Auto - radionica, potraznja delova

Da nisi mislio na "relej"...?
conf (3).gif

Ne, zasto bih? Mislio sam ono sto sam rekao.

@Damnjan
Posto si toliki laik kao sto kazes, ne diraj nista, uyebaces stvari pa ces posle MORATI da placas majstora. To sto ti hoces bilo koji elektricar ce da ti uradi za 200 dinara.
P.S. To dugme ima veze sa alarmom, njega ne diraj.

pozdrav

imam opel vectru A 2.0 16v ecotec motor,iz 1995 god.....(zadnja serija vectri A) i problem sa elektronikom...nemam plin,auto je benzinac...

naime,desi se da mi se upali zuta (CHEK ENGINE) lampica na instrument tabli....odnosno,stoji upaljena od samog paljenja auta,i sve vreme gori,ne gasi se dok se ne ugasi auto......kompjuter(ECU) tada auto prebaci u SAFE mod,i imam blokadu motora na 4500 obrtaja...

bio sam u servisu na dijagnostici i utvrdjeno je da sa senzora bregaste radilice ima netacan signal,odnosno crk'o taj senzor...

zamenjen je novi senzor,lampica se nije palila na instrument tabli neko vreme,i auto je super isao jedno 3000-4000 km.....zatim ponovo paljenje lampice,opet crko sentor bregaste.....zamenjen,auto opet super ide 3000-4000 km,i opet lampica,crko senzor.......ajde opet zamenjen senzor,i pre par nedelja opet se pali lampica,crko isti senzor.....

e sad,moje pitanje je za strucnije ljude,majstore,elektricare,kako vam se ovo cini??....sta tu u stvari nije ispravno??.......da li je moguce da ti senzori crkavaju na svakih par hiljada km??.....a kostaju oko 80 eura....da li mozda ti majstori nabavljaju neke sumnjive senzore pa oni tako brzo crkavaju??.....(mada,bio sam u vise servisa)

ili mozda mi sam kompjuter automobila(ECU) nije u redu,pa stalno prijavljuje nepostojecu gresku??.....(sto ne iskljucuju i u servisu)

da li znate neki servis u Beogradu koji popravlja te ECU-e??...(kompjutere motora).....jer ja takav servis ne mogu da nadjem,svi me majstori bledo gledaju.....

auto je inace,super,mislim sve ostalo OK radi,ali me ta elektronika vise dovodi do ocajanja...

hvala

@KNIGHT
Daj prvo oznaku motora, imaju 3 tipa motora, 2 sa 100KW i jedan sa 110KW, ako je ECOTEC mislim da je sa 100KW.
Senzor na bregastoj i senzor na radilici su 2 razlicita senzora. Vidi malo bolje koji si menjao.
Nije normalno to sto ti se desava. Ja sam pre par godina vozio vektru sa tim motorom i nikad nije bilo problema, a presao sam oko 30000 sa njom. Taj ECU se ne popravlja, kod Opela je vrlo mala verovatnoca, citaj skoro nemoguce da ECU crkne, osim ako nema vlage. Obicno pobrljavi softver u fleshu, mada zbog toga ne bi trebalo da crkne ni jedan senzor jer senzor ne prima informacije vec samo salje. Inace polovan ECU za taj model se moze naci za max 50e.

oznaka motora je X20XEV.....znaci ecotec 100KW sa 136 ks......a oznaka tog ECU-a ili sta vec je SIMTEC 56.1....

koliko znam,to je indentican 2.0 16v motor koji se ugradjivao i u vectru B,samo je njen ECU bio SIMTEC 56.5

da,pogresno sam se izrazio....mada,prvi put je menjan i senzor radilice,ali on do sada radi ok.....stalno pravi probleme SENZOR BREGASTE....

Da, na tom motoru je SIMTEC 56.1, Simens-ov ECU. Vidi ovako, ako imas unimer, senzor je sa leve strane kad stanes ispred auta, izmedju dve bregaste. Na njemu ima dzek sa 3 terminala. Otkacis ga, i unimerom izmeris otpor izmedju I i II treba da ima vrednost izmedju 10.7-14.7 ohma, a izmedju drugog i treceg 0.4-0.6 ohma. Proveri prvo da su ove vrednosti, ako ne, senzor ne valja. Kupi drugi senzor i sam ga zameni, pa prati sta se desava na svakih ~1000km.

Da, na tom motoru je SIMTEC 56.1, Simens-ov ECU. Vidi ovako, ako imas unimer, senzor je sa leve strane kad stanes ispred auta, izmedju dve bregaste. Na njemu ima dzek sa 3 terminala. Otkacis ga, i unimerom izmeris otpor izmedju I i II treba da ima vrednost izmedju 10.7-14.7 ohma, a izmedju drugog i treceg 0.4-0.6 ohma. Proveri prvo da su ove vrednosti, ako ne, senzor ne valja. Kupi drugi senzor i sam ga zameni, pa prati sta se desava na svakih ~1000km.

ok. ne da diram nista. Da li mogu nekako da stavim relej na neko drugo mesto? sta mi treba? trebaju mi zice iza tog prekidaca i 2. relej?

Taster je najverovatnije reset za alarm...aktiviraj ga, pa sacekaj, pa udji u kola-da pocne da pisti.Tad stisni taster i trebao bi da ucuti. Ako je tako to je reset blokade motora. I cini mi se da je samo stavljen na mesto relea...tj. mozes ga prebaciti negde drugde.

@KNIGHT
Malo mi nije jasno, ako u ovlascenom servisu zamenis senzor, na njega dobijes i garanciju, ako ponovo crkne ne kosta te nista-a valjda je njima isplativije da srede nego da menjaju X senzora na 3-4000km.

geroder,hvala na odgovoru,cim budem imao vremena,izmericu one vrednosti na samom senzoru,sto si mi predlozio.....

inace,nisam bio u ovlascenom senzoru,vec u nekoliko drugih renomiranih opelovih servisa......npr servis CALIBRA u Shimanovcima.....(dosta vlasnika opela iz Beograda i okoline je sigurno culo za ovaj servis)

i situacija je stvarno kao sto Oggy kaze "ja zamenim,on crkne,ja zamenim on crkne....itd".....stvarno,ko je tu lud....

a za ovlascene servise u Beogradu bas nisam cuo lepa iskustva.......ne samo sto se tice cena,vec i profesionalnosti....(?!)........ali mozdacu morati da posetim ineki od njih,ako mi nista drugo ne preostane...

Svećica...

Najjeftinije (bez majstora varijanta) tj. "uradi sam" princip (koji sam ja radio na bubi) je da vadiš kabl 1 po 1 i da slušaš zvuk motora... Ili lepo promeniš komplet svećice, pa pošto će u početku sigurno da radi ispravno, ako opet posle nekog vremena počne da trokira, znači da nije do svećice... Proveravaj ulje kad ti radi na 3 klipa, jer nesagorela smeša 'oće da siđe u karter i da razredi ulje...
Ima iskusnijih majstora ovde, pa će možda oni nešto pametnije da ti predlože...ja toliko znam iz prakse...

Poslednja izmena:
moguce. Za svaki slucaj, ima li jos nesto sto bi moglo tako nesto da prouzrukuje?
Znači sve što pišem, pišem iz iskustva, jer sam imao takve probleme pa sam pod "moranje" naučio... Za iskusnije savete, imamo dovoljno majstora na forumu, pa neka se uključe...

Možda je kabl negde na nekom mestu načet, pa struju odvodi negde drugde (na masu), pa onda nesagorela smeša umasni svećicu i to je to... Obično se takve rupice i ne vide golim okom. Ali uveče upali auto, pa možda možeš u mraku da vidiš da li negde sa strane, usput varniče kablovi... ja sam tako na bubi provalio da je u pitanju kabl...:D

(motorno ulje kada nakape na gumu, uništava je - creva, kablovi i ostalo...)

Poslednja izmena:
Ma imao sam i ja takve probleme, nauljile mi se svećice (tako je to kada sipaš puno benzina u karb), pa sam ih sve redom skidao i prao. Posle toga je bilo dobro.
Posle toga se ponovo zaprljala neka od njih, mog matorog je mrzelo da ih skida, pa ga je propisno isturirao i proradio četvrti klip. :lol:

Ma imao sam i ja takve probleme, nauljile mi se svećice (tako je to kada sipaš puno benzina u karb), pa sam ih sve redom skidao i prao. Posle toga je bilo dobro.
Posle toga se ponovo zaprljala neka od njih, mog matorog je mrzelo da ih skida, pa ga je propisno isturirao i proradio četvrti klip. :lol:

Klip uvek radi, samo se smeša ne pali...:lol: Ali dobro, razumemo se...:super:

Back