AUTOMOBILI U RAZMERI

Tačno. Ali zašto baš 1:43, 1:24 itd?

Osnovna americka razmera od jednog inca izvedena je takodje iz odnosa stopa/inc (304,8mm : 25,4 mm = 12), sto odgovara evropskoj razmeri od 1:12. Sledeca razmera od pola inca (1/2 inca) odgovara evropskoj od 1:24. Problem je nastao kod narednog deljenja, modeli u razmeri 1:48 (1/4 inca) bili su mali za zeleznicki „O“ sistem. Posle puno pregovaranja medju proizvodjacima usvojena je „metricka“ razmera od 7mm (1 stopa 304,8mm : 7mm = 43,54). Broj je zaokruzen na 43, i tako je nastala danas verovatno najpopularnija razmera 1:43.
Kod sledece razmere 3,5mm u obzir je uzet i decimalni ostatak iz prethodne razmere, pa je tako izvedena i evropska 1:87 koja odgovara najpopularnijem zeleznickom sistemu „HO“. Neki od proizvodjaca kruto se drze pravila da se sve razmere, u odnosu na osnovu, izvode mnozenjem i deljenjem sa dva. Tako poznata nemacka Herpa proizvodi odlicne modele u razmeri 1:86, dok se mnogo stariji i poznatiji Wiking drzi standarda od 1:87.

Toliko od mene sto se tice razmera :bye:

Danasnji ulov u 1/72

DSC_2692.jpg

img2830.jpg

I u 1/43:

140895.jpg

Osnovna americka razmera od jednog inca izvedena je takodje iz odnosa stopa/inc (304,8mm : 25,4 mm = 12), sto odgovara evropskoj razmeri od 1:12. Sledeca razmera od pola inca (1/2 inca) odgovara evropskoj od 1:24. Problem je nastao kod narednog deljenja, modeli u razmeri 1:48 (1/4 inca) bili su mali za zeleznicki „O“ sistem. Posle puno pregovaranja medju proizvodjacima usvojena je „metricka“ razmera od 7mm (1 stopa 304,8mm : 7mm = 43,54). Broj je zaokruzen na 43, i tako je nastala danas verovatno najpopularnija razmera 1:43.
Kod sledece razmere 3,5mm u obzir je uzet i decimalni ostatak iz prethodne razmere, pa je tako izvedena i evropska 1:87 koja odgovara najpopularnijem zeleznickom sistemu „HO“. Neki od proizvodjaca kruto se drze pravila da se sve razmere, u odnosu na osnovu, izvode mnozenjem i deljenjem sa dva. Tako poznata nemacka Herpa proizvodi odlicne modele u razmeri 1:86, dok se mnogo stariji i poznatiji Wiking drzi standarda od 1:87.

Toliko od mene sto se tice razmera :bye:
Da, to je to. Vidim da si pažljivo čitao i verovatno sakupljao moje tekstove iz Auto sveta. Biće toga još puno u knjizi o modelima koja uskoro treba da se pojavi. Uz svu zaljubljenost u modele i divljenje njihovom izgledu, dobro je znati i neke druge pojmove, razmeru, materijale, proizvođače, istoriju... Uživajte i dalje, to je jako lep i koristan hobi.

Koristan savet! Što se tiče modela u Mercedes- Benz na Novom Beogradu, zaboravite ih. Kao njihov komšija i novinar koji često boravi tamo, gledam često cene i krstim se. Sve je u odnosu na normalnu Evropu bar x 2.

Kako je skuplje kad je Mercedes pulman u salonu 11000 din (120evra) a u Nemackoj 155 evra + troskovi dostave do Srbije.Ja mislim da su to ok cene jer nema maltretiranja oko prebacivanja modela u Srbiju.

pozdrav svima...zovem se marko, iz mostara, inače sam registrovan na autici.net, ali kontam, hajde da vidim šta i ovdje ima :)....skupljam uglavnom 1/18, premda već neki period nisam ništa nabavljao u tom mjerilu, već sam se malo zabavio ovim sitnijim, 1/87, 1/72.... eto, toliko za početka.....

Back