@klikk
Sto se tice ovoga, vec je na nekoj od prethodnih strana bio odgovor na standardno objasnjenje da "hocu ja da saltam kad ja hocu a ne kad on smisli". Ko vozi automatski menjac zna da i automatski menjac salta kad ti hoces, tj. zavisno od toga koliko stisnes papucicu za gas. Manji stisak - manji broj obrtaja za saltanje, veci stisak - veci broj obrtaja za saltanje + legendarni kickdown.

Stoga mislim da takvi argumenti protiv automatskog menjaca jednostavno ne stoje. Steptronik ili Tiptronik kako kod ga zvali je isto tako automatski menjac i na skoro svim auto trkama se koristi. Ne mislite mozda da bilo obican ili neki od ovih naprednijih tehnologija automatskih menjaca ipak moze da pruzi nesto udobniju voznju i brzu promenu stepena prenosa?
A sto se tice potrosnje, svako ima svoju teoriju isto tako kao sto svako ima svoj stil voznje... prema tome potrosnja zavisi samo i iskljucivo samo od stila voznje tj. vozaca. Starije generacije menjaca jesu trosile nesto vise goriva ali veoma malo i opet se sve svodilo na to kako vozac dodaje gas... Novije generacije su i tu razliku smanjile cak u sve vise slucajeva automatici trose manje od manualnih...
Ne bih nikoga da vredjam ali moje misljenje je da mi u Srbiji ipak zivimo unazadjeni bar 50 godina i plasimo se svega sto je novo, pa iz tog razloga velicamo sebe kao velike poznavaoce materije u svim oblastima i nalazimo izgovore kako ceo svet nema pojma, a u stvari ni sami nismo svesni dokle se prostire nasa glupost. A to je vise nego zalosno...
U medjuvremenu sam nasao link, naravno na njihovom sajtu
http://www.ac-schnitzer.de/en/bmw-cars/pop-ups/fastest-gas-car-worldwide/