Gligi
Aktivan član
- Poruka
- 1.027
Gligi evo za tebe (mozda) nesto... Na vracaru radnja od pre neki dan...
Hvala, imam neke odavde. . . mada mozda sutra svratim do te radnje

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Gligi evo za tebe (mozda) nesto... Na vracaru radnja od pre neki dan...
Tačno. Ali zašto baš 1:43, 1:24 itd?@Espanjol pa ja mislim u jednom original velicini ima 43 komada ovih malih
Tačno. Ali zašto baš 1:43, 1:24 itd?
Tačno. Ali zašto baš 1:43, 1:24 itd?
@ trucker_sd Lepo, lepo. Imas li jos koju sliku? Neku od napred i od nazad?
Da, to je to. Vidim da si pažljivo čitao i verovatno sakupljao moje tekstove iz Auto sveta. Biće toga još puno u knjizi o modelima koja uskoro treba da se pojavi. Uz svu zaljubljenost u modele i divljenje njihovom izgledu, dobro je znati i neke druge pojmove, razmeru, materijale, proizvođače, istoriju... Uživajte i dalje, to je jako lep i koristan hobi.Osnovna americka razmera od jednog inca izvedena je takodje iz odnosa stopa/inc (304,8mm : 25,4 mm = 12), sto odgovara evropskoj razmeri od 1:12. Sledeca razmera od pola inca (1/2 inca) odgovara evropskoj od 1:24. Problem je nastao kod narednog deljenja, modeli u razmeri 1:48 (1/4 inca) bili su mali za zeleznicki „O“ sistem. Posle puno pregovaranja medju proizvodjacima usvojena je „metricka“ razmera od 7mm (1 stopa 304,8mm : 7mm = 43,54). Broj je zaokruzen na 43, i tako je nastala danas verovatno najpopularnija razmera 1:43.
Kod sledece razmere 3,5mm u obzir je uzet i decimalni ostatak iz prethodne razmere, pa je tako izvedena i evropska 1:87 koja odgovara najpopularnijem zeleznickom sistemu „HO“. Neki od proizvodjaca kruto se drze pravila da se sve razmere, u odnosu na osnovu, izvode mnozenjem i deljenjem sa dva. Tako poznata nemacka Herpa proizvodi odlicne modele u razmeri 1:86, dok se mnogo stariji i poznatiji Wiking drzi standarda od 1:87.
Toliko od mene sto se tice razmera![]()
Nisam znao da mi trba toliko predznanje za skupljanje modela...
Uglavnom, ako mislis da treba nesto da naucimo... Napisi pricu. Nemoj da nas mucis sa pitanjima![]()
Biće priča a biće uskoro i prva knjiga kod nas posvećena modelima u razmeri, kolekcionarstvu i koječemu.
Biće priča a biće uskoro i prva knjiga kod nas posvećena modelima u razmeri, kolekcionarstvu i koječemu.
ja se bavim prepravkom modela kamiona 1:87 I SAKUPLJAM IH
Bio sam danas do Mercedes Benz-a na NBg-u i raspitao se za neke modele, informacije dobijem u ponedeljakA ove modele sto je Ivan slikao treba videti uzivo
Ovo sam snimio u Merkatoru Abrex u 1/24
![]()
![]()
Koja je cena ovih Skoda?
ja se bavim prepravkom modela kamiona 1:87 I SAKUPLJAM IH
Dobra vest, ocekujem da ce knjiga biti veoma zanimljiva![]()
Koristan savet! Što se tiče modela u Mercedes- Benz na Novom Beogradu, zaboravite ih. Kao njihov komšija i novinar koji često boravi tamo, gledam često cene i krstim se. Sve je u odnosu na normalnu Evropu bar x 2.
Oko 1000 din.