Ateizam

ma znam da si na to ciljao.
bitno je napraviti granicu izmedju 'teorija zavere' i osnovane sumnje...
slazem se da je cesto problem sto se osnovane sumnje trpaju medju 'teorija zavere' ali opet, mnogo je i onih koji gutaju i razne mastovite ideje...

Upravo tako!
Sto se tice mastovitih ideja, ne znam na sta mislis, ali obrati paznju na pricu o savremenom coveku i Asteku. Mislim da je ona istina za Asteka vise nego fantasticna, ali je ipak istina. Sunce stvarno jeste uzarena lopta, a svestenici koji se oblace u zmajeve jesu sarlatani i varalice koji ljudima upravljaju preko njihovog neznanja.
Samo kazem da nista ne treba odbacivati u startu. Daleko od toga da treba verovati u bilo sta neprovereno.

A sada, još jednom... zbog čega placebo efekat deluje i na ateiste koji nisu religiozni?
Zato što su placebo efektu podložni i teisti i ateisti, i mladi i stari, i žene i muškarci, i gay i straight, i crnci i belci...

Jel pomaže veličina slova da se shvati ovako prosta činjenica?

Zato što su placebo efektu podložni i teisti i ateisti, i mladi i stari, i žene i muškarci, i gay i straight, i crnci i belci...

Jel pomaže veličina slova da se shvati ovako prosta činjenica?
Tvoj odgovor na pitanje zbog čega placebo efekat deluje i na ateiste koji nisu religiozni je zato?! :lol:
Kako ono beše "Protiv dogmi i neznanja" :rotf:
Da li ti veličina slova pomaže da shvatiš? :mrgreen:

:hahaha:
Imas usko vidjenje teorija zavere. Nazirem da hoces da kazes da nije istina da odredjena grupa ljudi upravlja celim covecanstvom. Ali zasto mora da postoji samo jedna, bogom dana, nepromenljiva grupa? Sto se tice medjuuticaja, ko kaze da se te grupe iznad nas ne bore medjusobno i da se ne smenjuju na vlasti?

Uzmimo za primer Srbiju. Ko vlada Srbijom? Narod? Smesno je o tome i misliti. Politicari? Hm, da li je bas tako? Imaju li politicari vecu moc od bankara i finansijskih mocnika kao sto je Miskovic? Dolaze li oni na vlast sami ili tako sto ih neko finansira? Zasto policajci ne cine nista da uhvate mafijase? Moze li ikako na vlast da dodje bilo ko ko nema podrsku finansijskih mocnika?

Ono sto ljudi nazivaju teorijama zavera nije ovo sto si ti naveo, vec se to odnosi na sve sto ne spada u zvanicnu pricu. Vec sam pomenuo ovaj primer: zamisli da se vratis kroz vreme i nekom tamo Asteku kazes: "Druze, reci cu ti nesto, ali mi neces verovati. Onaj tamo na piramidi sto vadi ljudima srce je obican sarlatan. Sunce nije bog, vec ogromna uzarena lopta oko koje se okrece zemlja, takodje lopta. Bog Sunca se nije naljutio, vec je ono sto si video pomracenje Sunca koje nastaje tako sto se mesec (jos jedna lopta) nadje izmedju zemlje i sunca. A ovi sarlatani znaju za te stvari, prate kretanje tih lopti i tacno znaju kad ce tako nesto da se desi i tako manipulisu vama!" Sta mislis sta bi ti ovaj odgovorio?

Da li je bila teorija zavere da farmaceutske kompanije namerno pustaju buvu o laznoj pandemiji, o cemu sam od pocetka pisao na internetu? Jeste. Da li je to na kraju potvrdio predsednik Evropske Zdravstvene Organizacije? Jeste. Da li su nas mediji lagali sve vreme? Jesu.

Da li su nas mediji sve vreme lagali za vreme rata u bivsoj SFRJ? Apsolutno. Da li su nemacki mediji lagali svoj narod za vreme Hitlera? Jesu, besomucno. Isto vazi i za SSSR, i za danasnju Ameriku.

O cemu dakle pricamo?

Manipulcije javnim mnjenjem da bi se prodala roba nisu zavere. To je privatni biznis. Farmaceutske kuće pokušavaju da zarade prodajući lekove. No, farmaceutske kuće ne vladaju svetom.
Mišković ne vlada svetom. Ne vlada ni Srbijom. Uloga "privrednika" poput Miškovića je da rastoči privredu Srbije da bi bila dostupnija naknadnoj sistematskoj pljački i mirnoj kolonizaciji.

Svetski bogataši ne upliću se u lokalne razmirice. Oni su kao onaj kobac "napred pevac, napred lajavi krelac. Briga mene ko će da pobedi. Poješću onog koji izgubi".

Inače, čvrsto sam uveren da ne postoji grupa (ili grupe) ljudi koji vladaju svetom. Ne zato što bi to bilo nemoguće, već zato što se ne bi isplatilo. Jedino što ti treba da bi neogranieno muzao novac iz celog sveta jeste da dobro razumeš kako stvari već funkcionišu, a ne da ulažeš napore da ih nateraš da funkcionišu onako kako bi ti želeo.

Manipulcije javnim mnjenjem da bi se prodala roba nisu zavere. To je privatni biznis. Farmaceutske kuće pokušavaju da zarade prodajući lekove. No, farmaceutske kuće ne vladaju svetom.
Bas tako, nisu zavere. Ja to nazivam prevarom, ali ljudi to nazivaju teorijama zavere.

Mišković ne vlada svetom. Ne vlada ni Srbijom. Uloga "privrednika" poput Miškovića je da rastoči privredu Srbije da bi bila dostupnija naknadnoj sistematskoj pljački i mirnoj kolonizaciji.
Od strane koga?

Svetski bogataši ne upliću se u lokalne razmirice.
Jesi li siguran? A bankari koji finansiraju obe zaracene strane u nekom sukobu?

Inače, čvrsto sam uveren da ne postoji grupa (ili grupe) ljudi koji vladaju svetom. Ne zato što bi to bilo nemoguće, već zato što se ne bi isplatilo. Jedino što ti treba da bi neogranieno muzao novac iz celog sveta jeste da dobro razumeš kako stvari već funkcionišu, a ne da ulažeš napore da ih nateraš da funkcionišu onako kako bi ti želeo.
Ja uopste nisam uveren u tako nesto. Dajem ti primer americkih Federalnih rezervi, njihove nacionalne banke koja stampa dolar prema svom nahodjenju. A taj dolar je fiat money.

S vikipedije:
Fiat money or fiat currency is money whose value is not derived from any intrinsic value or guarantee that it can be converted into a valuable commodity (such as gold). Instead, it has value only by government order (fiat). Usually, the government declares the fiat currency (typically notes and coins from a central bank, such as the Federal Reserve System in the U.S.) to be legal tender, making it unlawful to not accept the fiat currency as a means of repayment for all debts, public and private.

Jedini problem je sto su Federalne rezerve privatna banka. Oni vladi i narodu SAD pozajmljuju novac uz kamatu. E tim ljudima ne treba novac, sami ga stvaraju. Porodice koje poseduju FED poseduju i glavne medije u zemlji i bez njihove podrske niko ne moze da bude predsednik.

Uostalom, zar ti nije palo na pamet da postoje ljudi kojima nije glavni cilj novac, nego moc?

S vikipedije:

Систем савезних резерви је независна владина агенција. Она подлеже законима попут Закона о слободи информација и Закона о приватности који се односе на савезне агенције а не и приватна тела. Међутим, њене одлуке не мора потврдити председник или било ко други у извршној или законодавној власти, она не добија средства од Конгреса, и мандати чланова Савета гувернера се протежу преко неколико председника и сазива Конгреса. Када председник постави члана Савета гувернера, он/она је независан готово као судија Врховног суда САД, мада постављење није доживотно.

У случају Луис против Сједињених држава из 1982, Савезни апелациони суд Деветог округа је устврдио да "Банке савезних резерви нису савезна оруђа за потребе Савезног закона о тужбама за неправду (Federal Torts Claims Act), него независне корпорације, у приватном власништву и под локалном контролом". У њиховом мишљењу се такође каже да су "Банке резерви исправно сматране савезним оруђима за неке потребе".

Bas tako, nisu zavere. Ja to nazivam prevarom, ali ljudi to nazivaju teorijama zavere.
Izgleda da ipak govorimo o istoj stvari, ondak. :D
Od strane koga?
Ko prvi devojci... Za sada vidim da ima podosta Italijana, Rusa, pa i Hrvata, čak i Rumuna.
Jesi li siguran? A bankari koji finansiraju obe zaracene strane u nekom sukobu?
Naravno da finansijski kapital na taj način učestvuje u ratovima. Finansiranje zaraćene strane je ekstremno profitabilno. Sve se plaća više nego što vredi, na ruke, odmah.
Ono što sam imao na umu, to je da je finansijerima sasvim svejedno ko će pobediti. Ne ulažu novac da bi pobedili ... plavi protiv žutih. Ulažu novac da bi opljačkali i plave i žute. :eek:
Ja uopste nisam uveren u tako nesto. Dajem ti primer americkih Federalnih rezervi, njihove nacionalne banke koja stampa dolar prema svom nahodjenju. A taj dolar je fiat money.
Jedini problem je sto su Federalne rezerve privatna banka. Oni vladi i narodu SAD pozajmljuju novac uz kamatu. E tim ljudima ne treba novac, sami ga stvaraju. Porodice koje poseduju FED poseduju i glavne medije u zemlji i bez njihove podrske niko ne moze da bude predsednik.
"Fiat money" istina ne možeš direktno razmeniti u banci za zlatne poluge, ali to ne znači da vlada ili uprava Federalnih rezervi odlučuje o vrednosti dolara. Vrednost dolara izraz je snage ekonomije, a to se određuje na tržištu. Svaki realni i virtualni dolar svakodnevno se bezbroj puta obrne na berzama, a promena vrednosti meri se u desetim delovima promila. Ako pratiš Forex, vidiš povremeno "stubove" na graficima kurseva kada neka značajna finansijska institucija pokuša da interveniše na tržištu. Taj stub istopi se za samo nekoliko sati, jer ekonomija deluje snažnije od svake vlade ili centralne banke.
Uostalom, zar ti nije palo na pamet da postoje ljudi kojima nije glavni cilj novac, nego moc?
To je samo u socijalizmu bilo da poseduješ moć bez novca. :)

Izgleda da ipak govorimo o istoj stvari, ondak. :D
Apsolutno.

Ko prvi devojci... Za sada vidim da ima podosta Italijana, Rusa, pa i Hrvata, čak i Rumuna.
Jasno. Kazes da Miskovic ne vlada Srbijom, i ja se s tim slazem. Medjutim, ja mislim da je on daleko mocniji nego cela nasa vlada.

Naravno da finansijski kapital na taj način učestvuje u ratovima. Finansiranje zaraćene strane je ekstremno profitabilno. Sve se plaća više nego što vredi, na ruke, odmah.
Ono što sam imao na umu, to je da je finansijerima sasvim svejedno ko će pobediti. Ne ulažu novac da bi pobedili ... plavi protiv žutih. Ulažu novac da bi opljačkali i plave i žute. :eek:
Sve sto si napisao je apsolutno tacno. Ima samo jos nesto sto bih dodao, a to je kad isti ljudi finansiraju obe zaracene strane.

"Fiat money" istina ne možeš direktno razmeniti u banci za zlatne poluge, ali to ne znači da vlada ili uprava Federalnih rezervi odlučuje o vrednosti dolara. Vrednost dolara izraz je snage ekonomije, a to se određuje na tržištu.
U pravu si da vrednost postojeceg novca odredjuje ponuda i potraznja, ali bankari FED-a mogu vrlo lako da promene vrednost novca - tako sto ce odstampati jos novca i time smanjiti vrednost svake pojedinacne novcanice. Nista ih ne sprecava u tome.

To je samo u socijalizmu bilo da poseduješ moć bez novca. :)
Samo kazem da novac ne mora da bude krajnji cilj, vec mozda sredstvo.

Poslednja izmena:
Jasno. Kazes da Miskovic ne vlada Srbijom, i ja se s tim slazem. Medjutim, ja mislim da je on daleko mocniji nego cela nasa vlada.
Zapravo ne znam mnogo o toj ličnosti. No, u principu biti bogat i imati moć nije obavezno jedno te isto.
Pitanje je i čime se meri moć. Recimo, prilično sam uveren da bi država mogla dotičnog preko noći da oljušti od većine imovine.
Jesi li siguran? Procitaj ponovo definiciju fiat money.
Zapravo sam siguran. :)
Ne možeš štampati proizvoljne količine novca. Jer ako preteraš, nastaće inflacija, a vrednost novca određivaće se po kaloričnoj vrednosti papira za novčanice.
Samo kazem da novac ne mora da bude krajnji cilj, vec mozda sredstvo.
Meni nekako dođe na isto. :D

Zapravo ne znam mnogo o toj ličnosti. No, u principu biti bogat i imati moć nije obavezno jedno te isto.
Pitanje je i čime se meri moć. Recimo, prilično sam uveren da bi država mogla dotičnog preko noći da oljušti od većine imovine.
Pod uslovom da se drzava pita i da mozda on nema politicare u svom dzepu. Ko zna.

Zapravo sam siguran. :)
Ne možeš štampati proizvoljne količine novca. Jer ako preteraš, nastaće inflacija, a vrednost novca određivaće se po kaloričnoj vrednosti papira za novčanice.
Inflacija, kazes?
Ovako nesto?
USM3.gif

Meni nekako dođe na isto. :D
Nije isto imati ogranicenu kolicinu novca i banku koja daje celom narodu novac uz kamatu.

Pod uslovom da se drzava pita i da mozda on nema politicare u svom dzepu. Ko zna.
Država se pita. Tadić od Švaba dobio nagradu koja nosi naziv rudarskog predradnika. Možda zbog podrivanja zemlje.... :mrgreen:
Što se tiče politike, uvek sam tvrdio da narod uvek ima vladavinu kakvu zaslužuje. :confused:
Inflacija, kazes?
Ovako nesto?
USM3.gif
Ne baš tako. :)
Mislio sam na inflaciju koju sam doživeo na svojoj koži. Odem da kupim lebac, a kasirka se izvinjava da nema da mi vrati dve milijarde. A ja velikodušno: "ma, nema veze. Šta je dve milijarde". :D
Umerena inflacija od nekoliko procenata postoji i kod najjačih valuta. To je efikasan način da se podstakne privredni razvoj ako se mudro koristi.
Nije isto imati ogranicenu kolicinu novca i banku koja daje celom narodu novac uz kamatu.
Banke su interesantne institucije jer obrću tuđi novac. Ljudi uglavnom smatraju da im takve ustanove pomažu da izbegnu određene rizike direktne novčane trgovine, pa su spremni da to i plate.

Država se pita. Tadić od Švaba dobio nagradu koja nosi naziv rudarskog predradnika. Možda zbog podrivanja zemlje.... :mrgreen:
Što se tiče politike, uvek sam tvrdio da narod uvek ima vladavinu kakvu zaslužuje. :confused:
Ovo prvo nisam razumeo, a sa ovim drugim se slazem.

Ne baš tako. :)
Mislio sam na inflaciju koju sam doživeo na svojoj koži. Odem da kupim lebac, a kasirka se izvinjava da nema da mi vrati dve milijarde. A ja velikodušno: "ma, nema veze. Šta je dve milijarde". :D
Kao sto vidis, stampanje jos novca ne mora da dovede do toga, vec do smanjenja vrednosti svake pojedinacne novcanice, kao sto sam malopre napisao.

Umerena inflacija od nekoliko procenata postoji i kod najjačih valuta. To je efikasan način da se podstakne privredni razvoj ako se mudro koristi.
Ovu krivu na slici prate sve vodece svetske valute sa centralnim bankarskim sistemom.
Ta inflacija je ugradjena u sistem. Vrlo je jednostavno: centralna banka da drzavi novac na zajam, tj. svim gradjanima, ali uz kamatu. Da bi se kamata isplatila, treba odstampati jos novca. Taj odstampani novac takodje ima kamatu, pa se mora stampati jos, i tako dalje.

Banke su interesantne institucije jer obrću tuđi novac. Ljudi uglavnom smatraju da im takve ustanove pomažu da izbegnu određene rizike direktne novčane trgovine, pa su spremni da to i plate.
Banke su interesantne i zbog toga sto su zasnovane na prevari. Evo ukratko:

Svi smo učili da je prvi vid trgovine bila robna trampa. Ljudi su direktno razmenjivali robu: ovcu za kravu, kravu za kukuruz, kukuruz za paradajz, ugalj za drvo, drvo za cigle itd. Kada je roba u razmeni postala veća, bilo je nezgodno nositi veliku količinu robe sa sobom pa su se umesto toga ljudi složili da nadju neku sporazumnu vrednost koja bi posredovala u trampi. Moglo se prihvatiti bilo šta - parče kože ili kosti ili metala. Sve je bilo stvar dogovora i opšte saglasnosti u jednom društvu. Najčešće su kao jemstvo u trgovini korišćene kovanice od nekog postojanog metala - zlata, srebra, nikla, bakra… Vrednost odredjene kovanice bila je opšte prihvaćena konvencija. Za to je jamčio vladar države ili poseda.
Naravno, uslov za ovakav vid trgovine podrazumevao je poverenje svih u vladara i spremnost svih da ovakvu konvenciju prihvate.

Tako je nastao sistem robne razmene gde se vrednost svake robe predstavljala odredjenom količinom kovanica, a kovanice su predstavljale zamenu za vrednost robe koja bi se mogla razmeniti. Dakle, same po sebi kovanice nisu imale vrednost osim one koju im je davala roba za koju su se mogle zameniti. Nisu se mogle jesti, obući, koristiti za gradnju, grejanje ili prevoz.
Korišćenje ovih kovanica stvorilo je i potražnju za metalom od kojih su se kovale, pa je tako i odredjeni metal imao veću ili manju vrednost na tržištu, što je zavisilo od njegove tražnje.
Kako se vremenom količina robe u razmeni povećavala, bilo je potrebno sve više kovanica, pa je i njihovo nošenje vremenom postalo nezgodno. Trgovac na veliko bi morao na pijacu da nosi čitav sanduk ili teške kese zlatnika i srebrenjaka, što je bilo i opasno zbog pljačkaša.

Tada su na scenu stupili zlatari nudeći svoje usluge. Oni su imali dobro obezbedjene i iskovane sanduke u kojima su čuvali zlato. Zato su ljudi svoje zlatne kovanice sve češće ostavljali na čuvanje u sanducima kod njih. Ovi su im tu uslugu naplaćivali kojim zlatnim ili srerbrnim novčićem, a za količinu deponovavog zlata ili drugih kovanica izdavali papirnatu potvrdu (priznanicu) na kojoj je pisalo kojih kovanica ima vlasnik na raspolaganju.

Vremenom je ovakva priznanica sve češće bila u opticaju kao sredstvo u razmeni robe. Umesto da svaki čas dolazi i podiže svoje zlato, vlasnik deponovanog zlata bi davao priznanicu trećem licu u zamenu za robu, a ovaj je sa tom priznanicom opet mogao u svakom trenutku da podigne kovanice kod istog zlatara.
Priznanica se tako pokazala mnogo praktičnija i postala je veoma popularna, pa su kovanice sve više bile na čuvanju kod zlatara, a sve manje u kesama i sanducima samog vlasnika.

A kako je to izgledalo kod zlatara? Na primer, izvesni Petar bi deponovao 20 funti zlata i za to uzeo priznanicu na 20 funti. Ali prošlo bi i godinu dana kako se ne bi pojavio da podigne svoje zlato. Jednostavno trgovao je samo sa priznanicom. Za to vreme njegovo zlato je stajalo. Kod zlatara se u medjuvremenu pojavio Toma i pitao da li može da pozajmi 20 funti zlata na 6 meseci i tu pozajmicu plati sa kamatom. Kao garanciju da će platiti ponudio je svoju kuću.
Zlatar je tada procenio da bi to mogao da uradi, jer se Petar već godinu dana ne pojavljuje da podigne svoje zlato, pa se možda se neće pojaviti ni narednih šest meseci. Tako je odlučio da rizikuje i pozajmi Petrovo zlato Tomi.
Ali, nije mu ga dao fizički, već je samo izdao potvrdu da Toma kod njega ima založeno 20 funti zlata. Realno stanje je sada bilo takvo da su u opticaju bile dve potvrde kao garancija za postojanje 40 funti zlata, iako je zlata bilo samo 20 funti.

To je bila čista prevara, jer je zlatar znao da jednu priznanicu izdaje na nepostojeće zlato. I ne samo to. Toma je verovao da od tog trenutka zaista ima kod zlatara 20 funti zlata, a ne samo priznanicu.

Ali, glavni deo prevare tek sledi. Izdavanjem druge priznanice, Tomi na 20 funti, kreirana je nova zamena za vrednost, zapravo stavljena je u opticaj potvrda o postojanju vrednosti koje realno NEMA. Ta vrednost se vodila kao DUG, koji je stavljen Tomi na teret, a koji će postati stvarna vrednost onda kada on taj dug otplati stvarnim radom i stvarnom robom koju bude morao da proda.

Kada je Toma vratio zlataru dug i doneo pravo zlato u iznosu od 20 funti plus 10% kamate, on je zlataru dao pravu vrednost od 22 funte stvarnog zlata koje je kupio prodajom svog stvarnog rada i stvarne robe.
Zlatar je, medjutim, došao u posed 22 funte zlata bez ikakvog stvarnog rada bez prodate robe. Jer, napisati nekom priznanicu nije nikakav rad. Samo rizik da se prevara ne otkrije.

Nakon što je zlatar video kako je uspešno i lako zaradio 22 funte zlata, odlučio je da na istu sumu, od deponovanih Petrovih 20 funti, izda na zajam još tri priznanice.
Tako su se u opticaju za istih 20 funti zlata našle četiri papirnate priznanice koje garantuju donosiocu po 20 funti zlata, što je ukupno 80 funti zlata. Tako je zlatar kreirao iz NIČEGA još 60 funti zlata plus kamata po 10 % , što znači 66 funti. Tako će zlatar kada se ovaj dug izmiri imati 88 funti zlata stvorenih bez rada - IZ NIČEGA! Ukoliko mu dužnici ne isplate dug sa kamatom , preuzeće i njihovu založenu imovinu- zemlju ili kuću. A to je stvarna vrednost.

Tako je parče papira, obična priznanica, donosilo zlataru stvarne materijalne vrednosti, bez ikakvog rada.

Svetski bogataši ne upliću se u lokalne razmirice. Oni su kao onaj kobac "napred pevac, napred lajavi krelac. Briga mene ko će da pobedi. Poješću onog koji izgubi".

Zazi ne diraj nas postene farmceute...:per:

Ovo prvo nisam razumeo, a sa ovim drugim se slazem.
Tadić je dobio nagradu "Štajger". Štajger znači rudarski predradnik. Nema veze sa temom, samo mi došlo. :D
http://www.novosti.rs/code/navigate...ko zajedništvo&kword_add=Boris Tadić, nagrada
Kao sto vidis, stampanje jos novca ne mora da dovede do toga, vec do smanjenja vrednosti svake pojedinacne novcanice, kao sto sam malopre napisao.
Ne razumem razliku. Štampanje novca dovodi do podele realne vrednosti na sve veći broj novčanica. To mu nekako dođe inflacija.
Ovu krivu na slici prate sve vodece svetske valute sa centralnim bankarskim sistemom.
Ta inflacija je ugradjena u sistem. Vrlo je jednostavno: centralna banka da drzavi novac na zajam, tj. svim gradjanima, ali uz kamatu. Da bi se kamata isplatila, treba odstampati jos novca. Taj odstampani novac takodje ima kamatu, pa se mora stampati jos, i tako dalje.
Nije stvar u kamati, već u prilici da se malkice oljušte svi građani, a da se tako generisani višak iskoristi za nešto što je državi važno. Nekakav oblik posrednog poreza, tako reći.
Federalne rezerve deluju kao banka. Postoje izvori finansiranja i postoje mehanizmi korišćenja rezervi. A to je nešto komplikovanije od davanja novca pod kamatu. Recimo, federalne rezerve otkupljuju državne obveznice i na taj način daju realnu vrednost koracima vlade.

Banke su interesantne i zbog toga sto su zasnovane na prevari. Evo ukratko:
Zabavna pričica sa zlatarom. Jedino, stvari ne stoje baš tako. Prve takve priznanice koristili su putujući trgovci. Oni bi kod zlatara u jednom mestu deponovali zlato i za to dobijali polovinu priznanice. Drugu polovinu priznanice zlatar je slao svom kolegi u odredišnom mestu. Kada se te dve polovine sastave, odredišni zlatar je isplaćivao zlato u obliku zlata.
Ovo se promenilo kada je država nametnula upotrebu papirnih banknota kao obaveznog sredstva plaćanja. Prva velika prevara desila se nakon francuske revolucije, ali tada je već bio usvojen ovaj državni sistem.

e sad... zašto sistem tvog zlatara nije mogao funkcionisati? Zato što bi vremenom nastala poplava priznanica. I njihov obim bi značajno prevazišao raspoloživu robu na tržištu, pa bi cena priznanicama pala, a zlatar bi bio obešen. Klasična inflacija, tako reći.

Ne razumem razliku. Štampanje novca dovodi do podele realne vrednosti na sve veći broj novčanica. To mu nekako dođe inflacija.
Naravno da dodje inflacija, ali ne mora svaka inflacija da bude kao ona kod nas iz devedesetih. Postoji i kontrolisana inflacija.

Nije stvar u kamati, već u prilici da se malkice oljušte svi građani, a da se tako generisani višak iskoristi za nešto što je državi važno. Nekakav oblik posrednog poreza, tako reći.
Ja mislim da je bas stvar u kamati.

Federalne rezerve deluju kao banka. Postoje izvori finansiranja i postoje mehanizmi korišćenja rezervi. A to je nešto komplikovanije od davanja novca pod kamatu. Recimo, federalne rezerve otkupljuju državne obveznice i na taj način daju realnu vrednost koracima vlade.

Još 1913. američki kongresmen Čarls Lindberg proročki je upozorio predsednika Vudro Vilsona i Kongres šta će doneti njihova odluka o davanju prava privatnoj banci (FED) da kreira novac: "Kada predsedik potpiše tu odluku, legalozovaće nevidjivu vladu koju čini monetarni moćnici".

I Tomas Džeferson je shvatio kakva se opasnost sprema Americi: "Verujem da su privatne banke opasnije za našu slobodu nego najjače armije. One su već podigle novčanu aristokratiju koja poništava moć vlade. Ova moć bankarima mora biti oduzeta i vraćena narodu".

"Ko god kontroliše količinu novca u bilo kojoj zemlji, aposlutni je gospodar industrije i privrede. Kada shvatimo da je čitav sistem veoma lako kontrolisan, na ovaj ili onaj način, od nekolicine moćnih ljudi na vrhu, nećete biti upozoreni kako periodi inflacije i depresije nastaju", reči su američkog predsednika Džejmsa Garfilda.

I genijalni izumitelj Tomas Edison pimetio je zavisnost države od bankara i to izrazio čistom logikom:
"Ako naša država može da izda dolarsku obveznicu, može da izda i dolarsku menicu. Elementi koji obveznicu čine dobrom, čine dobrom i menicu". " …Apsurdno je da naša zemlja može izdati 30 miliona u obveznicama, a ne može 30 miliona u novcu. I jedno i drugo obavezuju na plaćanje, ali jedna popunjava zelenaša, a druga pomaže ljudima".

Zabavna pričica sa zlatarom. Jedino, stvari ne stoje baš tako. Prve takve priznanice koristili su putujući trgovci. Oni bi kod zlatara u jednom mestu deponovali zlato i za to dobijali polovinu priznanice. Drugu polovinu priznanice zlatar je slao svom kolegi u odredišnom mestu. Kada se te dve polovine sastave, odredišni zlatar je isplaćivao zlato u obliku zlata.
Ovo se promenilo kada je država nametnula upotrebu papirnih banknota kao obaveznog sredstva plaćanja. Prva velika prevara desila se nakon francuske revolucije, ali tada je već bio usvojen ovaj državni sistem.

e sad... zašto sistem tvog zlatara nije mogao funkcionisati? Zato što bi vremenom nastala poplava priznanica. I njihov obim bi značajno prevazišao raspoloživu robu na tržištu, pa bi cena priznanicama pala, a zlatar bi bio obešen. Klasična inflacija, tako reći.
To i jeste samo to, prica. U pravu si sve sto si napisao, samo sto je ovo postalo primenljivo tek od osnivanja tzv. "nacionalnih banaka", koje su sve, samo ne nacionalne. Prva takva banka bila je banka Engleske.

Predsednici Abraham Linkoln i Džon Kenedi pokušali su da izvrše moneterne reforme kojima bi povratili izdavanje novca u okvire državnih institucija. U ovome su obojica sprečeni na isti način - atentatom. Njihovi naslednici odmah su najavljene reforme obustavili.

Poslednja izmena:
Kako ono beše "Protiv dogmi i neznanja" :rotf:
Da li ti veličina slova pomaže da shvatiš? :mrgreen:
Kakav si odgovor očekivao? Placebo efekat je pojava od koje niko nije izuzet, pa ni ateisti. Zašto bi ih onda izdvajao u kontekstu placebo efekta? Cela homeopatija je zasnovana na principu placebo efekta, a praktikuju je svakako i vernici i ateisti. I šta onda? Ništa.

Mogao si da pitaš "zbog čega ateisti koji nisu religiozni spavaju", i dobio bi potpuno isti odgovor.

Ne treba zaboraviti da je novac krvotok privrede. Što novac brže cirkuliše, to organizam ima više kiseonika. Uvođenje ovakvog sistema u SAD donelo im je stogodišnju svetsku prevlast i priliku da kontrolišu ne samo svoju, već i dobar deo svetske ekonomije.
No, to je samo jedna strana medalje. U dužničko ropstvo uvek se ulazi dobrovoljno.
Glad za novim automobilom bila je pogubnija za svaku zemlju u razvoju od bilo kakvih pogrešnih odluka vlade.
Rumunija je trenutno na nizbrdici kojom je pošla Grčka. Čuo sam za ilegalne kladionice u kojima se tipuje dokle će država imati para da isplaćuje penzije. Pa ipak, jedini vladin program koji se doslovno poštuje i finansira je program otkupa starih automobila. :)

Ne treba zaboraviti da je novac krvotok privrede. Što novac brže cirkuliše, to organizam ima više kiseonika. Uvođenje ovakvog sistema u SAD donelo im je stogodišnju svetsku prevlast i priliku da kontrolišu ne samo svoju, već i dobar deo svetske ekonomije.
No, to je samo jedna strana medalje. U dužničko ropstvo uvek se ulazi dobrovoljno.
Glad za novim automobilom bila je pogubnija za svaku zemlju u razvoju od bilo kakvih pogrešnih odluka vlade.
Rumunija je trenutno na nizbrdici kojom je pošla Grčka. Čuo sam za ilegalne kladionice u kojima se tipuje dokle će država imati para da isplaćuje penzije. Pa ipak, jedini vladin program koji se doslovno poštuje i finansira je program otkupa starih automobila. :)

Zazijavalo, novac je u redu. "Novac" nije u redu.

Evo jos sa vikipedije:

Савезне резерве посебно, а и банкарско пословање са делимичном резервом и папирни новац уопште, предмет су бројних критика. Међу њима се истичу тврдње да су Савезне резерве изазвале и потом додатно отежале Велику депресију. Аустријска школа економиста за ово криви експанзионистичку монетарну политику Резерви 1920-тих година, која је омогућила лошу расподелу капиталних добара и средстава и пружала потпору масивном, неодрживом расту цена акција (који је завршен крахом у октобру 1929). Други указују како је Фед продубио депресију сужавајући понуду новца управо у тренутку када је тржишту ликвдиност била најпотребнија.

Постављају се и питања о законској моћи Конгреса да на независну агенцију пренесе своја овлашћења "да кује новац, управља његовом и вредношћу страних кованица, и установљава стандарде за тежине и мере" (члан I, одељак 8, ставка 5 Устава САД). Ови критичари тврде да, контролишући каматне стопе и тако и инфлацију, Фед контролише и вредност америчке валуте, а уплитањем у девизна тржишта (форекс), што су додуше ретко чинили у последњих неколико година, и вредност долара у односу на друге валуте.

Контроверзније теорије иду дотле да тврде да су Савезне резерве створене ради преноса богатства од америчког "народа" банкама или другим моћним групама кроз инфлацију и монетизовање владиног дуга. Други пак кажу да Фед подржава велике националне банке науштрб мањих обласних банака. Ниједна од ових теорија није шире прихваћена.

Коначно, неки верују да Савезне резерве нису непристрасне у односу на америчке изборе и умеју да подигну или спусте каматне стопе како би помогле или нашкодиле неком од кандидата. Овакве оцене су посебно уперене на садашњег председавајућег Алана Гринспена, који себе описује као присталицу Аин Рандиног економског индивидуализма—Њујорк тајмс је објавио посебан чланак о његовој наклоности ка Рандиним идејама и раду—и који је радио за републиканске политичаре. Фед је каматне стопе подигао пред председничке изборе 2000, и спустио пред изборе 2004. Истини за вољу, каматне стопе су благо спуштене и пред изборе 1996. Многи републиканци криве Гринспена за претесну монетарну политику пре избора 1992, што је штетило тадашњем председнику Џорџу Х. В. Бушу.

Procitaj ovo , Zazi, molim te.

Poslednja izmena:
Evo jos sa vikipedije:
Procitaj ovo , Zazi, molim te.
Pročitato :mrgreen:
Ima onaj drevni vic o nervoznom investitoru koji se jednom našao u liftu sa svojim finansijskim savetnikom:
- Možeš li mi bar sad reći da li idemo gore ili dole? :evil:

Finansijski stručnjaci uglavnom pate od sindroma naknadne pameti, a i inače su loše obavešteni. :D
Što se tiče krize dvadesetih godina, pohlepa ljudi odigrala je znatno veću ulogu nego što bi ikada mogla bilo kakva institucija, bila ona privatna ili državna.

Posebno mi je neuverljiv pasus sa uticajem na forex tržište. Recimo da Rezerve odluče da pljunu ogroman novac da bi veštački izdigle vrednost dolara. Taj napor bi milioni sitnih i krupnih investitora pokljucali do ujutro, odnoseći sa sobom i dobar deo američke privredne moći.

Inače, ne vidim da je osnovni problem u tome što su rezerve u privatnim rukama. Huver je bio šef FBI, dakle državne institucije, pa je u svojim rukama koncentrisao moć o kojoj su američki predsednici mogli samo da sanjaju.

Back