne bi ispalo da se predomislio?
pa predomišlja se...prvo je dao jedna pravila u SZ pa ih onda poništio sa NZ...predomišlja se osim ako je različit bog u pitanju

pa predomišlja se...prvo je dao jedna pravila u SZ pa ih onda poništio sa NZ...predomišlja se osim ako je različit bog u pitanju
ako se predomislja, onda nije bog\
ako nije avramov i nas, onda su znaci falsifikovali bibliju, a ne moze biti nas ako su tamo zrtvovali decu njihovom bogu moloku o kome imas dosta informacija na primer ovde,

Tko je bio Moloh?

samo je izostavljeno da je andjeo isto MLK, MELEK

Anđeo

Anđeo. Jezik; Prati · Uredi. Detaljnije. Ovaj članak ... Anđeo (od grčkog, αγγελος, "poslanik, vjesnik"; na ... Melek (arapski: الملك, al-malak, melek; "anđel

e, sad idi na link MLK, MOLOK, MOLOH da se informises o tom "bogu" kome su prinosena deca, evo uvoda, fenicansko MLK !!!:

Kao što je slučaj s većinom pitanja u pogledu drevne povijesti, točno porijeklo štovanja Moloha nije jasno. Vjeruje se da izraz Moloh potječe od feničkog mlk, što se odnosi na jednu vrstu žrtve koja se prinosila kako bi se potvrdio ili poništio zavjet. Melekh je hebrejska riječ za „kralja“. U Izraelaca je bilo često da se imena poganskih bogova spajaju sa samoglasnicima hebrejske riječi za sram: „bošeth“. Tako je božica plodnosti i rata, Astarta, postala Aštoreth. Kombinacija mlk, melekh, i bosheth rezultirala je u nazivu „Moleh“, što bi se moglo protumačiti kao personificirani vladar sramotne žrtve.“ Njegovo ime pisalo se i kao Milkom, Milkim, Malik i Moloh. Njegova pratilja bila je Astarta, a obredna prostitucija se smatrala važnim oblikom štovanja.

Feničani su bili labavo okupljena skupina ljudi, koji su živjeli u Kanaanu (područje današnjeg Libanona, Sirije i Izraela) između 1550. i 300. godine prije Krista. Uz seksualne obrede, štovanje Moloha uključivalo je i žrtvovanje djece, odnosno „prinošenje djece kroz vatru“
E, medju njih se Avram doselio, to mi trebamo da razumemo,a ne samo daj da ih osudimo, osuditi cemo ih lako, nije problem, ali daj da razumemo sta se radilo onda.
Pa Avram da je zrtvovao sina, mislis da ga ne bih osudio? Mislis da bi Hristos onda rekao Bog Avramov?
Pa neka je 100x visa sila, ja bre mislim samo sa svojom glavom, ne bih bio Adam da mislim sa necijom tudjom.

Poslednja izmena:
od kada datira ta nauka

. Али анђео Господњи викну га с неба, и рече: Авраме! Авраме! А он рече: Ево ме.

da li je avram uvideo razliku izmedju moleka.i pravog boga.Da li je sebe preupitao zar sam i mogo to da pomislim da pravi bog trazi od mene da ubijem svog sina.

Svi znamo priča o Avramu od koga je biblijski bog tražio da žrtvuje ritualno svog sina jedinca.
Avram je bez dvoumljenja krenuo da to izvrši a onda je anđeo sprečio ubistvo.

Šta bi radili da se nađete u situaciji u kojoj je bio Avram? Da morate da birate između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema nekom drugom uključujući sebe? Ako važnija ljubav zahteva žrtvu manje važne ljubavi šta ćete uraditi?

U ovakvim situacijama primat ljubavi prema Bogu nad svim ostalim je ono što zahteva jjudejski bog a i Hrist indirektno (zapovedivši da se Bog voli svim srcem a drugi samo onoliko koliko volimo sebe)

Volite li Boga toliko koliko vaša religija od vas zahteva? Da li je to realno i uopšte moguće s obzirom da sa Bogom verovatno nemate komunikaciju? Da li je to moralno?
Ta priča o Avramu je izmišljotina.

. Али анђео Господњи викну га с неба, и рече: Авраме! Авраме! А он рече: Ево ме.
pa jel vidis sta mi trebamo da naucimo?
ali, ni tu nije kraj, pazi ovo:
https://www.biblija.info/ekavski/01_1MO/011MO022.HTM
1. После тога хтеде Бог окушати Аврама, па му рече: Авраме! А он одговори: Ево ме.

a sta kaze novi zavet?

Jakovljeva 1:13 BKJ​

Neka nitko kad je iskušavan, ne kaže: “Bog me iskušava!” Jer Bog ne može biti iskušavan zlom, niti on nikoga ne iskušava.

sta cemo dakle zakljuciti?
da je taj bog zapravo bio moloh, a andjeo Gospodnji je intervenisao i sprecio zrtvoprionosenje deteta
problem je sto to nije bio BOG koji je iskusavao AVRAMA, vec MOLOH
BOG NIKOGA NE ISKUSAVA, mozda je Avram samo mislo da je Bog, ali je tada naucio da nije

Poslednja izmena:
Da se nadjem u takvoj situaciji da mi neki tkz. bog traži da ubijem dete, pa zapalio bih tog boga, kao što i hocu kad odem pred njega kako vi kažete kad umrem, čeka on mene na dvoboj ne sekirajte se. Posle te priče o ovom avramku vi još uvek verujete u bilbiju XD

pa jel vidis sta mi trebamo da naucimo?
ali, ni tu nije kraj, pazi ovo:
https://www.biblija.info/ekavski/01_1MO/011MO022.HTM
1. После тога хтеде Бог окушати Аврама, па му рече: Авраме! А он одговори: Ево ме.

a sta kaze novi zavet?

Jakovljeva 1:13 BKJ​

Neka nitko kad je iskušavan, ne kaže: “Bog me iskušava!” Jer Bog ne može biti iskušavan zlom, niti on nikoga ne iskušava.

sta cemo dakle zakljuciti?
da je taj bog zapravo bio moloh, a andjeo Gospodnji je intervenisao i sprecio zrtvoprionosenje deteta

problem je sto to nije bio BOG koji je iskusavao AVRAMA, vec MOLOH
BOG NIKOGA NE ISKUSAVA, mozda je Avram samo mislo da je Bog, ali je tada naucio da nije
Problem je izgeda u tebi i meni.Nedostaje nam avramova vera.

Ево шта блаженопочивши патријарх Павле пише на ову тему.
"Према свему томе, за наше мисли, речи и дела нема другог мерила које су од њих добре а које зле сем воље Божије. Правно, јуридички дозвољено и недозвољено, може постојати и да Бога нема, јер је право ствар људи, друштва и његових односа. Али морално добро или зло, порок и врлина не могу постојати без Бога и воље Његове.

С тим у вези, још треба имати у виду да смисао појединих наредаба и забрана Божјих ми схватамо својим умом, до других пак не достижемо, јер надилазе наш ум, али смо дужни да и њих испунимо с убеђењем да Бог зна зашто их је донео и због чега су нам потребне.
Инсистирати на томе да Божје наредбе пошто-пото буду у сагласности са нашим умом значило би нам ум стављати изнад Бога, тражити да Бог свој ум и своје мисли подреди нашем, прописивати Њему законе, а не прихватити да их Он нама прописује. Тако судећи закону Божјем, ми бисмо себе дигли на висину врховног законодавца. Да то не може бити добро и да сем гордости у таквом схватању не би било ничега другог, мислим да је јасно само по себи.

Са овог становишта треба да процене свој став они верни који не могу да схвате поједине наредбе Божје, нпр. да је Бог, који је љубав, могао наредити Авраму да убије сина свога Исака и принесе му на жртву и који веле да такву заповест не би могли извршити. Они сматрају да причинити такав бол оцу, само да би он показао послушност према Богу, не приличи ни Богу правде, а камоли Богу љубави, без обзира што је у последњем моменту анђео Божји спречио већ подигнуту руку Аврамову да изврши убиство сина (1 Мојс. 22, 1-12). Не треба много објашњавати да се схвати да такав став значи стављати на свој кантар љубав Божју, уместо обратног поступка, што само показује да они нису узрасли до разумевања да љубави веће од љубави Божје нема и не може бити.

Тако мерећи љубав Божју, они не стижу до сагледања да је Бог учинио несравњиво више од онога што је тражио да Аврам учини за Њега: Дао је Сина Свога Једнороднога да сваки који верује у Њега не погине, него да има живот вечни (Јов. 3, 16). Са правом је могао тражити од Аврама да му врати сина кога му је дао, а Бог је дао на смрт Сина Свога за нас недостојне; тражио је да то учини за Њега, Светог и Праведног, а Он је Сина Свога дао за нас грешне и неправедне.

Затим, величина вере Аврамове надвисила је његов родитељски бол и дала му снаге да га поднесе. Он је веровао речи Божјој да ћe му се у Исаку семе назвати (1 Мојс. 21, 12), тј. да ћe Исак имати деце, а Аврам од њега потомства.
Снага вере да је Бог, Који му је даровао Исака кад није било наде да има сина, због Сариног неплодства и престарелости, кадар да Исака васкрсне из мртвих и тако одржи Своје обећање „у Исаку ћe ти се назвати семе“, како о томе казује и апостол Павле (Јевр. 11, 18-19), давала му је снагу да одлучно врши Божју заповест."
https://svetosavlje.org/da-nam-budu-jasnija-neka-pitanja-nase-vere-knjiga-i/4/

Ево шта блаженопочивши патријарх Павле пише на ову тему.
"Према свему томе, за наше мисли, речи и дела нема другог мерила које су од њих добре а које зле сем воље Божије. Правно, јуридички дозвољено и недозвољено, може постојати и да Бога нема, јер је право ствар људи, друштва и његових односа. Али морално добро или зло, порок и врлина не могу постојати без Бога и воље Његове.

С тим у вези, још треба имати у виду да смисао појединих наредаба и забрана Божјих ми схватамо својим умом, до других пак не достижемо, јер надилазе наш ум, али смо дужни да и њих испунимо с убеђењем да Бог зна зашто их је донео и због чега су нам потребне.
Инсистирати на томе да Божје наредбе пошто-пото буду у сагласности са нашим умом значило би нам ум стављати изнад Бога, тражити да Бог свој ум и своје мисли подреди нашем, прописивати Њему законе, а не прихватити да их Он нама прописује. Тако судећи закону Божјем, ми бисмо себе дигли на висину врховног законодавца. Да то не може бити добро и да сем гордости у таквом схватању не би било ничега другог, мислим да је јасно само по себи.

Са овог становишта треба да процене свој став они верни који не могу да схвате поједине наредбе Божје, нпр. да је Бог, који је љубав, могао наредити Авраму да убије сина свога Исака и принесе му на жртву и који веле да такву заповест не би могли извршити. Они сматрају да причинити такав бол оцу, само да би он показао послушност према Богу, не приличи ни Богу правде, а камоли Богу љубави, без обзира што је у последњем моменту анђео Божји спречио већ подигнуту руку Аврамову да изврши убиство сина (1 Мојс. 22, 1-12). Не треба много објашњавати да се схвати да такав став значи стављати на свој кантар љубав Божју, уместо обратног поступка, што само показује да они нису узрасли до разумевања да љубави веће од љубави Божје нема и не може бити.

Тако мерећи љубав Божју, они не стижу до сагледања да је Бог учинио несравњиво више од онога што је тражио да Аврам учини за Њега: Дао је Сина Свога Једнороднога да сваки који верује у Њега не погине, него да има живот вечни (Јов. 3, 16). Са правом је могао тражити од Аврама да му врати сина кога му је дао, а Бог је дао на смрт Сина Свога за нас недостојне; тражио је да то учини за Њега, Светог и Праведног, а Он је Сина Свога дао за нас грешне и неправедне.

Затим, величина вере Аврамове надвисила је његов родитељски бол и дала му снаге да га поднесе. Он је веровао речи Божјој да ћe му се у Исаку семе назвати (1 Мојс. 21, 12), тј. да ћe Исак имати деце, а Аврам од њега потомства.
Снага вере да је Бог, Који му је даровао Исака кад није било наде да има сина, због Сариног неплодства и престарелости, кадар да Исака васкрсне из мртвих и тако одржи Своје обећање „у Исаку ћe ти се назвати семе“, како о томе казује и апостол Павле (Јевр. 11, 18-19), давала му је снагу да одлучно врши Божју заповест."
https://svetosavlje.org/da-nam-budu-jasnija-neka-pitanja-nase-vere-knjiga-i/4/
Sve u svemu ovakvu veru ko sto je imao avram moras imati da bi dobio vecni zivot.I to je pokazao i isus na krstu kad rece ne moja volja nego tvoja.
E sad da Li ima takvih vernika u ovom.veku.

Problem je izgeda u tebi i meni.Nedostaje nam avramova vera.
ja sam ti naveo kako jeste, zasto je u meni problem?
bog moloh mu trazi da zrtvuje sina, a andjeo Gospodnji ga spasava
Avram prosto nije znao gde je dospeo
Plus, nas Bog ne iskusava kao taj Moloh njihov "bog", onda
Avram prosto nije znao sa kim ima posla dok se nije pojavio andjeo Gospodnji, tako da ne mozemo kriviti Avrama

Ja nemam problem nego vidis da ovi nemaju pojma da istumace, pa lupetaju.
е треба много објашњавати да се схвати да такав став значи стављати на свој кантар љубав Божју, уместо обратног поступка, што само показује да они нису узрасли до разумевања да љубави веће од љубави Божје нема и не може бити.

Тако мерећи љубав Божју,
zamena teza, klasicna, jer ubijanjem sina vi merite ljubav prema bogu sto je ludilo
"bog" moloh je iskusao avrama, andjeo Gospodnji spasao, kraj price o zrtvoprinosenju vlastite dece koje je tada vladalo

Poslednja izmena:
Avram prosto nije znao sa kim ima posla dok se nije pojavio andjeo Gospodnji, tako da ne mozemo kriviti Avrama

zamena teza, klasicna, jer ubijanjem sina vi merite ljubav prema bogu sto je ludilo
"bog" moloh je iskusao avrama, andjeo Gospodnji spasao, kraj price o zrtvoprinosenju vlastite dece koje je tada vladalo
Ovo je bitno
Он је веровао речи Божјој да ћe му се у Исаку семе назвати (1 Мојс. 21, 12), тј. да ћe Исак имати деце, а Аврам од њега потомства

vrdaš da bi sačuvao veru da je pravi Bog isto što i bog u koga su verovali Avram, Isak i Jakov

Matej 22,31A za vaskrsenije mrtvijeh nijeste li čitali što vam je rekao Bog govoreći:
Matej 22,32Ja sam Bog Avramov, i Bog Isakov, i Bog Jakovljev! Nije Bog Bog mrtvijeh, nego živijeh.

posle lažnog Otkrivenja, pao ti je već i deo SZ pa razdvajaš u njemu pravog Boga od sadiste Jahvea
međutim ako se ispostavi da je bog Avramov sadista Jahve
onda ti pada i vera u Isusa jer se iz gore navedenih stihova vidi da je Isus verovao u boga Avramovog ....
znači ruši se sve kao kula od karata
jer si racionalan
a da bi verovao u hrišćanstvo moraš biti iracionalan

Back