Automatski menjači - za i protiv

Pa naravno ..Vetar i pesak je isto kao da peskaris staklo..To je kod mene normalno posle 6-7g ovi koji žive pored obale moraju da menjaju..
Ta koza druze traje dugo ..provereno prvi sam radio pre 15g
Imam kuću na samoj obali mora, u životu nismo menjali šoferku niti iko koga poznajem tamo, dokle ćeš da lažeš? Bofl su te šoferke jednom rečju dezintegrišu se posle 2-3 godine! Najgori mogući kvalitet se ugrađuje u evropska vozila niže i srednje klase! Stakla se dezintegrišu! Ej!

Samo nemoj da po suncu sedneš u tu "kožu" da ti se ne zalepi za leđa :lol:

Слажем се и да гас умара возача, нарочито на дужим релацијама, где мора да држи ногу на педали.
mene sve umara na svim relacijama, док не седнем у Мазду са торзен диференцијалом, погон на задње точкове и мануалац.
или на малу бембару ГС

Upravo sam objasnio da to moze i sa automatskim sve,a bas mi je do paljenja na guranje ,ono zbog toga da podnesem zrtvu 25 000 godisnje menjanja drkanja brzina,tacno bih se rokno
али чекај мало, ипак не може.

кад возиш са + - и палицама, ти управљаш нечим шта има свој ум и ограничења. Нпр некад неће да ти да то шта хоћеш а и кад ти дозволи, можда је касно.

Srpski jezik ima mnogo lepših izraza od lupetaš, budalastina ili šta se već ovde koristi.
Ovde smo prvo da se družimo, razmenimo mišljenja, mozda i nešto naučimo.

Nema bolji i pametniji, svakom je zivotna sitacija drugačija.

Ja sam na ovom forumu, davne 2011 dobio mnogo korisnih informacija, i u znak zahvalnosti godinama odgovarao na razna pitanja, pomagao koliko sam umeo sledećim generacijama.
Zato forum treba održavati, pogoto sto se vidi zasićenost na odredjenim temama
то су речи каквих нема у већини језика, савршено кажу много више за само једну реч. Нпр кад неко износи произвољне непостојеће податке које извлаче из ограничене перспективе уједно негирајући да ишта друго постоји. Савршенство језика: једна реч замени све ово

кад већ се позива на датуме, погледај од када сам ја овде а то је мој други налог јер сам први из 90тих изгубио кад су нешто мењали Крстсрицу. то ме не чини паметнијим ни бољим. Чини ме само да оно шта не знам довољно не лупетам јер на интернету се олако нађе неко ко може да покаже да сам лупетало светских размера.

мој савет, ако те занима, је да прочиташ то шта је написано и да упериш сиве ћелије ка томе и ничему другом. искључиво само према ономе шта је речено.

Dodjosmo i do poente .
U Srbiji nema majstora dobrog za automatske menjace. Svi nesto eksperimentisu i igraju se sa menjacem a naplacuju dok menjac i dalje ne radi kako treba.

Ne radi se o ubrzanu koliko o kocenju a poznato je da kola sa automatskim menjacem imaju vece diskove i da se plocice i sami diskovi brze trose. Zato sto je kocenje motorom daleko manje nego kod manuelca.

A svi imaju te krsteve i hardijeve zglobove?
To majstore odlazi na BMW-u a sta je sta ostalim kolima sa prednjom vucom kojih je 80% na nasem trzistu.
Plus ne znam odakle tebi uopste u glavi da ta kola iz uvoza imaju pola miliona? Nikad nam nisi okacio neki dokaz tj da si nahvatao po tablicama da ima toliko je je cinjenica da uglavnom stizu sa 200-300k km a samo redji slucajevi imaju vise km. Uostalom spominjes neko srpsko odrzavanje a to su kola iz uvoza koja su odrzavana za razliku od tvog auta gde preskaces promenu filtera i lanca iako je fabrika preporucila kad se menjaju.
Ovde genaralno ima nekog ogranicenog znanja o automatik menjacima.
Ne mogu da tvrdim da svi, ali svi koje moja porodica vozi imaju 3 moda. ECO koji automatski menja i sve sto postoji od dodatnih pogodnosti radi sam. Sport - koji sve to isto radi samo sto kao sto mu ime kaze, poboljsava karaktreristike voznje, i Manual - koji u zavisnosti od auta ima + / - na rucici menjaca ili lopatice iza volana. Neki jos imaju i oznake 2 3 4 na menjacu, koje su predvidjene za spore vozne, brdske voznje/ voznaj u koloni/ off road voznje.
Svaki auto vozi automatik dok ne aktiviras manuel, pritiskom na palicu ili lopaticu. Od tog momenta auto se ponasa kao i auto sa manuelnim menjacem, ubrzava do maksimalnih obrtaja, ili koci motorom u stepenu nize, sve isto samo nema kvacila.
Kao sto smo nekad ucili da menjamo brzine, tako treba da se nauci kako i kada koristiti taj manuel mode. Znaci pomoc pri preticanju ili kocenje na nizbrdici, sve je dostupno, samo treba malo iskustva kako da to tece glatko.

Ne znam koji se i kakvi automatici voze i prodaju u Srbiji, ali 6-2 i slicne gluposti sa moje tacke gledista su potpuno nepotrebne, ili sto neko rece treba mu vremena da "povuce". Auto koji je napravljen za grad, nije napravljen da povuce, nego da voznju u gradu napravi ugodnom (i takvi vrlo moguce da nemaju =/- opciju, znam da Toyote hybrid nemaju), a onaj od 200-400hp vuce u kojoj god hoces brzini.

Elem, cena popravke menjaca i sloboda kontrole auta su jedini validan argument za raspravu. U svim ostalim kategorijama automatic dobija najvise ocene.
Nema dileme da ce manuelci izumreti, i da su prisutni samo jos u modelima nize klase ili ulaznim modelima, svakako zbog cene. Kao i poneki sprotista za entuziaste/nostalgicare.
Cak su i Toyote dzipovi koji su uvek nudili manuel (navodno bolja kontrola off-road) od 2024 ukinula opciju manuel.

Sa povecanjem broja automatik automobila u Srbiji (polovnih) valjda ce se pojaviti i vise servisa koji ce to odrzavati. Cak i u inostranstvu se snalaze, nemaju svi pare da zamene sve u dealership-u. Ja sam pre jedno 7-8 godina imao nekih problema na Porsche menjacu (cimao je 3 u 4) i to je dijagnostkovano kao Valve Body problem (ne znam kako bi se taj deo zvao na srpskom). Uglavnom servis vec ima remontovone, skine tvoj, zadrzi ga za sredjivanje, i ugradi ti vec remonmtovan. Cena sa ugradnjom je bila $1,800. Relativno brzo sam ga prodao posle toga, tako da ne znam jel to traje, ali Porsche forum kaze da ta zamena vrsi posao.

то су речи каквих нема у већини језика, савршено кажу много више за само једну реч. Нпр кад неко износи произвољне непостојеће податке које извлаче из ограничене перспективе уједно негирајући да ишта друго постоји. Савршенство језика: једна реч замени све ово

кад већ се позива на датуме, погледај од када сам ја овде а то је мој други налог јер сам први из 90тих изгубио кад су нешто мењали Крстсрицу. то ме не чини паметнијим ни бољим. Чини ме само да оно шта не знам довољно не лупетам јер на интернету се олако нађе неко ко може да покаже да сам лупетало светских размера.

мој савет, ако те занима, је да прочиташ то шта је написано и да упериш сиве ћелије ка томе и ничему другом. искључиво само према ономе шта је речено.
Lepo je sto si dugogodisnji clan foruma, ali izgleda za sve te godine nisu uspeo da poradis na svom recniku, i da prestanes da vredjas druge clanove prostackim izrazima i cinizmom gde mu nema mesta.

Sto se tice automatskog menjaca, znanje ti nije bas na nivou, i to se vidi iz tvojih postova. Mi zivimo u potpuno drugim svetovima, i nase iskustvo je nemerljivo drugacije, tj ja pricam o svom licnom iskustvu vezanom za voznju takvih automobila, a ti verovatno o svom google/bembara svetu.

Drugo ne znam sta si navrzao na mene, nije ti se svidela analiza voznje tvoje mazde?
Imas brate ovde vise raspolozenih clanova za raspravu od mene, pa predji na nekog od njih.

Ja samo zelim da prenesem ljudima utiske, da je automatik jedna dobra stvar i treba je razmotriti pri sledecoj kupovini novog auta.

Poslednja izmena:
Meni je apsolutno besmisleno koristiti plus minus šaltanje brzina kod automatika. Potpuno je sumanuta ta opcija.
To ti je ko manual voznja koja ti ne da da spalis kvacilo
Papucica do poda, auto ubrzava do maksimuma, ceka tebe da stisnes +, ako to ne uradis sam prebaci i visi stepen...i opet isto...
Ili moze u nize prenose kad ides nizbrdo, naletis na poledicu ili iz bilo kog drugog razloga hoces da kocis motorom.
Imas prakticno obe stvari u jednom paketu :)

Poslednja izmena:
Lepo je sto si dugogodisnji clan foruma, ali izgleda za sve te godine nisu uspeo da poradis na svom recniku, i da prestanes da vredjas druge clanove prostackim izrazima i cinizmom gde mu nema mesta.

Sto se tice automatskog menjaca, znanje ti nije bas na nivou, i to se vidi iz tvojih postova. Mi zivimo u potpuno drugim svetovima, i nase iskustvo je nemerljivo drugacije, tj ja pricam o svom licnom iskustvu vezanom za voznju takvih automobila, a ti verovatno o svom google/bembara svetu.

Drugo ne znam sta si navrzao na mene, nije ti se svidela analiza voznje tvoje mazde?
Imas brate ovde vise raspolozenih clanova za raspravu od mene, pa predji na nekog od njih.

Ja samo zelim da prenesem ljudima utiske, da je automatik jedna dobra stvar i treba je razmotriti pri sledecoj kupovini novog auta.
:dash:

A što bih to radio kada automatik radi bilje od mene?!?? Potpuno besmisleno. Kao ti nešto da radiš da ne budeš glup, tako ja tu opciju doživljavam. Automatik je danas perfektan bolji od najboljeg vozača.
Uglavnom koristis Eco i Sport mode, taj Manual mode samo u retkim prilikama ( a ne moras nikad ako te smara saznanje da moras opet da o tome brines).

Evo sta kaze Google o tome:
Manual mode provides the driver of a car with a sense of control because it lets you choose a single gear and keep it there. When you select “3” using manual mode, most transmissions will hold that specific gear as long as possible. In this respect, it’s very similar to a true manual transmission.

ili:
The manual mode is conducive to what people might call more “fun” or “active” driving. It pushes the extremes a little more, which is a point of attraction, too. Pushing the engine harder, however, also means more fuel used, so you can be aware of that.

Poslednja izmena:
Mozda otreses neki Punto tako te manje jer sa ubrzanjem od 9,2s nemas bas neko respektabilno ubrzanje a ti inace imas Multitronik i on nema brzine nego ti je sve jedna brzina. Ispravi me ako gresim.
A taj Multitronik kad rikne nema popravke i samo drugi da nabavis a cena drugog je kao pola tog auta jer ga nema nigde a ne postoji kao nov rezervni deo.
Ti si i dalje izgleda u nekom filmu trkackom,ja bukvalno sve otresem jer se niko ne trka i ne zna da vozi uglavnom kao u filmu
Ako rikne ima otdapa tona,mogu ceo da uzmem za 1500€ za delove opusteno

Znaci automatik vozi a ne vozac. e pa ja ne zelim da me automatik i kompjuter vozi nego da ja vozim i osetim auto.
ja могу дa se кladim I da voliš ove застареле рибе што може и пулс да им се опипа а не оне на надувавање које све саме раде компјутерски, е?
😉

Koliko je teško sa manuelnog preći na automatski menjač ?
Nikad mi nije bio problem da vozim različite automobile, različitih gabarita i vuče, ali se nisam usudila da vozim automatika.
аутоматик се лакше вози поготово ако те ауто занима само од А до Б и баш ништа између.

чекај мало.... па ти тролујеш?
👌👏

Back