Automatski menjači - da ili ne?

tebi baš lepo ide u životu, sudeći po kubikažama... :D

Heh, ima se, moze se, a inace nikad nisam za sebe kupio auto ispod 2000 kubika, jedino ako je dobra cena pa da ga prodam odmah.
Eh, da zaboravio sam, vozio sam A6 restyling iz 2002, quatro, 2.5 TDi automatic,skoro pola godine dok mi ga umalo nisu uzeli drotovi zato sto je bio na strane table.

A MB nije bio CDI, omaklo mi ovo, bio je iz '99god.

Hm, negde sam procitao na prethodnoj strani da predugo drzanje u "D" polozaju ostecuje menjac. Ja sam na dosta mesta cuo i to i obrnuto, da menjac treba sto manje prebacivati iz "D" u "N" sem ako se ne zadrzavas duze. Vise ni ja ne znam sta je istina, mada, vec godinu dana vozim bez prebacivanja u neutral, stalno ga drzim u "D", presao sam oko 30-ak hiljada i za sad mu nista ne fali.

P.S. Zna li neko na koliko se kilometara menja ulje, filteri i lamelice u automatskom menjacu?

hoće li neko stručan objasniti šta više šteti automatskom menjaču:
1. kada se često prebacuje ručica iz D u N
2. kada se dugo drži kočnica a menjač je ubačen u D

... pošto kako vidim postoje 2 suprotna mišljenja a još niko nije dao pravi odgovor..

Slazem, se mnogo ima oprecnih misljenja o tome. I dalje u gradu tokom voznje ja nikad ne prebacujem u N, samo kad bas duze stojim. Postavio sam to pitanje na par Nemackih BMW foruma i uglavnom su mi svi odgovorili da skoro nikad ne prebacuju u N. Ni sam vise nisam siguran ali ipak furam ovako kako je pa cemo da vidimo. Do sada sam presao oko 30-ak hiljada i za sad mu nista ne fali. Videcemo vremenom...

"....Kada se ugradi gas na auto sa automatikom dolazi do poremecaja ulaznih parametara pomocu kojih radi menjac. To su ranije bili samo polozaj komande gasa i centrifugalni regulator (senzor brzine), a danas ima jos mnogo senzora i skoro svi automatici su elektronski kontrolisani. I onda kada se ugradi gas ti moras gas jace da pritisnes da bi dobio istu snagu i tu dolazi do poremecaja rada menjaca. Nedavno sam video A8 sa ugradjenim gasom, naravno menjac je rikno i zbog nebrige (ulje k'o cumur) i zbog gasa...."

ovaj tekst sam preuzeo sa jednog drugog domaćeg foruma koji se bavi automobilima.. jel ima istine u ovome što ovaj priča?

@Senta
Text u sustini moze da bude tacan. Zasto? Zato sto ljudi koji voze skupa kola a koji skrtare na ugradnji autogasa, na kraju dobiju vozilo sa lose nastelovanim gasom i milion poremecaja koji na kraju rezultiraju da motor ili menjac gecrkt. U slucaju kad je plin nastelovan kako treba, veoma mala, skoro neprimetna razlika je u odnosu na benzin i tada nema nikakvih teskoca ni za motor ni za menjac.

Ako je gas uradjen kako treba, gornji tekst je cista nebuloza.

Ja ne vidim nista lose u tome sto je neko ugradio plin u bilo koji auto. I pored raznih misljenja domacih "strucnjaka" (ocigledno upucenijih od samog proizvodjaca automobila) da je gas los po auto, ja se ipak ne slazem sa tim. Cak i sa strane zagadjenja okoline prednost opet ima plin. Vozim vec par godina na plin a sad vozim i automatika + plin i dalje nemam nikakvih problema ni sa menjacem ni sa motorom niti bilo cim slicnim. Nemam efekata da mi ulje nestaje zato sto vozim na plin iako mislim da to nema veze za plinom nego sa stanjem motora. I iznad svega kad menjam ulje uvek pogledam kakvo je staro ulje u odnosu na novo po viskozitetu. Uvek je u boljem stanju nego kod automobila koji se voze iskljucivo na benzin. Sve u svemu i po pitanju menjaca, plina i uopste mehanike mislim da u Srbiji ima vrlo malo kompetentnih "majstora" koji bi mogli da odgovore na ovakva pitanja. Ako ceo svet napreduje i trudi se da koristi sto savremeniju tehnologiju mi ovde moramo po svaku cenu da ostanemo verni nasem starom dobrom mehanickom menjacu i motoru iskljucivo na plin, jer zaboga sta znaju amerikanci, nemci i ostali konstruktori najboljih automobila u odnosu na nas!!!

Šta se sekirate...ionako će za 10tak godina da izmisle neko drugo pogonsko gorivo umesto naftnog derivata, koji definitivno nestaje...a s obzirom da će najmanje i najslabije države prve da osete nestajanje fosilnog goriva, tu smo negde i mi...
Uostalom, zašto amerikanci ne stavljaju plin, zašto nemci ne stavljaju plin...? Zato jer je cena goriva "normalna"... Pre 20tak god su jedino rusi, bugari i ko zna kakve tamo azijske zemlje vozile "Žigulke" i "Moskviče" na plin...

Back