Quantcast

Autohtonističke crtice

Mrkalj

Elita
Moderator
Poruka
21.072
Prvo, molim lepo.

Drugo, Solveni - ne postoje. Izvinjavam se zbog nejasnosti šo paralelno diskutujem i sa IgarJ-otom. Bila je to ironija. Niti Nemci niti Italijani niti Grci (svi kentumski jezici) ne mogu da izgovore reč Sloveni, Slovenci i sl. Tako su Grci ubacili epentezno K, pa smo postali Sklabenoi, u latinskoj verziji Sclaveni, u italijanskoj Schiavoni, Schiavi i sl. Interesantna mi je bila tvoja teza da su to naše narodnosno ime na zapadu izveli amputacijom anlaut- klastera SLO, pri čemu bi se ono t ili ozvučeno d na kraju moglo tumačiti slovenskom etimologijom od glagola sloviti - Sloventi > Venti > Vendi i Veneti.

Napisao sam ironično **Solveni jer indogermanisti sve stvarne slovenizme u nemačkom vide kao imaginarne germanizme u slovenskom, a to u velikom broju slučajeva objašnjavaju pojavom koja se naziva slovenska metateza likvida u 8. veku-stoleću (ovde joj tepamo kao SMLOV). Tako je slovenski breg postao od nemačkog berg, slovensko Krajina od nemačkog Karniola, nemačko helm od našeg šlem, nemačko wolke od našeg oblak (ob+vlak) itd. (spisak je dug), umesto obrnuto.

Treće, slažem se.
 

Mrkalj

Elita
Moderator
Poruka
21.072
Prvo, nemo' lično da mi se štrecaš, jer mi služiš kao metafora. ;) Možemo dati još primera.

Treći primer bečko-berlinske istoriografske podvale svakako je nemačko formiranje albanske nacije i to na nepotkrepljenoj pretpostavci albanskog=ilirskog autohtonizma. Cilj ideološko-političkog koncepta u bečko-berlinskoj istoriografiji je ovaj: "Srbo-Sloveni su balkanski podstanari i kao takvi ne predstavljaju smetnju u nemačkom prodoru na istok. U tom cilju stvorićemo mnogo (malih) narodića i dati im drevna istorijska prava, koja ideološki sputavaju srpski otpor. Kada Srbi to jednom prihvate, biće mirni i neće predstavljati otpor germanskom interesu na Balkanu."

:per:

Četvrti primer je prikrivanje svesti o nastanku evropske renesanse zahvaljujući izbegličnkom i kulturološkom talasu Vizantinaca i vizantijskog duha pod udarom Osmanlija.

Dakle, bečko-berlinska škola je samo na primeru Slovenskog Juga do sada toliko puta uhvaćena sa prstima u pekmezu da udžbeničko zaobilaženje njene kompromitacije epskih razmera samo govori ili o poltronstvu ili o slepilu i kognitivnoj slabosti srpskih istoriografa. Mislim da se kod tebe ne radi o poltronstvu.

Sve ove bečko-berlinske istoriografske podvale imaju pretpostavljen isti stalni nemački geopolitički interes dobro poznat pod pod nazivom Drang nach Osten.

PS. Vidiš da si pristigao do Hroboatosove argumentacije "Uzalud vam trud svirači, demantuje vas situacija na terenu", a to objašnjavam (svojom) doktrinom aktivne teze, gde se svaka neistina aktivnošću i sredstvima može držati na pijedastalu faktičnosti. A mi imamo najslikovitiji mikroprimer na slučaju hrvatske istorijografije i lingvistike, koja čak investira u lobiranje srpske istoriografije i lingvistike ne bi li što duže ostala dormantna.[/QUOTE]
 

Mrkalj

Elita
Moderator
Poruka
21.072
Dakle, možemo zaključiti da je moguće prisustvo Slovena na Balkanu tokom starog veka iako nije dokazano.

Zašto nije dokazano?

Zato što se svi dokazi odbacuju jer nisu u saglasnosti sa ranije utvrđenom pričom: "Slovena nema na Balkanu pre 6. (5.) veka". I ne samo što se dokazi odbacuju nego se izvrće ruglu svako ko pokuša da ih predstavi. I ne samo to, poznat je slučaj profesora arheologije Đorđa Jankovića na kojeg je pokrenut lov na veštice, koji je oteran sa fakulteta u prevremenu penziju, sve ukazuje i u prevremenu smrt.

Koji dokazi ne postoje? Ne postoje pisani dokazi na slovenskom jeziku jer slovenskog pisma ili nema ili nije razvijeno.

Koju su to dokazi koji postoje ali se ne prihvataju: to su zapisi slovenskih golsa od strane neslovena i to su antički toponimi čija se etimologija može tumačiti preko slovenskog jezika i antički toponimi čija se etimologija može tumačiti samo preko slovenskog jezika.

Prema tome, mi smo svedoci jednog anticivilizacijskog odvratnjaštva koje pokušava da dželate proglasi žrtvama i ne bira sredstva kojima sprovodi svoje nasiilje. Uključujući i nasilje na ovom forumu, na kojem se gotovo svaka tema o doseljavanju Slovena kao u kontejner, baca u ovu temu koja u naslovu suprotstavlja s jedne strane naučnike i s druge budale, s jedne strane faktografe s druge maštare, s jedne istoriografsku školu, s druge romantičare. Vidimo da je u pitanju etiketiranje.

To je samo jedna u nizu manifestacija licemerstva društva i vremena u kojem živimo.
 


Top