Auto - radionica, potraznja delova

Mom drugu se tako upalila lampica na astri pa isao kod raznih majstora. Nadavao se para zato sto nijedan majstor nije mogao da odredi kvar. Kao sto Master_Chief rece, moze biti svasta, nadji krstenog majstora. Elem, ispostavilo se da je neki senzor, da l na izduvnoj grani ili slicno. Kostalo ga tipa 20e, a pre toga dao oko 80e, bezveze.

Ono sto ti je napjpametnije da uradis je da odes da prikacis Astru na originalnu opelovu dijagnostiku koja ce realno dati dijagnozu sta je.
Ovo kazem zato sto razni majstori imaju neke univerzalne dijagnostike koje ne mogu da ocitaju sve i onda mogu da daju pogresnu dijagnozu a tako da tebi izbijaju pare iz dzepa.

E ovo je mudro receno jer ja sam pregledao temu i nisam skontao da uopste nije receno o kom motoru se radi ali definitivno kod Opel-a cesce pali check na benzincima.
Ako je upalila check na dizelasu onda se radi o protokomeru,EGR ventilu ili malim ventilima sa desne strane kad se otvori hauba.
Najskuplji deo je svakako EGR ali i tu ima dve vrste gde je jedan vakumski a drugi elektricni. Vakumski kosta nov oko 9-10k dinara a elektricni 25k dinara. Protokomer je oko 10k dinara a ti mali ventilcici se kupuju polovni i kosta komad oko 20-30€.
Elektricni EGR se nalazi u Astri od 2003 godine a dotle je vakumski koji moze i da se reparira a to kosta 30€.
Sve ovo vazi za 2.0DTI motor a ako je 1,7DTI onda opet je sve drugacije jer to je japanski motor pa lako moze da se desi da je sve skuplje.

- - - - - - - - - -

Takodje kad se cisti EGR na 2.0DTI pozerljno je veoma skinuti citavu usisnu granu i sve detaljno ocistiti jer tu ima 4 leptira koji obicno budu zarobljeni u cadji i uopste ne rade.

Forumski majstori :D, Procureo mi zadnji amortizer, e sad, 99% prodajem Alfu najkasnije na prolece sledece godine, da je ne prodajem uzeo bih KYB i resen problem, a ovako bih da malo ustedim. Najjeftiniji je ITN, kinez, 4500 komad, tj. 9000 par, prodavac mi kaze da nema reklamacije, ali to sto ne krene da curi ulje iz njega ne znaci da on dobro upija neravnine, druga opcija su mi polovni, jedan otpad rastura 156 i 147 facelift, iskljucivo, sto znaci negde od 2004/5 pa mozda i mladje 147. Na slikama, spolja, amortizeri koje oni prodaju deluju kao novi, bukvalno bez tacke korozije, ali je opet pitanje kakvo je stanje unutra. Znam da su rasturili jednu 147 iz Svajcarske sa nekom smesnom km, ali odakle znam da ce ti amortizeri koje dobijem da budu sa nje?!

Tako cu i da uradim.

Pardon, sa 147 ne odgovaraju amortizeri, ako neko bude citao, da zna, a opruge su fizicki iste, osim drugacije nosivosti.

Optimal amortizeri kod nas 8-10 hiljada dinara, komad, a u Nemackoj oko 35 evra, al se prodavci ugradjuju, skuplji su i od KYB. Slicno iskustvo imam sa amortizerima sa Passatom, napred su bili BIlstajn, jedan procureo, a pozadi Monroe.

Opruge sam porucio nove, Lesjofors, oko 20e komad, toliko je i u Nemackoj, dok je KYB kod nas skoro 40e, a u Nemackoj isto oko 20e. Lesjofors je inace Svedska firma, stara 150 godina i od nastanka proizvodi razne opruge i slicne stvari, koliko sam procitao, rade OEM opruge za Volvo, verovatno i za jos neke proizvodjace, imaju fabrike u Svedskoj i UK, tako da sigurno ne dolaze iz Kine, Nemci ih svrstavaju u premium, tako da bi trebale da budu dovoljno dobre, svakako bolje od ovih koje su popustile, pa mi je zadnji deo nizi od prednjeg i kad je auto prazan, a kamo li kad neko sedne pozadi.

Stigle opruge, proizvedene u Svedskoj, uvezene iz Nemacke, deluju odlicno, videcu kad ih budem namontirao. Otpad koji sam prvi zvao otpada, mnogo traze, 80e za par amortizera, dodacu jos 30-ak evra i kupiti potpuno nove KYB, toliko da dam za polovne se nikako ne isplati, trazim dalje.

Mislim da opruge propadaju same po sebi, cak i kad auto stoji, njega masa pritiska, a zadatak opruga je da tu masu prenesu na tockove, u svakom slucaju, nove opruge i voznja sa novim oprugama je 100% bolja nego voznja sa starim oprugama.

Poslednja izmena:
JA danas provozao Audi A6 jer su me zamolili da vidim dali ide kako treba i kad sam se vracao upadnem u kolotrage od kamiona i pocnu da me bacaju toliko da sam morao da zakocim ismanjim brzinu a onda sam pokusao da cimam auto levo desno na volanu i sve je bilo ok.
Istom putanjom moj Golf sa 18" tockovima ne baca ni malo sto je znak da su opruge na ovom A6 verovatno oslabile.ai amortizeri s njima.

JA danas provozao Audi A6 jer su me zamolili da vidim dali ide kako treba i kad sam se vracao upadnem u kolotrage od kamiona i pocnu da me bacaju toliko da sam morao da zakocim ismanjim brzinu a onda sam pokusao da cimam auto levo desno na volanu i sve je bilo ok.
Istom putanjom moj Golf sa 18" tockovima ne baca ni malo sto je znak da su opruge na ovom A6 verovatno oslabile.ai amortizeri s njima.
to bacanje je do reglaze trapa , verovatno je otvoren malo vise prednji kraj

Situacija se maksimalno zakomplikovala, od ljudi koje poznajem, niko nema zadnje amortizere, a da budu za mene, tj. skoro pa kao novi, imaju nesto, ali nije dovoljno dobro, tako su mi rekli. Po drugim otpadima kao ima dobrih, a nisu ih ni skinuli sa auta, tako mi je i ovaj decko rekao, dok su bili na autu, kao deluju mu dobro, ali kad je skinuo, kaze da nisu nesto.

Monroe Reflex mi se nudi po povoljnoj ceni, garancija 3 godine, razmisljam da uzmem, znam da nisu najbolji izbor, ali za malo vise para od ITN amortizera, trabalo bi da budu odlican izbor. Druga opcija mi je Optimal, ali to moram da sacekam da stigne iz Nemacke, nasao za oko 70e par, cenim da je ok kvalitet za te pare. Citam po internetu, pre neku godinu, Monroe je imao felericnu Reflex seriju, koja je povucena.

Kompletirani delovi, spremni za ugradnju :D

WP_20170616_12_54_30_Pro_2.jpg

Данас сам мењао кочионе плочице (напред) на колима. Подигао предњу страну на клоцне, скинуо све, и точкове и дискове. И онда сам нешто упалио ауто и приметио једну занимљиву ствар.

У леру се наравно окрећу главчине точкова, али оно што не разумем је зашто се лева, возачка, једва врти, а десна се окреће као луда?

Зар не би требало, пошто нема никаквог оптерећења ни са једне стране, да се окрећу једнаким брзинама?

Данас сам мењао кочионе плочице (напред) на колима. Подигао предњу страну на клоцне, скинуо све, и точкове и дискове. И онда сам нешто упалио ауто и приметио једну занимљиву ствар.

У леру се наравно окрећу главчине точкова, али оно што не разумем је зашто се лева, возачка, једва врти, а десна се окреће као луда?

Зар не би требало, пошто нема никаквог оптерећења ни са једне стране, да се окрећу једнаким брзинама?
Ocigledno nisu ista opterecenja, mozda je jedan lezaj losiji ili nesto drugo pa koci .... nepotrebno zamaras mozak.

Ocigledno nisu ista opterecenja, mozda je jedan lezaj losiji ili nesto drugo pa koci .... nepotrebno zamaras mozak.

Јбг, волим да знам све.
А кочионе плочице сам мењао јер су се на десној страни сасвим потрошиле, а не левој су биле још неких 3-4mm, уопште ми није јасно откуд толика разлика у трошењу, на техничким прегледима ми је разлика у сили кочења пар %, нико ми никад није регистровао неку већу разлику у сили кочења.

Leva se jedva vrti i sa te strane su plocice manje potrosene?! Da su sa te strane plocice vise potrosene, onda bi logicno bilo da blokiraju klesta.

Пази, ја говорим о окретању у леру кад је ауто подигнут, нема то везе са трошењем плочица, јер кад је ауто на сва 4 точка, и кад стоји у леру, нема окретања точкова наравно.

За ово трошење десних плочица ми једино пада на памет лошији материјал тих плочица, мада је и то мало танка прича, јер сам плочице увек мењао у комплету, на оба точка.

Имао сам раније и случајеве да се запекну вођице ко којима се крећу кочиона кљешта, али индикатор тога је да је на истој страни плочица до клипа више поједена од плочице са супротне стране.

Pozdrav svima :bye: i srećno hlađenje na ovim vrućinama :super:

Uskoro planiram da kupim BMW 320D E46 2004. sa automatskim menjačem. S obzirom da menjač iz E46-ice ima 5 brzina, interesuje me da li je moguće i koliko bi to moglo da košta (Koja je cena samog menjača i cena ugradnje) da mu ugradim menjač od E90-ice koji ima 6 brzina (isto automatik) ili ako postoji šansa da se na ovom već ugrađenom menjaču doda 6. brzina? :think:

Oprostite na mom nerazumevanju u mehaniku automobila, nov sam na tom polju :D

Back