Ateizam

Па оно што сам ја читао и гледао о Хитлеру он је испрва имао подршку Ватикана али у финалној фази свог плана је хтео да санкционише утицај цркве на народ и хришћанства.
Корен томе је изгледа видео у Јудизму и европским Јеврејима.
Тако да је ударац религиозности задао прво Јеврејима.
Он је гледао на ту вишу расу као Богове којима Богови нису потребни.(слично комунизму) мало другачије.
Чак мислим да је сматрао да су ту прву митску аријевску расу
други народи сматрали Боговима.
Наравно неки генерали су се враћали паганизму па приликом егзикуције вешањем помињали повратак Валхали.

А Стаљин је био комуниста и ако се у територијалном смислу везивао за мит Византије.
Али можда си у праву он би можда могао бити православац.

Da ne bih ovu temu opterećivao fotografijama, samo ću ti skrenuti pažnju da je Hitler od malih nogu vaspitavan kao rimokatolik i svoje...
Znaš šta... evo fotografija, pa sam prosudi:

hitleratchurch.jpg

Hitler na izlasku iz crkve

Hitler leaves the Marine Church in Wilhelmshaven.
(izvor: The German Propaganda Archive )

HitlerWithMutterCross.jpg

Hitler i njegova majka

(izvor: Germania International)

mrshitlergrave.gif

Grob Hitlerove majke

Klara Hitler je bila pobožni rimokatolik, koja je odgajila Hitlera shodno svojoj veri.
Njena smrt je teško pogodila Hitlera. Sahranjena je pored muža u gradu Lincu, u Austriji.
Na slici vidimo nemačke vojnike kako joj odaju poštu 1938. godine.

Hitler%26Church.jpg

Crkva i država

Hitler ispred crkve naše Gospe u Ninbergu, septembar 1934. godine.

Fotograf: Heinrich Hoffmann.
(izvor: USHMM)

HitlerWithFan.jpg

Hitler daje autograme svojim obožavaocima hrišćanima

(izvor: Hitler in Seinen Bergen, Heinrich Hoffmann, Berlin, den 24.9.35)

GorringWedding.gif

Geringovo venčanje

Herman Gering se venčava sa Emi Sonerman, poznatom operskom divom.
Samo se hrišćani venčavaju po hrišćanskim obredima i nacisti nisu bili izuzetak.
Adolf Hitler stoji u prvom redu, kao kum, tokom ceremonije obavljene od strane rajhbiskupa Milera.

(izvor: ThirdReich.ca)

Hitler's close friend, Dietrich Eckart, told of overhearing Hitler showing off to a lady by denouncing Berlin in extravagant terms: ". . . the luxury, the perversion, the iniquity, the wanton display and the Jewish materialism disgusted me so thoroughly that I was almost beside myself. I nearly imagined myself to be Jesus Christ when he came to his Father's Temple and found the money changers." Eckart described Hitler as "brandishing his whip and exclaimed that it was his mission to descend upon the capital like a Christ and scourge the corrupt."

Što se Staljina tiče, Ruska pravoslavna crkva i dan-danas slavi dan kada je Staljin naredio da se čudotvorna ikona vozi avionom oko Moskve, kako bi njeno delovanje sprečilo naciste da osvoje grad.

:rumenko:
Imam poremećaj, pa šta? :sad2:

Наравно да немаш;)
Не знам не могу да игноришем ту чињеницу да је дефинитивно био рођењем католик али у поодмаклој фази где је можда и флипнуо забрано је божић и слављење верских празника
на наговор блиског сарадника који мислим да је први створио план о уништењу Јевреја.
Заборавио сам име а емисија је била документована са снимцима па је на наговор жене ту привилегију дозволио својој деци и ближим сарадницима.

Мада код њега се стварно мало зна и не могу ништа да тврдим.

Chudno je shto se Katolichka crkva nije ogradila na neki nachin od Hitlera. :think:
2006. g. The Daily Mail je objavio da se na osnovu nedavno objavljenih tajnih vatikanskih dokumenata može vidjeti kako je Pije XII u toku WWII pokušao na daljinu izvršiti egzorcizam nad Hitlerom.

Ubrzo zatim je o tome na Radio Vatikanu govorio i vodeći egzorcist pri Sv. Stolici Gabriel Amort (izvršio 30 hiljada istjerivanja), koji je tom prilikom rekao kako ga to ne čudi, jer su po njemu i Hitler i Staljin bili opsjednuti đavolom.
No dodao je kako smatra da je i Pije XII vjerovatno bio malo uvjeren u bilo-kakve efekte tog poduhvata, pošto je za uspjeh egzorcizma neophodna, kako i neposredna blizina sa onim koje opsjednut, tako i iskrena želja opsjednutog da se riješi đavola.

Potvrđuje se moja teorija da ni jedan razgovor o bilo čemu ne može da prođe bez Hitlera/Tesle/Ajnštajna (ili kombinacije ove trojice).

Pa tako i o ateizmu - njihova relevantnost u ovom polju je otprilike inverzno proporcionalna broju spominjanja na forumu.

Budisti, na primer. ;)
A imaš i ateiste koji veruju u vanzemaljski upliv u poslove čovečanstva, a tu su naravno i džedaji. ;)
Ja pod ateistom podrazumevam čoveka koji negira objektivno postojanje boga/bogova, a prihvata naučna objašnjenja pojava oko nas i u nama.
Budisti veruju u reinkarnaciju pa po meni nisu ateisti. Vanzemaljci su sa naučnog stanovišta još na nivou verovatnoće postojanja, pa ateista ne može da ozbiljno veruje u upliv nečega čije postojanje nije dokazano, osim ako dokažu taj upliv bez mogućnosti da se posledice dokažu i "zemaljskom" naukom. A ne znam ko su džedaji.
Molim te ovde mi postavi ponovo pitanje na koje nisam odgovorio.

Poslednja izmena:
Ateista je onaj ko ne veruje u postojanje bogova. Međutim, ateistu ništa ne sprečava da veruje u postojanje vanzemaljaca, ukoliko to želi i smatra opravdanim, i da pri tom sebe i dalje zove ateistom. Vrlo je bitno ne mešati ateizam sa generalnim skepticizmom (iako se vrlo često dopunjuju i nadovezuju)

Ja pod ateistom podrazumevam čoveka koji negira objektivno postojanje boga/bogova, a prihvata naučna objašnjenja pojava oko nas i u nama.
Budisti veruju u reinkarnaciju pa po meni nisu ateisti. Vanzemaljci su sa naučnog stanovišta još na nivou verovatnoće postojanja, pa ateista ne može da ozbiljno veruje u upliv nečega čije postojanje nije dokazano, osim ako dokažu taj upliv bez mogućnosti da se posledice dokažu i "zemaljskom" naukom.

Budisti zapravo ne veruju u reinkarnaciju. Reinkarnacija zaista postoji kao pojam u budizmu, ali ga je nužno pravilno shvatiti.
Jedan jako lep tekst na tu temu je ovaj:
Budisti i reinkarnacija

Budisti u stvari ne vjeruju u reinkarnaciju. Jer, vjerovati u reinkarnaciju znači vjerovati da ja (ili moj duh) nakon smrti odlazim u nekok drugo tijelo.

Po čemu ću znati da je ono ja u mojoj, tobožnjoj, sljedećoj reinkarnaciji -- zaista isto ja. To može biti isto ja, samo ako postoji neki kriterij po kojemu mogu dokazati taj identitet. Dakle, duh bi pri reinkarnaciji trebao zadržati nešto iz prošlog života. Vjerojatno sjećanje - zakopano negdje u dubinama podsvjesnog.

Međutim, po budistima, ono što ide od tijela do tijela nije ja, nego Budističko ne-ja. I kad se preseli u neko drugo tijelo to više nisam ja, jer u doticaju s materijom tog tijela ono postaje neka druga osoba.

Ne samo to... Budističko ne-ja je jedna još amorfnija masa... Može se desiti da isto ne-ja ode u potpuno različita tijela. Ili ne-ja postoji u cijelom svemiru, a onda u interakciji s nekim nakupinama materije (tijelima biljaka i životinja) postaje netko.

Što se tiče tvoje definicije ateizma, pa... ista nije opšte prihvaćena, zapravo nije obuhvaćena samim terminom ateista. Svakako da imaš puno pravo da terminima pridaješ značenje po svom nahođenju, ali to dosta otežava komunikaciju.
Uostalom, pogeldaj uvodnu poruku ove teme:
A - Teos(na Grčkom) i u bukvalnom prevodu znači BEZBOŽNIŠTVO!
Stanje nemanja teističkih verovanja ili aktivno neverovanje u postojanje božanstva a kroz istoriju se vrlo često vezuje za filozofske škole agnosticizma, materijalizma, empirizma ili racionalizma ali nije nužno pravilo.
Sam izraz je nastao u 16-om veku a sama spontana verovanja da božanstva ne postoje stara su koliko i sam teizam.
Filozofska kapiranja koja danas zovemo ateizmom su mnogo starija od hrišćanstva i javljaju se u Aziji otprilike u 6-om veku pre nove ere... kada su nastale i nove religije... Taoizam u Kini, Džainizam i Budizam u Indiji...

Postoje dve vrste ateizma:

1. Slab ateizam - implicitni ili negativni ateizam, stanje neverovanja u božanstva

2. Čvrst ateizam - eksplicitni ili pozitivni ateizam, stanje verovanja da božanstva ne postoje

Dakle, sam svoj majstor. Veruj u sebe i misli svojom glavom... jer, i na autobusu piše ''banca intessa'' al' nema šalter!:mrgreen:

Kao što i sam možeš da primetiš i budisti i ateisti koji veruju u vanzemaljce i džedaji se sasvim udobno uklapaju u ovde iznesena objašnjenja pojma ateiste.

A ne znam ko su džedaji.

http://www.jedichurch.org/

Yoda-737757.jpg

symbol---temple-of-the-jedi.jpg

Molim te ovde mi postavi ponovo pitanje na koje nisam odgovorio.

Zaista me zanima zbog čega ateisti koji nisu religiozni ne vide realnost koju opisuje nauka (u kontekstu placebo efekta).

To je iz diskusije sa druge teme:
No, do istog mesta obično postoji više od jednog puta. Drugim rečima, postoji više modela koji opisuju realnost ili makar njene delove, a dovoljno su dobri za svakodnevnu upotrebu najšireg dela populacije (slično odnosu Njutnove mehanike koju upotrebljavamo za makrosvet i male brzine u odnosu na opštu teoriju relativnosti i kvantnu mehaniku - potonje su preciznije i tačnije, ali Njutnova mehanika u svom domenu radi posao, a pri tome je račun lakši i što je još bitnije, prosečnom čoveku intiutivno razumljiviji).
Dalje, tu su i uvek popularni placebo i nocebo efekti. Drugim rečima, iako ne postoji nikakav fizički merljiv stimulus na zatvoreni sistem pacijenta, pacijent koji čvrsto veruje u snagu svoje molitve svom božanstvu i koji je uveren u benevolentnost tog božanstva će ozdraviti češće i brže nego ateista. Eksperimentalno provereno. ;)
Iz ugla naučnog modela realnosti radi se o placebu. Iz ugla verskog modela konkretne religije, čije je vernik pomenuti pacijent, radi se o uslišenoj molitvi koja demonstrira snagu božanstva.
E, sad, zanimljivo je da placebo efekat deluje i na one ateiste koji nisu religiozni, .
Aha... dobro ste pročitali.
U tom kontekstu, ukoliko uzmemo u obzir gore iznesenu tvrdnju, ni ateisti koji nisu vernici, ne shvataju realnost. :hahaha:

Zaista me zanima zbog čega ateisti koji nisu religiozni ne vide realnost koju opisuje nauka. :ceka:

Atheist Experience (TV Show)
The Atheist Community of Austin is organized as a nonprofit educational corporation to develop and support the atheist community, to provide opportunities for socializing and friendship, to promote secular viewpoints, to encourage positive atheist culture, to defend the first amendment principle of state-church separation, to oppose discrimination against atheists and to work with other organizations in pursuit of common goals.

We define atheism as the lack of belief in gods. This definition also encompasses what most people call agnosticism.

Our flagship activities include:

* The Atheist Experience weekly cable access TV Show
* The Non Prophets biweekly Internet radio show
* A number of community service activities
* The ACA Lecture Series monthly public lecture, usually the 1st Sunday of the month
* The Austin Atheist monthly newsletter posted at the beginning of each month
* Atheist Eve Cartoon updated at the beginning of each month
Episode #648: Interview with AronRa
newbitmapimageax.png

http://blip.tv/file/3345967

P.S.
Emisija je na engleskom.

Dalje, tu su i uvek popularni placebo i nocebo efekti. Drugim rečima, iako ne postoji nikakav fizički merljiv stimulus na zatvoreni sistem pacijenta, pacijent koji čvrsto veruje u snagu svoje molitve svom božanstvu i koji je uveren u benevolentnost tog božanstva će ozdraviti češće i brže nego ateista. Eksperimentalno provereno.
Iz ugla naučnog modela realnosti radi se o placebu. Iz ugla verskog modela konkretne religije, čije je vernik pomenuti pacijent, radi se o uslišenoj molitvi koja demonstrira snagu božanstva.
E, sad, zanimljivo je da placebo efekat deluje i na one ateiste koji nisu religiozni.
Da rezimiramo: ako sam dobro razumeo, ateisti su podložniji uticaju bolesti jer nemaju izmišljena božanstva da im podare magični placebo efekat i na taj način ubrzaju ozdravljenje? :eek:

Da rezimiramo: ako sam dobro razumeo, ateisti su podložniji uticaju bolesti jer nemaju izmišljena božanstva da im podare magični placebo efekat i na taj način ubrzaju ozdravljenje? :eek:

Nisi dobro razumeo. :lol:

Prvo, statistika pokazuje da je kod vernika placebo efekat izraženiji, tj. da je vreme oporavka kraće, a oporavak uspešniji u odnosu na ateiste. Pretpostavljam da je broj obolelih vernika i ateista procentualno isti (ako se izuzmu one verske zajednice čija religijska praksa ugrožava zdravlje).

Drugo, stnco je izneo tezu da su ateisti ljudi koji usvajaju naučni model realnosti kao svoj pogled na svet. Pošto placebo efekat deluje i na ateiste, smatram da ta teza nije tačna, otuda i moje pitanje:
Zaista me zanima zbog čega ateisti koji nisu religiozni ne vide realnost koju opisuje nauka.

Treće, placebo efekat nije magični. To je naučno potvrđena činjenica.

Prvo, statistika pokazuje da je kod vernika placebo efekat izraženiji, tj. da je vreme oporavka kraće, a oporavak uspešniji u odnosu na ateiste.
Hajde ako imaš neki link, baš me (stvarno) zanima ko je i kako došao do tih saznanja...
Pretpostavljam da je broj obolelih vernika i ateista procentualno isti (ako se izuzmu one verske zajednice čija religijska praksa ugrožava zdravlje).
Slažem se.
Drugo, stnco je izneo tezu da su ateisti ljudi koji usvajaju naučni model realnosti kao svoj pogled na svet. Pošto placebo efekat deluje i na ateiste, smatram da ta teza nije tačna...
Teza nije tačna jer je takva definicija ateizma u osnovi netačna, sa čim se, nadam se, možemo svi složiti.
Zaista me zanima zbog čega ateisti koji nisu religiozni ne vide realnost koju opisuje nauka.
I dalje mi ovo pitanje nije sasvim jasno.... sebe smatram ateistom koji nije religiozan, ali ne shvatam zbog čega "ne vidim realnost koju opisuje nauka"... mada se možda pitanje odnosi na neke druge ateiste koji nisu religiozni (što je zapravo velika većina ateista, barem na našim prostorima)
Treće, placebo efekat nije magični. To je naučno potvrđena činjenica.
Slažem se da efekat placeba u nekim situacijama veoma izražen i sasvim realan, ovde sam namerno rekao "magičan" jer proističe iz vere u božanstva, ali to nije preterano bitno u kontekstu same rasprave, može i bez toga ako ti bode oči. :)

Hajde ako imaš neki link, baš me (stvarno) zanima ko je i kako došao do tih saznanja...

Positive Therapeutic Effects of Intercessory Prayer in a Coronary Care Unit Population, Byrd, R.C. 1988. Southern Medical Journal 81: 826-829

A Randomized, Controlled Trial of the Effects of Remote, Intercessory Prayer on Outcomes in Patients Admitted to the Coronary Care Unit, Harris, W.S., Gowda, M., Kolb, J.W., Strychacz, C.P., Vacek, J.L., Jones, P.G., Forker, A., O’Keefe, J.H., and McCallister, B.D. 1999. Arch Intern Med. 159:2273-2278.

Study of the Therapeutic Effects of Intercessory Prayer (STEP) in cardiac bypass patients: a multicenter randomized trial of uncertainty and certainty of receiving intercessory prayer
, Benson H, Dusek JA, Sherwood JB, Lam P, Bethea CF, Carpenter W, Levitsky S, Hill PC, Clem DW Jr, Jain MK, Drumel D, Kopecky SL, Mueller PS, Marek D, Rollins S, Hibberd PL. 2006.

Effects of remote, retroactive intercessory prayer on outcomes in patients with bloodstream infection: randomised controlled trial, Leibovici, L. 2001. British Medical Journal, 323, 1450-1451

The “placebo” group received no prayer. Neither the “test” nor the “placebo” group of patients knew if they were receiving prayer. Likewise, the hospital staff, doctors, or nurses were “blinded” since they did not know which patient belonged to which group.
Results

Statistics were acquired from the prayer and placebo groups both before and after prayer, until the patients were discharged from the hospital. There were no statistical differences between the placebo and the prayer groups before prayer was initiated. The results demonstrated that patients who were prayed for suffered “less congestive heart failure, required less diuretic and antibiotic therapy, had fewer episodes of pneumonia, had fewer cardiac arrests, and were less frequently intubated and ventilated.” Statistics demonstrated the the prayer group had a statistically significantly lower severity score based upon the hospital course after entry (p < 0.01). Multivariate analysis of all the parameters measured demonstrated that the outcomes of the two groups were even more statistically significant (p < 0.0001). In science, the standard level of significance is when a “p value” is less than 0.05. A value of 0.01 means that the likelihood the result is because of chance is one in 100. A p value of 0.0001 indicates that in only one study out of 10,000 is the result likely to be due to chance. Table 2 from the study is reproduced below. The remarkable thing which one notices is that nearly every parameter measured is affected by prayer.

izvor i tabele:
http://www.godandscience.org/apologetics/prayer.html#cJZ85IwCsNER

Belief in a concerned god predicts response to treatment for adults with clinical depression, Murphy, P., & Fitchett, G. (2009). Journal of Clinical Psychology, 65 (9), 1000-1008

Ben Goldacre, doctor and author of Bad Science, explains what the placebo effect is and describes its role in medical research and in the pharmaceutical industry.

Teza nije tačna jer je takva definicija ateizma u osnovi netačna, sa čim se, nadam se, možemo svi složiti.

Eh, neka se onda ateisti dogovore šta je tačno ateizam. :lol:

I dalje mi ovo pitanje nije sasvim jasno.... sebe smatram ateistom koji nije religiozan, ali ne shvatam zbog čega "ne vidim realnost koju opisuje nauka"... mada se možda pitanje odnosi na neke druge ateiste koji nisu religiozni (što je zapravo velika većina ateista, barem na našim prostorima)

Slažem se da efekat placeba u nekim situacijama veoma izražen i sasvim realan, ovde sam namerno rekao "magičan" jer proističe iz vere u božanstva, ali to nije preterano bitno u kontekstu same rasprave, može i bez toga ako ti bode oči. :)

Da probam da objasnim drugačije.
Na ateiste koji nisu religiozni takođe deluje placebo efekat. To dokazuje da oni svet oko sebe ne percepiraju onako kako ga opisuje nauka.
Ja samo pitam zbog čega je to tako, naročito u kontekstu teza koje je izneo stnco. :think:

Šta je sad ovo? Niko nije pričao o intercessory prayer, nego o tome zašto se neko oseća bolje kad se moli i zašto misli da mu njegovo božanstvo pomaže... ovi eksperimenti koje navodiš nikakve veze nemaju s tim.

Podsetiću te, sam si rekao "pacijent koji čvrsto veruje u snagu svoje molitve svom božanstvu i koji je uveren u benevolentnost tog božanstva će ozdraviti češće i brže nego ateista."

Što se tiče intercessory prayer, najveća ikad objavljena studija, koja je obuhvatila 1800 pacijenata u toku tri godine, zaključila je da molitva nema nikakvog efekta na ozdravljenje ljudi bolesnih od bolesti srca. Imaš ti neki izvor vezan za ličnu molitvu, i konkretnu pomoć... mene bi zaista zadovoljio samo jedan proveren slučaj izraslog uda nakon molitve proizvoljnom božanstvu, pošto bi takva situacija efektivno isključila mogućnost placeba.

Šta je sad ovo? Niko nije pričao o intercessory prayer, nego o tome zašto se neko oseća bolje kad se moli i zašto misli da mu njegovo božanstvo pomaže... ovi eksperimenti koje navodiš nikakve veze nemaju s tim.

Postavio sam navedene studije i tabele, tek da vidim da li ćeš ih ispratiti.
Nadam se da se slažeš da su dobijeni rezultati u najmanju ruku zanimljivi. :per:

Podsetiću te, sam si rekao "pacijent koji čvrsto veruje u snagu svoje molitve svom božanstvu i koji je uveren u benevolentnost tog božanstva će ozdraviti češće i brže nego ateista."

Opet ne razumeš. Razmatramo placebo efekat i razlike u ispoljavanju istog na vernike i ateiste. Ključni izraz u navodu je "pacijent koji čvrsto veruje". ;)
Pogledaj snimak koji sam postavio, jer ako postavljaš pitanje izrasle noge, onda je jasno da ne znaš šta je placebo efekat.
Ukoliko ne znaš engleski jeziki, pročitaj ovaj članak:
Placebo efekat

Susceptibilnost vernika placebo efektu je veća nego u slučaju ateista. Nadam se da je ovo dovoljno očigledno i da ne moram da pretražujem JSTOR za radove koji to pokazuju, tim pre što se, gle čuda, veliki broj ateista upravo poziva na placebo efekat da objasni izlečenja vernika. :lol:
Veza između količine stresa i delovanja imunog sistema je takođe dobro poznata i utvrđena. Ako je potrebno mogu se i za to naći odgovarajuće studije.
Na osnovu iznesenog je jasno da će vernik u postoperativnom toku, ili u toku oporavka od bolesti u opštem slučaju, imati brži i bolji oporavak.
Vernici to objašnjavaju svojom verom, a ateisti placebo efektom, ali niko ne poriče postojanje male, ali merljive razlike između oporavka vernika i ateista.
Ovo ne znači da su vernici superiorni u odnosu na ateiste, niti je dokaz postojanja bilo kog božanstva. Samo pokazuje kolika je moć uma nad telom, tj. da su vernici u stanju, mada nesvesno, tu moć da koriste efikasnije.
Ono što je zanimljivo je da se navedene činjenice bez problema uklapaju u oba modela sveta.

Što se tiče intercessory prayer, najveća ikad objavljena studija, koja je obuhvatila 1800 pacijenata u toku tri godine, zaključila je da molitva nema nikakvog efekta na ozdravljenje ljudi bolesnih od bolesti srca. Imaš ti neki izvor vezan za ličnu molitvu, i konkretnu pomoć... mene bi zaista zadovoljio samo jedan proveren slučaj izraslog uda nakon molitve proizvoljnom božanstvu, pošto bi takva situacija efektivno isključila mogućnost placeba.

Kako da ti kažem... pogledaj žurnale u kojima su objavljene studije koje sam naveo. :bye:
Ili možda skrećeš priču sa sasvim drugi kolosek.

Ako ne umeš da odgovoriš na pitanje zbog čega se uočava postojanje placebo efekta kod ateista koji nisu religiozni, ne moraš to da zabašuruješ skretanjem teme. :roll:

Ateista je onaj ko ne veruje u postojanje bogova. Međutim, ateistu ništa ne sprečava da veruje u postojanje vanzemaljaca, ukoliko to želi i smatra opravdanim, i da pri tom sebe i dalje zove ateistom. Vrlo je bitno ne mešati ateizam sa generalnim skepticizmom (iako se vrlo često dopunjuju i nadovezuju)

По овоме атеисту ништа не спречава да верује у Бога или Богове уколико то сматра оправданим а да при томе зове себе атеистом.

О овоме моменту сам причао па је испало да тролујем трудио сам се да научим јер о атеизму не знам ништа сем о мени блиском комунизму.

Али по појединим изјавама видим да атеизам поприма религијске црте тј. почиње да представља опозицију религији где средства нису битна али је нужно да се разликују од религијских.

Ја се надам да нисам а и трудим се да никога не увредим сем појединаца који то заиста заслужују јер су вређали.

Овде се слободно спрда и поиграва са светим писмом и са свим религијама
зашто би атеизам био тога ослобођен.

Суштина је да нисам троловао већ указао на то да неке данашње дефиниције атеизма одударају од основног појма односно значења те речи.

Sinoćnji nemili estradni događaj je toliko opteretio Krstaricu i srpske sajtove, da je moja dvadeset minuta kucana poruka otišla u oblak belog dima. Ali evo da ponovim bar nešto.
По овоме атеисту ништа не спречава да верује у Бога или Богове уколико то сматра оправданим а да при томе зове себе атеистом.
Sprečava ga, ateista po definiciji ne veruje u bogove. Čudi me da ti neprestano izmiče tako jednostavna i lako razumljiva tvrdnja? Možda nisi načisto s tim šta su bogovi?
Postavio sam navedene studije i tabele, tek da vidim da li ćeš ih ispratiti.
Nadam se da se slažeš da su dobijeni rezultati u najmanju ruku zanimljivi. :per:
Zanimljivi su, ali se ne odnose na ono o čemu smo pričali. Placebo efekt ne postoji u situacijama kada subjekt ne zna da se nad njim vrši radnja u cilju izlečenja, bila to molitva ili davanje nekog leka, ili šta god. Kod posredne molitve je baš to slučaj, pacijent može, ali i ne mora biti upoznat sa činjenicom da se neko moli za njega.
Susceptibilnost vernika placebo efektu je veća nego u slučaju ateista.
I ateisti i teisti podležu placebo efektu. Razume se da ateisti neće doživeti taj efekat u situaciji molitve božanstvu, ali molitva nije jedini izvor placeba.
Nadam se da je ovo dovoljno očigledno i da ne moram da pretražujem JSTOR za radove koji to pokazuju, tim pre što se, gle čuda, veliki broj ateista upravo poziva na placebo efekat da objasni izlečenja vernika. :lol:
Najveći procenat bolesti se ionako leči sam od sebe (osim amputiranih udova, otud moja šala). Setih se priče moje prijateljice koja je pulmolog u jednoj velikoj bolnici u Beogradu... lečili nekog dekicu u bolnici od tuberkuloze najboljim lekovima, a on kad je ozdravio veli doktorima da to što su oni radili nije njemu ništa pomoglo, već neki propolis koji je pio krišom kad sestre ne vide. E tako i molitva božanstvima, siguran sam da pomaže kao i taj propolis (u kombinaciji sa lekovima, razume se, ili kod bolesti sa kojima se imuni sistem sam izbori, ili kod psihosomatskih bolesti.)
Veza između količine stresa i delovanja imunog sistema je takođe dobro poznata i utvrđena. Ako je potrebno mogu se i za to naći odgovarajuće studije.
Nema potrebe, to je poznata činjenica.
Na osnovu iznesenog je jasno da će vernik u postoperativnom toku, ili u toku oporavka od bolesti u opštem slučaju, imati brži i bolji oporavak.
Vernici to objašnjavaju svojom verom, a ateisti placebo efektom, ali niko ne poriče postojanje male, ali merljive razlike između oporavka vernika i ateista.
Ja poričem, jer si ti prva osoba od koje to čujem, a još ne videh ozbiljan dokaz za tu tvrdnju. Obojica vrlo dobro znamo koliko veliki uzorak mora biti za dokazivanje pozitivne korelacije u tako malom stepenu. Dalje, takođe znamo da čak i ako korelacija postoji - ona ni slučajno ne implicira kauzalitet.
Ovo ne znači da su vernici superiorni u odnosu na ateiste, niti je dokaz postojanja bilo kog božanstva. Samo pokazuje kolika je moć uma nad telom, tj. da su vernici u stanju, mada nesvesno, tu moć da koriste efikasnije.
Takođe zanimljiva tvrdnja - ali bez dokaza.
Ako ne umeš da odgovoriš na pitanje zbog čega se uočava postojanje placebo efekta kod ateista koji nisu religiozni, ne moraš to da zabašuruješ skretanjem teme. :roll:
Kao što rekoh, placebo efektu su skloni i teisti i ateisti, ne znam na šta ciljaš uopšte, osim da pokušavaš neuspešno da dokažeš da vernici imaju "bolju moć uma nad telom" od ateista, pa stoga brže ozdravljuju. Naravno, ta tvrdnja je potpuno naivna i neosnovana. Na isti način, ja mogu da postavim neosnovanu tvrdnju da ateisti nemaju strah od kazne bogova, i osećaj da ih neko stalno posmatra odozgo, pa samim tim imaju manje stresa, i u skadu sa tvojom ispravnom tvrdnjom da stres loše utiče na zdravlje brže ozdravljuju. Naravno, isto kao i ti - ni ja nemam dokaz za ovu tvrdnju, ali ona takođe zvuči logično.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, placebo efektu su skloni i teisti i ateisti, ne znam na šta ciljaš uopšte, osim da pokušavaš neuspešno da dokažeš da vernici imaju "bolju moć uma nad telom" od ateista, pa stoga brže ozdravljuju. Naravno, ta tvrdnja je potpuno naivna i neosnovana. Na isti način, ja mogu da postavim neosnovanu tvrdnju da ateisti nemaju strah od kazne bogova, i osećaj da ih neko stalno posmatra odozgo, pa samim tim imaju manje stresa, i u skadu sa tvojom ispravnom tvrdnjom da stres loše utiče na zdravlje brže ozdravljuju. Naravno, isto kao i ti - ni ja nemam dokaz za ovu tvrdnju, ali ona takođe zvuči logično.
Овај део ми је био занимљив па бих прокоментарисао.
Сложио бих се са изнетим мишљењем да атеиста има мање стреса у смислу који је наведен уколико се као верник подразумева неко ко се плаши Бога.
Шта се дешава са верницима који од Бога очекују помоћ или верују у његову љубав? Некако имам утисак да је Caliburn мислио на тај аспект веровања и на тај утицај на опоравак.
Са друге стране, може се дозволити да атеиста има страх од "посматрања одозго" у, рецимо, смислу теорија завере и синдром "великог брата"? Значи, заменио је страх од Бога страхом од Моћника, зар не?

Овај део ми је био занимљив па бих прокоментарисао.
Сложио бих се са изнетим мишљењем да атеиста има мање стреса у смислу који је наведен уколико се као верник подразумева неко ко се плаши Бога.
Шта се дешава са верницима који од Бога очекују помоћ или верују у његову љубав? Некако имам утисак да је Caliburn мислио на тај аспект веровања и на тај утицај на опоравак.
Са друге стране, може се дозволити да атеиста има страх од "посматрања одозго" у, рецимо, смислу теорија завере и синдром "великог брата"? Значи, заменио је страх од Бога страхом од Моћника, зар не?

Koliko sam na ovom forumu video predstava teorija zavera, sve su postavili verski fundamentalisti. I to mi je nekako logično.
Jerbo, fundamentalisti moraju da ulože mnogo više napora nego ostali narod (uključujući vernike i ateiste) da realnost nekako ućuškaju u svoju... modifikovanu sliku stvarnosti. :D

Back