Dodjosmo i do poente .
U Srbiji nema majstora dobrog za automatske menjace. Svi nesto eksperimentisu i igraju se sa menjacem a naplacuju dok menjac i dalje ne radi kako treba.
Ne radi se o ubrzanu koliko o kocenju a poznato je da kola sa automatskim menjacem imaju vece diskove i da se plocice i sami diskovi brze trose. Zato sto je kocenje motorom daleko manje nego kod manuelca.
A svi imaju te krsteve i hardijeve zglobove?
To majstore odlazi na BMW-u a sta je sta ostalim kolima sa prednjom vucom kojih je 80% na nasem trzistu.
Plus ne znam odakle tebi uopste u glavi da ta kola iz uvoza imaju pola miliona? Nikad nam nisi okacio neki dokaz tj da si nahvatao po tablicama da ima toliko je je cinjenica da uglavnom stizu sa 200-300k km a samo redji slucajevi imaju vise km. Uostalom spominjes neko srpsko odrzavanje a to su kola iz uvoza koja su odrzavana za razliku od tvog auta gde preskaces promenu filtera i lanca iako je fabrika preporucila kad se menjaju.
Ovde genaralno ima nekog ogranicenog znanja o automatik menjacima.
Ne mogu da tvrdim da svi, ali svi koje moja porodica vozi imaju 3 moda. ECO koji automatski menja i sve sto postoji od dodatnih pogodnosti radi sam. Sport - koji sve to isto radi samo sto kao sto mu ime kaze, poboljsava karaktreristike voznje, i Manual - koji u zavisnosti od auta ima + / - na rucici menjaca ili lopatice iza volana. Neki jos imaju i oznake 2 3 4 na menjacu, koje su predvidjene za spore vozne, brdske voznje/ voznaj u koloni/ off road voznje.
Svaki auto vozi automatik dok ne aktiviras manuel, pritiskom na palicu ili lopaticu. Od tog momenta auto se ponasa kao i auto sa manuelnim menjacem, ubrzava do maksimalnih obrtaja, ili koci motorom u stepenu nize, sve isto samo nema kvacila.
Kao sto smo nekad ucili da menjamo brzine, tako treba da se nauci kako i kada koristiti taj manuel mode. Znaci pomoc pri preticanju ili kocenje na nizbrdici, sve je dostupno, samo treba malo iskustva kako da to tece glatko.
Ne znam koji se i kakvi automatici voze i prodaju u Srbiji, ali 6-2 i slicne gluposti sa moje tacke gledista su potpuno nepotrebne, ili sto neko rece treba mu vremena da "povuce". Auto koji je napravljen za grad, nije napravljen da povuce, nego da voznju u gradu napravi ugodnom (i takvi vrlo moguce da nemaju =/- opciju, znam da Toyote hybrid nemaju), a onaj od 200-400hp vuce u kojoj god hoces brzini.
Elem, cena popravke menjaca i sloboda kontrole auta su jedini validan argument za raspravu. U svim ostalim kategorijama automatic dobija najvise ocene.
Nema dileme da ce manuelci izumreti, i da su prisutni samo jos u modelima nize klase ili ulaznim modelima, svakako zbog cene. Kao i poneki sprotista za entuziaste/nostalgicare.
Cak su i Toyote dzipovi koji su uvek nudili manuel (navodno bolja kontrola off-road) od 2024 ukinula opciju manuel.
Sa povecanjem broja automatik automobila u Srbiji (polovnih) valjda ce se pojaviti i vise servisa koji ce to odrzavati. Cak i u inostranstvu se snalaze, nemaju svi pare da zamene sve u dealership-u. Ja sam pre jedno 7-8 godina imao nekih problema na Porsche menjacu (cimao je 3 u 4) i to je dijagnostkovano kao Valve Body problem (ne znam kako bi se taj deo zvao na srpskom). Uglavnom servis vec ima remontovone, skine tvoj, zadrzi ga za sredjivanje, i ugradi ti vec remonmtovan. Cena sa ugradnjom je bila $1,800. Relativno brzo sam ga prodao posle toga, tako da ne znam jel to traje, ali Porsche forum kaze da ta zamena vrsi posao.