Iberlauf = odušak motora vaditi ili ne

Poruka
3.828
Kada klipovi idu na gore, oni prave pritisak i izbacuju uljanu paru ili cak ulje iz kartera povuku, a koliko jako bije izlazno crevo iberlaufa zavisi od pohabanosti motora,to jest praznog istrosenog mesta između klipova i cilindara,to jest prstenova tzv. karika i gumica. Ja sam došao da pitam vaše mišljenje o tome šta je najbolje uraditi ako vam je auto dosta izgubio kompresiju i troši više goriva i naravno ulja.

1. Ako je auto staro,da li je pametno sipati najdeblje ulje,kao recimo 20w50,plus dodati Molly aditiv koji još više čini ulje gušćim? Ali će barem datu malo kompresije i manju potrošnju ulja,manje duvati?

2. Ako ostavimo oduška da ide dalje kroz usis vazduha u motor,on će da doprinese malo podmazivanju sistema,ali će u mašinu unositi vruću uljanu paru pod pritiskom,nešto kao Egr moglo bi se porediti. Stalno će da masti klapnu tj leptir gasa,mastiće svećice i dizne benzinca što će izazivati promašivanje tzv missfire,mastiće i svaki senzor na koji naiđe. Znači plus konstantna uljana para koja sagoreva u cilindrima,dobijamo jedan kompletno zamašćeni sistem i zbog vruće uljane pare dobijamo manje svežeg vazduha,pa će tako auto lošije i da ide,slabije performansi. Ali na ovaj način štedimo i ulje i gorivo,koji paradoks...zato što i gorivo i ulje ostaju unutar sistema.

3. Ako otkačimo crevo iberlaufa,dobićemo oslobođen motor koji će da duva kao sekundarni auspuh,dobićemo svež vazduh u motor i neće da nam se maste klapne i senzori. Auto će bolje ići zbog hladnijeg vazduha. Ali na ovaj način ćemo povremeno ili češće morati dolivati ulje,a mislim da će potrošnja ulja i benzina biti veća,jer izbacujemo u atmosferu pritisak iz motora, nešto što bi moglo da prođe kroz motor i sagori.

4. Stavka četvrta,ona koja me plaši. Kompletno zavariti ili zaheftati izlaz iberlaufa,da ne ne može pritisak uljane pare da izađe napolje. Ovako verovatno dobijamo najbolje performanse,ali ako ne probije na iberlauf,pritisak motora će morati probiti negde drugde,i onda katastrofa. Isto kao kod čoveka kad poteče krv na nos,pa bolje na nos nego izliv u mozgu. Neke stavke koje sam naveo možda i nisu sasvim pouzdane,recite vaše mišljenje... hvala

1. Definisi star auto. Recimo 15 godina stara Honda ili Tojota, vecina koristi 0W20 ulje , ako sipas 20W50 unistices motor, osim ako ne zivis u Emiratima.
2. Obicno imas ono sto se zove oil separator koji vraca samo gasove u motor, a ulje ili skuplja u posebnoj posudi ili ih vraca u karter.
3. Dobices check engine lampicu, neki od automobila ce poceti nekontrolisano da rade, ukratko neces moci da vozis.
4. Pored cek endzina, napravices veci pritisak gasova u motoru, probice dihtunge negde i auto ima da curi ulje.
Iberlauf mozes bezbedno da skines sa motora za cistac snega ili kosilicu, radice bez problema.:D

Yugo sa tim nekim guscim uljem 20W-50 zimi je bas tesko okretao ujutro. Probao i odmah ga ispustio i sipao 15W-40 kao sto je i trebalo i to je druga prica. A nisam ga menjao jer je los motor nego mi natrcalo povoljno.
Npr u skuter Yamahu vec 6 godina sipam 10W-40 iako fabrika kaze 10W-30 ali na forumima svi kazu fa je bolje ovo malo gusce. I dan danas radi savrseno s tim sto od prvog dana imam identicnu potrosnju ulja koja zavidžsi od proizvodjaca do proizvodjaca a najbolje se pokazalo ulje Motorex.
Na prolexe cu ga prodati i registrovati Hondu koju sam takodje vozio 6 godina i ona nije trosila kap od zamene do zamene.
Na Yugu sam spustio iberlauf i to je bilo ok jer sam spustio duze crevo i nije se osecalo u kabini. Na novijim kolima nisam to nikad radio i nemam pojma kako bi se to odrazilo na motor i smrad u kabini.

Da pojasnim malo ulja.

0-5-10+ je oznaka za viskozitet ulja tj gustinu. Mineralno ulje je gusto a sintetičko ko voda i tek kada se motor zagreje ono se malo stegne i postane gušće.

Druga oznaka 30-40-50 je temperatura maksimalna u letnjem periodu.

Dakle engleska 30w a mi ovde 40w a aftika 50w.

Loš motor može da se vozi na sintetiku ali duge relacije nije za kratke jer dok se upali auto i zagreje potroši se ulje kroz zazore.

Ljudi često pribegavaju akrobacijama kada motor troši ulje. Recimo ne sipaju preko pola na šipci ili kupuju najjeftinije. Onda pokušavaju gušće ulje a nemaju pojma o uljima.
Najbistriji su oni koji samo dolivaju ulje bez zamene. Menjaju kada prolupa.
A to je receptura za brzo uništavanje motora.

Davno drugar vozio audi b4 i trošio mu ulje on non stop dolivao krš ulje. Odvedem ga ja da kupi mobil 1 i zameni. Do 5000 ne troši ništa pa krene pomalo. Jeste loš motor ali ne toliko baš. Posle je redovno menjao ulje.

Kada menjaš redovno ulje dospeš litar.
Kada samo dosipaš ode 10 litara i više.
Matematika jasna.

Poslednja izmena:
Poslušao sam savet i nalio pola litre ELF 5w40. Staro ulje nisam hteo istakati,niti smem da petljam iskreno,ko ga hebe ipak je to krst iz 2002. Nego pletenim jakim bastenskim crevom sam vratio iberlauf i dobro ga izolovao da ne dimi. A sto se ulja tiče,kako bude gorelo ovo staro,tako cu dolivati 5w40 dok se ne pročisti sistem sam od sebe. Ipak je krš,ali treba mi. Barem sa uljem i antifrizom da ga ispoštuje,sipao sam i onaj mali aditiv za čišćenje dizni i sistema dovoda goriva.

Kada klipovi idu na gore, oni prave pritisak i izbacuju uljanu paru ili cak ulje iz kartera povuku, a koliko jako bije izlazno crevo iberlaufa zavisi od pohabanosti motora,to jest praznog istrosenog mesta između klipova i cilindara,to jest prstenova tzv. karika i gumica. Ja sam došao da pitam vaše mišljenje o tome šta je najbolje uraditi ako vam je auto dosta izgubio kompresiju i troši više goriva i naravno ulja.

1. Ako je auto staro,da li je pametno sipati najdeblje ulje,kao recimo 20w50,plus dodati Molly aditiv koji još više čini ulje gušćim? Ali će barem datu malo kompresije i manju potrošnju ulja,manje duvati?

2. Ako ostavimo oduška da ide dalje kroz usis vazduha u motor,on će da doprinese malo podmazivanju sistema,ali će u mašinu unositi vruću uljanu paru pod pritiskom,nešto kao Egr moglo bi se porediti. Stalno će da masti klapnu tj leptir gasa,mastiće svećice i dizne benzinca što će izazivati promašivanje tzv missfire,mastiće i svaki senzor na koji naiđe. Znači plus konstantna uljana para koja sagoreva u cilindrima,dobijamo jedan kompletno zamašćeni sistem i zbog vruće uljane pare dobijamo manje svežeg vazduha,pa će tako auto lošije i da ide,slabije performansi. Ali na ovaj način štedimo i ulje i gorivo,koji paradoks...zato što i gorivo i ulje ostaju unutar sistema.

3. Ako otkačimo crevo iberlaufa,dobićemo oslobođen motor koji će da duva kao sekundarni auspuh,dobićemo svež vazduh u motor i neće da nam se maste klapne i senzori. Auto će bolje ići zbog hladnijeg vazduha. Ali na ovaj način ćemo povremeno ili češće morati dolivati ulje,a mislim da će potrošnja ulja i benzina biti veća,jer izbacujemo u atmosferu pritisak iz motora, nešto što bi moglo da prođe kroz motor i sagori.

4. Stavka četvrta,ona koja me plaši. Kompletno zavariti ili zaheftati izlaz iberlaufa,da ne ne može pritisak uljane pare da izađe napolje. Ovako verovatno dobijamo najbolje performanse,ali ako ne probije na iberlauf,pritisak motora će morati probiti negde drugde,i onda katastrofa. Isto kao kod čoveka kad poteče krv na nos,pa bolje na nos nego izliv u mozgu. Neke stavke koje sam naveo možda i nisu sasvim pouzdane,recite vaše mišljenje... hvala
Možeš ti smanjiti potrošnju ulja gušćim uljem neko vreme ali ćeš podići habanje motora i problem će vremenom biti veći ..Motor je dizajniran da kroz njega prolazi ulje a ova nova ulja 0-30 i sl su dizajnirana da kod hladnog starta što pre prođu kroz sistem .. ,svi ti aditivi se vise koriste kao prevencija nego kao lek ..Ja konkretno koristim jedan posle svake zamene ulja ..Sipa se u rezervoar čisti sistem ubrizgavanja ,zove se Belladd 1d+ ima za brzince 1B+.. Ne pomaže ako imaš problem sa diznama ali sprečava da dobiješ taj problem

Back