Када ке у питању атентат у Сарајеву, ту смо имали читав низ несхватљивих безбједносних пропуста, брљотина током тог дана, према аустријском филму
"Sarajevo (2014)", сам атентат је епилог завјере високих кругова у Аустро-Угарској, а српски родољуби су само искориштени зарад интереса играча који су вукли конце иза завјесе.
Када је у питању илтиматум Аустро-Угарске упућен Србији 23.јула. 1914.године, британски државни секретар спољних послова Едвард Греј читајући ултиматум, изјавио је аустроугарском амбасадоруду да је то
најужаснији документ који је једна држава икада упутила другој.
Ултиматум је написан тако да се одбије, форме ради, да би био изговор за рат који је након тог ултиматума постао неизбјежан, но остаје ? ко је саставио ултиматум. Ту мислим у којем кабинету је писан, аустроугарском или њемачком? Превладава мишљење, њемачком.
Након тога слиједи још један шок. Ми данас читамо у различитим изворима, како одговор Србије бјеше достојанствен, пажљиво састављен, како је дјелимично одбијен, но то није тачно.
Србија је, на опште запрепаштење, прихватила све захтјеве овог ужасног документа. Ако би гледали из данашње визуре и захтјев 6 гдје се обавезује изручити страном суду проказане кривце, и више него је у захтјеву тражено.
Одговор бјеше капитулација. Да ли је то био панични покушај да се избјегне катастрофа? Јок, она бјеше неизбјежна. Након таквог ултиматума, слиједи агресија, шта год ти одговорио, одговор нико неће ни примити "к знању".
Тада није било војно политичких савеза, те велике силе су биле повезане споразумима, Велика Британија се обавезала Француској, Француска Русији, Русија се поставила заштитником Србије, и код такве судбоносне одлуке било каква назнака ароганције (рецимо да тако неко протумачи одговор Србије) може поколебати те велике силе, јер одлука бјеше претешка. Сви су знали да ће тај рат бити ужасан, али нико није могао претпоставити колико.
И ту је одговором (капитулацијом) Србије ("ето прихватили смо и тај најужаснији ултиматум, па шта још?") отклоњена било каква могућнст да се нека од великих сила поколеба.
Тадашња српска влада је добро одиграла, катастрофа је неибјежна, ако рат мора бити у дилеми са савезницима или без њих (што би се могло десити арогантним ставом), и није тешко коју опцију одабрати. Одговор и тако бјеше форме ради.