AUTOMOBILI U RAZMERI

a evo sta sam u vezi ovoga nasao na netu...

Slovenačka firma "Hribar i otroci" proizvodi automobil igračku "fića"
Izvor Politika, 11. 02. 2005.

Zahvaljujući privatnom preduzeću "Hribar i otroci" iz Kranja, specijalizovanom za proizvodnju automobila igračaka, prvi srpski auto, "fića nacional" doživljava svoju drugu mladost.

Naime, decembra 2001.god, firma "Hribar i otroci", potpisala je ugovor sa kragujevačkom "Zastavom", o proizvodnji minijaturnih "fića", automobila igračaka, a do decembra 2004. god na slovenačko i svetsko tržište plasirala je 27.000 autića. Namera firme je da u naredne 4 god plasira oko 1 mil malih "fića", a u 2005.god je planirano da se proizvede 150.000 komada.

Kranjski "fičota" je od kragujevačkog "fiće" manji 43 puta. Prvi "fiat 750", iz milošte nazvan "fića", "Zastava" je proizvela oktobra 1955.god, a do oktobra 1985. sa trake je sišlo ukupno 930.000 komada. "Zastavi" pripada 5% od prodaje, a "fičota" košta 4 EUR.

Preduzeće za proizvodnju i prodaju dečjih igračaka "Hribar i otroci" postoji od 1991. godine, a firma se specijalizovala za autiće, koji sada čine 70% proizvodnje. Pod zaštićenim imenom "moj mali avto", "Hribar i otroci" su do sada prodali oko 8 mil autića, a "fića" je 18. u toj seriji.

"Hribar i otroci" nameravaju da krenu i sa proizvodnjom drugih "Zastavinih" modela. Plan je da se u 2005.god počnu proizvodnju "juga", a u narednim će napraviti i "keca" i "tristaća". Kasnije je moguća i proizvodnja "floride".

Neverovatno sta sam nasao u Novom Sadu na Spensu, u Legu... Ovo sam vozio davne `90 pa do 95... Nisam mogao da odolim. Iako je u 1:43. Prelepo. A jos kad udari nostalgija za legendom. Fica - Zastava 750. Sve sa tablicama sa onom crvenom petokrakom. Ajaooooj.
Hribar i otroci, ekskluzivno pravo na proizvodnju modela Zastave dd Kragujevac.
Koliko para je bio Fića?
Sećam se da je bilo takvih u raznim bojama da se kupe u bivšem Zastavinom salonu automobila na početku 29-og novembra.

Momci taj se fica odavno pojavio,ja ga imam vec oko dve godine i to u skoro svim bojama,pa cak i policiskog.Cudi me da ste ga tek sada videli.Inace da dodam da su slovenci licencu kupili od zastave za 60.000 evra i dali prava cararami da naorave ficu.Znaci da ispravimo HRIBAR I OTROCI NE PROIZVODE FICU VEC CARARAMA A ONI GA SAMO PAKUJU IPRODAJU KAO GOTOV PROIZVOD.Slovenci su poznati po tome.:D

Kod mene novo - Jedan MAN F2000 u 1:72...

A vidim da spominjete fice, sve vam je rekao aca... a imate ih skoro svuda, pogotovo u zadnje vreme... valjda je stigla nova serija, mada za razliku od stare nema ono plasticno postolje na kojem pise zastava 750... a ako vas interesuje imate i fiat 500 u 1:43 od Mondo Motorsa, lep model a veoma jeftin...

Nov sam ovde evo tek nekoliko dana i sad sam odlucio da se ukljucim u kritike. Slika ce biti, postavio sam ih na drugom forumu, ali ukratko. Iskljucivo skupljam 1/18 imam 115 automobila i 15 motora, pravio sam pauzu od godinu dana jer sam se zasitio, a i mesto mije u jednom momentu postalo problem. Sada sam ponovo poceo i sve ukupno oko 5-6 godina aktivno skupljam modele. Obozavam BMW-e i za njih mi nije zao da dam pare. Bice slika za koji dan da stignem da uslikam sve lepo i da sredim slike i postavim.
Covek koji me je ovde odusevio je NEDO, procitao sam svih 119 strana dok se nisam upisao i covek me odusevio kako kupuje kao lud makete pa imam i par pitanja za tebe.
Da li znas koliko si dao na makete, sta kazu tvoji najblizi za hobi ( koji nije bas jeftin), koliko sam skontao u makete si dao solidan auto. Koja maketa ti je najdraza i da li i kada si mislio da se zaustavis na kom broju.
Za maketare u NS update nekih radnji gde ima modela 1/18. Nemam mnogo vremena da se setam po gradu pa bih molio da napisete spisak, a mogu i po BG jer sam cesto i u BG.
Pozdrav, i slike stizu uskoro

Nov sam ovde evo tek nekoliko dana i sad sam odlucio da se ukljucim u kritike. Slika ce biti, postavio sam ih na drugom forumu, ali ukratko. Iskljucivo skupljam 1/18 imam 115 automobila i 15 motora, pravio sam pauzu od godinu dana jer sam se zasitio, a i mesto mije u jednom momentu postalo problem. Sada sam ponovo poceo i sve ukupno oko 5-6 godina aktivno skupljam modele. Obozavam BMW-e i za njih mi nije zao da dam pare. Bice slika za koji dan da stignem da uslikam sve lepo i da sredim slike i postavim.
Covek koji me je ovde odusevio je NEDO, procitao sam svih 119 strana dok se nisam upisao i covek me odusevio kako kupuje kao lud makete pa imam i par pitanja za tebe.
Da li znas koliko si dao na makete, sta kazu tvoji najblizi za hobi ( koji nije bas jeftin), koliko sam skontao u makete si dao solidan auto. Koja maketa ti je najdraza i da li i kada si mislio da se zaustavis na kom broju.
Za maketare u NS update nekih radnji gde ima modela 1/18. Nemam mnogo vremena da se setam po gradu pa bih molio da napisete spisak, a mogu i po BG jer sam cesto i u BG.
Pozdrav, i slike stizu uskoro
Dobro nam dosao braticu.Ja sam iz jagodine sakupljam 1/43 modele, imam nesto 1/24 i 1/18.A za neda si upravu.On je car ovog foruma.:DPozdrav:bye:P.S.Jedva cekamo slike.

Evo malo obecanih slika tek toliko da prikazem svoju garazu.

To je za sad, prazna mesta na polici treba da se popune u sredu stizu AutoArt modeli 635CSi i 2002 tii.
Ako nekoga zanima a ne zna ima dobar sajt odakle ja redovno porucujem makete i imaju cesto popuste. www.modelcarworld.de
Kao sto se vidi polica je skoro popunjena, i trenutno razmisljam gde i kako smestiti makete koje ce stizati. Ako me neko pita kada cu stati i na kom broju-nemam pojma, kada se zasitim, a kada ce to biti ni sam ne znam. Jedino kada udjem u stan sav srecan sa maketom moji prevrnu ocima i kazu, evo ga opet je kupio igracku. MAKETE NISU IGRACKE.

to vaskrsije

Prvo da ti zaželim dobrodošlicu i drago mi je da nam se priključi neko čije je interesovanje razmjera 1:18.

A sada par odgovora na tvoja pitanja.
Primanja mi omogučuju da mogu malo više novca dati za modele . Veliki mi je plus što nisam ženskaroš,što nisam neko tko će pola plate slupati na alkohol pa dobar dio prihoda ide na modele. Nemam nekih drugih velikih prohtjeva ,supruga ima isto dobra primanja pa kučni budžet ne trpi.
Koliko sam potrošio do sada ? Ne baš koliko izgleda na prvi pogled. Mislim da se cifra kreće oko 15.000.- €.
Iako sam prve modele nabavio još prije dvadeset godina ,zadnje dvije-tri su ipak najjače po pitanju nabavke modela. A sve je išlo ovako.Prvih godina sam nabavljao po jedan model svaka dva-tri mjeseca pa se do 1992 (početak rata) sakupilo nekih 30-ak modela u 1:18 te 50-ak u drugim omjerima.Poslije pet godina pauze nastavljam istim tempom tako da do kraja 2006 imam 65 modela u 1.18 te oko 120 modela drugih omjera.Tada pravim rez,sve modele drugih omjera mjenjam,prodajem...... za 1:18-ke i nastavljam samo sa ovim omjerom.U toku 2007 sam nabavio tačno 100 modela ,dok sam ove godine uspio nabaviti 115 komada. Trenutni broj modela je 280 plus 6 koji su mi u dolasku.
A kako moja žena reaguje na sve ovo ?...........Mislim da sam joj zaista dobar muž (i sama to kaže) i nikada nije imala zamjerke .Modeli mi inaće stoje u firmi u kojoj radim pa ni sa te strane nije bilo problema,mislim na prašinu,nered i drugo.
Na kojem broju ću se zaustaviti to nisam nikada razmišljao. Vjerovatno kada budem sakupio sve dostupne modele (a to je nikada).
Pošto uglavnom nabavljam modele koje želim ne postoji neki model za koji bih mogao izdvojiti da mi je specijalno drag.Ukratko ,bez obzira na cijenu modela koju platim,kvalitetu modela i sl. svi su mi izuzetno dragi. Normalno da u svemu ima nešta što me specijalno privlači. To su modeli Evropskih automobila iz 50-ih,60-ih i 70-ih godina.

Malo mi smeta što moje sudjelovanje na forumu može ljudima izgledati kao hvaljenje.Nisam baš taj tip ali jednostavno osječam potrebu da nekom pokažem šta imam.

Poslednja izmena:

Back