Automatski menjači - da ili ne?

Uostalom, zašto amerikanci ne stavljaju plin, zašto nemci ne stavljaju plin...? Zato jer je cena goriva "normalna"... Pre 20tak god su jedino rusi, bugari i ko zna kakve tamo azijske zemlje vozile "Žigulke" i "Moskviče" na plin...
Nije tema, ali i pre 20 godina su se mnogi nemački automobili mogli kupiti s fabričkim butanom.
Definitivno manuelni,po mogucnosti sa 6 i vise brzina
Koji to manuelni ima više od 6 brzina, a da nije kamionski?

Mi imamo automat audi A4,i super je,pogotovo za nas sto cesto putujemo tako dugo za Srbiju,a i isplati se jer kad cekamo na grancama i idemo mic po mic trosi manje.
jedino je problem sto nam se desilo kad smo bili u Srbiji,pre nego sto smo krenuli auto je bio na ap komntroli,na velikom servisu i sve je uredu,i dole natocimo gorivo i na sred raskrsnice se ugasi (lose gorivo) ali da je menjac cisto sumnjam da se to moglo desiti.
Ali ovde su automati sada mnogo jeftini nego saltas.

Automatik je zakon, samo onaj ko nije vozio moze da prica drugacije. Sa mojim BMW automatikom sam pregazio 550000km, trosi mozda malo vise, ali zato cuva motor-nema izivljavanja. Jedina stvar je obavezno odrzavanje, zamena ulja i filtera sto se kod nas retko radi, a kad rikne onda je stvarno veliki problem, e onda "strucnjaci" kazu ma ne valja automatik. NIKAD VISE RUCNI MENJAC!!!!

Automatski menjači postoje odavno. U Americi su stekli veliku popularnost pre dosta godina i većina tamošnjih vozila ih ima, a u poslednje vreme stiču sve više pristalica i u Evropi. Šta vi mislite o njima?

u americi su popularni jer su ameri gotovani :cool:
meni je puno draže da sam prebacujem iz brzine u brzinu onda baš kada ja to hoću a ne kad se njemu mili.
premda kada se vozam po gradu zaželim da imam automatik.
inače čuo sam od jednog lika koji je profesor i predaje na temi goriva i maziva da novi automatski mjenjači troše manje goriva!
meni se to činilo kao nebuloza ali čovjek je to onda bio i objasnio pa sam mu povjerovao tada.
jel ima neko neke podatke za isto vozilo(isti broj KS) sa automatikom i ručnim mjenjačem pa da uporedimo?

Ovo oko amerikanaca - delimo isto mišljenje... Oni ne znaju da rukuju manuelnim menjačem...

Off
koji ti je ovaj lik na avataru
lgh (12).gif

u americi su popularni jer su ameri gotovani :cool:
meni je puno draže da sam prebacujem iz brzine u brzinu onda baš kada ja to hoću a ne kad se njemu mili.
premda kada se vozam po gradu zaželim da imam automatik.
inače čuo sam od jednog lika koji je profesor i predaje na temi goriva i maziva da novi automatski mjenjači troše manje goriva!
meni se to činilo kao nebuloza ali čovjek je to onda bio i objasnio pa sam mu povjerovao tada.
jel ima neko neke podatke za isto vozilo(isti broj KS) sa automatikom i ručnim mjenjačem pa da uporedimo?
Negde sam već napred naveo da Toyota za Land Cruiser daje podatak da manje troši s automatikom. Razlika je doduše samo par deci, ali opet ...

@Senta

Steptronik, klasika za sve nove modele...

@klikk

Sto se tice ovoga, vec je na nekoj od prethodnih strana bio odgovor na standardno objasnjenje da "hocu ja da saltam kad ja hocu a ne kad on smisli". Ko vozi automatski menjac zna da i automatski menjac salta kad ti hoces, tj. zavisno od toga koliko stisnes papucicu za gas. Manji stisak - manji broj obrtaja za saltanje, veci stisak - veci broj obrtaja za saltanje + legendarni kickdown. :)
Stoga mislim da takvi argumenti protiv automatskog menjaca jednostavno ne stoje. Steptronik ili Tiptronik kako kod ga zvali je isto tako automatski menjac i na skoro svim auto trkama se koristi. Ne mislite mozda da bilo obican ili neki od ovih naprednijih tehnologija automatskih menjaca ipak moze da pruzi nesto udobniju voznju i brzu promenu stepena prenosa?
A sto se tice potrosnje, svako ima svoju teoriju isto tako kao sto svako ima svoj stil voznje... prema tome potrosnja zavisi samo i iskljucivo samo od stila voznje tj. vozaca. Starije generacije menjaca jesu trosile nesto vise goriva ali veoma malo i opet se sve svodilo na to kako vozac dodaje gas... Novije generacije su i tu razliku smanjile cak u sve vise slucajeva automatici trose manje od manualnih...
Ne bih nikoga da vredjam ali moje misljenje je da mi u Srbiji ipak zivimo unazadjeni bar 50 godina i plasimo se svega sto je novo, pa iz tog razloga velicamo sebe kao velike poznavaoce materije u svim oblastima i nalazimo izgovore kako ceo svet nema pojma, a u stvari ni sami nismo svesni dokle se prostire nasa glupost. A to je vise nego zalosno...

U medjuvremenu sam nasao link, naravno na njihovom sajtu :D

http://www.ac-schnitzer.de/en/bmw-cars/pop-ups/fastest-gas-car-worldwide/

moze li neko da mi pomogne
imam opel omegu 2.0 automatik i problem sa menjacem naime dodje do 3 ceg stepena i dalje nece ide do 100km/h i nece dalje kao da ostane u trecoj brzini a motor urla
dali ima to neke veze sa uljem i dali ce biti ok ako promenim ulje i filter jer koliko znam lik koji ga je vozio nikada nije menjao vec je samo dolivao

Probaj prvo prostije stvari. Ako menjac ima sport mod moguce da nece da ga prebaci u ekonomik, zaglavio prekidac ili slicno. Ispod rucice su kontakti, mozda uopste nije otisla u D nego je u 3 pa je logicno da nece preko 3. brzine. U svakom slucaju prvo proveri prostije stvari pa tek onda komplikovanije. Kod automatskih menjaca ako crkne nesto mehanicki ili ako nedostatk ulja prouzrokuje kvar obicno nece da salta uopste ili cima pri saltanju, mesa brzine itd. Ali ako salta normalno ali ima neko ogranicenje onda je veoma lako moguce da je ipak elektronika ili samo neki kontakt.

koji ti je ovaj lik na avataru
lgh (12).gif
pa nije mi niko u rodu :-D
šalim se, neznam pojma ko je lik al nikako da pusti taj kabel :D
@klikk

Sto se tice ovoga, vec je na nekoj od prethodnih strana bio odgovor na standardno objasnjenje da "hocu ja da saltam kad ja hocu a ne kad on smisli". Ko vozi automatski menjac zna da i automatski menjac salta kad ti hoces, tj. zavisno od toga koliko stisnes papucicu za gas. Manji stisak - manji broj obrtaja za saltanje, veci stisak - veci broj obrtaja za saltanje + legendarni kickdown. :)
Stoga mislim da takvi argumenti protiv automatskog menjaca jednostavno ne stoje. Steptronik ili Tiptronik kako kod ga zvali je isto tako automatski menjac i na skoro svim auto trkama se koristi. Ne mislite mozda da bilo obican ili neki od ovih naprednijih tehnologija automatskih menjaca ipak moze da pruzi nesto udobniju voznju i brzu promenu stepena prenosa?
A sto se tice potrosnje, svako ima svoju teoriju isto tako kao sto svako ima svoj stil voznje... prema tome potrosnja zavisi samo i iskljucivo samo od stila voznje tj. vozaca. Starije generacije menjaca jesu trosile nesto vise goriva ali veoma malo i opet se sve svodilo na to kako vozac dodaje gas... Novije generacije su i tu razliku smanjile cak u sve vise slucajeva automatici trose manje od manualnih...
Ne bih nikoga da vredjam ali moje misljenje je da mi u Srbiji ipak zivimo unazadjeni bar 50 godina i plasimo se svega sto je novo, pa iz tog razloga velicamo sebe kao velike poznavaoce materije u svim oblastima i nalazimo izgovore kako ceo svet nema pojma, a u stvari ni sami nismo svesni dokle se prostire nasa glupost. A to je vise nego zalosno...

U medjuvremenu sam nasao link, naravno na njihovom sajtu :D

http://www.ac-schnitzer.de/en/bmw-cars/pop-ups/fastest-gas-car-worldwide/

ako se ja dobro sjećam u reliju i u F1 još uvijek manuelno šaltaju brzine.
doduše bez kvačila koje je automatsko.

ali imaš donekle pravo mozda i jesmo malo zaostali i zadrti... sve je to stvar navike manje-više.;)

pa nije mi niko u rodu :-D
šalim se, neznam pojma ko je lik al nikako da pusti taj kabel :D

ako se ja dobro sjećam u reliju i u F1 još uvijek manuelno šaltaju brzine.
doduše bez kvačila koje je automatsko.

ali imaš donekle pravo mozda i jesmo malo zaostali i zadrti... sve je to stvar navike manje-više.;)

Nije manuelno ni u reliju wrc ni u F1, sve je to (polu )automatski kod formule F1 na dugme se menjaju brzine a kod relija napred-nazad (ne znam kako se naziva kod relija mozda tip tronik,nemam pojima)

Back